torsdag 27 april 2017

Ekonomipoddar, igen

När bloggen var ny gjorde jag en recension av ekonomipoddar. I stort sett gäller den fortfarande (med undantag för att den podd jag uppskattade mest tycks ha gått i graven med dess medarbetare, Tomas Linnala, att Claes Hemberg ledsnade på sin podd och att Fondpodden bytt namn till Kapitalet).

Men igår kväll hamnade jag i en Twitterdiskussion om ekonomipoddar där det slungades fram massor av förslag på både svenska och utländska poddar. Att recensera dem skulle ta flera veckor, så den här gången tänkte jag göra det lättare för mig genom att bara lista dem och länka till dem. Om någon har åsikter om dem är jag idel öra i kommentarsfältet, och detsamma gäller om ni har förslag på andra ekonomipoddar (bara ekonomi nu!).

Respektive länk går till den spelare jag tycker är enklast att använda, helst Soundcloud, i absoluta nödfall Acast, alla andra däremellan.


Svenska ekonomipoddarUtländska ekonomipoddarOch vill ni inte riskera att missa mina Twitterspaningar i framtiden – följ mig på Twitter.

14 kommentarer:

 1. Jag ska ta ett "stab" med mina åsikter om de svenska. Linnala och Fricks podd var en av dem jag uppskattade mest av alla jag också. Av de utländska lyssnar jag på nästan samtliga ovan men tycker de är av blandad kvalitet. Framförallt är det väl Fool-poddarna som jag gillar.

  25 minuter - Blir lätt lite kvasi-intellektuell. Gillar Syding men tycker inte de får ihop det här. Den stryker på foten om det är för mycket.

  Aktiepodden - Aktispararnas poddar är över lag helt ok enligt mig

  Aktiespanarna - Se ovan

  Björnfällan - Helt annan approach än vad jag har till investering men kan vara intressant och lärorik från och till.

  Börslunch - Stående inslag varje dag

  Börspodden - Alltid gillat. Gillar när John svävar ut i politiska digressioner

  DI Analyspodden - Trevlig sammanfattning av veckan som kommer ut fredag eftermiddag

  DI Digitalpodden - Ojämn.

  DI Förnuft & Känsla - Intressant. Har svårt för programledarens stämma

  Ekonomiska Klubben - Aktiespararna. Helt ok.

  Fastighetspodden - Har väl lagt ner men var bra när det begav sig.

  Fill-or-kill - Gillar mycket. I synnerhet de politiska utspelen. Känns genuin. Jargongen att moderatorn Phukettrader är lite "häftig" mot de andra är ibland lite tröttsam

  Kapitalet - Superintressant med bredden av ämnen. Jacob är yxig i sitt sätt att prata på. Kan inte lyssna på denna podd i annat än 1,5x

  Kreditvärden - Intressant men tycker profilerna är riktigt trötta

  PrataPengar - Gillar men också ojämn i form av innehåll

  Sparpodden - Skulle behöva byta namn. Flera resor sämre än originalet. Tror Alexander (?) kan lyfta lite. Ta tillbaka Benson. Bornhold borde kanske komma in lite som expert då och då men att hans käckhet och att han är så road av sig själv är mer irriterande. Han är ju väldigt duktig dock. Eva tycker jag varken gör från eller till.

  SvD Börsplus - Gillar men känns som att den kommer sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uttömmande åsikter! När det gäller de svenska (som jag har koll på) håller jag med om det mesta. Särskilt på pricken med 25 minuter. Även Börspodden-kommentaren skriver jag under på, med tillägget att jag önskar att John ägnar sig mer åt börsen än att försöka vara komisk sidekick, för det funkar aldrig.

   Hade inte fattat ifall Fastighetspodden lagt ner eller bara kommer ut väldigt sällan. Oavsett vilket så är det ett problem. Jag vill helst ha ett avsnitt i veckan om det ska vara värt att följa.

   Radera
  2. Joodå, John for President! 😁

   Radera
  3. Jag är av uppfattningen att vi varken behöver kung eller president, men regenter är förvisso sällan kända för sin sprudlande humor.

   Radera
 2. Jag gillar poddar som blandar prat & pengar, som "På riktigt" & "Onkel Toms Stuga". Kan ju vara för att mitt disponibla kapital är minimalt och att jag gillar "livsresan" mer än börsen.. Ville bara nämna dessa. Häj! /Jess

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Det gäller förresten inte bara ekonomi utan alla ämnen och såväl bloggar som poddar. Hur intressant ämnet än är vill jag veta mer om personerna bakom och de urspårade inläggen hjälper för att skapa en helhetsbild.

   Jag tvekade på hur jag skulle göra med denna lista, om jag skulle ta med alla poddar som ibland snuddar vid ekonomi eller dra gränsen snävt. Insåg snabbt att den blir ohanterlig även om jag är ganska restriktiv och jag ville göra en lista som inte tar flera timmar i månaden att hålla aktuell.

   Radera
 3. Riktigt kul med en lista av utländska ekonomipoddar. Föredrar de svenska men man kanske skulle ta och förnya sig lite :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker likadant, men stör mig på att de sällan använder Soundcloud eller annan (för mig) lättbegriplig plattform. Jag vill ladda ner, inte strömma.

   Radera
  2. Hmm, jag använder mig av iTunes och strömmar hela tiden. Förutom när jag ska på resande fot p.g.a. min dåliga täckning som Hallon ger.

   Radera
  3. Jag lyssnar i mp3-spelare utan uppkoppling. Men den drivs med el ;-), gasoldrivna apparater tycker jag är lite för krångliga...

   Radera
 4. Är det där en badrock?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, tänkte den skulle symbolisera slölyssnande på podd. Fast vanligtvis går eller springer jag när jag lyssnar och då bär jag för allas trevnad kläder.

   Radera
  2. Lyssnar du på en podd om vårbudgeten på bild tre?

   Radera
  3. Haha! Nej, det där ser ut som Radiopsykologen.

   Radera