Nej, jag är inte gravid, det här
handlar om en helt annan tillväxt. På våren är det mycket som
växer. På fönsterbrädorna blir mina chiliplantor större för
varje dag som går.
Tre veckors utveckling i
”chiliportföljen”.
Squashodlingen är jag mer tveksam
till. Än så länge ser den mest ut som jord, så jag har inga
bilder på ”grönskan”, men hoppet spirar.
Bättre går det i naturen. I sommar
ska det precis som vanligt plockas 20-30 liter blåbär. Riset har
vaknat ur vinterdvalan, skjutit skott och de första bären i grönt
och rött går att skönja.
Ett annat underbart litet bär är
vinbäret. Både svarta och röda vinbär åker in i frysen framåt
sensommaren. Just nu ser de ut ungefär som blåbären.
Ändå färdigare än nypon, men
förhoppningsvis blir det skörd även av dem, i september eller så.
Kanske blir det äpplen i samma veva, jag har snart slut på
äppelmos.
Vad mer ska plockas, skördas och
rensas? Svamp, nässlor, maskrosor, ramslök... Det allra bästa är
att det mesta av produktionen sköter sig själv. Jag behöver inte
gräva i jorden, odla, vattna eller pollinera. Jag äger inte ens
marken. Jag bara väntar på att naturen fixar till maten och när
det är klart skördar jag. Helt gratis, medan andra springer i sina
ekorrhjul för att sedan stressa till butikerna och göra sig fattiga
och ofria.