lördag 29 april 2017

Var är miljonerna?


Var har jag hört det förut? Hos andra idrotts-, spel- och musikstjärnor som på kort tid tjänat massor i en verksamhet som troligen inte kommer att fortsätta i all oändlighet. Här t ex:Men hur kommer det sig då att Joey Tempest och Björn Borg kan tjäna hundratals miljoner och inte bara tappa alltihop utan ännu mer? Själva verkar de tro att det beror på illvilliga skattemyndigheter eller oärliga managers, men i den mån de ”lurats” (som Blomqvist och Levén uttrycker det i citaten ovan) har de låtit sig bli lurade.

Att vara myndig innebär att vara berättigad att på egen hand ingå ekonomiska avtal, men med rättigheter kommer också skyldigheter. Hur mycket man än betalar andra för att ta hand om ens ekonomi går det aldrig att frånkoppla sig det yttersta ansvaret.


Jag fattar att det inte är lätt att sköta allt själv om man turnerar och jobbar stenhårt trehundra dagar om året, men då har man att välja på att antingen investera pengarna lite säkrare (med förväntat lägre avkastning), kanske i breda indexfonder. Är alternativet att bli blåst på hundra millar är annars ett vanligt bankkonto rätt bra, och att ta ut det som lön i Sverige istället för att låta en bulvan starta ett brevlådeföretag på Cayman Islands. 

Särskilt när man inte har en aning om vad man håller på med. Det tuffa schemat till trots bör man försöka ta sig den tid det krävs för att själv sätta sig in i ekonomin. Rockstjärnor brukar ha tid att klämma in en och annan fylla, och istället för att läsa Buster på tjänsteresorna kunde Blomqvist och Borg ha lagt någon timme då och då på att bli kungar över sin egen ekonomi.

Och detta gäller även oss vanliga dödliga. Det sliter att få ihop heltidsjobb med familjeliv, tvättstugan, dagishämtning, besöka mormor på hemmet osv, men att lägga den där extra timmen på att ta reda på vart pengarna försvinner och maximera överskottet kan vara skillnaden mellan frihet och ofrihet. Det är definitivt anledningen till att Jesper Blomqvist måste prostituera sig i Let's Dance och fylla på med heltidsjobb medan jag slipper bägge.

37 kommentarer:

 1. "Det sliter att få ihop heltidsjobb med familjeliv, tvättstugan, dagishämtning, besöka mormor på hemmet osv, men att lägga den där extra timmen på att ta reda på vart pengarna försvinner och maximera överskottet kan vara skillnaden mellan frihet och ofrihet."

  Det där är en viktig poäng. Men har folk verkligen tid? Har vi ens tid att förstå politiska beslut? Konsekvenser av politiska beslut?

  Jag brukar tala med mina föräldrar om att folk måste förstå konsekvenserna av politiska beslut. Mina föräldrar brukar svara mig att folk inte har tid. De har barnpassning, tvättstugan och fullt upp med sina arbeten. Då frågar jag dem: Hur ska folk kunna rösta på politiska partier, när de knappt satt sig in i vad de står för?

  Varför ha en demokrati och röstberättigande, när merparten inte har tid att förstå politikers beslut... Varför inte ha en konung eller företagsledare som leder landet, när medborgarna enbart vill ägna sig åt känslosamma artisters infantila vrål?

  Och ja: Blomqvist et.al. skötte sina affärer uselt. Därför gick de back. Visst kan man bli blåst. Men blir man blåst gång på gång, måste man tametusan göra ändringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dygn har 24 timmar. Jag skulle säga att vi har tid om vi tar oss tid. Jag pratar ofta med folk som säger att de inte har tid att läsa böcker. Samtidigt framkommer att de tittar på tv flera timmar om dagen, och inte program som gör dem smartare utan oftare program just i Let's Dance-stil. Och det är ett problem för såväl privatekonomin som demokratin och en massa annat.

   Radera
  2. Du skrev i ditt inlägg att lägga pengarna i en indexfond. Men varför inte enbart ha dem på banken om du är fotbollsproffs och inte har tid med affärer? Tjänar du t.ex. fem miljoner per år, blir det på tio år efter skatt cirka 30 miljoner kronor. Spenderar du fem miljoner under dessa tio år, har du 25 miljoner kronor efter din karriär. Då kan du också ha mer tid till investeringar.

   Jag agerar alltid utifrån: Ska någonting bli bra gjort, gör jag det själv. Annars kan jag inte styra över utgången.

   Radera
  3. Det finns nog dock folk som inte har tid. Jag är småbarnsmamma, heltidsstudent och deltidsföräldraledig (vi har alltså ingen barnomsorg) som sällan har tid att göra bara en sak åt gången. När barnen sover så pluggar jag, oftast långt in på natten, och på dagarna är jag med mina barn. Det blir mycket halvfabrikat och sådant som tv-program, poddar eller bloggläsning funkar bara samtidigt som annat görs. Om jag inte redan vore insatt i min privatekonomi och sparande, hade det varit riktigt jobbigt att ta tag i just nu. Jag håller med dig absolut, framför allt eftersom de där personerna vanligen har rätt mycket stöd från partners och managers vad gäller familj och yrkesliv, och visst förnuft borde de ha. Det säger sig själv att det inte är optimalt att bränna alla miljoner på en gång och likt Kenneth tycker jag därför att ett bankkonto vore ett rimligt alternativ annars. Men det betyder dessvärre inte att det finns andra som har det tuffare, däribland småbarnsföräldrar med dubbla heltidsjobb eller ensamstående. Spännande resonemang oavsett, nu ska jag återgå till mina studier och lämna barnen med pappan.

   Radera
  4. Khennet: Jag gav bägge alternativen, indexfonder eller bankkonto. Min poäng är den du sammanfattar på slutet, att man själv bör ta kontrollen.

   Anonym: Jag förstår att alla har olika tid, och dessutom olika intresse. Är man verkligen ointresserad av ekonomi är det svårare att hitta tid till det än om man älskar det.

   Och ja, jag tror också att en artist eller elitidrottare som är multimiljonär ofta har ett bättre utgångsläge än de flesta andra.

   Radera
  5. Att ha pengar liggandes på banken skulle jag se som idioti. Förutsatt att det inte är ens buffert eller sitt kortsiktiga målsparande d.v.s. Självklart vill man att pengarna ska sättas i jobb och vill man inte lägga ner tid är Index-spar ett fenomenalt alternativ.

   Radera
  6. Idioti tycker jag är ett starkt ord för aningen sämre avkastning än inflationsökningen. I vissa perioder är det ett av de bästa alternativen.

   Radera
 2. Alla i Let`s Dance är prostituerade alltså? :)
  Handlar nog inte bara om pengar, folk gillar att dansa, utmaningar osv.

  Jesper Blomqvist är iaf öppen med att han gjort misstag och säger att det är absolut inte synd om honom. Kudos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag att du tar ut lite för mycket av mitt resonemang. Uttrycket prostitution betyder i detta sammanhang att man ställer upp på något mer för pengarna än för att man faktiskt vill. Ej att jämföra med könshandel. Egentligen.

   Jag håller med om att Blomqvist inte tar på sig offerkofta, som jag däremot upplever att Europe gör och gjorde (och dessutom har mindre skäl eftersom anledningen att de råkade illa ut från början var dumsnålhet).

   Radera
 3. Det är väl delvis girighet som gör att det blir såhär. Ofta handlar det om att på ett eller annat sätt undvika att betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Europes fall är det definitivt så.

   "Skattemyndigheterna beslöt sig för att hårdgranska Joey Tempest, Mic Michaeli, Ian Haugland, John Levén och Kee Marcello som på inrådan av rådgivare skrivit sig på skatteparadisön Turk and Caicos i Västindien."

   Och längre ner:

   "Därför betalades Levéns, Hauglands, Michaelis och Marcellos gage ut till en bekant, investeraren Richard Wahlström och hans bolag Aktiv förvaltning i Sigtuna AB. Avtalet var att de sedan skulle plocka ut lön från bolaget och därmed kunna ha kvar pengarna tills skatteskulderna blivit preskriberade."

   Rätt åt dem! tänker jag.

   Radera
 4. Hur svårt kan det vara?? Du har 20 miljoner. Har du blivit fotbollsproffs har du varje fall inte fokuserat på skolan. Gör så här: Köp en bra bostadsrätt med låg avgift. Gärna på en stark adress. Här går kanske 4 miljoner återstår 16 miljoner. Sätt pengarna på banken. Varje månad går du och hämtar 25000kr. På ett år har du förbrukat 300000kr. Man kan faktiskt leva bra på 25000kr. Under tiden tickar räntan på i en takt som täcker avgiften i föreningen. Hur svårt kan det vara??

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en bra bostadsrätt på "stark adress" tror jag det ryker närmare tio miljoner än fyra, men det gör egentligen din plan ännu bättre.

   Radera
  2. Larsson,

   Kollade lite vad man får för runt fyra miljoner. Vad tycks om Vallhallav 14. 63 kvadratmeter, 3,5 meter takhöjd avgift lite mer än 2000kr. Här är priset 4,7 miljoner. Tror faktiskt att Jesper hade kunnat bo här. Hur som helst låt oss runda av till 5 miljoner då återstår 15 miljoner att leva på. Jag menar om mannen nu följer mitt råd kvarstår frågan: Hur svårt kan det vara??

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. 63 kvm på Valhallavägen för 4,7 miljoner låter för billigt. Under 75000 kr/kvm centralt på Östermalm måste vara ett generöst uppsatt utropspris. Men det är ett sidospår, som investering hade det varit bättre än de satsningar han verkar ha gjort.

   Radera
 5. Jag tycker det verkar vara mer regel än undantag att de som på "kort tid" tjänat stora pengar kommer göra av med dessa på korkade sätt. Visst, de är väl i större grad målet för svindlare, men det känns som om de borde inse det själva. Jag har kollegor som pysslar med spelmissbruk och det är tydligen väldigt vanligt att just dessa personer, efter karriären, blir spelmissbrukare, alkohol- och drogmissbrukare eller sexmissbrukare. De söker kicken och får då problem. Det är effektiva sätt att göra av med pengar på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att jag håller med om allt du skriver skulle jag vilja göra ett tillägg angående förmåga att göra av med pengar. Jag tror att ett problem kan vara att många av dessa människor inte har en sund relation (eller knappt någon alls) till pengar när de plötsligt "ramlar från himlen". Jag har märkt skillnaden på pokerspelare, att de som börjar tjäna miljoner direkt efter gymnasiet har svårare att hålla i pengarna än de som haft ett riktigt jobb innan och fått en känsla för pengars värde.

   Radera
  2. Absolut, såklart.
   Min kusins sambo fick ut 1,5 miljoner från någon sjukförsäkring (hon var med i en bilolycka och satt ett tag i rullstol). Dessa pengarna har hon lyckats shoppa upp, på Ullared bland annat. Nu står de där, med två barn, och är i behov av ett hus och har inte ett öre sparat. Nu ångrar hon nog att hon inte lyssnade på oss när vi sa att hon skulle investera pengarna. Bättre att tjäna ihop pengarna själv alltså :)

   Radera
  3. Ullared - för att sparka in alla fördomsdörrar :-).

   Radera
 6. Så sant som det är sagt. Att först tjäna hundra miljoner och sedan bli av med allt är helt oförståeligt, men det kan bara finnas en person som är skyldig. Det där med att vara 100% ansvarig för sitt liv tror jag inte många människor inser, men till viss del beror det faktiskt på vårt samhälle, där eget ansvar verkar vara något fult och där storebror ska ta hand om dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av nackdelarna med en stark stat, att folk är vana vid att skyddsnätet ska ta hand om allt och alla. Särskilt farligt när detta skyddsnät inte är lika starkt som tidigare.

   Radera
 7. Tack för att rubriken inte är "vart" är miljonerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan man beskylla min blogg för, men även om jag också kan halka på tangenterna bör undermåligt språk inte vara ett av klagomålen. Det jobbar jag hårt för.

   Radera
 8. Så sant som det är sagt, det här med eget ansvar är i mångt och mycket svenskars absolut sämsta gren. Sorgligt är vad det är, det här daltandet med allt och alla i detta land. Sverige är ett land där alla har möjlighet att gör allt de vill, men alltför många väljer att istället se sig som ett offer för omständigheterna.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag får känslan att problemet eskalerar. Redan i skolan får man lära sig att alla ska kunna göra vad som helst UTAN att kämpa, allt annat är diskriminering. Har man inte "fel" kön så beror tillkortakommandena på någon bokstavskombination. Detta är ett av få områden där vi verkligen har mycket att lära från USA.

   Radera
 9. Jesper har alltid varit en riktigt duktig fotbollsspelare. Lite som fotbollens Kavasto ;). Minns hans tjockisfint på Sven Andersson. https://www.youtube.com/watch?v=r8JH8CZ3ILU

  Dock är det ju bevisat att de allra flesta idrottsstjärnor är usla investerare. Se bara på Sven Göran Eriksson, Glenn Hysén mfl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror dig på ditt ord och har nu sett detta klipp. Med detta sagt var det första gången jag såg rörliga bilder på Jesper Blomqvist. Och Sven Andersson trodde jag var politiker :-).

   Jag får kontra dina idrottsinvesterarnamn med Stefan Edberg och Bengt Baron.

   Radera
  2. Tennisspelare är nog generellt lite mer eftertänksamma än fotbollsspelare. Med risk för att låta en aning fördomsfull så brukar tatueringar och god ekonomi sällan gå hand i hand. (fotbollsspelare är ofta mer tatuerade än tennis- och sim-stjärnor enligt min empiriska studie) ;-)

   Radera
  3. Jag tror att du generellt har rätt i jämförelsen av fotbolls- och tennisspelare, även om jag hellre skulle sätta mina pengar i förvaltning hos Thomas Brolin än hos Björn Borg :-).

   Tatueringsspaningen är intressant. Som otatuerad hoppas jag att du har rätt, men numera är väl tatueringar mer regel än undantag i de flesta grupper.

   Radera
  4. Njae, jag hänger på banken varje vecka och där lyser tatueringarna med sin frånvaro. Vägarbetarna och parkarbetarna däremot flashar gärna tatuerade halsar mm.

   Radera
  5. Och simmare... https://akesa.files.wordpress.com/2012/03/sarah-sjc3b6strc3b6m.jpg

   Radera
  6. Jämför med fotbollsspelare...

   https://goo.gl/images/D3smfy

   Radera
  7. Det där är ingen fotbollsspelare, det är ett lexikon ;-).

   Men även simmare spårar ur: http://www.tattoobite.com/wp-content/uploads/2015/02/inner-arm-swimmer-portrait-tattoo.jpg

   Radera
  8. Fult men inte lika fult som alla gangstawannabees på fotbollsplan ;).

   Radera
  9. Lyckligtvis är fotboll skittråkigt, så jag slipper se dessa "gangsters".

   Radera
  10. Tur för dig. Deras image får mig att inte vilja se fotboll trots att jag egentligen gillar sporten.

   Radera