söndag 23 april 2017

När slår pendeln tillbaka?

Den här ”naturlagen” att klädbutiker dör ut till förmån för näthandeln får jag inte riktigt ihop med den så kallade marknaden. För några år sedan var stora gallerior populära i alla läger. Billig mark utanför tätorterna kom till användning, arbetstillfällen skapades och som kund kan man hitta allt från skor och kläder till systembolag och sportaffärer på samma ställe, med en paus på en av flera restauranger och kafeterior.

Sen kom baksidorna. Lokala köpcentrum dog ut och ersattes av skadegörelse och ungdomsgäng. Det som tidigare varit kommunens hjärta förvandlades till spökstäder. Icke bilburna pensionärer fick svårt att handla alls, liksom hemtjänstpersonal som inte kan åka sju kilometer för att veckohandla åt sina klienter.


Och ärligt talat, vi som kan ta oss till de nya jättegalleriorna har också svårt att se charmen med denna kompakta stortdrift, så då handlar vi på nätet istället och plötsligt finns inte kundunderlag för alla kolosser som varken har den lokala handlarens service och smidighet eller nätbutikens låga priser.

”Prylkedjor”, alltså Clas Ohlson, Bauhaus, Jula och Biltema ploppar upp överallt och tjänar bra med pengar. Deras produkter borde väl verkligen passa perfekt för näthandel? En jacka ska passa kroppen och kanske vill man känna på tyget för att få en känsla för kvaliteten. Apoteksvaror vill man gärna diskutera med en farmaceut och har dessutom bråttom att få hem så att man kan bli frisk och smärtfri så fort som möjligt, helst igår. Men en skruvdragare?! Är det något som med fördel kan köpas på nätet är det väl just dessa sällanköpsvaror som varken är livsnödvändiga eller särskilt akuta? Tydligen inte.


När Sportamore, som säljer träningskläder på nätet, släppte sin Q1-rapport i torsdags var resultatet en besvikelse för marknaden. Det beror säkert på väder- och kalendereffekter, men är det så enkelt?Jag vill inte sträcka mig så långt som till att säga att internethandeln är en fluga, men jag ger mig tusan på att högsta mode inom kort kommer att vara att gå till en butik, diskutera alternativen med en expedit och sedan gå därifrån med varorna i en plastkasse.


Är det någon logik i mitt resonemang eller försöker jag bara snacka upp mina H&M-aktier?

41 kommentarer:

  1. Det lär ju bero på typen av varor, som du är inne på. Men om jag ska köpa något dyrt, kanske personligt, ja inte fn gör jag då det på nätet. Även jag ser helt till att undvika de där riktiga bauta-galleriorna, som är så stora att man irrar runt och letar så länge att själva handlandet därför tar minst 3 gånger så lång tid. Det är riktigt, riktigt otrevligt det där faktiskt. Jag föredrar de rimligt stora ställena. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk kanske har en personligare relation till sina skruvdragare än vad jag har för jag köper mycket hellre den på nätet och kläder i butik. Enda undantaget är löparskor, men där är priset ofta mer än dubbelt så högt i butik.

      Framförallt vill jag kunna parkera lätt i "bauta-gallerior". Ofta tycker jag att det tar en kvart att bli av med bilen, en kvart för att ta sig från garaget till butikerna och sedan en kvart för att hitta bilen igen.

      Radera
  2. Varendaste gång jag besöker en galleria så lämnar jag den med huvudvärk och är helt matt i hela kroppen. Försöker undvika dessa ställen. Näthandel är det som gäller. Billigare, enklare, snabbare och inga extra inköp.

    För medicinen kan man numera handla på tex Apotea och få hemlevererat samma dag till ytterdörren för 0kr om man bor i Stockholm. Klart bra för den som är krasslig.

    HM är körda men kommer att leva bra många år till som stora företag med motvind gör. HM är dock på min bevakningslista och om de sjunker en bit till och om de byter VD så kan det bli något. Nuvarande VD som är barnbarn till grundaren är knappast bäst lämpad att druva verksamheten. Det behöver vara en driven person som är hungrig. En mätt halvtrött släkting till grundaren gör dem inte vassast i branschen precis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också handlat från Apotea och varit nöjd, men tror inte att de levererat samma dag till mig. Och som sagt, behöver man bolla något med personalen funkar nätapotek dåligt.

      Håller med om din syn på Karl-Johan Persson. Fast jag tror inte att han är lat av naturen, han är bara inte särskilt intresserad av att driva en stor klädkedja.

      Radera
  3. Jag undviker panik-köp som pest, men de ggr det blir av är det två platser som historiskt överviktats. Det är närmaste apotek, och märkligt nog, just Clas Ohlson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag går också gärna till fysisk Clas Ohlson-butik. Först kollar jag priser och produkter på nätet och kollar att varan finns i lager, men sedan hämtar jag hellre ut den själv än får den skickad.

      Radera
  4. Väl skrivet. Skyr själv gallerior som pesten, man får en ostig känsla när man befinner sig där och utbudet är oftast ett skämt.

    Livsmedel levereras sedan några år tillbaka hem till dörren, enormt effektivt måste jag säga. Nu när dessutom frakten "ingår" är det helt klart värt de 1-2 % dyrare priserna - eftersom jag förutom att spara tiden slipper kasta bort min fritid på sådana ställen.

    Kläder föredrar jag att göra research på via nätet, utbudet är ju så mycket större, och nästan alla kedjor har ju nu nätbutiker som är i klass med boo.com, fast nu med bredband ;-) Man har ju fri returrätt om det inte skulle passa, och skulle jag ändå vara osäker så har jag ändå sparat tid och pengar eftersom jag när jag väl skall besöka staden då kan göra ett mycket riktat besök i en viss butik och då undvika galleriorna.

    Förutom livsmedel och kläder är i princip alla mina sällanköpsvaror ett resultat av research på nätet. Om "rätt" butik skulle råka ligga nära kilar jag dock ner och köper det där istället, annars är det hemleverans som gäller! :-)

    Helt underbart, effektivt, tids- och kostnadsbesparande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bor så till att jag ofta har rätt butik ett stenkast bort, med god vilja t o m gångavstånd, och jag skulle inte vilja byta ut de fysiska butikerna helt mot näthandel. Mat vill jag kunna klämma och känna på, och jag är MYCKET skeptisk till att prisbesparingen bara skulle vara 1-2 procent. Bara de varor jag köper för halva priset pga kort datum sparar in detta, och de nätmatbutiker jag sett har redan från start legat på nivå med Ica och Konsum, alltså hysteriskt högt jämfört med Willys och Lidl.

      Och returrätt i all ära, men jag tycker att det skulle vara bökigare att hitta rätt storlek och kvalitet via nätet.

      Men jag inser att jag sällan är den typiske kunden, så det säger ingenting. Vi får se vad "marknaden" vill. Jag blir åtminstone inte förvånad om de släpper lite av nätberoendet när nyhetens behag falnat.

      Radera
    2. Har samma uppfattning som du kring mat på nätet, det är snarare 10-20% än 1-2% prisskillnad!

      Radera
  5. Finns för många köpcentrum jag undviker på grund av miljön. Skärholmen ligger inte högt upp på min lista. Inte ett problemcentrum. Men det känns faktiskt som Mellanöstern när man går ut vid fontänerna. Fanns ju också ett rån som var ganska snyggt, när en truck körde in i en butik: https://www.youtube.com/watch?v=aKlTbDYabkM.

    När blir Mall of Scandinavia en zon för ghettofolket? Massa ensamkommande hänger där redan nu. Man lessnar ju. Vill man gå dit och befinna sig i en ungdomsgård för ensamkommande barn och snart hela horder av ghettofolk? Nordstan i Göteborg är ett snarlikt exempel.

    Innerstaden undviker jag, för mycket folk.

    Gillar internethandeln, köper allt jag kan där. Går till galleria om jag absolut måste -- t.ex. köpa kläder, skor (passformen olika, storlek etc.), måste se dataprylar, läkemedel, gå till doktorn eller tandläkaren... Men blir alltmer sällan nuförtiden. Dessutom blir jag dåsig av allt folk och att springa i en galleria, särskilt om den är packad som inne i stan (t.ex. Gallerian eller NK) och Mall of Scandinavia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv inte besökt Skärholmen, men det ser inte roligt ut. Mall of Scandinavia har jag sprungit förbi, men aldrig varit inne på, så jag kan inte uttala mig om säkerhet och väktartäthet. Ungdomsgård för ensamkommande flyktingbarn låter varken kul eller säljande.

      Men varför går de närmare rånet och filmar? Man vet ju aldrig om rånarna börjar skjuta prick på en. Själv hade jag sprungit åt andra hållet.

      Radera
    2. Miljön är viktig. Jag känner mig fortfarande som en främling i ett centrum eller i en miljö med få svenskar. Man får kalla det för vad man vill. Men det är så jag känner. Det är en viktig faktor för mig när jag väljer var jag ska befinna mig. T.ex. har jag varit på Södertörns högskola och studerat på bibliotek, och känner inte Abri, Abo, Jalla, är mitt språk riktigt. Säkerheten är en annan fråga, och visst är det standard med MENA-gängen och nu afghanerna på 40 år (ensamkommande barn) som hänger runt omkring dem.

      Jag tror det inte precis är ovanligt med skjutningar, truckar kör in i butiker, rån osv. i Skärholmen centrum. Kanske därför han filmar. Eller så filmar han för att visa hur det egentligen står till. Jag skulle också filma, men kanske inte gå närmare.

      Radera
    3. Även om det inte är ovanligt med skjutningar och rån räcker det med en kula för att ens liv ska vara slut (och det är ovanligt, för det kan man max drabbas av en gång), så jag fattar inte varför de går närmare istället för att fly. Jag hoppas att jag hade sprungit åt andra hållet även om det vore min butik.

      Radera
    4. Måste säga att jag blir beklämd av den här attityden. Med risk för att bli stämplad som liberal PK-snöflinga - men samma människor som kliver av vid Skärholmen (och ja, det är lilla mellanöstern) brukar tycka Chinatowns etc är coolt utomlands. Vad är egentligen problemet? Finns ganska gott om spektakulära rån på andra platser runtom Stockholm, där demografin är övervägande vit. Vet inte vad anekdoten om rånet skulle påvisa egentligen? Innan jag rundar av, jag tycker absolut att samhället ska göra sitt yttersta för att förhindra knivmord på IKEA och bli överkörd av lastbil på Drottninggatan. Men att gå runt ochtjura för att någon säger abo, eller att det ser mörkt ut inne i gallerian... det gör rasister. Punkt.

      Radera
    5. Jag har som sagt aldrig bevistat Skärholmen (centrum eller annorstädes), så jag låter er sköta den diskussionen själva (om ni gör det städat). Mina två enda kommentarer till din kommentar är:
      1. Visst sker det rån i områden med vitare befolkning, inte tu tal om det. Jag gissar att rånare i första hand värderar möjlig inkomst i kombination med risken att åka fast. Ibland blir svaret Skärholmen, ibland Malexander.
      2. Apropå tråkiga attityd inbjuder inte precis din avslutning med "gå runt och tjura", "rasister" och ett avslutande "Punkt." till en kreativ diskussion.

      Därmed tror jag mig ha tömt ut mina åsikter om detta.

      Radera
    6. PK-liberal snöflinga (15:47):

      Vi tar ett exempel: ponera att vi befinner oss i Kongo, men så anländer en drös västerlänningar. Kallas det kolonialism? En befolkning ser sitt land bli mer och mer mångkulturellt (arabisk kultur) och dessutom blir ursprungsbefolkningen om 20-30 år en minoritet. Applicera detta på Sverige, att man mer och mer ser sitt land bli mer likt Afrika och Mellanöstern. Anser du att det är rasistiskt, när en befolkning blir en minoritet och att ens land förvandlas till ett annat?

      Jag gillar inte heller Chinatowns utomlands. Men är det utomlands får den nationen ta hand om saken. Faktiskt få asiatiska länder som tar emot massimmigrations från främmande kulturer, mest vita nationer som gör det. USA har ju samma problem som vi, kulturkrockar och en minskad vit population. Antar att vita helt enkelt inte ska få behålla sin kultur och nation enligt dig?

      Tack Micke, hoppas vi kan hålla diskussionen på en hederlig nivå. Detta är inte heller relaterat till ämnet i din bloggpost, så ska hålla mig kort.

      Radera
    7. Micke, jag förstår såklart att de åsikter som folk ger uttryck för i ditt kommentarsfält inte behöver spegla dina egna (i så fall vore ju kommentarsfälten tämligen meningslösa). Och hur du vill moderera din blogg står dig självklart fritt att välja.

      Men jag förvånas ändå lite över att du inte reagerar mer på Khennets återkommande mer eller mindre öppet rasistiska kommentarer. De upprepas ju efter snart sagt varje inlägg och förstör i mitt tycke en del av diskussionen kring dina välformulerade inlägg.

      Radera
    8. Vill du baktala mig kan du åtminstone ha rätt angående att jag återkommer i varenda blogginlägg med mina "rasistiska kommentarer". Jag har ju för sjutton inte kommenterat här på flera veckor, flitigt. Och inte heller har jag haft invandringsfrågan eller mångkulturen när jag kommenterat på senare tid.

      Bara för alla inte håller med dig ska den bli en rasist. Öppet samhälle och ta del av mångkultur, arabisk kultur och klaga inte på att Sverige förvandlas till ett arabiskt land. Nej! Det är helt enkelt BRA att det blir mer och mer arabiskt och ghettoiserat, anser du!

      Det är du -- sjukavärderingar -- som Micke borde moderera bort, om någon.

      Radera
    9. Sundavärderingar, jag och Khennet har haft ett par rejäla duster när jag upplevt att han uttryckt sig onyanserat i kommentarsfältet, och/eller när han (som i detta fall) hittat ett sidospår som gått lite väl långt från mitt inlägg.

      Men med detta sagt vill jag också ge Khennet rätt i att han på senare tid mer sällan kommit in på detta ämne.

      *tassar försiktigt tillbaka till min popcornpåse*

      Radera
    10. Tack Micke, för att du stavade mitt namn rätt! Khennet och inte Kenneth. :-)

      PK-liberal snöflinga: "Öppet rasistiska." Tror faktiskt fler och fler som trivs bland sina landsmän. Inte enbart svenskar. Varför flyttar invandrare mestadels till områden, syrianer till Södertälje, muslimer till Malmö, somalier till Rinkeby, svenskar till Tyresö eller Sollentuna. Finns anledningar ... om man tittar bakom kulissen som inte heter Aftonbladet eller Dagens floskler (DN) kan du se det.

      Radera
    11. Fair enough, det är faktiskt fullt möjligt att jag haft oflyt med vilka trådar jag kommenterat i. Jag upplever att jag sett dessa kommentarer i princip varje gång jag kommenterat men du har rimligen betydligt bättre koll än vad jag har på ditt eget kommentarsfält.

      Nej, Khennet, du är inte rasist för att du inte delar min människosyn. Jag hävdar inte att du är rasist överhuvudtaget, bara att du vid flera tillfällen uttryckt dig rasistiskt eller åtminstone djupt främlingsfientligt i detta kommentarsfält. Ofta också utan koppling till själva inlägget som du kommenterar. Det är självklart viktigt och eftersträvansvärt att kunna diskutera fritt kring både fördelar och nackdelar med invandring, vilket ju varken görs på Aftonbladet eller Avpixlat. Det som jag vänder mig emot är hur du klumpar ihop stora grupper av människor som likadana och även förstärker detta med direkta lögner såsom 40-åriga ensamkommande barn etc.

      Radera
    12. "Det som jag vänder mig emot är hur du [...] förstärker detta med direkta lögner såsom 40-åriga ensamkommande barn etc."

      Och du menar att det är jag som ljuger?

      Googla på Stefan Löfven och ensamkommande. Är det små 15-åringar han står bredvid? 40-50 åringar är en del. De säger det för att få fler förmåner. Och vissa är ju 15 åringar, men många är 20-30 år och vissa 40-50 år.

      Jag struntar faktiskt i vad du anser om mig. Jag är inte här för att bli din vän. Jag anser därtill inte direkt att dina värderingar är särskilt sunda. Utan anser motsatsen.

      Radera
    13. Nej, om du på fullaste allvar tror att Sverige tar emot 50-åringar som ensamkommande barn med en bildgoogling som "bevis" så kommer vi nog inte så mycket längre här.


      Radera
  6. För att det ska vara någon poäng med att diskutera med en expedit krävs det nischade affärer, helst där expediten själv gjort ett urval och köpt in varan. Klart att det finns sånna butiker man jag tror de är för få och små för att ändra den stora massans köpbeteende. Vi kommer fortsätta se en hel del gallerior med resultat som går att ifrågasätta (hej Mall of Scandinavia), och en hel del onlinesatsningar som också går att ifrågasätta (hej H&M). För att till slut landa i en digital och automatiserad lösning, Amazon Prime är en bra bit på vägen i USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I första hand gällde min poäng om diskussioner med expedit apotek, men jag kan lägga till systembolag och bokhandel också. Och faktiskt även klädbutiker, som H&M där en och annan expedit har bra koll på vad de säljer.

      Radera
    2. Systembolaget är toppen på den fronten, de lägger rejält med krut på att utbilda personalen. De är väl medvetna att de behöver leverera på service för att behålla den goda inställningen till monopolet bland folket. Det är säkert en hel del slump och tillfälligheter som jag råkat ut för, men på större klädkedjor har jag möts av vad som känns som säljare snarare än expediter.

      Radera
    3. En och annan planta finns överallt, och säkerligen på H&M som jag upplever har förhållandevis mycket personal. Och (nu kanske jag talar lite emot mig själv) jag behöver sällan hjälp, den stora vinsten med fysisk butik för mig är att jag får hem varan direkt och vet mer om den än om jag köper den utifrån en beskrivning och en bild på 2x2 cm.

      Radera
  7. Kan inget annat än att hålla med :)
    Har beställt kläder via nätet en gång enbart och det slutade med att allt var i fel storlek. Hellre går jag in i en butik, handlar en kasse och kommer ut med varor som jag vet är till min belåtenhet.
    Tycker det var bra skrivet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att få medhåll även av yngre, för jag fattar att ni som vuxit upp med internet har ett försprång framför oss som faktiskt hann bli vuxna innan internetrevolutionen. Enda alternativet till fysiska butiker när jag var 20 var postorderkataloger.

      Radera
  8. Jag handlar det mesta på nätet, allt från kläder till linser och viss mat (tex Matsmart). Men idag gjorde jag ett undantag och gick in på H&M och specifikt H&M Home. Angenämt besök som slutade att jag kom ut med en påse innehållande en liten matta. Jag tycker faktiskt H&M Home tillhör en av de bättre inredningsbutikerna utan att det kostar skjortan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag har aldrig handlat på H&M Home och tyst hummat med när andra ifrågasatt vitsen för H&M att bredda med detta sortiment. Kul att höra en annan syn!

      Radera
    2. När det gäller H&M finns det många butiker som är roligare och bättre än de klassiska H&M-butikerna, till exempel COS, H&M Home och &OtherStories. Det är enbart därför jag håller hårt i mina H&M-aktier, det finns ett helt gäng guldkorn där nämligen.

      Radera
    3. Jag borde komma ut lite oftare, märker jag :-). H&M Home är den enda jag sett av dessa. COS vet jag inte ens om jag hört talas om, men hemsidan gjorde mig inte särskilt intresserad. Klassisk "blottarrock" a la Papphammar 1350 kr - driver de med mig?!

      Radera
    4. Du är välkommen till storstan :)
      Haha, jag tycker 1350 kr låter som ett överkomligt pris för en rock. Jag har bott i Stockholm för länge... :)

      Radera
    5. Jag håller mig helst ut i förorten :-).

      Om det varit en fodrad vinterrock, absolut, men det här såg mer ut som något man kan hitta på secondhand för en femtiolapp.

      Radera
  9. Om vi ser till de stora nya marknader som HM (och andra) ska expandera till så har flera av dem inte ens fungerande postutdelning. Jag tänker på Indien, stora delar av Asien och Afrika. De kommer kanske börja handla på nätet framöver men det lär dröja.

    Mer än hälften av världens befolkning har inte ens internet.

    http://www.idg.se/2.1085/1.670149/fn-stora-grupper-ej-internet

    Så ja, jag tror allt snack om online-köp är överdrivet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du räknar alltså Sverige till en marknad med fungerande postutdelning? För den biten tar emot för mig.

      Jag beställde nyligen två par skor på nätet. Det första paret försökte UPS dela ut klockan 14 en vardag. Ingen avisering, varken via mejl eller telefon (och ingenstans framgick det att det var just UPS som skulle leverera, annars hade jag ju kunna kontakta dem innan). Jag undrar hur många som är hemma och tar emot deras paket under kontorstid. Jag tillhör den lilla klick som skulle kunna ha gjort det, men jag var ute. Därför fick jag hämta paketet i en kiosk tre kilometer bort. Killen i kassan tog mitt leg och gick för att hämta paketet i en liten skrubb där det inte kan ha fått plats många paket. Väl tillbaka lämnade han ut ett paket till en adressat som hette Persson. Tur att jag gjorde det jobb expediten borde ha gjort, och tur att inte Persson hann före för han kanske inte hade varit lika noggrann utan räknat med att hela idén med att expediten tar med ens legitimation är för att jämföra det med namnet på paketet.

      Nästa skopar levererades med Posten till deras utlämningsställe, en Icabutik en kilometer bort. Där har de byggt upp en kassa för Postärenden så att man ska slippa stå i kö med storhandlande barnfamiljer, men denna kassa har jag sett bemannad typ två gånger sedan Ica tog över Posten här för kanske tio år sedan, så det blev som vanligt att stå i kö en kvart - gav inte heller mersmak även om jag aldrig var rädd för att bli blåst på skorna.

      Men givetvis har du rätt i din invändning också.

      Radera
    2. Kul att du tog upp det Aktiepappa. Har faktiskt varit i ett H&M i Indien :) Blev bara tvungen...

      Radera
    3. Jag har varit på Indiska i Stockholm :-).

      Radera
  10. Jag tror att pendeln kommer att svänga. Isoleringen av att sitta hemma och risken att köpa prylarna i säcken väger helt klart mot näthandeln. Men priset är som vanligt vägledande. Dessutom är servicen i svenska (europeiska) butiker så graverande dålig att det är ytterligare ett argument för att sitta hemma och handla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktig invändning att butikerna måste konkurrera med pris och/eller service. Ibland känns det som att de tror att global handel bara innebär att de kan hitta billigare leverantörer, inte att kunderna också kan göra det.

      Radera