Sveriges Radio hade en nyhet som jag ett tag funderade på om det var ett skämt. Tydligen kommer folk till den här killens kafé med medhavd mat och till och med bakverk av samma typ som kaféet säljer själva, och vissa av dessa ”gäster” tycks inte förstå det olämpliga.
Jag bestämde mig för att ta reda på om detta var specifikt för Göteborg, som vi ju alla vet är ett gruppboende för utvecklingsstörda fiskare (förlåt, Aktiepappa!), men det verkar inte så. Hittade t ex denna fråga i en Reddit-tråd:
”Att det är lag på att medhavd dryck inte får intas på ställen som serverar alkohol antar jag att det är lag på, men hur är det med egen mat? Får man äta sina egna mackor på en restaurang?”
Vad är det för fel på folk? En del
av svaren är av typen ”Är du lite dum i hela huvudet?!”, men en
del tar frågeställningen på allvar och jag har sett liknande
frågor på andra ställen. Det verkar alltså finnas människor som
tycker att det är rimligt att de slår sig ner på ett kafé eller
en restaurang och äter sin medhavda matsäck i lokaler och möbler
betalade av en näringsidkare som säljer mat.
Jag är själv en varm anhängare av
matsäck. När jag säljer honung på marknader har jag alltid med
egen mat och eget kaffe, trots att det alltid finns marknadsstånd
där det säljs kaffe, våfflor och annat ätbart. Jag skulle inte
heller drömma om att köpa godis på en biograf och det är ytterst
sällan jag köpt kaffe på tåget.
Men jag ser en stor skillnad. SJ:s
huvudsakliga verksamhet är att transportera människor från punkt A
till punkt B, även om de är ganska odugliga på det med. Om SJ drev
ett vanligt kafé skulle jag inte gå dit med medhavda mackor, precis som jag
inte gör det i restaurangvagnen eller sätter mig och äter matsäck
i en restaurang på Stockholms central.
Då har jag möjligen lite sämre samvete över att ta med eget biografgodis, för i deras fall är nog snacks en större andel av vinsten. Nu ska sägas att det är hypotetiskt, det var över tjugo år sedan jag senast var på bio. Men skulle det hända någon mer gång kommer jag ta med eget igen. Det är förbjudet, men det skiter jag i. Alternativet vore att inte äta något, jag betalar inte en hundring för en läsk och lite popcorn. Vem gör sånt? Det är ju nästan lika galet som att äta matsäck på kondis.
Skulle aldrig falla mig in att ta med egen mat och ockupera ett bord pa ett cafe eller en restaurang. Däremot tar jag alltid med nagra plastbyttor när jag äter ute, för jag vet att annars gar den överblivna maten i soppasen. Det brukar bli atminstone en extralunch för mig. Och jag skäms inte ett dugg över det. Jag har dessutom fatt flera vänner med pa taget, sa numera lämnar vi tomma tallrikar när vi ätit "ute".
SvaraRadera/Annika
Det ska du inte skämmas över. Hade jag jobbat i disken hade jag för övrigt hellre fått ut en tom tallrik än en halvfull.
RaderaKnasigt, hur kan man ens komma på tanken? Möjligen okej om någon i sällskapet är väldigt allergisk tar med sin egen mat, men då köper man åtminstone dricka.
SvaraRaderaEn gång var jag på en restaurang i Stockholm som inte för sitt liv kunde begripa konceptet vegetarisk mat, så det slutade med att när mina vänner åt där gick jag ut till korvkiosken utanför och köpte en falafel. I det läget hade jag faktiskt kunnat överväga att gå in med den. Kan inte tänka mig att kyparen (som ju bara var glad att slippa servera mig) hade haft något att invända. Men så gör man ju inte, jag åt klart ute och anslöt till kaffet.
RaderaEnda maten som är okej att ta med till en restaurang borde vara mat till små barn (om man nu ska envisas med att ta med dom till restaurangen). Syftet med en restaurang/cafe är ju att man går dit för att äta något som lagas och serveras där?
SvaraRaderaJag tänkte just säga det, att småbarn på restaurang är en dålig idé för alla inblandade, men jag förstår vad du menar.
RaderaDet är ju lika självklart som att Sparo skulle publicera en hel text här på sin blogg och som Anders Lindberg på Aftonbladet skrivit.
SvaraRaderaSkulle några läsare "reagerar vissa med förståelse, medan andra börjar argumentera mot"? Ja du, mycket ska man höra innan antennerna trillar av.
Jag får sådana förslag ibland. Inte från Anders Lindberg, men från "Hederlige Harrys sms-låneservice", som undrar om jag kan publicera en text från dem som min egen. Inte en chans, jag skriver mina texter. Där får inte ens AI vara med.
RaderaMöjligen, kanske, eventuellt kan godtas om caféet då får skriva en nota på "slitage". Personalen måste ju städa efter "gästen". De kan ju ta ganska mycket betalt för tex en kopp te och en tepåse av tråkig sort kostar inte många kronor (om ens en hel krona).
SvaraRaderaMen NEJ, inte ens med små barn som vill äta ett äpple så sätter man sig på en servering, varken inne eller ute utan att beställa något. Även om uteserveringarna ibland brer ut sig över en park så att man inte ser var gränsen går.
När det gäller tugg och dryck på bio så tar vi alltid med eget. I första hand för att de inte klarar av att sälja dryck utan kolsyra (hur svårt kan det vara?) eller godis som vi gillar. I andra hand för att det är pinsamt dyrt. Vilket är lätt att jämföra eftersom både mataffär och vanlig godisbutik ligger precis bredvid.
Spargrisen
Jag trodde att jag kanske skulle få mothugg när det gäller biogodiset, men precis som du säger är det ju pinsamt dyrt. INGEN hade köpt det om de inte visat filmer där.
RaderaEn restaurang är en privat verksamhet. Man äter medhavd matsäck där lika ofta som man gör det i en privat villaträdgård eller på en privat altan. Det vill säga aldrig. Spörsmål som detta borde väl överhuvudtaget inte ens behöva dryftas!?
SvaraRadera/Christoffer.
Jag blev också förvånad att det här ens var en grej.
RaderaFolk tror sig precis ha tagit av skidorna som i Åre där det finns raststugor där du kan värma och äta medhavd mat. Fast göteborgare och skidor? Näe, sorry....
SvaraRaderaI en raststuga/STF-hytta i Åre kan jag förstå om det skulle bli gränsfall, men då är det ju inte värre än att man frågar. Som det lät på kaféägaren sitter det plötsligt folk på hans ställe och käkar medhavd tårta :-)
RaderaHar väl hänt på Arlanda att man köpt en kaffe och ätit egen macka, mest beroende på att det är ont om sittplatser.
SvaraRaderaEn räkmacka på Arlanda (Sky Horizon) = 299 kronor. En stor stark (Sky Horizon) = 129 kronor. Som hittat.
RaderaJa, en macka på Arlanda skulle jag inte orka tjäna ihop pengar till. Fast då hade jag hellre köpt kaffet i plastmugg på 7-eleven så att jag kan sätta mig på allmän plats.
RaderaMan tar sig för pannan.
SvaraRaderaFast det kanske bara är en tidsfråga innan de icke-betalande besökarna frågar om de får använda kökets diskmaskin också.
Eller kolla tv i personalrummet.
RaderaTack för dagens skratt :-)!
SvaraRaderaJag undrar också hur någon ens kan komma på tanken. Godis på bio är ett gränsfall, håller med om att det de säljer är dyrt och inte ens gott. Men de senaste gångerna jag varit på bio eller cirkus har jag köpt popcorn för det är tradition enligt barn och barnbarn.
/Annette
Ett tips är att du låter barn och barnbarn betala för popcornen, så kanske det visar sig att just den traditionen trots allt inte var så viktig ;-)
RaderaNär jag var i Australien märkte jag att det var ganska vanligt med BYOB pa restauranger, bring your own booze/beer/beverage, vilket jag tycker var trevligt. Men da var det ju annonserat, sa da betalade man bara en symbolisk summa för "korköppningen".
SvaraRadera/Annika
Kul idé, som dock vore svårgenomförbar i Sverige där det nätt och jämnt har blivit tillåtet att handla alkohol vid gårdsförsäljning förutsatt att man kör ett helt föredrag och inte säljer för mycket :-)
Radera