torsdag 20 april 2017

Dags för Nibe?

Nibe är ett sånt där företag som nästan alltid är för dyrt, men i efterhand visar sig hade varit en strålande affär. Alltid bra marginaler och tillväxt, driven av förvärv och ständiga intåg på nya marknader. Vd Gerteric Lindquist är själv storägare, det gillar jag också.


Värmepumpar ligger i tiden, det är ett billigt sätt att värma huset oavsett om oljan är dyr eller billig. Nibe har både luftvärmepumpar som inte kräver några större investeringskostnader, dyra bergvärmepumpar och allt däremellan. Numera har de även kaminer. Dessutom ”egna” finansieringslösningar ihop med en annan småländsk jätte, Ikano Bank.

Själv är jag särskilt förtjust i luftvärmepumpar, en smidig värmekälla. Billigt och snudd på underhållsfritt. Och för en gångs skull verkar jag tillhöra majoriteten. Svenska Kyl &Värmepumpföreningen konstaterade nyligen att ”försäljningen av alla typer av värmepumpar” stiger.


Nibe har låg skuldsättning trots att de köper företag i parti och minut, och ändå har de råd med en liten utdelning. Det enda som skrämmer mig lite är att Gerteric Lindquist uppnått pensionsålder, och när starka ledare lämnar över stafettpinnen riskerar man att tappa momentum. Se bara på H&M, som också historiskt beskrevs som en vinstmaskin som alltid verkade vara för dyr, men ändå alltid steg. Snacka om att den trenden är bruten...

Fast det ska ju inte Nibe behöva lida för, och som Gerteric skrev i senaste bokslutskommunikén: ”Vi har ett produktprogram och en företagsfilosofi som ligger rätt i tiden. Vi har en stabil lönsamhet och god beredskap för ytterligare förvärv. Trots en svårbedömd omvärld är vi ändå försiktigt positiva till 2017 som helhet.

Vad tror ni, är det värt att kliva på "the pump train"? Jag börjar bli bra sugen.

22 kommentarer:

 1. Tycker ändå man var ganska hårt skuldsatt 2014 och 15. Men ser nu att man jobbat sig ner till riktigt fina nivåer. Tom, graham vore glad. Nibe är ett bolag jag köper vid större nedgångar. Väntat ett tag nu.... haha.... men Nibe tappade mkt under finanskrisen. Borde vara dags snart. Det kan inte pågå i evigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har onekligen haft en fin börskurva i några år, och det bär mig emot att köpa industriaktier till P/E 24 strax innan en förväntad bred börsnedgång. Samtidigt kostar det att köpa kvalitet. Så jag vet inte, det här är svårt.

   Radera
 2. Jag har nu efter tvekan på P/E talet, men insåg att över tid så tror jag på Nibe.
  Jag har även funderat på vad som händer när VD avgår, men med så många år i ftg, så har Gerteric fått in sin kultur i Nibe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter rättig, fast det borde även ha gällt i H&M och där har det inte gällt.

   Radera
  2. "Rättig" -vad får jag allt ifrån? Rätt skulle det ha stått. Rätt ska vara rätt, inte rättig!

   Radera
 3. Du skulle köpt Nibe när dom börsnoterades för 20 år sedan. Då kostade en aktie 70kr, nu kostar en aktie lite drygt 70 kr. Kanske inte låter så imponerande? Men dom har också gjort 3 st 4:1 splittar, så varje aktie har blivit 64 st! Och lite utdelningar har man också fått :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det borde jag absolut ha gjort :-(.

   Radera
 4. Ja, Nibe är Småländsk kvalitet då det är som bäst. Skulle deras senaste långfristiga mål infrias, så är de inte dyra nu heller. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka långsiktiga mål menar du? Det enda jag tror mig ha sett är omsättningsmålen (först 20 mdr, sedan 40), och omsättning blir man ju inte rik på. Men visst är det ett bra bolag, inget snack om det.

   Radera
 5. Ja alltså jag har också varit riktigt sugen men kan så lite om det här med värmeförsörjning.

  För mig som utdelningsinvesterare har direktavkastningen varit tämligen låg men tittar vi på utdelningshöjningen så har den varit fenomenal.

  Tror nog inte man köper grisen i säcken, men vem vet?

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det att kunna? Kall luft går in, varm kommer ut och elkostnaden är lägre än det skulle kosta att värma upp luften till samma temperatur via elelement :-).

   Hade Nibe varit en gris hade det framkommit för många år sedan.

   Radera
 6. Jag tycker Nibe är för dyra och planerar inget inköp.

  Således är de ett bra inköp och kommer gå som tåget framöver.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner tyvärr igen den känslan :-). Det är ju därför jag går ut här och frågar om den inte borde köpas in. Ett ras nu och jag går in och köper, så har jag lurat "slumpen".

   Radera
 7. Enkel titt i grafen ser man att dagens nivå vid ca 75kr har testats förut. Jag skulle inte köpa idag men om priset etablerar sig över 75-76. Så sikte på 85. Annars kan man väl ha koll på boxen den är i just nu. Kolla investing och lite enkel TA tycker jag det kan vara värt:)

  Mvh KP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om resonemanget, men skulle ännu hellre se en dipp ner mot 60. Kanske kan rapporten 11/5 ge ledning. Tror inte att jag kommer till skott innan den.

   Radera
  2. Gjorde en snabbanalys till dig micke, kolla gärna så ser du hur jag tänker med hjälp av TA.http://snickarnsborstankar.blogspot.se/2017/04/nibe-med-hjalp-av-ta.html

   mvh KP

   Radera
  3. Det kallar jag service. Tackar!

   Radera
  4. Inga problem Micke! Jag brukar ju smygläsa här och har haft stor nytta av din blogg. Hoppas du kan finna någon nytta med TA, krev gärna en rad om du har något spörsmål.

   Mvh

   Radera
  5. krev= skriv (möjlig Rysk translate) ))

   Radera
  6. Det fattade jag, och hoppas och tror att jag ska fatta dina grafer också, men annars ropar jag till.

   Radera
 8. Man borde också ha köpt HM vid intro..Nu när den gått ner ett tag säger visst alla att man ska sälja..Nu ska man köpa enligt mig trenden är fortfarande stigande (kolla TA) Om det drar ner under trendlinje och visar sig vara riktigt "brunt" då ska man köpa så mycket man kan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid introduktionen - tveklöst! Men nu... Det är det här som gör mig allmänt skeptisk mot TA. Trendlinjer i all ära, men med uppgifter om försäljning, marginaler, omsättning, nyckeltal, lagervärden, ledningens strategier och hundra grejer till känner jag att TA ibland får för stort utrymme.

   Radera