onsdag 10 maj 2017

DI-pudel

Jag hackar konstant på aktieanalytikers dåliga träffsäkerhet, och kanske framförallt på deras oförmåga att dra slutsatser i efterhand. Åtminstone offentligt brukar man låtsas som det regnar när man gett en dålig rekommendation. Snabbt ut med en ny rek bara, som förhoppningsvis passar bättre ihop med verkligheten. Det är svårt att inte tänka på Groucho Marx hållning: ”Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.


Därför vill jag uppmärksamma att Dagens Industri häromdagen klev ur klaveret och bad läsarna om ursäkt för sin köprekommendation av Ericsson på 62 kr (på sin väg ner mot 43 kr). Förlåt för Ericsson (jag kollar ut genom fönstret i mitt arbetsrum för att se om det flyger grisar därute).


Dock gläfser pudeln genom att indirekt skylla på falska rykten om Cisco-uppköp. Och avslutningen är riktigt smutsig:

Totalt blev köprådet därför ingen avkastningskatastrof , 7 procent ned när börsen klättrat med 25 procent. Men inget vi är stolta över.

Det är såklart svårt att bestämma var gränsen går för en ”avkastningskatastrof", men om inte -7 procent när börsen gått 25 procent åt andra hållet är en katastrof kanske ordet borde plockas bort ur språket. Men eftersom jag är på osedvanligt gott humör ska jag inte låta detta svärta ner berömmet. Fint att DI vågar stå upp för att de hade fel. Gör det igen och igen så ska jag börja ta er på allvar. Anställer ni dessutom en webbdesigner med högre ambitioner än att konkurrera med Text-TV:s grafiska formsnitt kan ni bli den stora aktör ni en gång var.

24 kommentarer:

  1. Haha läste också det där från DI och trodde det var något typ av skämt först :) Vadå förlåt? Det är ju alltid upp till var och en att fatta sina egna beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det, men de går ju ändå ut med rekommendationer i egenskap av experter och då är det bra om råden inte är helt uppåt väggarna.

      Radera
  2. Haha jag läste bara rubriken där det stod förlåt för aktiereken och tänkte att det var fint att erkänna deras misstag. Men så skyllde dem tydligen ifrån sig ändå, man upphör aldrig att förvånas..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite för många förbehåll på den ursäkten för att kännas riktigt bra, men ändå ett fall framåt.

      Radera
    2. Absolut, som du nämner i inlägget så är det sällan man ser en ynka kommentar om dåliga rekar.

      Radera
    3. Tråkigt nog, och jag är inte helt säker på att de tänker rätt i sin strategi.

      Radera
  3. Som rätt ny på börsen är köprekar en företeelse som jag har kvar att reda ut. "Vi hade väldigt fel nyss, vi sa inget om det, men lyssna på oss nu så blir det bra". Det kanske inte går reda ut för de är så galet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du förklarar det bra, med tillägget att "Vi hade väldigt fel nyss" oftast inte uttalas.

      Radera
  4. Bryr mig aldrig om aktierekar. Vad är det som säger att just de skulle pricka in en massa vinnaraktier? Hade jag haft den kunskapen skulle jag hållit den för mig själv, alternativt jobbat som förmögenhetsförvaltare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker mig att de ändå har någon grund för sina förslag. Men jag tar inte rekommendationer från vem som helst, och jag vill kunna värdera åsikterna i detalj. "Det är billigt!" räcker inte.

      Radera
  5. Men Micke, nu låter du exakt som en riktig förlorare, en som faktiskt inte har på börsen att göra alls! Grundkursen i aktier säger på lektion noll att eget ansvar är nödvändigt. Analytikers existensberättigande är behandla information, att sätta upp scenarios. Därefter är det upp till förvaltaren att ta in detta, behandla informationen, kritiskt granska och fatta beslut. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut vårt eget ansvar att granska kritiskt, men det fråntar inte analytikernas ansvar för sina analyser, så jag vill kunna kritisera dem också.

      Radera
    2. @Investeraren

      Skulle vara kul att höra vem som har på börsen att göra? De riktiga förlorarna har det inte enligt dig. Vem? Hade faktiskt varit mycket roligt för mig att få ett svar.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. re Lars. Den som är medveten om sina begränsningar och har realistiska förväntningar bör vara på börsen. Men många är det inte, och skulle få en bättre ekonomi utan börsen. Mvh

      Radera
  6. Själv såg jag samma sak som du för många år sedan. Därför har jag helt slutat nyttja analytiker, jag gör allt själv numera. Och det går mycket bättre :) Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om vi drar det till sin spets - man kan ju inte gå genom livet utan att lyssna på andra människor. Analytiker har mycket mer tid än de flesta att analysera ett bolag. De behöver inte dra rätt slutsatser för det, men jag är inte beredd att idiotförklara hela skrået.

      Radera
    2. Jag idiotförklarar absolut inte analytikerna. Men samtidigt har jag stor respekt för att de utför ett arbetet åt sina arbetsgivare, det handlar om att producera försäljningsmaterial. Att dra till sig läsare och köp/sälj. Detta trots att de vet att denna kortsiktighet oftast är skadlig. Just därför är jag så skeptisk till den försäljning analytikerna gör. Mvh

      Radera
    3. Alla har en agenda. En del mer än andra, vilket exempelvis gör mig oerhört försiktig med rekommendationer från Redeye, men så länge man läser dem med ett kritiskt perspektiv ser jag inga problem.

      Radera
  7. Läser/skummar Di-tidningen (i paddan) i princip varje dag och faktum är att de ofta har en spalt där dom redovisar reken de gjorde ett år tidigare. Undrar om de faktiskt inte gör det för samtliga... Varför de slog med stora denna gång och på webben dessutom har jag ingen aning om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske för att reken var helt uppåt väggarna värdelös. Eller så räknade de med att få glada tillrop från nyttiga idioter som jag :-).

      Radera
  8. Det ligger en hel del i följande:

    ...when an analyst might issue a deceptive buy rating. The scenarios include:

    "Brown-Nosed Buy" - A buy rating to avoid upsetting the CEO of the firm under coverage.

    "Client-Driven Buy" - A buy rating for a stock that is a large holding of one of the analyst's largest clients.

    "Industry Buy" ­- A buy rating for a stock because the analyst's boss has made it clear that ratings are done on a sector relative basis and that at least one stock in an industry has to be a "buy."

    "Neglect Buy" - A buy rating arising when an analyst fails to downgrade a stock even when he/she knows they should have, backtracking now would be embarrassing.

    The most alarming detail in Mr. Davies' confession is that buy/sell ratings are largely ignored by institutional investors but dangerous to retail investors.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen, även om ett par av kategorierna inte är helt applicerbara på analyser för DI eller annan svensk affärstidning.

      Radera
  9. Ber om ursäkt för lite off-topic, men du har tidigare skrivit att du köper te i lösvikt, hur går du tillväga?

    Kanske skriva ett eget inlägg om det? Jag tänker att du köper billigt och bra te och jag behöver fylla på skafferiet här hemma.. :)
    Vänliga hälsningar
    Studenten A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina tekunskaper är alldeles för små för att göra ett helt inlägg om det. Jag köper mestadels 250-gramsförpackningar på Willys. Ofta vanliga sorter som Earl Grey. De brukar kosta runt 25 spänn tror jag. Det är inte superdyrt att köpa hektovis på någon specialbutik, men jag är verkligen inte kräsen.

      Sen använder jag en tetång av enklaste modell: http://www.baristashopen.se/shop/4461/art61/h5787/10605787-origpic-f19dfb.jpg Fylld räcker den till 3-4 koppar. Sedan är det bara att skaka ur tången i komposten.

      Radera