lördag 8 april 2017

Jag trodde naglar var gratis

Det finns otroligt många utgifter jag inte begriper, men detta kan vara en av de allra obegripligaste.

I mitt lokala köpcentrum finns två nagelsalonger. Det är dubbelt så många som antalet mataffärer, så uppenbarligen finns det en marknad. Jag ska inte låtsas som att jag förstår vad de gör, här finns produkter som ”Permanent fransk förstärkning (vita &rosa pulver)” och ”Akrylnaglar med naturliga eller vita tippar ”. Kanske något sådant här?


Men pengar förstår jag mig på och noterar att nästan ingenting i prislistorna kostar mindre än 300 kr. Efter en nagelförlängning ”behövs ett akrylpulver för att fylla utväxten”. Detta rekommenderas man att göra varannan vecka för runt en femhundring. Så vill man förlänga sina naglar kostar alltså bara underhållet tusen spänn i månaden!

Nu behöver man ju visserligen inte förlänga naglarna som på bilden ovan, men hur tusan gör man någonting alls med dylika naglar? Skriva på tangentbord, klä på sig, käka knäckebröd... Det finns liksom en anledning till att inte låta naglarna bli längre än fingrarna!


Det är nog min Y-kromosom som ställer till det för mig. När mina naglar är för långa klipper jag dem med en sax och det är hela min nagelvård. Jag förstår att kvinnor kan vilja måla naglarna, men hoppas att ni gör det för er egen skull för jag kan garantera att åtminstone 99 procent killar inte bryr sig ett dugg om hur era naglar ser ut.

Men att lägga tusentals kronor på konstverk som gör händerna mer eller mindre obrukbara ligger i min värld någonstans mellan ekonomiskt korkat och helt sinnessjukt. Kan någon förklara vad jag missat är jag idel öra.

35 kommentarer:

 1. En av mina goda vänner gjorde sig fin till en födelsedag. Visade upp sina tjusigt förlängda naglar och talade om att det bara kostade ungefär 500kr, om inte mer. Dessutom berättade hon överlyckligt, att salongen hade erbjudit sig att ta bort tjusigheten alldeles gratis! Hon tyckte att hon hade gjort ett riktigt klipp. Vi har inte samma ekonomiska sinne, helt klart, och inte vill jag vara födelsedagsglädjedödare och tala om att det finns vettigare saker enligt mitt tycke, att göra för pengarna. För mig ligger tjusningen i att vi är olika/ ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om hon inte visat upp förlängningarna, hade du märkt dem? Jag hade nästan garanterat missat det, och om jag sett dem tänkt: "Oj, hon har glömt att klippa naglarna."

   Ja, visst finns en tjusning i att människor är olika. Även om en del är lite väl olika...

   Radera
  2. Nej jag hade inte märkt dem. Jag är totalt ointresserad, tycker bara att det verkar jobbigt och obekvämt med såna naglar och dyrt. Jag fattar inte grejen, helt enkelt. Hon jobbar med äldre inom vården, då utan förlängda naglar. Hon är omtyckt och älskad och fantastiskt bra på sitt jobb. Hennes gärning säger mer än hennes naglar för mig/ME

   Radera
  3. Ja, gärningar är viktigare än naglar :-). Jag skulle nästan vilja gå ännu längre och säga att ALLT är viktigare än naglar.

   Därmed inte sagt att jag inte är ytlig eller fokuserar på människors "inre skönhet". Det är bara det att naglar kommer på 87:e plats över fysiska attribut jag noterar.

   Radera
  4. Ok, gärningar. Jag har låg utbildningsnivå, trots det inte trappad på en enda tå. Liten smäll på fingrarna tål jag, inga fina naglar att vara rädd om:-)/ME

   Radera
  5. Jag tycker att du använde rätt form på gärning, en gärning per person. Du talade om en specifik (=gärning) och jag i mer allmänna ordalag (=gärningar).

   Radera
 2. Jag är möjligen fördomsfull men sådant där är exempel på företeelser som man lätt förknippar med andra saker, t ex låg utbildningsnivå, rökning, upplevd dålig ekonomi (trots ständiga inkomster från arbete, A-kassa eller FK). Politiska sympatier kanske SD, om man ens tänk på att rösta.
  Gruppmänniska pga hög kanske omedveten ångestnivå, vi-domtänkande, faller lätt för grupptryck,hög alkoholkonsumtion, shoppar njutningsmedel, dvs kläder,skor & smink och frisörtjänster för minst 75% av alla pengar som är kvar efter boendekostnad och mat. Sparar på sin höjd 500 kr per månad till pensionen eller obligatoriska Thailandresan. Klagar på höga kostnader/avgifter för t ex tandläkare, barnens fritidsaktivitet på 10-15% av barnbidraget, mat (där 50% är färdigmat,snacks och läsk). En enda detalj brukar avslöja en hel livsattityd.

  Förlåt om jag trampade på någon öm tånagel. Den går ju alltid att fixa till med ny för bara 500 kr och varför inte dekorera med skimrande stenar i äkta cubic zirconia för bara 99 kr styck?

  ;)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inte tror mig känna en enda kvinna som förlänger eller "skulpterar" sina naglar mer än möjligen till sitt eget bröllop kan jag inte säga någonting om huruvida dina fördomar stämmer. Men eftersom mitt närmaste köpcentrum har två sådana här firmor verkar målgruppen skrämmande stor, så även om du skulle ha rätt kan det knappast pricka in alla nagelstudiokonsumenter.

   Radera
  2. @Eva

   När jag gått förbi dessa inrättningar har jag noterat att publiken nästan bara består av kvinnor. Enligt den politiskt korrekta agendan består SDs väljare av lågutbildade vita män. Dessa män sitter gärna i soffan och kollar på fotboll iförda en wife-beatertröja. Man dricker öl och rapar. Hoppas att du inte möter någon.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. "Vi och dom tänk" häver gumman ur sig, samtidigt som hon lugnt kastar skit "på dom där." Men enligt god pk "logik" är det acceptabelt att bete sig illa när det är emot politiskt korrekt grupp. Det är skillnad på folk och folk. Skit i att det är ni som nu har blod på er händer, efter gårdagens attack. Förträng saken bara. Nästa grej blir väl att ni samlas på torget och sjunger we shall over come, samtidigt som en viss grupp män tafsar på er?

   I övrigt får folk lägga sina pengar på vad de vill.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  4. Jag vet inte riktigt hur ett oskyldigt inlägg om naglar kunde bli en dragkamp mellan olika grader av politisk korrekthet och en diskussion om SD-väljares utbildningsnivå, men jag kryper tillbaka in under min blankröstarsten och hoppas att ni löser detta som vuxna människor och att kriget blåser över utan min hjälp.

   Radera
 3. träffade en tjej på kalas en gång som tydligen "fixar" naglarna. har sett henne med olika varianter några ggr, men just denna gång var kring jul, och på naglarna var det ett motiv bestående av: snö på marken (närmst fingret), en tomte komplett med luva, gran och en bakgrund i mörkblå.
  minns inte hur jag la märke till det. om det var någon som nämnde det kanske?
  men jag får erkänna att motivet var fint och den som gjort jobbet hade i min syn gjort ett bra jobb. nu pratar jag om motivet förstås.

  egentligen en bra affärsidé. sälj en tjänst/vara som håller i två veckor, och sen kommer kunden tillbaka och köper den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsatt att inte naglarna var förlängda till oanvändbarhet kan jag köpa att man gör det vid specifika tillfällen. Det är det där "måste fixa naglarna för en femhundring, för de har växt ut en millimeter sedan förra gången" jag inte begriper mig på.

   Och ingen skugga på affärsidkarna. Vare sig det fanns ett behov eller inte tycks de ju ha skapat ett.

   Radera
 4. En del av det där att man behöver fixa naglarna ganska ofta är ju att nageln (den fejkade) kan trycka ner den naturliga nageln när den växer ut och fixar man inte är det en risk att man får lite farthinder på nageln. Och det tycker jag är ett problem i allmänhet med att lägga på, de riktiga naglarna tar ofta mycket stryk och ser ju hemska ut när man väl bestämmer sig för att sluta behandla dem. Tunna, växer annorlunda, guppiga osv. Vilket gör det ännu bättre för företagaren..

  Själv har jag blivit avskräckt av just detta och bara provat såna man själv sätter på till betydligt billigare peng. Insåg snart att man slår fan i allt och det gör skitont. Har inga problem att låta mina egna växa ut och pynta dem, men att gå från korta till långa på tio minuter är tydligen för svårt för kroppen att anpassa sig till. Håller mig till att måla, lite lagom dyrt med en nagellack för 45 spänn som räcker resten av livet (eftersom man köper tio olika nyanser).

  Känner ganska många som kör på såna naglar, det är nog faktiskt inte bara den typen som beskrevs ovan eftersom det finns så stort spann. De billiga asiatiska studiorna har nog många kunder som faller in under den kategorin. Min kompis jobbar på skatteverket så hon behöver gå och göra billiga naglar i tjänsten och hon är inte särskilt nöjd med det, eftersom naglarna faktiskt ser för jävliga ut när det är billigt gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir bara mer och mer förvirrad. Att de riktiga naglarna sker skit ut när man tar bort ditlimmade plastförlängningar är jag helt med på, men varför börjar man ens? Löshår, piercing, tatueringar och annat jag aldrig skulle lägga pengar på kan jag ändå begripa, men detta är så långt över mitt förstånd.

   "Min kompis jobbar på skatteverket så hon behöver gå och göra billiga naglar i tjänsten". Va?! Varför behöver man plastnaglar i tjänsten om man jobbar på Skatteverket?

   Radera
  2. Jag gissar att hon inte behöver själva naglarna i tjänsten, men att hon är ute på uppdrag att kontrollera om de som utför tjänsten tar betalt enligt alla Skatteverkets regler.

   Radera
  3. Vad hände med det gamla hederliga "Hej! Jag kommer från Skatteverket. Här är min legitimation. Jag behöver se er bokföring och kassabok."?

   Radera
  4. Oftast så ber de bara om personalliggare, men ibland räknar de också kunder för att jämföra mot bokföringen. Och då får hon offra sig genom att lämna in bilen till suspekta polerare, klippa sig för en hundralapp eller fixa naglar hon inte vill ha.

   Radera
  5. Och just ja, de testar för att se om de får kvitton också, det får de ju bara genom att göra köp.

   Radera
  6. Ah, det förklarar varför Skatteverket alltid verkar ha sjukt bra koll på pizzerior och räknar ut förbrukningen ner till hur många kilo mjöl som går åt till det antal skattade pizzor som bakats. Jag trodde det handlade om misstänkt fusk, men valet mellan polerade bilar och naglar eller gratis lunch är ju en no-brainer :-).

   Radera
  7. Haha exakt så! Så vill du verkligen veta vilken pizzeria som har godaste pizzorna så är det till din lokala skattmas du ska vända dig till ;-)

   Radera
 5. Vet flera som gör det där på rutin. Sjuhuukt. I gruppen "economista" på fb är det en av de större utgiftsposterna, tillsammans med löshår & frissabesök.
  Jag har skitfula korta naglar som är gratis, klipper mig 2ggr/år hos frissan och förlitar mig annars på gummisnoddar. Jävligt billigt.
  /Paltäterska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Economista - här anar jag Blondin-Bella i bakgrunden, eller är jag helt ute och cyklar då?

   Två frisörbesök om året låter onekligen lägre än snittet, även om jag själv numera är utrustad med en hårtillväxt som inte kräver några frisörbesök alls.

   För mig som kille har jag svårt att visualisera "skitfula korta naglar". Om de är hela, rena och inte missbildade (som löpare har jag fått en och annan blånagel på fötterna) så ser jag ingen förbättringspotential.

   Radera
 6. Intressant inlägg.
  Hur kommer det sig att du förstår varför man skaffar löshår men inte fejk-naglar? Jag har testat den där typen av naglar en gång. Fick gå gratis hos en student. Det var lagom dyrt! Jag insåg ganska snabbt att det var inget för mig, men snygga var de. Mina egna naglar växte ut och jag kunde slipa ner fejk-naglarna allt eftersom. Inga problem. Numera nöjer jag mig med att måla mina naglar lite då och då (även om det där med att vara stadig på handen inte är min starka sida) :)
  Lös-ögonfransar eller tatuerade ögonbryn, är det vettigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte att något av det är vettigt, bara att jag förstår annat mer. Löshår kan ju förändra utseendet på riktigt. Naglar är naglar. Visst, förlängda så att händerna blir obrukbara kommer andra att se dem, men bara för att tänka att den där människan är nog bra knepig i huvudet :-).

   Tatuerade ögonbryn... Nej, jag klarar inte av att säga något om det utan att bli anmäld för förtal eller nåt.

   Radera
  2. Jadu, jag må vara kvinna men många gånger förstår jag mig inte på mina "medsystrar". Det ska fixas och donas här och där och det värsta tänkbara är en naturlig kropp med alla dess skavanker. Tragiskt!

   Tatuerade ögonbryn är det nya. Det kostar som en hel weekendresa och det ser helt knasigt ut. Nä, tacka vet jag mina naturliga, billiga ögonbryn :)

   Radera
  3. Det där kan jag identifiera mig med, jag förstår mig inte heller på kvinnor. Eller män.

   Radera
  4. Hehe, Som tur är får man än så länge välja fritt vad man ska göra.
   Själv tycker jag det är "jobbigt" nog att klippa naglarna då och då så de inte ska vara i vägen

   Radera
  5. Man kan bita av dem också, i alla fall på händerna ;-).

   Radera
 7. Och nästa trend är botox som slätar ut handens rynkor. Det har de börjat med i usa. En rynkig hand visar ganska tydligt din ålder och
  den stämmer inte överens med dina tatuerade ögonbryn, förlängda fransar, botoxerade panna, löshår, opererade dubbelhaka... osv osv.. Vart i helvete är vi på väg? (jag undantagen för jag ska gå ut och kratta nu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man verkligen fråga sig, folk är inte kloka! Att spruta in ett bedövande nervgift i händerna ligger inte på min att-göra-lista heller. Det vore ju enklare att dra på sig ett par lovikkavantar. Effekten blir densamma och då syns ju inte heller rynkorna på handen.

   Radera
 8. Gillar dina inlägg men din garanti här på "99 procent" är verkligen en siffra tagen från luften och som inte stämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis är den tagen från luften, annars hade jag hänvisat till en källa. Men jag har aldrig träffat en kille som sagt sig vara intresserad eller ens uppmärksam på kvinnors naglar. Allt annat, från fötter till hår, alla kroppsdelar däremellan samt inre egenskaper som intelligens, charm och skratt. Allt utom naglar.

   Radera
  2. Men om du menar att "garantera att åtminstone 99 procent" var slarvigt formulerat håller jag med om det.

   Radera