tisdag 18 april 2017

Girigbukar

Vad är det med ABB och pengar? I år ska styrelsens sju medlemmar få dela på 67 miljoner kronor i lön. Det är svårt att inte tänka på när bolagets före detta vd Percy Barnevik fick runt 900 miljoner i pension. Den gången stormade det så mycket i ögonbrynen att han till slut fick betala tillbaka merparten och ”bara” behålla 353 miljoner.


Jag har inga problem med att folk tjänar mycket eller med lönegap i allmänhet, men det ska finnas någon slags rimlighet. Styrelseuppdrag brukar inte ens vara heltidsjobb, jag har själv ett som tar ungefär fem minuter om året. Nu tror jag visserligen att styrelseuppdrag i ABB tar mer tid än så, men eftersom samtliga styrelseledamöter har andra uppdrag och visar spår av att dessutom ha någon form av liv snackar vi knappast 40 timmar i veckan. Så hur tusan kan de göra rätt för tio miljoner per person och år?

Nytt exempel. Telias vd Johan Dennelind hade fjorton innestående semesterdagar som han valde att lösa in i pengar, närmare bestämt en miljon kronor. Han har 15,8 miljoner i grundlön. Och så lite bonus på det? Om man nu får bonus som chef för Telia. Med tanke på hur det gått för företaget vore ett straff mer logiskt. Som medlem av gruppen "vanligt folk med skam i kroppen" kommer jag att tänka på denna scen.


Den som vill konsumera lite illa dold vänsterpropaganda kan med fördel se hela filmen, Den enskilde medborgaren, på Youtube, där manusförfattaren Claes Ericsson ställer den rimliga frågan om någons tid kan vara värd mer än hundra gånger någon annans.

Ja, om han/hon dragit in pengarna på egen hand. Nyligen sänkte Paradox-vd:n Fredrik Wester sin lön till en krona om året. Han äger en tredjedel av Paradox som förra året gjorde en vinst på drygt 300 miljoner kronor. Grovt förenklat tjänar han även utan lön hundra miljoner om året, vilket är flera hundra gånger mer än de flesta av oss andra. Och jag har inga problem alls med det.

7 kommentarer:

 1. Här undrar man förstås vad "Märket" för styrelser är i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt nog verkar det inte vara så noga med riktlinjer och gränser för styrelser och direktörer.

   Radera
 2. Ja, det är ett grundläggande fel med dagens Investor. De skiter fullkomligt i övriga aktieägare och anställda, så länge den lilla klia-ryggen-ego gruppen får sina gigantiska bonusar, medans övriga får dela på eventuella smulor som blir över. Så går det åt fanders med det mesta Investor är involverade i också, numera. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åt fanders? Med undantag för aktiekursen då. Jag har mycket små kunskaper om Investor, men hade gärna köpt aktier i somras och hängt med på en fyrtioprocentig uppgång.

   Radera
  2. Astra är påväg utför, Pharmacia tvingades de sälja, Saab kunde de inte hantera utan att sälja och förstöra, Ericsson katastrofen ska vin inte prata om ens. Men Ericssons vd satt ju i en bra vagga och kasserade in riktigt fett även på att få sparken. Snacka om win win där. Mvh

   Radera
 3. Äckligt är vad det är. Såg en intervju med Percy.... huuu.. ryser längs med hela ryggraden. Tyvärr är det så att dessa herrar förlorat ryggraden och anammat en annan som de tror att den inte syns.Näppeligen ser de inte sig själva i spegeln bakifrån heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryggrad är en lyx man är beredd att offra för lite klirr i kassan.

   Radera