måndag 3 april 2017

En fond man vill slippa

2004 testamenterade en 87-årig skåning 60 miljoner till Allmänna Arvsfonden. Detta retade sexton släktingar som av mannen inte ansågs vara ”ordentliga människor” utan att de förmodligen bara skulle köpt sprit för arvet. Släktingarna gick till domstol, men kammade noll.

Annars är väl Allmänna arvsfonden mest känd för att ärva om släkt saknas. Den finns till ”för att finansiera projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning”, men gräver man lite hittar man märkliga genusprojekt, islam och annan politik. Jag lägger ingen värdering i det, den som vill stödja sånt får göra det, men gör i så fall aktiva val av seriösa organisationer.


Det som slår mig när jag letar bland bidragstagarna är att många projekt och organisationer tycks ha en väldigt kort livstid. Det betyder inte per automatik att de saknar vettig verksamhet eller att de är handelsresande i bluff, båg och mygel, men många googlingar ger bara länkar till deras bidrag från Allmänna arvsfonden. Var och en får utifrån detta dra slutsatser huruvida organisationerna gjort något nyttigt med pengarna.

Ett exempel är ”Projektet Att främja Islamsk Fredskultur”. Det enda jag hittar om projektet med detta motsägelsefulla namn är att de fått bidrag från Allmänna arvsfonden och att de sedan ombildades till en annan organisation, som också den har försvunnit nu. Kan de ändå ha åstadkommit fantastiska resultat? Allt är möjligt, men nog är det i så fall konstigt att det inte går att hitta en enda stavelse om det på hela internet.

"Vi är romer" är ett projekt ”som ska upplysa samhället om romernas 500-åriga historia i Sverige med bl a en autentisk romsk vagn som redskap”. Undrar hur många som vill att deras livs besparingar ska gå till detta när en bok eller en ideell hemsida troligen hade fyllt samma syfte.

Afrosvenskarnas Riksförbund är en annan rörelse som finansieras med arvspengar, mest känd för att rasiststämpla allt från glass till gamla böcker. Två som utsatts är konstnären Makode Lindes utställning ”Negerkungens återkomst” och komikern Marika Carlssons föreställning ”En negers uppväxt”. Att bägge är svarta spelar ingen roll, ingen av dem hade fått klartecken från Afrosvenskarnas Riksförbund och ska därför stenas. Missförstå mig inte, det finns rasism och den ska fördömas, men den här pajasorganisationen stjäl ju bara fokus från detta genom att rasiststämpla lakritsglass!


Jag tänker inte rabbla upp alla 9000 bidragstagare, men tror ni att mina exempel är undantagen kan ni kolla själva. Jag tror inte ens att en majoritet handlar om ”barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning”.

Och testamentet jag nämnde är kanske unikt, men genom åren har Allmänna arvsfonden varit inblandad i flera uppmärksammade rättstvister och försökt att få ihop blodspengar även där det varit uppenbart att den avlidne haft andra intentioner. Varje gång ett testamente har tveksam juridisk hållbarhet hugger Arvsfonden på dem som en kobra. Eller kanske borde jag associera till ett annat djur.


Skriv testamente – om ni inte garanterat har arvingar (ni vet aldrig hur och när ni dör) och inte vill att era pengar ska gå till ovannämnda organisationer eller Clowner Utan Gränser, Projektet Allahs barn i folkhemmet, Somaliska Framtidsföreningen, Nätverket för Normkritiska Skolgrupper...

25 kommentarer:

 1. Våra brukarorganisationer har vid flera tillfällen fått pengar från Allmänna Arvsfonden och använt dessa till bra, ordentliga projekt. Men barn med funktionsnedsättning (eller funktionsvariationer som man numera ska säga) har det verkligen inte handlat om. Så det verkar vara väldigt godtyckligt!
  Hur tänker du, som inte har några egna barn? Vem ärver dig? Eller går allt till Allmänna Arvsfonden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det inte alltid går åt helvete. Antar att Allmänna Arvsfonden inte själva gör någon utvärdering av pengar de vräkt ut (och om de gör det lär det inte komma allmänheten tillhanda), men det vore intressant att se hur många procent av pengarna som går till den grupp man påstår.

   Bra frågor! Dör jag idag ärvs jag av min mor, men det är förmodligen ingen framtidslösning så detta måste jag också ta tag i. Varken Nätverket för Normkritiska Skolgrupper eller Projektet Allahs barn i folkhemmet finns på min lista över saker jag brinner för.

   Radera
  2. De projektpengar vi får ska redovisas i utförliga rapporter, men så verkar inte Allmänna Arvsfonden jobba. Det vore mycket intressant! Kanske något att sätta Uppdrag granskning på?

   Så du har inga syskon eller syskonbarn som kan ärva dig? Du kanske ska skaffa en vandrande pinne eller annat valfritt husdjur som kan ärva dig? Vissa låter ju arvet gå vidare till sin pälskling: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hund-arver-82-miljoner

   Radera
  3. Haha! Sånt där är helt underbart! Nästan värt att skaffa husdjur bara därför, men håller hälsan i sig borde det bara vara sköldpaddor som överlever mig om jag skaffar det nu.

   Radera
  4. Jag hade sköldpaddor som husdjur när jag var liten. Inget roligt husdjur! Men ja, de lever hyfsat länge :)

   Radera
  5. Hyfsat länge?! Jag trodde vi snackade ett par hundra år, nästa längre än Leif G W Persson.

   Radera
  6. Våra sköldpaddor levde kanske 15-20 år. Visserligen var de olagligt importerade ifrån Sydamerika, så oklart hur gamla de var från början (och hur väl mina bröder skötte dem). Men nej, de blev inte lika gamla som sin släkting Lonesome George :) Leif GW kommer överleva oss alla!

   Radera
  7. Vi får väl utgå ifrån att de var 17 när de kom till Sverige. Exakt alla som kommer till Sverige nu är ju det :-).

   Lonesome George ser jag blev 102. Äldre än Aktiestinsen, imponerande!

   Radera
 2. Jag trodde att du skämtade om Allahs barn i folkhemmet. Vad tusan?! Det där folkhemmet brukar ju vanligtvis SVT nämna är en illusion. Det har aldrig funnits enligt SVT. Nåja, det där chockade mig verkligen, att det finns en organisation med namn Allahs barn i folkhemmet. Horribelt. Men SVT och Allmänna arvsfonden menar givetvis att Allah byggde folkhemmet, eller är en del av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns och finns. Allahs barn i folkhemmet verkar som många av dessa organisationer bara gett ifrån sig livstecken i samband med att de fått just bidrag från Allmänna Arvsfonden. I deras fall fram till 2009, sedan försvinner alla spår.

   Radera
  2. Jo, men till skillnad från Allmänna Arvsfonden så ger svenskarna 7 miljarder kronor till SVT för att ständigt ägna sig åt FAKE NEWS. Senast idag hörde jag på Sportspegeln att Tiger Woods skulle vara en framstående svart golfspelare i en den vita sporten golf. Men Woods är faktiskt enbart 1/8 svart och mestadels östasiat. Hur mycket FAKE NEWS är det inte? 7 miljarder för att sprida desinformation. Jaja, SvD får en del också, men där handlar det snarare om 50 miljoner kronor. Man ska alltid lyfta fram etnicitet när det ska framstå som en god sak för svarta, även om personen inte övervägande är svart. Men vita personer ska inte nämnas högt, och inte heller deras framgångar, för det kan väcka den sovande antirasisten.

   Radera
  3. För ett otränat öga ser Tiger Woods absolut svart ut. Jag känner inte till fallet (har inte sett Sportspegeln på många år och har ingen tv), men just det exemplet låter mer som taskig research än medveten lögn.

   Radera
  4. Det är känt att Woods inte identifierar sig som svart och inte heller har övervägande svart påbrå. SVT framställer honom som svart för att visa hur en svart man spelade skicklig golf och var världsledande. Det här skulle dessutom kallas FAKE NEWS om det kom från Fox News, Samtiden eller Fria Tider. Varför kan jag inte kalla det för Fake News eller det svenska ordet för det, nämligen desinformation?

   Jaja, lite sidodiskussion. Man kan inte störa sig på allt, då får man näppeligen ett bra liv.

   Med vänlig hälsning, Khennet

   Radera
  5. Jag får väl skylla på mitt totala ointresse för golf, för mig hade det gått spårlöst förbi att Woods inte identifierar sig som svart. Men är det så är det naturligtvis känt av Sportspegeln, för att han är en framstående idrottsman i en välbevakad sport har till och med jag snappat upp.

   Att olika människor/konkurrenter ropar "Fake news!" beroende på varifrån en uppgift kommer är jag helt med på, och när jag gick i skolan var det inte detta som kallades källkritik.

   Radera
  6. Det här är lite snarlikt rasifieringsdebatten. Ska SVT eller annan media lyfta fram svarta, gula och bruna, kan de väl lika gärna hylla alla vita män och kvinnor som genom historien blivit plundrade, rånade, mördade och alla etniska rensningar som vita blivit utsatta för. Hur mycket kan man lyfta fram? Det finns otaliga exempel på tyskar som under andra världskriget fördrevs och mördades. Ja, det här är ämnen som inte direkt passar i den antirasistiska världsbilden (läs alla folk ska få ha sina identiteter och värna sin kultur förutom vita och nationer i Europa).

   Off topic, vet, ska försöka återgå till annat nu. :-)

   Radera
 3. Ett tips för den som är mer intresserad av Arvsfonden:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/71586?programid=2519

  Superintressant! Under veckan kommer för övrigt fler tips på dokumentärer (då med tydligare ekonomikoppling) på Aktiepappas blogg. OBS, detta kan upplevas som reklam för mig själv ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant var ordet! Men tyvärr nästan en naturlag att en dylik organisation i statlig regi blir lurade (eller låter sig luras).

   Radera
 4. Vågar inte fråga om någon sitter på en beräkning hir mycket de slängt bort genom åren och hur många kr det skulle motsvara per möjlig extra pensionsavsättning. ;(

  Är i liknande sits som dig men ifjol skrev jag ett hyfsat "vattentätt" testamente.

  Begriper inte alla möjliga myndiheter etc som ska arbeta som mpralkärring/genus. Skulle föredra om dessa pengarna antingen går rätt in i statskassan eller helst till nuvarande/blivande pensionärer. Gissar att de även förbrukar massor med pengar på "administration" också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, rätt in i statskassan känns rimligt. Administration är ett rejält problem (förutom den lilla detaljen att de lägger pengar på skit), särskilt i statliga organisationer. Människor med bra lön som ska administrera andras pengar i ett företag de inte själva har något känslomässigt engagemang i - dålig grund för ekonomisk stabilitet.

   Radera
 5. Som sagt man vet snart inte vad som är dikt, och verklighet. Såg ett avsnitt på You Tube TRE POLISER OCH EN VÄKTARE. Skildrar ett ingripande på ett asylboende. Trodde att det var ett aprilskämt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir allt svårare att skilja. Jag förstår varför många tidningar valde att inte publicera aprilskämt i år, skillnaden mot övriga artiklar skulle ju vara hårfin.

   Radera
 6. Bra att du tar upp detta. Sverige är så oerhört absurt, så man knappt tror det är sant! Världens sunkigaste bidragsnation, alla kategorier.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite för dålig koll på omvärlden för att utropa Sverige till ohotad segrare, men något ligger det i det. Och om organisationer (som jag misstänker) uppstår enkom i syfte att få bidrag är det ett rent resursslöseri oavsett hur behjärtansvärda kamper de säger sig vilja föra.

   Radera
 7. Ett tips är att göra mig till arving. Bara hör av dig så kan vi gå igenom detaljerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara under förutsättning att du gör detsamma för mig och är rikare än jag. Och gärna rökare :-).

   Radera