tisdag 25 april 2017

Pengar i e-sport?

MTG släppte sin kvartalsrapport i fredags. Ganska dålig, aktien föll 7,6 procent, men Placera hyllar.

Med linjär TV som främsta inkomstkälla skulle MTG kunna bli en ny Eniro, eftersom TV snart är lika ute som telefonkataloger, men det som eventuellt lockar med MTG är deras satsning på e-sport i affärsområdet med det kryptiska namnet MTGx. Man tjänar visserligen pengar på det, men än så länge lägger man mer pengar i utvecklingslådan än det kommer in. Om e-sport blir nya folksporten lika populärt som fotboll är det nästan garanterat rätt tänkt. Men blir det det?


Jag tänker så här. För att e-sport ska nå den popularitet som krävs för att det ska finnas pengar för investerare måste publiken strömma till i större utsträckning och då måste fler ha en anknytning till sporten. De flesta av oss kickade lite boll som barn, och även om vi inte blev någon Zlatan eller Marta kan vi relatera till världsfotboll, men vi är än så länge väldigt många som aldrig ”utsatts” för e-sport. Jag spelar inte dataspel. Mina vänner gör det inte heller. Är man 20, 30, 40, 50... år äldre än jag har man ännu mindre koppling till den här världen.

Detta ändrar sig såklart hela tiden, men hur stor är potentialen? E-sportarnas Facebookgrupper har ofta bara några hundra medlemmar, men det är ändå mycket jämfört med många andra sporter. Curling, amerikansk fotboll och frisbeegolf har funnits hur länge som helst, men skulle döda för att få det intresset (och för all del även från media) som e-sportarna får.

Varpa någon?

För mig är det rena snurren. Jag fattar inte att någon kan sitta och spela spel på Youtube och få miljontals följare för detta. Inte heller förstår jag hur man kan dra igång serier, vadslagning och stora events för e-sport. Jag hade inte kommit på tanken, men det säger mer om mina entreprenörsegenskaper än om att fenomenet skulle vara dödsdömt, för det är det inte. Tror jag.

31 kommentarer:

  1. PPotentialen i esport är enorm är min uppfattning efter att ha läst en hel om det. Dock har ingen riktigt "knäckt" koden ännu vad gäller att tjäna enorma pengar på esporten. De som drar in storkovan där just nu är ju de som tillverkar spelen som blir väldigt populära "esport-spel". Men det växer så det knakar. Tror väldigt mycket på det. Tydligen gör MTG det också. Inget som behöver betyda att de tar rätt beslut för det. Glöm inte att även om traditionell tv dör allt mer så är detta inte trenden vad gäller sportevenemang. Där handlar allt om "live" och detta får man bra betalt för. Det farliga kortsiktigt för MTG är att man i princip måste köpa rättigheterna för Champions League och snart(2 år tror jag) Premier league också. Det kostar enormt mycket men något man absolut inte får missa och detta vet rättighetsinnehavarna om såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den inblicken!

      Rent logiskt är det för mig mer obegripligt att fotboll har publik, för det upplever jag så tråkigt att klockorna stannar.

      Radera
  2. Tjena Micke! Vi är nog jämngamla du och jag och jag liksom du har svårt att förstå varför man vill titta på andra som äter, spelar spel, gör sk "pranks" osv. Vansinnigt tråkigt rent ut sagt och jag tittar nog själv hellre på en nymålad vägg som torkar. MEN :-) jag har barn mellan 5 & 15 och de är vansinnigt intresserade av inte minst Jonna & Jockiboi, Pewdiepie m.fl och deras menlösa tillvaro. Så de blir min "förtrupp" på detta av mig helt outforskade territorie. Och de är ju sannolikt även mer av framtidens konsumenter mer än vi är. Så jag är rädd att Jockiboi kommer piska upp både dig och mig på läktarn... Och därför kan nog en investering i tex MTG och e-sport inte vara fullt så vansinnigt som man först kan tro. Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn är bra på det viset, för att scanna av vad som "gäller". Men jag tänker mig att det är för dyrt att skaffa barn bara för att ha dem som testpanel :-).

      Jonna & Jockiboi har gått mig helt förbi. Pewdiepie tycker jag är ett intressant fenomen. Men det är verkligen svårt att veta vad som är framtiden när man själv inte är det :-).

      Radera
  3. Att titta på folk som spelar live drar duktigt med publik. Detta är mer e-underhållning än e-sport och biljetterna är långt ifrån billiga.
    En bild från gårdagens let's play live:
    https://pbs.twimg.com/media/C-OZ5YNXYAUOLkr.jpg:large

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är verkligen helt galet, men jag tror också att det är just liveeventen som kan göra e-sport stort.

      Radera
  4. Jag säger bara "show me the money", så kan jag fundera på saken då, med betydligt högre odds att tjäna pengar på aktierna då. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att när någon visar pengarna är det redan för sent att göra de stora klippen. Samtidigt håller jag med, visioner blir man inte fet på.

      Radera
  5. Intressant att höra åsikterna från en person som tillhör den äldre generationen ;) E-sport är här för att stanna, och utmaningar framöver blir som tidigare kommentarer nämnt att "knäcka nöten" med var pengarna ska komma från. Sponsorer och reklam får stor exponering på Live-eventen, men det krävs kanske något mer?

    Jag har spelat på semi-professionell nivå och om man jämför med när jag var aktiv för 7 år sedan och idag så är det väsentlig skillnad. Det finns ligor där de som inte är på högsta nivån kan slå sig upp och organisationer som har proffslag börjar Investera i personer som har potential att bli bäst.

    Intressant för andra kanske kan vara att lyssna på Felix "PewDiePie" Kellberg sommarprat som är väldigt bra. Det är iofs mer entreprenörsegenskaper och att kapitalisera på digitalisering.

    Ett annat tips kan vara att se Emil "HeatoN" Christensen medverkande i mästarnas mästare, och kanske specifikt när hans karriär visas upp på TVn. Det kanske kan sätta lite perspektiv på hur stort E-sport börjar bli.

    Vänliga hälsningar
    Studenten A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, vrid om kniven bara, ungjävel ;-)!

      Tack för medietipsen. Pyttepajs Sommarprat är precis nedladdat, så den ska jag lyssna på under dagen. HeatoNs karriär i Mästarnas Mästare, går det att hitta det utan att beta av hela program? Jag lyckas inte.

      Men du som är/varit inne i svängen, vad tror du om möjligheterna att investera i e-sport, och specifikt MTG-aktien?

      Radera
    2. Nu har jag hört Sommarprogrammet. Helt klart intressant! Men oj vad gammal jag kände mig när han avannonserade en skränig "dunkadunka-låt" med att det var hans mammas favoritlåt. Jag tog mig lite åt hjärtat där...

      Radera
    3. hahaha!

      Inga problem, om HeatoN's karriär: tror du får hoppa runt och spola i avsnittet, men har för mig att det var i avsnitt 1 som det visades.

      Just nu är det MTG som ligger rätt till, men frågan är om deras linjärTV är så himla intressant.. Det är även en sån stor del av verksamheten, om det dyker upp något annat alternativ för att som småsparare exponeras sig mot E-sport så vore det toppen. Annars är nog TV- och datorspels aktier bra att lägga i byrålådan.

      Förra Majorn i Dota 2 hade en prispott på 3 000 000 $ dollar.
      Kommande Major i CS:GO som går av stapeln i juli har en prispott på 1 000 000 $ dollar, laget som vinner får 500 000 $, vilket inte är så dumt :)

      Kul att du uppskattade sommarpratet! Som Fredrik nämner här under så var inte min mening att blanda ihop PewDiePie med E-sport utan jag gav bara tips som kan vara intressanta att kolla upp :) Haha kul trivia, jag har faktiskt träffat Felix mamma, hon hade en gästföreläsning på min högskola, väldigt sympatisk person kanske har smittat av sig på PewDiePie också?
      Vänliga hälsningar
      Studenten A

      Radera
    4. Ajdå, jag som är SVT-allergiker. Och nej, linjär TV måste vara dödsdömd, det räknar nog även MTG med.

      Jag vet ingenting om Felix mer än vad jag läst i tidningarna, alltså att han retat gallfeber på sina grannar osv, så ingenting tyder på att han är sympatisk. Men jag VET ju inte, och alldeles oavsett tror jag att det är en fiffig kille på många sätt.

      Radera
  6. Man måste nog göra skillnad på olika saker här.
    Sådant som Pewdiepie och liknande håller på med skulle jag inte klassa om e-sport. Det är mer en underhållning som råkar inkludera dataspel och som saknar tävlingsmomentet.

    Den "seriösa" sidan av e-sportandet börjar bli rätt stor, även utanför Sydkorea som får anses vara pionjärer.

    Vid årsskiftet hölls exempelvis en stor virtuell Formel-E-tävling i Las Vegas, sponsrad av Visa, med $200 000 i första pris.
    http://www.fiaformulae.com/en/esports/vegas-erace/

    Inom bilsport kan man säkert hitta en stor publik som vill titta på e-sport-varianter. Upplevelsen är ganska lik att titta på ett riktigt lopp, men det händer ganska mycket mer (lite beroende på att förarna inte riskerar att dö om de gör ett misstag)

    Sedan är det lite av en myt att det främst är ungdomar som spelar.
    Se bland annat denna: http://www.dn.se/spel/spel-hem/medelalders-man-spelar-allra-mest/

    Jag är själv 46 år gammal, och har vuxit upp med Commodore 64-spel. Jag spelar fortfarande, och vet många andra i min generation som gör det. Vi har ju ofta mer pengar att spendera än kidsen också.

    Så jag tror garanterat att e-sport kommer att växa rejält. Sedan är den stora frågan vilka som kommer tjäna pengarna. Det är en mycket svårare fråga. Jag har ingen koll på satsningen som MTG gör, men den kanske man skulle spana lite närmare på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag förstår att Pewdiepie inte är att betrakta som seriös sport, men tror du inte att han genom sitt kändisskap drar intresse till dataspelande och därmed till sporten?

      Jag tänker mig att just risken att dö är en stor del av tjusningen (jag ser den inte) med bilsport, men det är möjligt att den går att kompensera.

      Jag var nog otydlig med det här med ålder. Att många i din och min ålder spelar dataspel är jag helt med på. Det är en stor anledning till att jag är aktieägare i Paradox. Vad jag menade är att jag inte spelar (jag la av efter Commodore-64:an) och att många äldre (ju äldre desto fler) står helt utanför fenomenet, vilket jag tror är ett hinder i nuläget för e-sport att växa till fotbolls- eller basketnivå. Men nyhetens behag ger ju också en potential etablerad sport saknar.

      Radera
    2. Du menar att det kan finnas en anledning till att publiken på rallyn gärna flockas precis runt den kurvan där det är känt att många avåkningar skett innan?
      Undrar om det finns någon E-sport-fond. E-sporten är här för att stanna, det är ett som är säkert. Men det är nog jävligt svårt att satsa på rätt kort i dagsläget. Ligger själv bara lätt investerad i starbreeze som en liten krydda, vågar inte mer.

      Radera
    3. Ja, själva döden har nog en nerv för många. Vad det kan finnas för annat intresse av att se folk åka runt i små bilar, varv på varv på varv, kan jag inte begripa.

      Radera
  7. Jag har själv aldrig spelat dataspel (om man inte räknar 'Mulle Meck bygger båtar', men det var mer än 20 år sedan) men mitt ex spelade jämt. Och ja, med jämt menar jag nästan dygnet runt. Han kunde sitta och titta i timmar på e-sportturneringar och tycka det var jättespännande. Det börjar bli riktigt stora pengar i e-sport och det börjar dra stor publik.
    Hittade den här artikeln, rätt intressant: http://www.di.se/nyheter/hon-ska-leva-pa-e-sport/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade det funnits pengar i det när jag var 18 hade jag säkert försökt. Jag kan sitta en hel natt och spela nätpoker (ännu mer förr när det var lättare att tjäna pengar på), men för mig räcker inte spelet i sig som dragningskraft.

      Ja, helt klart intressant artikel även om jag önskar att reportern hade grävt lite djupare.

      Radera
    2. Skillnaden mot poker är att du tjänar inte en krona på att spela dessa spel förrän du kommer med i turneringarna. Så de där första 1000 timmarna är obetalda. I poker kan du, tekniskt sett, tjäna pengar från första timmen.

      Absolut, men det tycker jag alltid man önskar :)

      Radera
    3. Och framförallt (tror jag), i poker kan man tjäna pengar och totalt dominera spelet även om man är ganska dålig, bara man hittar ett bord med åtta ännu sämre idioter som har för gott självförtroende för sitt eget bästa (och sådana människor är inte ovanligare där än någon annanstans).

      Radera
  8. Med rubriken på dagens inlägg lite, lite omgjord hade den blivit minst trippel-tydig:

    Pengar-e-sport?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar aldrig klura ut de där fiffiga rubrikerna, och så är jag lite rädd att Aftonbladet förstört den marknaden med alla sina "kattastrof-miss i kattsanden"-försök.

      Radera
  9. E-sport är... Obegripligt. Min 16-åring är av rätt generation för att fatta grejen. Han ska ju bli e-sportkändis & bli rik på spel, vetja.
    Doh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte? Jag fattar att det inte är drömbeskedet en förälder vill få av sin son, men några kommer att lyckas så det kan lika gärna bli han som någon annan. Bara han inte lägger av med plugget och går all-in.

      Radera
  10. Gång på gång kommer jag på mig själv sitta timtal och titta på Twitch. Kan vara LoL eller någon speedrun eller något helt annat. Samtidigt inser jag att min smak för TV-tittande helt försvunnit. E-sport ger mig mer njutning helt enkelt.

    Tack för ett bra inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, jag lär mig saker hela tiden här. Nu Twitch.

      Skippa TV-grejen har jag helt hoppat på. Sedan jag slängde ut min har jag två gånger blivit erbjuden gratis TV-apparater, men jag vill inte ha dem. Från början tänkte jag att jag kan se på playkanaler i datorn, men jag har verkligen ingen lust.

      Radera
  11. Finns även kommande bolag som enbart satsar på e-sport. Prospektet innehåller intressanta siffror om hur e-sportens tittarantal går om den vanliga sporten och då sker nästan 100% via nätet. http://esenesports.com/ir/Memo_170523.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ont om vinst var det gott om :-).

      Radera
  12. Brukar sällan vara ett faktum när man söker investerare i en nyemission.

    SvaraRadera