fredag 17 oktober 2025

Selleriinflation

I min serie ”Ingenting som odlas får kastas” har vi nu kommit fram till stjälkselleri. Det var en odling som började lite trevande, men plötsligt hade jag vad som såg ut som en årskonsumtion ute i odlingslådan. Så nu har jag haft selleri i det mesta de senaste månaderna, gjort biffar av dem etc.

Jag kan tänka mig att selleri klarar frost bättre än min squash eller tomatodling, men när temperaturen närmade sig nollan på nätterna vågade jag inte vänta längre utan skördade allt. Så då stod jag där med ett kök fullt av selleri. Werner & Werner sa att det går lika bra med selleri, men ett tag där kände jag att det hade gått väldigt bra utan selleri.

Selleri kräver ingen större arbetsinsats när den odlas, men efteråt får man jobba lite eftersom det är svårt att få bort all jord från nedre delen av stjälkarna när man skär loss den. Så första steget blev att ta isär stjälk för stjälk, spola rent och lägga på tork.

Sedan hackade jag den ganska grovt så att det fortfarande går att använda till vad man vill. Både stjälkar och blad, jag gör ingen skillnad.

Jag har läst att den sedan går att frysa in i bitar som den är, men jag är rädd att den, som många grönsaker, skulle bli lite slemmig då. Min mamma hade för vana att steka på grönsaker när de närmade sig bäst-före-datumet och så frös hon in dem i burkar eller påsar, oavsett om det var hemodlat eller köpt. Jag gjorde likadant med sellerin, stekte några minuter på medelvärme.

Därefter frös jag in i påsar som jag kan tömma på en vecka eller två. Det tog en bra stund från skörd till nedfrysning, men nu behöver jag inte köpa selleri det närmaste halvåret heller.

Jag kan verkligen rekommendera tillvägagångssättet. Jag hatar att slänga mat, men att vräka i sig en råvara bara för att den finns i överflöd är inte heller kul. Och det här kan som sagt göras även med köpta grönsaker. När butikerna tokrear, och det är inte ovanligt med grönsaker på väg ut ur säsong, kan man köpa mer än man för tillfället har lust att äta. Inte helt okomplicerat med vattenrika grönsaker som gurka och tomat, men perfekt för paprika, squash, aubergine och diverse rotfrukter, lök och kål.

6 kommentarer:

  1. Just selleri upptäckte jag först nyligen, och det är en trevlig bekantskap. Och så ser det snyggt ut på tallriken. Nu bor jag i lägenhet, och borde egentligen skaffa mig en kolonilott, men drar mig för att behöva transportera mig själv dit och tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Selleri är fantastiskt, men det har utmaningar. Med fel tillagning kan det bli lite trådigt och så kan man behöva vara försiktig så att sellerismaken inte tar över maträtten helt.

      Beror ju på hur långt det är och om det finns vatten, ström och möjlighet att förvara verktyg där. För transport kan ju vara en möjlighet för motion och väldigt avstressande.

      Radera
  2. Selleri har jag aldrig lärt mig tycka om. Förmodligen något jag bör jobba på, för det kan vara gott som en grund till en gryta eller liknande. Sellerijuice däremot är riktigt illa.

    /Fattigapan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sellerijuice har jag inte provat, men kan tänka mig att det är ganska intensivt och det låter inte jättegott.

      Om du tycker att selleri funkar i grytor så har du ju i alla fall ett användningsområde för det.

      Radera
    2. Jag har testat tysk surkålsjuice; inte något jag kan rekommendera.

      Radera
    3. Jag kan ana och det hade jag inte testat även om jag fått det rekommenderat :-)

      Radera