söndag 2 april 2017

Möbler ska vara gratis

I kommentarsfältet kring det märkliga tv-programmet Extreme Cheapskates kom vi in på kostnad för möbler. Jag funderade vidare och det slår mig att jag i stort sett inte betalat någonting för mina. Skrivbordet gick på ett par tusenlappar, men så är det också större än en del lägenheter, och så har jag köpt en soffa för 1500 kr. Och en tvättkorg (är det ens en möbel?) som jag köpt för någon hundring på Rusta eller Ikea.


Men det är nog det. Jag har sammanlagt nio olika skåp och bokhyllor som samtliga hämtats gratis från släkt och vänner eller tidigare arbetsgivare när de blivit över. Sängen ärvde jag av en släkting när hon flyttade in på hemmet. Nu har hon dragit in årorna, men sängen blev som ny efter att jag klädde om den. Jag har sex stycken mer eller mindre antika stolar som också var gratis.

Badrumsskåpen (ett över och ett under handfatet) har hängt med från tidigare boende. Jag minns faktiskt inte varifrån de kommer ursprungligen, men tror inte att jag betalat något. Badkaret är ett hopplock från två Blocketfynd. Själva badkaret gick loss på en hundring och vaggan det vilar i var gratis mot avhämtning.


Bland de mer kreativa lösningarna har jag snickrat ihop både vardagsrumsbord och sideboard i vardagsrummet av Europapallar och skräpvirke. En skrivbordshurts har jag sågat loss från ett gammalt skrivbord, försett med hjul, betsat och byggt en låda på ovansidan.


Så totalkostnaden för hela mitt möblemang är några tusenlappar och då känner jag på intet sätt att jag bor i en sunkig studentlya utan är tvärtom nöjd med det mesta. Kort sagt, jag hade inte varit nöjdare med mitt hem om jag lagt på en nolla eller skaffat ett Ikeakonto och avbetalat till döddagar.

12 kommentarer:

 1. Antar att du inte har något gammalt "skåp" hemma, för dom brukar kunna va ganska dyra i drift :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag var tvungen att googla vad skåp kunde vara slang för, och nej, jag håller mig till trä. Helt underhållsfria och med patina istället för rynkor.

   Radera
 2. Blir också glad över sådant som man fått gratis. Har fyra stolar som jag hittat övergivna i ett öppet förråd. Letar alltid erbjudanden innan jag handlar något.

  Men en sak är ju mycket knepig. Om t ex möbler ska vara gratis som du skriver i rubriken, vem ska då betala? Inget här i världen är ju gratis. Snåljåpar (inklusive jag själv ofta förstås) är ju inte bättre än imperialistiska slavägare som bara vill ha utan att jobba för det. Är det hållbart? Nej! Det är bara ett enda "den enes bröd är det andres död"- tänk. Det är ingen naturlag utan något vi väljer, ett samhälle vi skapat för att starka vinner över svagare och för att man antar att det är konkurrens om resurser vilket det kanske inte alls är om alla nöjer sig med det som räcker för att bli lycklig.

  Så behöver det ju inte vara, men då måste vi/de rika tänka sig att höja den moraliska standrarden och sänka den materiella och börja betala vad det verkligen kostar. Alla fynd och gratisprylar är rovdrift på någon annans arbetsinsats!

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är ju att det alltid kommer finnas de som strör pengar omkring sig och exempelvis skrotar en fungerande stol som bara hade behövt en möbeltass för att bli som ny. Jag har inga moraliska betänkligheter för att andra tar dumma beslut. Eller för att våra förfäder stretat ihop en hög standard åt oss.

   Radera
 3. Tänker på det här med sängen...nuförtiden som det är så viktigt vilken säng man ska använda, helst enligt ergonomins alla regler, anpassad efter kroppen och just dig. Mjuk, medelmjuk, mellanhård, hård o s v. Minns det ljuva sextiotalet, jag och mina syrror låg i varsina gamla järnsängar med bottnar som hängmattor närapå.Aldrig ont i ryggen, måste ha blivit härdad. Men man får ju hoppas att din ärvda säng är bättre kvalité på:)
  Imponerad av att du har så mycket tankar och idéer om hur du vill leva och följer det, bra blir det också.
  Själv har jag köpt både för dyr och onödig inredning under mitt liv, men har också ärvt och loppis. Numera lever jag sparsamt och det går lika bra./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en rejäl Duxsäng. Finns säkert dyrare idag, men knappast bättre. Med åldern tror jag att man blir känsligare för fjädringen i sängen, men den här måste vara lagom hård för mig för jag har nästan inte haft ont i ryggen under de c:a åtta år jag haft den.

   Radera
 4. Är bohem ett passande ord på dig i och med ditt krypin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt inte ett ord jag skulle välja själv, jag tycker min lägenhet är skitsnygg. Men jag har blivit kallad betydligt värre.

   Radera
  2. Minimalist mer passande?

   Radera
  3. Absolut mer passande, även om jag inte kallat mig det heller och det säkert finns gott om minimalister som inte tycker att jag borde få vara med i deras "klubb".

   Radera
 5. Det här var det bästa jag läst på länge. Så många gånger som jag har fått bita mig i tungan för att inte säga vad jag tycker när dagens ungdomar vill köpa nytt, oftast för betydligt mer pengar än vad de har, och det oftast finns väldigt bra möbler att få, eller köpa till en billig penning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vill man köpa möbler för hundratusen och har de pengarna att lägga är det en sak, men när begagnade, helt felfria möbler är gratis eller snudd på tycker jag att det känns helt galet att lägga ut de pengarna. Särskilt för unga människor som kommer att flytta många gånger och ännu inte hittat sin stil.

   Radera