fredag 28 april 2017

Pärlor för svin

För kanske tio år sedan blev kaffemaskiner populära. Inte med kapslar, på den tiden var det bönor som maldes kopp för kopp. Maskinerna var rätt stora och kostade runt 4000 kr. Kaffet blev bra, jag gillar kaffe och hade råd. Men eftersom jag aldrig spontanköper något gick jag och drog på det där utan att komma till skott. Under processen slog det mig att det här är slöseri. Jag gillar verkligen kaffe, men jag gillar allt kaffe. Ska man köpa en maskin som kostar som tjugo bryggare måste det finnas ett mervärde. För mig är det gradskillnader mellan dyrt baristakaffe och Eldorado bryggkaffe.


Och det gäller det mesta. Andra drycker som te och vin kan man också snöa in på och köpa hur dyrt som helst. Jag ser snarast en sport i att hitta ett billigt, prisvärt vin istället för en flaska för flera hundra. Ju dyrare inköp desto större måste ju upplevelsen vara för att det ska vara värt kostnaden.

Kapitalvaror – samma sak. Har teknikprylarna en massa funktioner måste jag lära mig dem för att det inte ska kännas slösaktigt. Min telefon går att ringa med och skicka sms. Jag använder knappt ens telefonboken eftersom jag gillar att lära mig numren utantill (hjärnan måste underhållas eftersom den inte kan bytas ut). Min pulsklocka har för många funktioner för mig, men det hade de andra alternativen också, så jag valde i princip den billigaste och enklaste.


Folk tänker olika och jag fattar att billigast inte alltid är bäst, men dyrast är inte heller alltid bäst. Och billigast är åtminstone alltid billigast, så jag brukar börja i den änden.

36 kommentarer:

 1. Håller som vanligt med dig i mycket av det du säger. Jag kan i och för sig uppskatta ett lite dyrare vin eller ett godare kaffe ibland men problemet är ju också att om jag dricker det "till vardags" så måste jag ju höja ribban för vad som är lyx. Överdriven tillvänjning till lyx gör bara att även det blir vardag.

  Gjorde en liten övning med potentiell besparing på kaffe i olika nivåer vid ett tidigare tillfälle...som jag tycker passar bra i detta sammanhang:-)

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/ställa-rätt-frågor-kaffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, genom att inte lyxa till det jämt blir det lättare att uppskatta lyx. Sen tror jag att många sätter likhetstecken mellan lyx och högre pris. Det är därför man träffar en helt ny målgrupp när man säljer Ikeakassar för 19000 kr.

   Beträffande din lista prickar jag in alla nivåer.

   1: Jag dricker te på morgonen - mycket billigare.
   2: Dricker ogärna kaffe på stan om jag kan "hålla mig". En underskattad fusklösning är att ta med termos.
   3: Jag fick min bryggare av en emigrerande kompis. Sonen han fick i utlandet har gått i skolan några år nu, så det var ett tag sedan.
   4: Bunkrar upp bryggkaffe när Willys säljer 4-5 paket för en hundring.

   Har förresten ett mer renodlat kaffe&fika-inlägg i pipeline som jag ska jobba med så fort kunderna lämnar mig ifred :-).

   Radera
  2. Kul inlägg och kreativ lista för besparing.

   Är kaffedrickare av stora mått men det blir te morgon (och kväll). Dessa flashiga espressomaskiner och kapselapparater stör mig lite, både hajpen och ohemula kostnader. Gillar verkligen ett gott kaffe och snöade för många år sen in på snabbkaffe om jag dricker ensam. Nescafe Gold är bra. Övriga varianter och billigare kopior är oftast nästan odrickbara. Hittade efter några år en variant hos Lidl (GranAroma Gold - 100% Arabica) och nu senast Amora hos Netto som är likvärdig med Nescafe Gold till en tredjedel av priset. Kommer det gäster så tar jag fram bryggaren.

   På jobbet blir det förstås ofta 2-5 koppar, då brygg- eller automatkaffe av varierande kvalitet. På stan gärna en kopp svart, kvalitén varierar så mycket att man ofta hajar till när man får ett gott kaffe. Tyvärr glömmer jag ofta bort var detta serverats.

   Ser fram emot fikainlägget
   /Bilmek   Radera
  3. Snabbkaffe är ett bra exempel på min "tondövhet". Jag har hört den här åsikten tidigare om Nescafe Gold. Själv skulle jag inte kunna skilja den i ett blindtest från Eldorados snabbkaffe som antagligen är billigast på marknaden.

   Radera
 2. Jag har testat att köra Eldorados snabbkaffe genom en soda-streamer en gång. Efter det smakar allt kaffe mirakulöst! Så numer blir det kaffe från ICA eller när willys har rea. #sparadkrona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom en sodastreamer?! Kände du en morgon att idag vill jag banne mig ha kolsyrat kaffe så att jag kommer igång :-)?

   Radera
 3. Jag ser fram emot det kommande inlägget om kaffe och fika :)

  Själv är jag tedrickare. Enda gången jag dricker kaffe är om det består av 70% mjölk och 20% socker. Kakor, tårtor och liknande bakas hemma, från grunden (nej, köpta tårtbottnar är inte välkomna). Däremot använder jag gärna kaffe i bakverken. Då är det godare med bryggkaffe än snabbkaffe, men snabbkaffepulver används ibland också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har två personer välkomnat fikainlägg, så prestationsångest kan göra att det dröjer lite :-).

   Kaffe med 70 % mjölk ÄR inte kaffe (och med 20 % socker dessutom inte drickbart), man jag har förstått att det är en vanlig blandning.

   Köpta tårtbottnar har jag heller aldrig förstått. Lite grann som kakmix. Ska man ändå jobba och smutsa ner disk kan man lika gärna göra hela jobbet till en bråkdel av priset.

   Enda bakverket jag gör med kaffe är det-vars-namn-inte-får-nämnas-trots-att-alla-verkar-gilla-dem-bollar.

   Radera
  2. Fikainlägg? Det fick vi väl när du bakade semlor? ;) Räcker inte det?

   Radera
  3. Jo, egentligen, semlor är ju det ultimata fikabrödet. Överhuvudtaget känner jag att förväntningarna nu har växt till gigantiska proportioner.

   Radera
  4. Du får skylla dig själv som nämnde detta kommande inlägg :P

   Te dricker jag alltid "svart", men kaffe är omöjligt att dricka utan dessa viktiga komponenter.

   Åhh, du menar chokladbollar? Ja, där är kaffet viktigt! ;)

   Radera
  5. Aktiepappa, ett inlägg om fika räcker inte. Mer fika till folket! :)

   Radera
  6. Jag vet, men Farbror Fri hade fått hybris om han misstänkt att han gett mig uppslag till ett inlägg, vilket han faktiskt inte gjorde denna gång så det vill jag ogärna ge honom :-).

   Skillnaden är milsvid mellan chokladbollar och bakverket jag talar om. För att inte framstå som oseriös ska jag hänvisa till en högst vetenskaplig utredning i frågan.

   Radera
  7. Det förstår jag. Nu vet du, det är farligt att skvallra om framtida bloggidéer :)

   Hahaha! Jag kände inte till den skillnaden. Jag lär mig något nytt varje dag!

   Radera
  8. Ja, det låter ju lite "far out" tills han berättar källhänvisningen "en kommentar på internet". Först då inser man att det är helt tvärhundra att det stämmer.

   Radera
  9. Alla kommentarer är sanna!

   Radera
  10. De där nunnorna alltså...

   Radera
 4. Jag e kräsen, handlar bara zoegas mellanrost eller skånerost, köper ett par förpackningar när det är kampanj, 2 för 60:- eller 65:- är det oftast.

  Gillar whisky, köper ALDRIG blended, avstår hellre. Får kosta ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt, Zoegas är faktiskt mitt enda undantag - det GÅR bara inte att dricka :-). Annars dricker jag allt. Förutom whisky. Och öl. Och ja, jag dricker ju inte diesel och sånt som inte är ämnat att dricka, men av drycker alltså.

   Dagens idiotfråga: Vad är det för skillnad på Skånerost och mörkrost?

   Radera
  2. Ja kaffe nyttjas, men jag har turen att inte gilla bakverk, då de är för söta. Så det sparas in på av den enkla anledningen.

   Radera
  3. Bakverk för söta? Jag kan knappt ta in den problematiken :-).

   Radera
 5. Har kört en Nespressomaskin några år. Minsta varianten, kostade typ 800 kr. Funkar klockrent, men visst, en kopp kapsel blir ju dyrare än en kopp brygg eller snabb. Har dock börjat köpa icke-original via matsmart, då kommer man undan med 1,50 per kapsel. Dock köper frugan original en masse så min besparing blir försumbar.

  På tal om dryck, har du köpt några Kopparbergs ännu eller väntar du på sub 200? Själv har jag börjat bygga en position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,50 kr/kopp blir väl ändå dubbelt så dyrt som bryggkaffe. Men okej, knappast kostnaden som gör att man får gå från hus och hem.

   Nej, inga Kopparbergs. Har ingen specifik nivå för att gå in, vill snarare vänta in rapporten. Men just nu ser det onekligen ut som att man borde klivit på tåget när den dippade under 200.

   Radera
  2. Så är det säkert, men 1,50 är i alla fall billigare än 4-4,50 som originalet kostar. Man kanske borde titta lite på Nestlé..?

   Ja, det kan nog ha varit ett bra läge att gå in. Jag hoppas det var det bästa på väldigt länge :)

   Radera
  3. Något som däremot gör mig galen är när man "tvingas" köpa bryggkaffe på café för +30kr. Känner mig sällan mer blåst än då.

   Radera
  4. 6 kr för en kapsel?! Jag som trodde att skandalen med bröstmjölksersättning skulle bli Nestlés värsta...

   Det där med kafékaffe tycker jag beror lite på. Man betalar ju inte bara för kaffet utan för lyxen att sitta bekvämt i lugn och ro. Men visst, ibland har de där kaffet stått på uppvärmning så länge att det smakar garvsyra och då känns alla tvåsiffriga belopp fel.

   Radera
  5. Billigare än 4 kr, inte 4 kr billigare än :) men, visst, dyrt oavsett.

   Radera
  6. Ah, jag läste fel. Blev så chockad att folk kan köpa kaffe för över en krona koppen :-).

   Radera
 6. På Börjes café i Tingsryd kan man dricka kaffe för 1.50:- , det ni Stockholmare.

  /B. Lundin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda sättet att få smålänningarna att öppna plånboken ;-)? Mitt lokala Citygross kör 5 kr/kopp, men det klår ju inte Börje.

   Radera
 7. Skulle inte ha något emot att besöka Börjes café om jag har vägarna förbi Tingsryd, haha! Man undrar med det kaffepriset om man kan fika sig mätt på bakverk där för mindre än en tjuga eller kanske till och med en guldtia räcker?! Om alla i ett samhälle kör med så låga priser kan ju anställda jobba för 70-talslön! Tänk er en hyra på ett par, tre hundra i månaden osv. Ungefär så upplevde jag livet i St Petersburg när jag bodde där en kort period på 90-talet. Nästan allt var med svenska mått riktigt billigt. Hyra för rum (22 kvm) 25 dollar/mån, centrumläge mittemot vackra Vinterpalatset. Mat- och prylpriser oftast runt 50% lägre än hemma om inte mer. Man levde ju som en kung/drottning! :) Att gå på Mc Donalds invigning och äta hamburgare var en upplevelse. Drillade kassörskor som log och servade på amerikanskt sätt och städare som gick på som galningar men som borde ha fått städa i övriga staden istället för i nybyggd lokal som framstod som renast i stan. Det blev ovanligt "dyrt", hela 18 kr! ;)

  Oj förlåt, kom från ämnet lite. Men det är så kul att berätta om denna tid.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rätt säker på att Börjes taktik är att "lura" dit kunder för att ta en fika och att de sedan ska köpa upp sig på en massa grejer där marginalen är högre, inte helt olikt Ikeas mat- och kaffeupplägg. Vidare är jag rätt säker på att det lyckas eftersom jag känner till Börjes trots att jag aldrig varit i Tingsryd och inte ens vet exakt var det ligger.

   Inga problem, här får man glida rätt långt från inlägget. Särskilt i kommentarer som handlar om mitt favoritämne pengar.

   Radera
 8. Taktiken att fånga in kunder med billigt kaffe borde nog halvtomma fik börja med, i alla fall de stunder på dagen kundströmmen sjunker. Vad jag vet så är vinsten högst på just kaffet eftersom kaffepriset legat lågt många år. (Minns att kaffepriset i butikerna låg på 100kr/kg 1994, kaffe på kafé i min hemstad då ca 15kr!) Om jag drev kafé skulle jag köra med något som var tvärtemot konkurrenter, t ex alltid sälja fikabröd billigt och sänka priset på kaffe vissa stunder på dagen om det blev för tomt i lokalen. Detta med fasta priser och ickeprutning som oftast gäller i Sverige kan väl inte inte vara det mest lönsamma. Inte minst är det oflexibelt.

  Men det går att pruta om man orkar anstränga sig lite. Skulle köpa ett kit med ansiktsprodukter. På NK kostade den 60 kr mindre än på Åhléns (överraskande nog). Det påtalade jag där och erbjöds rabatt med 70 kr. Gick på Kicks och berättade att på Åhléns skulle jag få kitet för 70 kr mindre än deras pris (som var samma ordinariepris som på Åhléns) men kunde köpa den hos dem om de erbjöd ett bättre pris. De gjorde de. 90kr rabatt. Tjänade alltså 30 kr utifrån lägsta pris och det genom att bara lägga 20 min extra på det inköpet och allt rakt och ärligt. (Gillar inte lögner och fula tricks.) Kul hade jag också. Man kan tycka att det varit billigast att inte köpa alls. Självklart är det så men hade ju bestämt mig och ville aboslut ha denna högkvalitativa produkt.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prutande är en underskattad konstform och funkar oftare än man skulle tro. Fast kanske inte just på kaffe då :-).

   Radera