I min serie ”Ingenting som odlas får
kastas” har vi nu kommit fram till stjälkselleri. Det var en
odling som började lite trevande, men plötsligt hade jag vad som
såg ut som en årskonsumtion ute i odlingslådan. Så nu har jag
haft selleri i det mesta de senaste månaderna, gjort biffar av dem etc.
Jag kan tänka mig att selleri klarar
frost bättre än min squash eller tomatodling, men när temperaturen
närmade sig nollan på nätterna vågade jag inte vänta längre
utan skördade allt. Så då stod jag där med ett kök fullt av
selleri. Werner & Werner sa att det går lika bra med selleri,
men ett tag där kände jag att det hade gått väldigt bra utan
selleri.
Selleri kräver ingen större
arbetsinsats när den odlas, men efteråt får man jobba lite
eftersom det är svårt att få bort all jord från nedre delen av stjälkarna när man skär loss
den. Så första steget blev att ta isär stjälk för stjälk, spola
rent och lägga på tork.
Sedan hackade jag den ganska grovt så
att det fortfarande går att använda till vad man vill. Både
stjälkar och blad, jag gör ingen skillnad.
Jag har läst att den sedan går att
frysa in i bitar som den är, men jag är rädd att den, som många
grönsaker, skulle bli lite slemmig då. Min mamma hade för vana att
steka på grönsaker när de närmade sig bäst-före-datumet och så
frös hon in dem i burkar eller påsar, oavsett om det var hemodlat
eller köpt. Jag gjorde likadant med sellerin, stekte några minuter
på medelvärme.
Därefter frös jag in i påsar som jag
kan tömma på en vecka eller två. Det tog en bra stund från skörd
till nedfrysning, men nu behöver jag inte köpa selleri det närmaste halvåret heller.
Jag kan verkligen rekommendera tillvägagångssättet. Jag hatar att slänga mat, men att vräka i sig en råvara bara för att den finns i överflöd är inte heller kul. Och det här kan som sagt göras även med köpta grönsaker. När butikerna tokrear, och det är inte ovanligt med grönsaker på väg ut ur säsong, kan man köpa mer än man för tillfället har lust att äta. Inte helt okomplicerat med vattenrika grönsaker som gurka och tomat, men perfekt för paprika, squash, aubergine och diverse rotfrukter, lök och kål.
Just selleri upptäckte jag först nyligen, och det är en trevlig bekantskap. Och så ser det snyggt ut på tallriken. Nu bor jag i lägenhet, och borde egentligen skaffa mig en kolonilott, men drar mig för att behöva transportera mig själv dit och tillbaka.
SvaraRaderaSelleri är fantastiskt, men det har utmaningar. Med fel tillagning kan det bli lite trådigt och så kan man behöva vara försiktig så att sellerismaken inte tar över maträtten helt.
RaderaBeror ju på hur långt det är och om det finns vatten, ström och möjlighet att förvara verktyg där. För transport kan ju vara en möjlighet för motion och väldigt avstressande.
Selleri har jag aldrig lärt mig tycka om. Förmodligen något jag bör jobba på, för det kan vara gott som en grund till en gryta eller liknande. Sellerijuice däremot är riktigt illa.
SvaraRadera/Fattigapan
Sellerijuice har jag inte provat, men kan tänka mig att det är ganska intensivt och det låter inte jättegott.
RaderaOm du tycker att selleri funkar i grytor så har du ju i alla fall ett användningsområde för det.
Jag har testat tysk surkålsjuice; inte något jag kan rekommendera.
RaderaJag kan ana och det hade jag inte testat även om jag fått det rekommenderat :-)
Radera