måndag 15 maj 2017

Utrustning före utövning

När jag började springa grävde jag fram ett par gympaskor ur garderoben, kompletterade med träningsbrallor och en urblekt munkjacka. Efter några rundor köpte jag ett par realiserade löparskor av märket Point Zero, som jag varken hört talas om förr eller senare.

Först efter flera månader började jag införskaffa vettiga skor och löpartights. Då betalade jag ändå det mesta med poäng jag fått genom att svara på marknadsundersökningar. Jag blev tidigt sugen på att skaffa en pulsklocka, men bestämde mig för att springa 25 löppass innan jag beställde en.


Löpning är en billig sport. Inte ens nu när jag har proffskläder för alla årstider, sex par löparskor, vätskebälte och alla möjliga prylar svider utgifterna, men jag var ännu snålare från början, innan jag förstod att löpningen skulle bli ett bestående inslag i mitt liv och inte bara en tillfällig ålderskris.

Så funkar jag, men har förstått att många gör precis tvärtom. Först skaffar de prylarna, sedan tar de reda på vad de har för nytta av dem. Tar det ändå emot kan de köpa på sig ännu mer utrustning. Själv tror jag ingen hobby går att upprätthålla ett intresse för genom shopping. För mig alltså. Det är roligare att se proffsig ut när man springer, men hade jag inte tyckt att löpning vore roligt hade inga prylar i världen hjälpt.


Det här gäller inte bara sport utan nästan vadsomhelst. Jag hörde ett program om trädgårdsskötsel, där trädgårdsbutiker tydligen säljer på kunderna en massa skit förutom standardverktyg och växter. Lyktor, trädgårdstomtar, små jävla växthus... Och särskild jord som ska göra att man inte behöver smutsa ner fingrarna. Som trädgårdsmästaren i inslaget konstaterade: vill man inte smutsa ner fingrarna är trädgårdsskötsel troligen fel hobby.

Men en del kunder går igång på all denna meninglösa kringutrustning. Andra tröttnar istället på alltihop, som jag. Och Lena Nyman:

19 kommentarer:

 1. Exakt så gjorde jag med när jag började springa. Första turerna i ett par sneakers (att man inte gav upp då var ju ett mirakel) innan jag bevisade för mig själv att jag skulle använda ett par dyra skor.

  Jag tycker om att räkna Price per use på mina inköp snarare än själva priset. Extra intressant är det att räkna på min svågers spontaninköp, han har ju bland annat betalat 1000:-/gång han suttit på sin träningscykel. Måste vart rolig träning när man är beredd att betala så mycket för det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller löparskor räknar jag nästan kronor per mil eftersom jag håller koll på hur långt de gått när de pensioneras, och förhoppningsvis minns priset.

   Själv fick jag en fullt fungerande motionscykel (inklusive batterier i displayen) när användaren ledsnat på den. Just med motionscyklar tror jag att det är vanligt, för INGEN kan tycka att det är rolig träning. Men nyttig och smidig när man inte hinner ut eller termometern visar på -20.

   Radera
 2. Löparskor är nog den viktigaste detaljen om man ska springa långt. Brukar själv köpa mina skor på rea för typ 1000-1400kr istället för 2000kr. Gillar skor med mycket dämpning även om man tappar lite av löpkänslan. Kan inte komma på någon som jag tränar långdistans löpning med som har på sig det senaste inom löparkläder/mode. Har tränat i olika klubbar till och från i mer än 10 års tid. Flera av plaggen som jag köpte när jag var som mest aktiv på rea för 7-8 år sedan fungerar fortfarande fint idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper nästan alla skor på nätet från England eller USA. Gärna förra årets modell, alltid under tusenlappen och med lite tur ner mot 500-600. Tyvärr är min storlek (46,5) ofta utfiskad på gamla modeller, men ibland har jag tur.

   När det gäller löparkläder gillar jag Craft. Nyskick efter flera år om man är rädd om grejerna.

   Radera
  2. Hoppas Thorsten läser detta, så blir han glad. Själv har jag sålt mina New Wave nyligen :)

   Radera
  3. Jag är rätt säker på att Torsten (eller kort och gott "Totte") läser alla mina idrottsrelaterade inlägg, för han verkar vara en sportig kille :-).

   Radera
 3. Min Garmin 205 a.k.a. Trygghetslarmet (bilden) håller än, ta i trä....

  Point Zero undrar jag om det inte var typ Stadium eller Intersports "egna märke" för några år sen. Tror jag har ett underställ i den serien :)

  Förövrigt smart att testa aktiviteten ordentligt först, och kitta upp sig efter. Många gör som sagt tvärt om... losers...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min 305:a (samma klocka, men med pulsmätning) gav tyvärr upp efter 5-6 år och jag bannar mig själv för att jag inte köpte en för byrålådan.

   Jag tror att jag köpte mina Point Zero-skor på Stadium så det kan stämma. Ingen vidare kvalitet som jag upplevde dem, men det kan vara så att mitt nuvarande löpsteg är mer skonsamt för skorna.

   Jag skulle inte kalla dem losers (inte öppet). Jag tror helt enkelt att de (rätt eller fel) försöker köpa sig intresset genom att ha rätt grejer. För mig funkar det inte, jag blir bara stressad av att ha investerat först.

   Radera
  2. Mm... men generellt sett så känns det lite dödsdömt om man känner att man absolut måste ha bästa grejerna för att ens kunna tänka sig att testa nåt :)

   Radera
  3. Kanske inte bästa, men jag tror många köper träningskläder för att de tror att det ska bli roligare att träna då. Kanske - och nu drar jag igång fördomsgeneratorn - vanligare bland kvinnor än män.

   Radera
  4. 😊
   Ja, för vissa gör det kanske att man kommer över en tröskel och då är det såklart toppen.

   Radera
  5. Absolut, men jag tror att det är ovanligt. Är träningen inte kul beror det nog oftare på att man valt fel sport än fel kläder.

   Radera
 4. Run for fun? What the hell kind of fun is that?
  - https://www.youtube.com/watch?v=O6SEXp3-lo8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det kunde ha varit jag som ställt frågan för några år sedan. Då såg jag löpning som nästan lika idiotiskt som fotboll.

   Radera
 5. Minimalisten16 maj 2017 16:27

  Spring "barfota" så är skorna gratis under sommarhalvåret ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag: https://3.bp.blogspot.com/-gac2zAiODd8/WCNtVzLXIoI/AAAAAAAABeA/MngGA8GHdb4d2asAafRE_iIHkpFyznp6gCLcB/s1600/barfota.jpg

   Men inte bara, ombyte förnöjer.

   Radera
  2. Minimalisten18 maj 2017 13:02

   Det borde jag ju begripit :-)

   Radera
  3. Ja, egentligen :-). Och som #sparadkrona kan jag säga att barfotapassen helt har löst mina pronationsproblem och dessutom tror jag att skorna håller fler mil nu eftersom jag fått ett bättre löpsteg, men det är en ren gissning.

   Radera