onsdag 5 april 2017

Vad blir nästa Fjällräven?

Ryggsäcken Fjällräven Kånken började säljas 1978. Jag hade gudskelov ingen sådan som barn, i likhet med runt 25 av mina klasskompisar hade jag Salomon. De som hade Fjällräven Kånken var kommunister och skogsmullar.

Miljöpartisterna var inte uppfunna

I höstas gav Löfven bort två stycken Kånken-ryggsäckar till Kanadas premiärminister Trudeau vid ett statsbesök. Hade statsminister Fälldin gjort det när ryggan var ny hade han förmodligen utlöst en diplomatisk kris. Eller ja, inte om han gett dem till Trudeau för han är ju i princip kommunist, men ni fattar grejen.

Men nu har det gått några decennier. Idag kostar en Kånken (borde heta ”en kånk” i obestämd form) runt 800 spänn i sitt billigaste utförande och bärs av modemedvetna kändisar i alla möjliga sammanhang. Hur lyckades Fjällräven/Fenix Outdoor med konststycket att göra denna töntrygga till ett exklusivt varumärke folk är villiga att betala extra för?

Fortfarande skitful

Och framförallt, vad blir morgondagens Kånken? Vad är det för billig smörja idag som kommer att gå från att vara skit till ”the shit” - Garant, Hyundai, svenska kronan...? Den som visste det skulle kunna bli rik.

38 kommentarer:

 1. Bra artikel, i all sin enkelhet. Jag försöker själv löpande investera i bolag som jag bedömer har förmågan att vara något annat, mycket större inom säg 5 år. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är en bra målsättning, men lätt är det inte. Det stora problemet tror jag är att folk har så otroligt dålig smak. Det som är stort/dyrt idag hade jag aldrig gissat på.

   Radera
 2. Jag fattar inte heller! Kånken är helt värdelös som ryggsäck, den har för smala axelband som skär in på små barn, först det senaste året kom de på att barn (och ibland vuxna) behöver ett bröstspänne så ryggsäcken inte halkar ner från axlarna och den har alldeles för få fack/fickor.
  Dessutom är den ful!
  Köp nån Salomon, Lundhags, Haglöfs eller på ClasOlsson istället. Snyggare, billigare och håller längre.

  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv använder jag bara ryggsäck vid löpning och har ingen aning om vad det är för märken på dem. Det enda viktiga för mig är att de går att spänna fast. Men okej, visst är mina ryggsäckar snyggare än Kånken, känns inte som en stor bedrift.

   Radera
 3. För några år sen va jag ute efter en ryggsäck och hade då sett kånken-ryggan. Min första tanke va att dessa har ju funnits jättelänge och det är ju många som har dom så det lär ju va bra kvalitet och funktionella ryggor. Kvalitetn på prylar va ganska ofta bättre för. Sen gick jag och kände på en sån och undra va det va för skit.. sen såg jag priset och insåg att det här va en hipster/konstfack/mupp-grej. Åkte till Biltema och tjacka en toppenrygga för typ 150kr, funkar utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om även kvaliteten är låg försvann min sista illusion om Kånken. Biltema har en del bra grejer. Tyvärr ligger de lite för långt från mig.

   Radera
  2. Jag kanske va lite väl hård angående kvaliteten, jag har ju trots allt aldrig använt en. Men jag tyckte tyget kändes tunt och dragkedjorna klena. Jag föredrar ryggsäck framför andra packningsalternativ och vill ha med min rygga i princip överallt d.v.s. resor, i skogen, till jobbet, vid cykling.. En edc som man skulle säga i prepperkretsar!

   Radera
  3. Och själv fick jag googla edc för att få reda på vad som menades. Bra bevis för mina prepperskills :-).

   Radera
  4. Du är nog mer prepper än de flesta! Du kan ju typ koka soppa på en spik.. :)

   Radera
  5. Nja, det är att ta i, men har jag prepperegenskaper är det en ren slump.

   Radera
 4. Tycker Kånken är ganska snygg faktiskt. Fjällräven har en bra företagsfilosofi. Hade tänkt köpa en sådan där ryggsäck men använder sedan tre år istället en ryggsäck jag köpt på Decathlon för 49 kr. Inga märken, helt svart och inte så väldigt stor. Väger knappt något. Fynd! :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filosofin och företaget har jag inget emot, men ryggsäcken gillar jag inte alls.

   49 spänn är svårslaget och märken tycker jag generellt är överskattade. Inget man vill betala för.

   Radera
 5. Haft en bergans ryggsekk 8l birken modell sedan 6 år tillbaks. Är suverän till löpning och cykling. Kostade 350 på en större sportaffär. Ett gediget arbete i sömmarna. Kånken har båda barnen men används bara till kortare utflykter. Och återigen tack för en riktigt härlig fötterna på jorden blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalitet är underskattat, blir ofta billigast i längden. Själv är jag inte mycket till ryggsäcksmänniska, använder det bara när jag ska springa med packning (vilket jag helst låter bli).

   Och tack igen! Det där kan man aldrig höra för ofta.

   Radera
 6. Jag fick en svart Kånken för en herrans massa år sedan (datormodellen med breda, vadderade axelband och separat datorfack). Jag använde den nästan varje dag under mina sex år på universitetet (vilket innebar mycket kånkande av tunga böcker) och den håller än. Numera har jag köpt till ett kamerainlägg för att förvandla väskan till kameraväska, vilket funkar utmärkt.
  Visserligen var väskan gratis för min del, eftersom jag fick den i julklapp, men jag tycker att den har varit guld värd och så hemsk tycker jag inte den är. Numera kör jag Sandqvist, vilket jag tycker är sjukt snygga ryggsäckar. Handväska i all ära, men ryggsäck är mer praktiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, handväska använder jag ännu mer sällan :-).

   Det är väl just som datorväska jag tycker Kånken borde funka (fast det borde ha varit ett dåligt säljargument 1978). Att den är ful (för det tycker jag) är inget stort problem för mig heller. Säga vad man vill om ryggsäck, men är man ute efter en snygg accessoar letar man på fel ställe.

   Radera
  2. Jag är inte förvånad (hade varit mer förvånad om du erkänt att du var en frekvent användare av handväska) :)

   Den har den perfekta formen för att vara datorväska, så det är ett ypperligt användningsområde. 1978 var det troligen ett riktigt uruselt säljargument, men 30 år senare gick det bättre.
   Du får tycka den är ful. Smaken är som baken ;)
   Nej, ryggsäckar är sannerligen inte särskilt sexiga!

   Radera
 7. Vilka ryggsäckar tror ni att de som studerar på Södertörn använder? Gå på eller passera Flemingsbergs station med pendeltåget, och den som säger att den inte ser en eller flera Kånkenryggsäckar låg antingen och sov eller far med osanning. Södermalms station kan de också husera i tiotal eller i hundratal när man sitter och väntar på tåget hem till sin förort.

  Bomberjackorna börjar bli mer populära, men tror inte det har med något slags vitskallerörelse, utan mer med mode. Men kanske de kan återkomma i annan tappning för svenska nationalister. Där kan man tjäna stålar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte gissat att Kånken fortfarande funkar i vänsterkretsar eftersom de numera är ganska dyra och anses lite trendiga. Bombarjackor har jag nog inte sett på tjugo år i någon större utsträckning, men det kan säga mer om mitt ointresse för omgivningen än om det faktiska modet.

   Radera
  2. Färgar grönt hår, röd Kånkenrygga, näsring, stora hål i öronen, ena sidan av håret snaggat, är ett signalement på en batikhäxa från Södertörn eller Södermalm.

   Men att enbart ha en Kånkenrygga är väl inte att klassificera som ett tecken på att personen är vänsterextrem/miljöfascist. Men att jag ryggar tillbaks och aktar mig för att djupare lära känna en person med Kånkarygga för jag räknar med att personen hyser den gränslösa empatin, är väl min egen sak. Men jag skulle nog slå fast att merparten av de som bär den där Kånkaryggan är miljöfascister/vänsterextremister.

   Radera
  3. På 80-talet tror jag Kånken räckte för att signalera vänsteråsikter. Jag tänkte att den borde ha svängt till höger i takt med att den blivit dyr och trendig.

   Radera
 8. Att deras saker varit slitstarka är nog en del av deras framgång.
  Vanliga kånken suger men fanns (finns?) En variant med vadderade axelremmar.

  Enda de duger till enligt mig är en nödväska/extra handbagage på resa då den tar minimal plats om man lämnar sittunderlaget hemma. Tyvärr kan man inte bära en packning 0.5+kg nån direkt tid. Begriper inte hur brist på funktion (bära) kom igenom produktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det låter konstigt. Själva poängen med ryggsäck är ju packningen. Utan den försvinner behovet.

   Radera
 9. Känner som dig angående kånkens politiska smitta och skulle alfrig köpa en. Eller bära en. Men jag funderar på om de gjort någon form av produktutveckling av ryggsäcken. Eller är den exakt som den var 1978?

  Sen tror jag att förklaringen till att Fjällräven/Fenix outdoor lyckats förvandla töntryggan till ett exklusivt varumärke helt enkelt beror på tur. Det kan vara så enkelt att Johan Renck glömt sin mammas gamla kånken hemma hos Madonnas syster och så har Madonna lånat den och hamnat på en paparazzibild och så är saken klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ser åtminstone till förvillelse exakt likadan ut, men det är fullt möjligt att den blivit bättre.

   Så allt skulle kunna bero på Stakka Bo alltså? Japp, snackar vi irriterande usel populärkultur är det inte sällan där man hamnar :-).

   Radera
 10. Tror det mer eller mindre samma.
  Dock förvånad att företaget gick så bra under grundaren då han ska ha/haft (lever?) En (v)iss läggning politiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi är många som inte orkar ta reda på grundarens/uppfinnarens politiska hemvist.

   Radera
 11. Nja inte aktivt letat. Har för mig han uttalt sig i media för länge sig i en del frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan stämma (han dog förresten 2013), men inte hade det hindrat mig från att köpa ryggsäcken om jag gillat den. Jag handlar också på Ikea trots Kamprads gamla engagemang. Men visst, politiska åsikter i närtid kan få mig att tveka eller avstå köp.

   Radera
  2. Tänkte inte gällande eventuellt köp. Utan mer som företagare det brukar kunna bli fel

   Radera
  3. Men om ett företag inte ska gå bra pga grundarens politiska åsikter måste kunderna dra öronen åt sig av denna orsak. Och det tror jag ligger väldigt långt borta. Ibland önskar jag att "vi" faktiskt var mer benägna att låta åsikter styra våra köpvanor.

   Radera
  4. Eller menar du att vänstermänniskor generellt skulle vara sämre företagare? Någon sådan skillnad tror jag är svår att påvisa, men jag vet inte.

   Radera
  5. Gillar deras produkter, har en hel del. Har även ägt aktier där en gång i tiden. :)

   Kanske är deras generella syn på andras pengar som gör att jag är skeptisk till att de skulle vara bra på företag.

   Radera
  6. Det viktigaste för en framgångsrik företagare är att han/hon gillar egna pengar :-).

   Radera
  7. Japp.
   Alla som sitter o delar ut meningslösa bidrag borde få betydligt högre lön sen en viss %av godkända bidrag dras från lönen. Winwin ;)

   Radera
  8. Det vore onekligt ett intressant experiment!

   Radera
 12. Jag har rest en del i Asien och i både Japan och Korea är Fjällräven-väskorna the shit! Fatta vilken miljonindustri. Asien-känslan får sig gärna en törn när man är omgiven av 30-talet färgglada ryggsäckar i tunnelbanan.

  När jag var i Japan, var det scouternas världsläger samtidigt, de svenska scouterna hade specialdesignade Kånkar.

  Tror att Fjällräven har gjort en bra affär på sina Asiensålda säckar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har de säkert, firman går ju som tåget.

   Jag kan bara inte låta bli att fundera på hur det låter när japaner uttalar Fjällräven Kånken :-).

   Radera