fredag 21 april 2017

Allting går att sälja med mördande reklam

Antar att de flesta sett ”Ikeakopian” Balenciaga, en stor och praktisk kasse som kostar $2145, drygt 19000 kr. Den verkar aningen rejälare än Ikeas variant Frakta, men så får man också 3800 Ikeakassar för samma pengar som en Balenciaga. Men jag är inte dummare än att jag förstår att det finns en marknad.


Fast hur ser den marknaden ut? Ikea är ju faktiskt världskänt, deras Frakta-kasse finns överallt och de flesta som ser den vet att den är i stort sett gratis. Går man runt med en liknande kasse till priset av nästan fyratusen Ikeakassar sänder man rimligtvis ut en eller flera av följande signaler:
 1. Jag har ingen koll.
 2. Jag är så rik att pengar inte spelar någon roll för mig, och dessutom lättlurad.
 3. Jag är dum i huvudet.
Själv skulle jag inte vilja få någon av dessa etiketter. Vem vill det, och varför? Är det något slags ironiskt statement med hävstång?


Jag har själv en Frakta-kasse från Ikea sedan många år och använder den för att transportera kläder till och från tvättstugan. Den är slitstark, klarar mycket vikt, väger i sig nästan ingenting när den är tom och tar ingen plats när jag inte använder den. Eftersom kopian är i läder väger den nog lite mer trots att den ser ut att vara mindre. Hade den inte gått att sälja vidare skulle jag välja Kamprads original alla dagar i veckan.

21 kommentarer:

 1. Ja du, det är väl folk med mer pengar än vett som köper en sån väska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana finns det gott om, men att inte ens förstå att man tydliggör sin dumhet med denna väska är imponerande.

   Radera
 2. Icke att förakta är ju gratisreklamen för varumärket som många, dig inkluderad, nu gett dom i och med den virala spridningen av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast tveksamt om Sparo-läsare skulle reagera med att öppna plånkan för det :-)

   Radera
  2. Jag håller med Newman, men om någon vill köpa den här kassen för över tvåtusen dollar gör det inte mig något.

   Radera
 3. Det skall jävlas in i det sista. Nu får man väl sälja sina LVMH aktier. Fast man vet inte trots allt. Många rika vill ju synas, och identifiera sig med märken som Tag Heur och Louis Vuitton. Hade inte Mona Sahlin en Vuitton väska inköpt för cirka 60000kr??

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte ihåg siffran på Sahlins väska, men det kan stämma. Men i det fallet tror jag inte att det fanns en motsvarighet på Ikea för fem spänn.

   Radera
 4. Jag förstår inte poängen med att slänga ut 19000 kr på en väska som inte ens är snygg. Hur tänkte Balenciaga när de designade väskan?
  Inget slår IKEAs variant, den är riktigt användbar (till mer än tvätt) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strikt designmässigt tycker jag faktiskt Ikeas väska är snyggare. Jag vet inte hur de tänkte, men det ska bli intressant att höra om de tänkt rätt. Skulle inte förvåna mig även om det låter osannolikt.

   Radera
 5. @Sara N

  Det handlar inte om att slänga ut 19000kr. Det handlar om att har man pengar vill man köpa kvalitet, och att ha något som är äkta inte bara en kopia. Själv köpte jag en Rolex klocka för några år sedan. Jag kan inte äta mer. Lever som en fattiglapp när det gäller maten för att hålla vikten. Jag har det jag behöver men ibland vill man spendera pengar på det där extra. Dom Perignon och Gula Änkan är vad det är. Om du bjudit hem mig på en dejt och jag tagit med mig en flaska Gula Änkan och sagt kul att jag blev inbjuden bara det bästa är gott nog för dig. Kanske tyckter du det var roligare än jag sagt. Jag bjuder på bubbelvatten kostar 79kr flaskan varför slänger folk pengar på Moet&Chandon?

  Jag hade i handling visat vad jag tyckte. Kan vara en viss skillnad ibland.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver att du föredrar original istället för kopior, men i detta fall föredrar du alltså kopian från Balenciaga framför originalet från Ikea? För bara för att kopian är grymt överprissatt blir den inte ett original.

   Jag har den fullaste respekt för att man vill köpa "det där extra", men tycker du verkligen att denna väska verkar vara det?

   Radera
 6. Larsson,

  Jag vet inte vad som är hönan eller ägget här. Jag säger bara att allting inte handlar om priset. Feta kineser sitter och dricker Starbucks svindyra kaffe helt enkelt för att man vill markera att man har råd. En Rolex är aldrig fel. Vad kostar en lägenhet på Strandvägen i Stockholm? På mäklarspråk finns ett uttryck som heter "en stark adress". Det handlar alltså inte bara om att ha tak över huvudet, eller för den delen kläder på kroppen. Då kunde man ju gå och inhandla ett par tubsockar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt med på det, men tycker att just den här väskan är ett dåligt exempel eftersom alla har råd med en mycket snarlik (som dessutom är mer genuin eftersom det är originalet). Om det skulle framkomma att Rolex egentligen är en kopia av ett märke som fanns tidigare och som kostar en bråkdel skulle det knappast höja värdet på Rolexklockor.

   Radera
 7. Det är väl bara lite av ett statement kring människans dumhet, helt enkelt? Och Lars kommentar ovan förstår jag inte alls, vadå "unna sig lite extra", genom att köpa meningslösa produkter?
  http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte tala för Lars, men jag misstänker att han menar det i väldigt allmänna ordalag, för just denna väska är ju inte "lite extra" mer än när det kommer till priset (och då inte så lite).

   Radera
  2. @Investeraren

   Allt sparande är ju egentligen någon form av uppskjuten konsumtion. Svepningen har ju som bekant inga fickor. Har man nu levt på stekt havragröt, och stånkat sitt eget rotmos vill man väl någon gång göra något med pengarna som inte är alltid är totalt rationellt.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 8. Jag har lika svårt att förstå svenskar som bränner 70 000 kronor på en tre månader semester i Thailand som jag har svårt att förstå att man ska betala 20 000 kronor för en blå väska. Därmed tror jag också att denna blåa väska kommer att sälja väl. Jag skulle själv kunna tänka mig att köpa den för 2 000 kronor, för den har nog bra kvalitet. Den skulle nog bli ganska snygg och bra när jag tar mina promenader längs Fittja centrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte heller välja något av alternativen, men för att de ska vara likvärdiga tycker jag att det måste finnas en nästan likadan resa för 17 kr.

   Jag tycker Ikeas femkronorsväska är snyggare än nittontusenkronorskopian, men det är ju en smaksak.

   Radera
 9. Slår inte min vackra lila väska med en diskret Rusta-logotyp.

  SvaraRadera
 10. Tycker det är en bra "grej" Låt folk köpa det de vill ha, blir dom lyckliga av en ikeapåse för 20k eller vad det var så är väl det bra.
  Själv blir jag glad att andra konsumerar så jag kan spara, ty alla kan inte spar samtidigt, eller vad säger du Lars? du verkar klok!
  mvh

  SvaraRadera