fredag 7 april 2017

Tobii or not To... (Nej, jag pallar inte att vara femma på den bollen!)

Tobii är nog den spillra i min aktieportfölj som gått allra sämst på sistone. -27,6 procent på tre månader och nästan halva det tappet bara senaste veckan. Det senaste som hände var att Carnegie sänkte rekommendationen från köp till behåll, och sänkte riktkursen från 80 till 65, men från den här nivån skulle jag tycka att 65 vore rena vinstlotten.


För den som vet ännu mindre än jag: Tobii jobbar med eyetracking, att kunna styra datorer med ögonen. Tre affärsområden, Dynavox, Pro och Tech. Dynavox jobbar med kommunikationslösningar för handikappade, Pro med utrustning till forskningsinstitut och Tech med konsumentprodukter, bl a inom fordonsindustri och för datorspel.

Dynavox och Pro är det man tjänar pengar på idag och Tech det man hoppas tjäna pengar på imorgon (men som än så länge blöder mer än de andra divisionerna plussar tillsammans). Rent krasst väntas inte världens förlamade och ALS-patienter bli fler medan snorungar som vill kunna styra en kulspruta i sitt datorspel med ögonen är hur många som helst.


Ett problem är att företaget inte formulerat ekonomiska mål i Tech-divisionen eftersom ”marknaden för integration av eyetracking i volymprodukter befinner sig i ett tidigt skede”. De har säkert rätt i det, men som investerare skulle jag hellre se företaget gissa än att jag måste göra det själv. Och tillväxttakt i all ära, men man kan inte äta det så länge inte tillväxten också genererar vinst.

Ett annat problem är att företaget känns lite spretigt. Visst, eyetracking är eyetracking, men det är ganska långa kliv mellan handikapphjälpmedel, beteendestudier, dataspel, smartphones och bilindustri. Jag undrar om det här är ett enda bolag om 5-10 år och hur det i så fall ser ut. Företaget har en väldigt ung ledningsgrupp, där bara ekonomichefen är äldre än mig.


Men okej, jag ska inte vara en grinig gubbe nu, de verkar veta vad de håller på med. Någotsånär i alla fall. Det här kan bli Sveriges och ett av världens största bolag så småningom. Eyetracking är definitivt framtiden, men det är inte liktydigt med att Tobii kommer att vara världsledande och tjäna pengar som gräs. Jag ger dem ett tag till. Att det tar tid innan Tobii Tech börjar gå med vinst har jag inga problem med, men snart vill jag att de ska ha ett hum om när det ska ske.

6 kommentarer:

 1. Jag är lite försiktig med bolag som håller på med teknik som ska bli stort i framtiden. Eyetracking kanske är framtiden, men det är inte säkert att det är Tobii som kommer tjäna några pengar på det. Det finns många exempel på teknikbolag där "tvåan" har blivit mer framgångsrika eftersom de kan lära av misstagen som det första bolaget gjort.

  / MVH http://money-f-nothing.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Eller också slås "det nya" ut av "det ännu nyare" innan någon hinner tjäna pengar på det. Det var länge sedan man såg någon använda palm pilot, för att nämna ett exempel.

   Radera
 2. Har hemska minnen från millenniumskiftet där jag satsade på fel "häst" i valet mellan Boss Media och Cherry - båda hade idéer om internetcasinon med lovande framtidsutsikter... Min "häst" (Boss Media) gick i konkurs och Cherry kan jag bara drömma om vad som hänt med min investering om jag satsat på den mycket "osexigare" "en-armade-bandit-bolaget" som det var mest känt som vid den tiden... Och sedan dess undviker jag teknikbolag jag själv inte fattar vad de egentligen tjänar pengar på. Tobii låter lika häftigt som jag tyckte att Boss Media var då :-)... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Boss Media måste bli ledande, det hörs ju på namnet :-).

   Mitt stora problem är inte teknikbolag jag inte fattar vad de tjänar pengar på utan teknikbolag jag inte fattar varför de INTE tjänar pengar. Advenica, Seamless...

   Radera
 3. Jag minns jag försökte räkna på Tobii, tyckt det var tokdyrt samtidigt som förståsigpåarna satt i EFN och köprekade. Men, om de faller ned emot 30-35 så kanske jag köper. Absolut inte innan dess. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med få undantag tycker jag att rekar i Börslunch ändå är jämförelsevis genomarbetade. Därmed inte sagt att de alltid har rätt.

   Radera