onsdag 12 april 2017

Dignita – vad hände?

Börspsykologi är intressant! Plötsligt sticker en aktie iväg och ingen (eller nästan ingen) vet varför, men försöker tolka rörelsen. ”Bäst att köpa”, ”Bäst att sälja”, ”Sitt still i båten”, ”Kööööööp!!!!”. Överreaktionen är ett faktum varpå de som missat den initiala rörelsen försöker kompensera sig genom att pricka vändningen och tjäna pengar på motreaktionen.


Vid sidan av de tekniska och psykologiska rörelserna försöker man hitta orsaker till att hela havet började storma. Rykten om vinstvarning, en stor affär, en produktnyhet eller rent av ett uppköp.

I fredags hade vi en terrorattack i Stockholm. På måndag eftermiddag klockan 15.10 kom ett till synes ganska oskyldigt pressmeddelande från alkolåstillverkaren Dignita Systems. Aktien hade legat still hela dagen och fortsatte att göra så fram till klockan 16.50. Sedan small det.


Upp 42 procent till ett dagshögsta på 12,25 kr! Dags att gräva bakåt för att hitta orsaken, men det enda jag hittade var pressmeddelandet där företaget fastslår att om Spendrupsbilen på Drottninggatan hade varit utrustad med Dignitas alkolås AL-100 hade attentatet aldrig blivit av eftersom rutinerna för alkolåset aldrig hade gått att genomföra för en oinvigd.

Inga nyheter, uppköpstankar eller verkliga händelser. Bara ett pressmeddelande och en drygt fyrtioprocentig kursrusning på en halvtimme. Om vi benar ut informationen stämmer det nog att alkolåset hade hindrat en 39-årig muslimsk terrorist som vad jag förstår inte ens hade lastbilskort från att köra iväg med den stulna bilen. Men det stämmer gissningsvis även för alla konkurrerande alkolås. Så tänkte jag, och tydligen ”marknaden” också för dagen därpå var vi tillbaka på ruta 1.


Därmed inte sagt att den eller de som piskade upp kursen var helt fel ute. Denna tragiska händelse kan mycket väl ändra rutiner och kanske även lagar och i så fall är potentialen enorm. I Sverige finns 80000 tunga lastbilar och 14000 bussar. Mindre än hälften av dem har alkolås. I myndighetsbilar (alla varianter) hade 32 procent alkolås 2015, vilket var en minskning från året innan (38 procent) trots att staten har 75 procent som målsättning.

Då snackar vi ändå bara om Sverige, som redan är långt framme på området. Om hela västvärlden nu börjar se alkolås som en självklar säkerhetsåtgärd kommer försäljningen att växa så det knakar. Men inte med 42 procent på en halvtimme.

6 kommentarer:

 1. Ja, det stämmer rätt väl att de akademiker som är ute och pratar "effektiv marknad" befinner sig tämligen långt ifrån verkligheten. Visst, på lång sikt så är marknaden i genomsnitt möjligen effektiv. Men, däremellan finns enorma avvikelser. Och det ska vi vara glada för, det är ju det som ger oss vårt dagliga smör och bröd :) Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är specifikt för akademiker att prata effektiv marknad eller ens om jag tjänar pengar på det (jag är rätt långt från day- eller swingtrader), men felprissatta värdepapper lär inte vara på väg bort så länge människan styr marknaden.

   Radera
 2. Jag har bara kommit i kontakt med alkolås i en lastbil jag kört. Det var verkligen inget komplicerat, bara blåsa och sen vrida om nyckeln så var bilen igång. Skulle det vara mer komplicerat nu kan man nog räkna med att en terrorist läser på hur man gör.
  Hindra stölden hade ju chauffören kunnat gjort genom att låsa lastbilen eller åtminstone tagit ur nyckeln. Vilket för övrigt redan idag är ett krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Dignita specifikt pekar ut sitt lås AL-100 antar jag att det är skillnad på lås och lås.

   Och visst är det konstigt att inga medier hakat på låsdiskussionen. En kompis i speditionsbranschen sa direkt att en chaufför på hans företag hade fått sparken om han/hon lämnat nyckeln i låset.

   Radera
 3. "In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine."
  - Benjamin Graham

  Brukar ha det här citatet i bakhuvudet när det är skvalpigt mellan rapporterna. Det finns fiskar som hugger på nästan varje bete, men färre och färre verkar göra djupare analyser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, men det här betet tycker jag var riktigt klent.

   Radera