torsdag 23 oktober 2025

Medhavd mat på restaurang?!

Sveriges Radio hade en nyhet som jag ett tag funderade på om det var ett skämt. Tydligen kommer folk till den här killens kafé med medhavd mat och till och med bakverk av samma typ som kaféet säljer själva, och vissa av dessa ”gäster” tycks inte förstå det olämpliga.


Lämpligare rastplats.

Jag bestämde mig för att ta reda på om detta var specifikt för Göteborg, som vi ju alla vet är ett gruppboende för utvecklingsstörda fiskare (förlåt, Aktiepappa!), men det verkar inte så. Hittade t ex denna fråga i en Reddit-tråd:

Att det är lag på att medhavd dryck inte får intas på ställen som serverar alkohol antar jag att det är lag på, men hur är det med egen mat? Får man äta sina egna mackor på en restaurang?

Vad är det för fel på folk? En del av svaren är av typen ”Är du lite dum i hela huvudet?!”, men en del tar frågeställningen på allvar och jag har sett liknande frågor på andra ställen. Det verkar alltså finnas människor som tycker att det är rimligt att de slår sig ner på ett kafé eller en restaurang och äter sin medhavda matsäck i lokaler och möbler betalade av en näringsidkare som säljer mat.

Jag är själv en varm anhängare av matsäck. När jag säljer honung på marknader har jag alltid med egen mat och eget kaffe, trots att det alltid finns marknadsstånd där det säljs kaffe, våfflor och annat ätbart. Jag skulle inte heller drömma om att köpa godis på en biograf och det är ytterst sällan jag köpt kaffe på tåget.

Men jag ser en stor skillnad. SJ:s huvudsakliga verksamhet är att transportera människor från punkt A till punkt B, även om de är ganska odugliga på det med. Om SJ drev ett vanligt kafé skulle jag inte gå dit med medhavda mackor, precis som jag inte gör det i restaurangvagnen eller sätter mig och äter matsäck i en restaurang på Stockholms central.


Kan jag sätta upp mitt stormkök här?

Då har jag möjligen lite sämre samvete över att ta med eget biografgodis, för i deras fall är nog snacks en större andel av vinsten. Nu ska sägas att det är hypotetiskt, det var över tjugo år sedan jag senast var på bio. Men skulle det hända någon mer gång kommer jag ta med eget igen. Det är förbjudet, men det skiter jag i. Alternativet vore att inte äta något, jag betalar inte en hundring för en läsk och lite popcorn. Vem gör sånt? Det är ju nästan lika galet som att äta matsäck på kondis.

57 kommentarer:

  1. Skulle aldrig falla mig in att ta med egen mat och ockupera ett bord pa ett cafe eller en restaurang. Däremot tar jag alltid med nagra plastbyttor när jag äter ute, för jag vet att annars gar den överblivna maten i soppasen. Det brukar bli atminstone en extralunch för mig. Och jag skäms inte ett dugg över det. Jag har dessutom fatt flera vänner med pa taget, sa numera lämnar vi tomma tallrikar när vi ätit "ute".
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du inte skämmas över. Hade jag jobbat i disken hade jag för övrigt hellre fått ut en tom tallrik än en halvfull.

      Radera
    2. @Annika

      Jag rekommenderar restauranger som serverar buffé. Det blir extraluncher för flera dagar. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Har man (jag) en gang fatt matförgiftning av buffekäk, sa undviker man (jag) det. Dessutom kan jag aldrig äta lika mycket som det kostar. Till skillnad fran en mig närstaende. Jag bjöd honom en gang pa mongolisk buffe i en svensk stad. Jag orkade som mest 1,5 portion (da för längesen), medan han sa "ja, mig ska de iaf inte tjäna nagra pengar pa". Han fyllde tallriken fyra ggr och at upp allt!
      /Annika

      Radera
    4. Då och då kommer det upp nyheter om människor som blivit utslängda från sådana där ät-hur-mycket-du-vill-upplägg när de ätit så mycket det velat och fjärde gången de fyller tallriken med oxfilé har krögaren fått nog :-)

      Radera
  2. Knasigt, hur kan man ens komma på tanken? Möjligen okej om någon i sällskapet är väldigt allergisk tar med sin egen mat, men då köper man åtminstone dricka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gång var jag på en restaurang i Stockholm som inte för sitt liv kunde begripa konceptet vegetarisk mat, så det slutade med att när mina vänner åt där gick jag ut till korvkiosken utanför och köpte en falafel. I det läget hade jag faktiskt kunnat överväga att gå in med den. Kan inte tänka mig att kyparen (som ju bara var glad att slippa servera mig) hade haft något att invända. Men så gör man ju inte, jag åt klart ute och anslöt till kaffet.

      Radera
    2. @Sparo

      Vad har du för beef med kött egentligen? Jag börjar nästan misstänka att du är miljöpartist i smyg. Varför kan du inte äta en kötträtt en enstaka gång på en restaurang? Med tanke på hur små portionerna är på restauranger så borde det inte ha motsvarat mer än 2-3 köttbullar som mest. Och falafel? Det smakar ju brödsmulor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Jag har ingen som helst kött-beef ;-). Folk får äta vad de vill och i mitt fall är det inte kött. En vällagad falafel är aldrig fel.

      Radera
  3. Enda maten som är okej att ta med till en restaurang borde vara mat till små barn (om man nu ska envisas med att ta med dom till restaurangen). Syftet med en restaurang/cafe är ju att man går dit för att äta något som lagas och serveras där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte just säga det, att småbarn på restaurang är en dålig idé för alla inblandade, men jag förstår vad du menar.

      Radera
    2. @Anonym

      Jag tycker medhavd bröstmjölk i naturlig förpackning är okej att ta med på kafé så länge det bara är kvinnans egna barn som äter av maten.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. När jag skrev att hon helst inte bör flasha "förpackningen" vid restaurangbordet utan med fördel kan dra sig tillbaka till garderoben eller skötrummet blev jag kallad "brunskjorta" av Gurra G från Just D :-). Undrar om han inte blockade mig också, för säkerhets skull.

      Radera
    4. @Sparo

      Haha. Vilken fjant! Jag kan förstå att Gurra G ogillade din kommentar (samtidigt som jag kan förstå ditt perspektiv). Men att kalla dig "brunskjorta" för att du kritiserade offentlig amning är stört. Om han hade kallat dig för dödsknarkarnazist (som de brukar skriva på Flashback) så hade han haft lite humor och självdistans.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag hade också förstått om han inte höll med, och grejen var att vi ofta hade mer eller mindre roliga diskussioner på Twitter med högt i tak, så jag blev väldigt förvånad över associationen och reaktionen. Måste ha varit något oförlöst traumatiskt minne från barndomen, kanske från en restauranggarderob.

      Radera
    6. @Sparo

      "Måste ha varit något oförlöst traumatiskt minne från barndomen, kanske från en restauranggarderob."

      Ja, det låter som ett klassiskt restauranggarderobtrauma i den orala fasen i barndomen. ;)

      "Freud beskriver barnets utveckling i faser. De första tre faserna (oral, anal och fallisk) kallas de pregenitala faserna och fokuserar på den psykosexuella utvecklingen. De följs av en latent fas som följs av puberteten. En störning i en given psykosexuell fas leder, enligt Freud, till en given fixering i vuxen ålder."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Psykosexuell_utvecklingsteori

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Antingen det eller så har hans kärring blivit utskälld när hon ammat publikt. Reaktionen var liksom för kraftig för att jag skulle få ihop det med hur han agerat tidigare.

      Radera
    8. @Sparo

      Jag tror att han drabbades av ett anfall av genusvansinne. Det är väldigt vanligt att personer som drabbas av genusvansinne bryter mot Godwins lag.

      "Godwins lag (Godwin's law) är en skämtsam benämning på en observation som Mike Godwin gjorde när han följde diskussioner på Usenet (ett system för diskussion mellan datoranvändare). Längre diskussioner urartade konsekvent, oberoende av ämnet och hur sakliga de varit från början, och sannolikheten för personangrepp växte. Förr eller senare jämfördes någon eller någons ståndpunkt med något relaterat till Adolf Hitler eller nazister."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Apropå Wikipedia-artikeln om Godwins lag. Den här funktionen hade jag gärna sett i sociala medier idag med.

      "En väsentlig egenskap på Usenet var att de allra flesta diskussionsgrupper var utan moderatorer, alltså helt ocensurerade, medan användarna hade programvara som var bra på att gömma eller markera ointressanta diskussionstrådar. När en diskussion urartade gav man ett snabbkommando som gömde undan den. Endast de som inte hade något bättre att göra eller var alltför upphetsade fortsatte diskussionen, men dessa, och eventuella nykomlingar, kunde ostört fortsätta den så länge de hade lust."

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Så kan det vara, men det är inte ofta jag fått naziststämpel och när det händer har jag ändå kunnat ana att här är en person som inte tycks vilja diskutera sakfrågor och därför kan kasta ur sig vad som helst. Det är samma typ av människor som pga mitt skägg kopplar ihop mig med Hans Scheike eller något annat hål i huvudet. Denna gång kom det helt oväntat.

      Och jag förstår fortfarande inte kopplingen. Hade jag jämförts med frireligiösa eller kristdemokrater hade jag förstått något av logiken, men jag vet inte om nazister är kända för att vara särskilt pryda.

      Med den funktionen hade jag vissa dagar stängt av större delen av internet :-)

      Radera
  4. Det är ju lika självklart som att Sparo skulle publicera en hel text här på sin blogg och som Anders Lindberg på Aftonbladet skrivit.
    Skulle några läsare "reagerar vissa med förståelse, medan andra börjar argumentera mot"? Ja du, mycket ska man höra innan antennerna trillar av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får sådana förslag ibland. Inte från Anders Lindberg, men från "Hederlige Harrys sms-låneservice", som undrar om jag kan publicera en text från dem som min egen. Inte en chans, jag skriver mina texter. Där får inte ens AI vara med.

      Radera
  5. Möjligen, kanske, eventuellt kan godtas om caféet då får skriva en nota på "slitage". Personalen måste ju städa efter "gästen". De kan ju ta ganska mycket betalt för tex en kopp te och en tepåse av tråkig sort kostar inte många kronor (om ens en hel krona).
    Men NEJ, inte ens med små barn som vill äta ett äpple så sätter man sig på en servering, varken inne eller ute utan att beställa något. Även om uteserveringarna ibland brer ut sig över en park så att man inte ser var gränsen går.

    När det gäller tugg och dryck på bio så tar vi alltid med eget. I första hand för att de inte klarar av att sälja dryck utan kolsyra (hur svårt kan det vara?) eller godis som vi gillar. I andra hand för att det är pinsamt dyrt. Vilket är lätt att jämföra eftersom både mataffär och vanlig godisbutik ligger precis bredvid.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att jag kanske skulle få mothugg när det gäller biogodiset, men precis som du säger är det ju pinsamt dyrt. INGEN hade köpt det om de inte visat filmer där.

      Radera
  6. En restaurang är en privat verksamhet. Man äter medhavd matsäck där lika ofta som man gör det i en privat villaträdgård eller på en privat altan. Det vill säga aldrig. Spörsmål som detta borde väl överhuvudtaget inte ens behöva dryftas!?
    /Christoffer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev också förvånad att det här ens var en grej.

      Radera
  7. Folk tror sig precis ha tagit av skidorna som i Åre där det finns raststugor där du kan värma och äta medhavd mat. Fast göteborgare och skidor? Näe, sorry....

    SvaraRadera
    Svar
    1. I en raststuga/STF-hytta i Åre kan jag förstå om det skulle bli gränsfall, men då är det ju inte värre än att man frågar. Som det lät på kaféägaren sitter det plötsligt folk på hans ställe och käkar medhavd tårta :-)

      Radera
  8. Har väl hänt på Arlanda att man köpt en kaffe och ätit egen macka, mest beroende på att det är ont om sittplatser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En räkmacka på Arlanda (Sky Horizon) = 299 kronor. En stor stark (Sky Horizon) = 129 kronor. Som hittat.

      Radera
    2. Ja, en macka på Arlanda skulle jag inte orka tjäna ihop pengar till. Fast då hade jag hellre köpt kaffet i plastmugg på 7-eleven så att jag kan sätta mig på allmän plats.

      Radera
    3. @Sparo

      "Fast då hade jag hellre köpt kaffet i plastmugg på 7-Eleven så att jag kan sätta mig på allmän plats."

      När köpte du kaffe på 7-Eleven senast? Det var länge sedan 7-eleven bytte ut plastmuggarna mot pappmuggar. Det blir bara 30 kr. Som hittat, som Anonym skrev. Men kaffet på 7-Eleven är gott för att vara automatkaffe, tycker jag.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jaja, papp eller plast spelar ingen större roll. I alla fall om man inte ska återanvända muggen för då är plast att föredra.

      Det var några år sedan, men inte så länge att muggen var i plast. Jag finns i den riktiga världen också även om jag försöker interagera så lite som möjligt med den :-)

      Radera
    5. @Sparo

      "Jag finns i den riktiga världen också"

      Det var som tusan. Jag som trodde att du var ett sånt dära internetfenomen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Mm, många misstar mig för en sån där mem, men jag är varken viral eller viril.

      Radera
  9. Man tar sig för pannan.

    Fast det kanske bara är en tidsfråga innan de icke-betalande besökarna frågar om de får använda kökets diskmaskin också.

    SvaraRadera
  10. Tack för dagens skratt :-)!
    Jag undrar också hur någon ens kan komma på tanken. Godis på bio är ett gränsfall, håller med om att det de säljer är dyrt och inte ens gott. Men de senaste gångerna jag varit på bio eller cirkus har jag köpt popcorn för det är tradition enligt barn och barnbarn.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tips är att du låter barn och barnbarn betala för popcornen, så kanske det visar sig att just den traditionen trots allt inte var så viktig ;-)

      Radera
  11. När jag var i Australien märkte jag att det var ganska vanligt med BYOB pa restauranger, bring your own booze/beer/beverage, vilket jag tycker var trevligt. Men da var det ju annonserat, sa da betalade man bara en symbolisk summa för "korköppningen".
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul idé, som dock vore svårgenomförbar i Sverige där det nätt och jämnt har blivit tillåtet att handla alkohol vid gårdsförsäljning förutsatt att man kör ett helt föredrag och inte säljer för mycket :-)

      Radera
    2. Har sett utlänningar som blir stoppade i dörren när de är på väg att lämna restaurangen - för de har en halv vinflaska i handen.
      - Men vadå, vi har ju betalat för vinet? Vi får alltid ta med hem där vi kommer ifrån!

      Logiken är väl inte helt haltande, får man ta med sig en doggy bag hem så borde det naturligtvis även inkludera drycker. Men nu är det här Sverige och då är det en annan logik - den som har med paragrafer, utskänkningstillstånd och dylikt att göra

      Radera
    3. Jag kan också förstå det, men har de varit så pass länge i Sverige att de lärt sig språket kan de nästan inte låtsas vara ovetande om hur svensk alkoholpolitik funkar. Skulle det där ske med krögarens goda minne blir han ju av med utskänkningstillståndet.

      Radera
    4. Näe, de talade på utrikiska :-)

      Radera
    5. Då blev det mer begripligt. För mig, inte för dem :-)

      Radera
  12. Krossa kapitalismen!

    Följer flera denna lysande idé så slipper vi snart alla dessa caféer o restauranter som suger ur oss normala medborgare genom att utnyttja vår hunger och törst och suger ut oss, förslavar oss och gör oss penninglösa!

    Nej, rent medeltida är detta koppel till den förtryckande klassen och det är skam och fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så borde det bli. Jag hade inte pallat att driva ett kafé om jag varje dag ska avhysa människor som sitter i min lokal och slafsar i sig medhavd matsäck.

      Radera
    2. Vafalls, ännu ett påhopp på göteborgare! Hela Norge är väl ett gruppboende för utvecklingsstörda fiskare... :-)

      Radera
    3. I Norge fiskar vi inte, vi klubbar sälar.

      Radera
    4. Och skjuter valar. Måste väl ha oljan från valarna för att ha i oljelampan hemma nu när det åter börjar bli mörkt hur skulle det annars gå?

      Radera
    5. Jag tror vi har annan olja till det :-)

      Radera
  13. "Tydligen kommer folk till den här killens kafé med medhavd mat och till och med bakverk av samma typ som kaféet säljer själva"

    Det kanske är en tyst protest mot de höga priserna (50 kr för en slät kopp kaffe) och omvandlingen av offentliga platser som parker och torg till privatägda kaféer med uteserveringar.

    Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen. Jag kommer ihåg när jag var ung vuxen och jag och mina kompisar åkte med färjan. Vi satte oss i restaurangen på färjan, beställde varsin öl i baren för att sedan fylla på det halvtomma glaset med öl som köpt i taxfreen och smugglat in på restaurangen. Det kan man kalla Happy hours (plural).

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar göra den protesten genom att inte handla, men då går jag inte dit och sätter mig med egen termos. Så himla svårt att hitta en kommunal parkbänk brukar det inte vara, men i de fallen funkar stubbar och nedfallna träd lika bra.

      På ditt färjetema KAN någon ha sett mig och mina vänner få varsin kopp kaffe i det frireligiösa tältet på Kiviks Marknad 1994 och sedan spetsat dem med medhavd sprit. Fast jag kommer dementera.

      Radera
  14. Enda gången jag ätit medhavd mat på restaurang var när jag arbetade på ett ställe som hade en privatägd lunchrestaurang i samma lokal (annan ägare, men bakom samma passerkort). De hade dock mikrovågsugnar för att folk skulle kunna äta med sina kollegor, så det får väl sägas vara sanktionerat av ägaren.

    Angående godis på bio, har det alltid varit förbjudet? Jag sprang ständigt på bio för 20 år sedan, och jag har inget som helst minne av att det var något man smusslade med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @FattigaApan

      "Angående godis på bio, har det alltid varit förbjudet? Jag sprang ständigt på bio för 20 år sedan, och jag har inget som helst minne av att det var något man smusslade med."

      Nej det har varit tillåtet. Jag har flashat både godispåsar och läsk framför personalen på bio. Det var bara några år sedan som Filmstaden förbjöd biobesökarna att ta med godis.
      https://www.svt.se/kultur/filmstaden-forbjuder-medhavt-godis-pa-bio

      Förklaringen är nog att biograferna går kasst. Jag tror det beror på att biograferna inte står sig i konkurrensen från hemmabioanläggningarna. Lösningen är nog att skapa ett mer mervärde för biobesökarna men eftersom biograferna inte klarar det så tvingar de besökarna att köpa godis på bion istället.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Det låter sanktionerat. Tror att jag varit på någon arbetsplats med samma upplägg för många år sedan och tyckte då att det var ännu mer obegripligt att folk inte hade egen lunch med sig.

      Enligt min länk här uppe införde Filmstaden godisförbudet 2022. Jag har inte heller något minne av smussel. Tvärtom hade jag och ett par kompisar med oss rena picknicken en gång - läsk, chips, kaffetermos, småkakor...

      Radera
    3. Jag tror också att biograferna skulle försöka hitta mervärde. Istället känner jag att jag skulle kunna betala extra för att slippa pratande och prasslande grannar. Ett första steg skulle kunna vara att sänka priset. När vi kan se nya filmer hemma är det inte självklart att biograferna ska kunna ta över en hundring per person för att se dem på bio.

      Radera