måndag 10 april 2017

Aktiesupporters

Okej, jag erkänner att jag uppfann ordet, men jag hittade inget ord för att beskriva fenomenet. Jag har tidigare skrivit om aktiebojkotter, som jag i princip inte ägnar mig åt. Som kund bojkottar jag ett och annat, men inte som aktieägare. Förutom tobak, där drar jag gränsen.


Men andra bojkottar ju ditten och datten, vapen, kläder tillverkade av barnarbetare, spel och betting. Har jag hört. Jag tycker inte att något av det där är okomplicerat, men som jag konstaterade för ett år sedan, börsmoral– det blir man inte fet på.

Men nu tänkte jag vända på det. Egentligen borde man kanske köpa in sig i bolag vars verksamhet man stödjer. Det har jag heller inte gjort och gissar att det är vanligare med bojkott än moraliska stödköp. Fast jag antar att få aktieägare i AIK Fotboll köpt aktien för bolagets fantastiska potential.


Cannabis är en bransch där jag också tror att det skickas in en och annan krona från människor som gillar tanken på laglig cannabis, nu eller senare. På svenska börsen finns väl bara Heliospectra, som tillhandahåller belysning till cannabisodlingar, men utomlands finns mer, och sedan i höstas till och med en fastighetsfond som investerar i cannabisrelaterade byggnader. Jag tillhör inte aktivisterna eller ens supportrarna i det fallet.

Skulle jag däremot vilja odla en filantropisk ådra vore kanske medicinsk forskning en idé. Cancer eller andra sjukdomar vars gåtor inte löser sig själva och definitivt inte utan pengar. Fast jag kan ingenting om det och alla pengar jag satsar i forskningsbolag tycks krympa, så då vore nog ett bidrag till Barncancerfonden bättre.


Eftersom jag är usel på bojkott hade det varit kul att kunna säga att jag ändå försöker göra någon skillnad genom mina investeringar, men nej. Det närmaste jag kommer är mitt aktieinnehav i teleoperatören Bahnhof. Jag gillar att de sätter ner foten när staten kräver att operatörerna ska springa överhetens ärenden. Men ärligt talat äger jag Bahnhofaktier för att jag tror att jag ska tjäna pengar på dem. Så ytlig är jag.

4 kommentarer:

 1. Äger du inte aktier för att tjäna pengar, då blir du snabbt fattig via börsen, rätt enkelt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste åtminstone vara det primära syftet, tänker jag mig. Om man inte är entreprenör och äger aktier i sitt eget företag för det tycker jag är ett annat läge än för oss passiva ägare.

   Radera
 2. Hej!
  Är ny på börsen och funderar en del på sådant här, alltså vad man egentligen är med och stöttar när man köper aktier. Vill gärna köpa aktier i bolag med okej verksamhet. Det skrivs inte jättemycket om detta i bloggar o.s.v. Kul att du skriver lite om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det uppskattas! Jag funderar inte så mycket på detta, men på börsen generellt, och på samma sätt som jag vill stötta bra företag och bra människor som konsument (och inte gynna de dåliga) gillar jag tanken att kunna göra det på börsen. Och även om jag inte är någon storspelare på börsen är jag åtminstone större där än jag är som konsument.

   Radera