onsdag 26 april 2017

Deklarerad protest

Vet inte om ni minns, men innan 2002 deklarerade alla på papper. Senast första vardagen i maj skulle blanketterna lämnas in. Dagtid gick den att lämna in på något lokalkontor, ofta kommunalhuset. Den som ville vänta till sista minuten kunde sitta i bilkö till Skatteskrapan i Stockholm där ungdomar jobbade extra med att ta emot deklarationerna från deklaranter som gjort det till en sport att vänta så länge det gick.


Sedan började man kunna deklarera på nätet. Ingen större vits för oss företagare som ändå måste behålla kopior på allt i tio år. Inte för någon annan heller egentligen. Företrädare för Riksskatteverket försökte förklara vad som var så bra med att deklarera på telefon eller via internet. Fördelen var att handläggarna då skulle få tid att kontrollera fler deklarationer. Vi skulle alltså förenkla deras jobb så att de kunde lägga mer energi åt att granska våra avdrag. Jag och många med dig förstod inte fördelarna för oss.

Så då krånglade man till pappersinlämningen genom att ta bort lådorna från kommunalhus. Antingen fick man posta deklarationen (med risk för att få straffavgift om postverket sjabblar) eller lämna in den på ett servicekontor, ofta mycket längre bort, och bara öppet på kontorstid.


Eftersom alla måste deklarera kan man inte ta bort möjligheten att göra det på papper för man kan ju inte kräva av folk att ha dator eller ens en tonvalstelefon. Så efter piskan viftade man med morot: snabbare återbäring för internetdeklaranter.

Hota, locka, salta och sockra bäst ni vill. Varje år samlar jag ihop deklarationsblanketter från släkt och vänner i en plastficka som jag stoppar på mig och springer med genom två kommuner för att slutligen lämna in på Skatteverkets servicekontor. Jag gör det som en tyst protest mot maktens sätt att behandla oss som skatteboskap, för att visa att jag vägrar foga mig, att än har jag viljestyrka!

Samtidigt, vore jag en sann rebell skulle jag väl inte deklarera alls utan gå under jorden som en fria viddernas man. Kommer att tänka på när seriefiguren Ernies farbror Sid fick frågan om varför han inte deklarerat:
- Den senaste självdeklarationen ni lämnat in är från 1978. Hur förklarar ni det?
- Ungdomligt oförstånd.

39 kommentarer:

  1. Underbart!
    Jag kör också på pappersblanketterna i protest, hela familjens och firmans så dom får något att bita i :-)

    Med vänlig hälsning
    /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Hoppas det blir en folkrörelse :-).

      Radera
  2. Nu vill jag inte påpeka att du är gammal eller så, för det är du ju inte... Men jag har nog aldrig deklarerat via pappersblankett. Under dessa ca 10 år som jag har behövt deklarera har jag (såvitt jag kan minnas) bara deklarerat via internet eller mobil. Smärtfritt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte vara nyttigt att vara så foglig och orebellisk. Läs genast Bengt Sändhs Handbok i olydnad eller några motsträviga arbetarförfattare som Jan Fridegård eller Nils Parling! Eller se världens motsträvigaste film Midvinterduell av Lars Molin.

      Radera
    2. Tack för tipsen! Jag ska genast gå och jobba på att bli mer rebellisk. Är jag rebellisk om jag nu inte läser dessa böcker utan läser något annat istället?

      Radera
    3. Antagligen. Jag är för cool för att svara på det :-). Nu har jag i alla fall likt Stålfarfar trotsat hagelstormarna och lämnat in min deklaration. (Inser att du antagligen är för ung för att veta vem Stålfarfar var, men han var också en gammal hurtig gubbe med mycket skägg.)

      Radera
    4. Jag är en tekniskt sinnad person och kunde googla Stålfarfar. Det var en karl med krut i! Jösses, han och hans fru var gifta i nästan 80 år. Det är imponerande länge! Min farmor och farfar ligger i lä med sina snart 67 år :) Min generation får vara glad om de håller ihop till bröllopsnatten...

      Radera
    5. Ja, jag tänkte säga vem tusan gifter sig nuförtiden, känns omodernt.

      Radera
    6. Det borde ha uppfunnits ett piller åt dem vid det här laget.

      Radera
    7. Om man gifter sig blir man ju av med halva förmögenheten. Nej tack!

      Radera
    8. Enskild egendom + äktenskapsförord :-). Men det kanske förtar lite av romantiken. Jag vet inte, jag räknar med att få fortsätta att vara enastående.

      Radera
    9. Om Pippi har piller så hon slipper "bliva stur" så borde det verkligen finnas medicin mot romantik.

      Om någon skulle vara knäpp nog att vilja gifta sig med mig så tänker jag kräva äktenskapsförord. Såvida inte den andra personen har väldigt mycket pengar, i så fall är jag inte så kinkig ;)

      Radera
    10. Inger Nilsson fyller 58 nästa vecka, så det pillret funkade inte :-).

      Själv tycker jag att gemensam ekonomi mellan makar är onaturligt.

      Radera
    11. Typiskt, falsk marknadsföring :)

      Det håller jag med om! Jag skulle känna mig låst av gemensam ekonomi. Har flera par i min närhet som kör med det och jag tycker det känns gammaldags.
      Ett äktenskapsförord faller ut vid skilsmässa eller dödsfall, så det är inte en motpol till gemensam ekonomi. Man kan fortfarande ha gemensam ekonomi under tiden man är gift :)

      Radera
    12. Framförallt verkar gemensam ekonomi vara ett perfekt sätt att alltid ha något att bråka om.

      Radera
    13. Något måste man ju göra med sin tid!

      Radera
    14. Ja, men är man bara på jakt efter någon att bråka med behöver man inget förhållande. Det räcker med att starta ett Facebookkonto.

      Radera
    15. He he...eller så hittar man bara en partner som man faktiskt kommer överens med och delar på allt...inklusive målen med livet...

      http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/kick-och-nya-målsättningar

      Radera
    16. Äh, sånt finlir kan ni superhjältar hålla på med. Vi andra siktar i första hand på att hitta någon med puls ;-).

      Radera
    17. Instämmer! Puls är bra.

      Radera
  3. Jag ser det inte så, jag deklarerar elektroniskt för att det går fortare för mig. Jag kör familjens och firmans deklarationer direkt från bokförings- och skatteprogrammet till elektriska inlämningen hos Skatteverket.

    Sen glömmer jag det hela och sätter mig och tittar på statlig TV via surfplattan eller lånar en ebok från det kommunala biblioteket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så modern utan gör den manuellt oavsett om blanketten ligger på bordet eller på skärmen. Och motionen jag får från löpningen behöver jag ändå, oavsett om jag springer till Skatteverket eller någon annanstans.

      Radera
  4. Deklarera på papper orkar jag inte. Däremot så försöker jag använda kontakter i så stor utsträckning som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kontakter? Nu är jag inte med alls.

      Radera
    2. Haha, autocomplete har misslyckats förr en gång har jag för mig :) "kontanter" ska det stå.

      Radera
    3. Ah, då blev det logiskt! Jag skulle göra det om jag handlade mer. För det mesta använder jag varken kort eller pengar :-).

      Radera
  5. Vilken tur att våra politiker sedan använder pengarna så bra? Tur att enorma belopp inte skänks bort, eller försvinner i korruption på annat vis. Som nu senast då kommunalpolitiker blev galna då SD föreslog en utredning för att visa exakt vad massinvandringen kostar, och vad som därmed måste prioriteras bort (tex våra äldre). Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vettig grej att göra tror jag vore att halvera antalet riksdagsmän, men det lär inte hända trots att icke-politiker från höger till vänster skulle kunna enas om det.

      Radera
    2. Vore det enklare att ändra skulle antalet öka för varje mandatperiod. Se hur antalet ministrar ökar, Branting och Per-Albins först regeringar hade 10-11 statsråd, nu har vi 23 samt att MP i går omgående vill tillsätta en fredsminister som ska åka runt och propagera för fred i de länder som anses behöva det. Undrar bara om de (MP) redan har en hugad kandidat...

      Radera
    3. Bra poäng. Känns mest som att antalet ministrar ska bli exakt rättvis mellan regeringspartierna, och när de är fyra måste man ha över tjugo ministrar.

      Med tanke på att MP inte ens kunde fylla upp ministerposterna med egna medlemmar utan var tvungen att plocka in Alice Bah som inte ens var miljöpartist förrän dagen hon tillträdde verkar det osannolikt att de skulle ha en kandidat. Å andra sidan, det mest med MP är osannolikt, så troligen är det ändå så. Själv tycker jag fredsminister borde trumfas ut av försvarsministerposten.

      Radera
  6. Ugglor mot utveckling. Det är ju bra att man får välja själv när man vill rättfärdiga bakåtsträvande :)

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart får man göra det. Hur skulle världen se ut annars? Jag anser att jag väljer framåt- och bakåtsträvande i en perfekt avvägning, men är ödmjuk och fullt införstådd med att andra gör en helt annan bedömning.

      Radera
  7. Bra protest, så här ska jag också göra (nästa år dock, hade aldrig en tanke på att jag faktiskt borde protestera). Skatteverket har som vision att alla ska göra rätt för sig, men de gör inte själva särskilt mycket rätt. Och så länge skatten är över 50% är de rövare, inte kronofogdar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt rättvist förhållande är det inte. Gör deklaranten fel kan Skatteverket döma ut straffskatt. Gör handläggaren fel får deklaranten vara nöjd med om det går att få rätt och inte kostar extra.

      Radera
  8. Du behöver inte spara papper i hela 10 år som företagare längre, 7 räcker.
    Nu antar jag att du satsar på restskatt (och inte låter staten få ränta på dina pengar) och därför inte påverkas av det faktum att man annars kan göra betydligt vettigare saker för sin skatteåtebäring om man får den i juni (även som företagare) istället för i december. Det är ju ändå 6 månader de annars skulle kunna sitta på valfri investering istället för hos staten utan ränta.

    Själv ÄLSKAR jag skatteverkets internettjänster vad gäller deklarationer! Varje år blir det bättre och bättre funktioner och det tar typ 2 minuter max att deklarera en enskild firma. Alla avdrag och fonder räknas ut per automatik om man bara klickar och det står tydligt vad som är avsatt och vilket som måste tillbaka. Direkt länkat till eventuella beräkningshjälper vid exempelvis uthyrning av fastighet etc. Det enda som stör mig är att det inte än finns funktion för att göra alla bilagor till AB på nätet ännu. Själva framsidan går att göra digitalt, men resten måste skickas in via papper eller fil. När jag skriver ut på papper har jag en tendens att skriva fel/otydligt hela tiden så det slutar med att jag får skriva ut 2-3 exemplar för att få ihop en komplett deklaration.

    Bra kämpat med rebelleriet dock, hoppas du vinner på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idealet är att betala precis rätt skatt, men får staten låna en slant i denna räntemiljö må det vara hänt.

      Jag har inget emot att använda internettjänster som hjälp, men när det gäller slutresultatet är jag så old school att jag till och med tar fram miniräknare.

      Vinner och vinner... Man kan aldrig vinna mot samhället, men det känns bra att försöka (även om jag gärna sett att jag sluppit regn och hagel på "deklarationsrundan").

      Radera
  9. Det största problemet med e deklaration enligt mig är att skatteverket primörer de som inte gör ändringar (alltså kanske avdrag de har rätt till) oh ger dessa personer pengar snabbast. Rätt skall inte vara rätt, utan snabbt. Sänder det rätt signaler? Är det rättvist?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju rättvist så tillvida att man väljer själv. En kompis hade en kollega som var totalt fokuserad på att få iväg sin deklaration för att få återbäringen snabbt, och blev nästan irriterad när någon tipsade honom om att han kunde dra av sina jobbresor. Det var liksom inte intressant, bara det gick undan. Och ja, då är det väl så :-)

      Radera