Förra året gnälldes det högljutt om
det ständiga tjatet här på bloggen om min odling av chilipeppar,
men häromdagen blev jag ombedd på Twitter att berätta hur jag går
tillväga. Tänkte leta upp blogginlägget där jag går igenom
processen från A till Ö bara för att märka att... jag inte gjort
ett sådant. Så trots att jag vet att jag får skit för detta
kommer det här.
Första steget borde vara att köpa en
påse chilifrön. De vanligaste sorterna kan man köpa i valfri mat-
eller trädgårdsbutik. Ytterligare flera hundra varianter finns på
nätet. Jag skojar inte, det finns sjukt många märkliga sorter.
Själv ville jag bara ha vanlig
hederlig chili, den enkla variant som sälj i alla matbutiker för
strax under hundringen per kilo. Så jag fick en annan idé. Istället
för att köpa en fröpåse borde man väl kunna peta kärnorna ur en
köpt frukt, torka dem ett par dagar och spara pengarna (kostar ju
bergis tjugo spänn ju!).
Så det gjorde jag. Och i min
bostadsrättsförening har vi fri tillgång till jord. Eftersom vi
komposterar våra sopor får vi jord från energibolaget som någon
slags återbäring. Den här jorden blir ganska stark. En del grödor
behöver en mildare såjord, men chilifröna hade inga problem att
slå rot i min gratisjord.
Först förkultiverar jag i småbyttor
innanför ett fönster i söderläge för att se vilka växter som
har mest överlevnadsinstinkt. Gärna med lite plast över för att
öka temperaturen, eller i denna fiffiga tomatförpackning som
växthus. Sverige är inte chilipepparns naturliga miljö.
Se till att vattna, lite och ofta. När
växterna blivit några centimeter höga flyttar jag över dem till
riktiga krukor. Fortfarande inomhus och i söderläge. Ju mer jord
desto bättre, men även om jag har gratis jord är det ju en
utrymmesfråga också. Och även i kruka är det bra om man kan dra plast
över plantan ett tag till.
Ibland kan man behöva staga upp
plantorna med blompinnar. Sådana hittar man gratis i skogen. Själv
kör jag med kinesiska ätpinnar, som jag ändå aldrig har lärt mig att äta
med. När växten är ett par decimeter hög är stammen
tillräcklig stabil för att hålla uppe plantan. Och plötsligt
händer det!
Först en diskret knopp som utvecklar
sig till en vacker vit blomma, som därefter trängs bort av en grön
frukt. Ha inte för bråttom nu om du vill ha lite styrka i den (och
om du inte vill ha styrka är chili fel frukt att odla). Särskilt de
första frukterna är väl diskreta i smaken. Låt den bli röd och
låt den sitta kvar ända tills ytan nästan blir lite rynkig.
Skörda med sax eller kniv. Frukten
håller sig sedan några veckor i kylen. Funkar i alla typer av såser
med undantag för vaniljsås. Särskilt bra gör den sig ihop med
tomat. Men det allra bästa med denna chili är den underbara smaken av gratis.
Det tråkiga är att jag har så svårt
att dra gränsen och plötsligt står jag där med tjugo plantor och
undrar om jag kan starta en gårdsbutik i trapphuset.