tisdag 2 maj 2017

Följ drömmen

Jag blev tipsad i kommentarsfältet att lyssna på Felix ”PewDiePie” Kjellbergs Sommarprogram för att få lite insikt i hur ”kidsen” tänker kring dataspel. Hörvärt, han hade fler intressanta funderingar än jag hade räknat med.


För den som till äventyrs har ännu mindre koll än jag slog han igenom genom att lägga upp filmer på sitt dataspelande på Youtube. Till slut hade han miljontals visningar av varje film och nu har han 55 miljoner prenumeranter (sist jag kollade hade jag 3). Mycket av programmet handlade om karriär, hur han hamnat där han är idag. Jag antar att han har ett rätt slipat PR-tänk. Ändå betonade han flera gånger att han alltid prioriterar glädjen och gör det han tycker är kul. Sedan kan det bli långa arbetsdagar, men det gör inget så länge man jobbar med det man helst vill göra.

Samma dag lyssnade jag av helt andra skäl på en intervju med en annan Felix, med efternamnet S:t Clair Renard som i första hand är fotograf, men nog skulle kunna kallas ”mångsysslare” (innan ordet blev liktydigt med arbetslös lallare som ställt upp i en eller flera dokusåpor). För många är han nog den läspande fotografen i Snowroller.


Trots att det skiljer ett par generationer mellan honom och PewDiePie hade intervjun många beröringspunkter med Sommarpratet, och det är befriande att höra en 72-åring fundera över vad han ska bli när han blir stor. Bl a säger han: ”Gillar jag hästar, gillar jag att hålla på och klappa hästar och fixa med hästar, då ska jag hålla på med hästar och sedan hitta någon som betalar mig för det.” (Från 17 minuter, för den som dumt nog inte tar sig tid att se hela filmen.)


Det är ett väldigt bra råd! Under många år började jag – som de flesta – från andra hållet, med att hitta saker att tjäna pengar på, och sedan försöka få det till ett trivsamt liv, istället för att utgå ifrån vad som är kul och sedan försöka tjäna pengar på det. För som Felix säger i intervjun: ”Livet är väldigt kort. Sen är man död väldigt länge.

10 kommentarer:

 1. Som alltid ett bra och läsvärt inlägg. Imponerande.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Intervjuaren ser ut att kunna ta fram ett vapen eller förbereda ett överfall vilken sekund som helst. Är det en utstakad intervjumetod att spänna kroppen och blicken, samt hålla handen nära den som blir intervjuad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att han är nervös. De extremt ledande frågorna de första 2-3 minuterna vittnar om att ett visst kontrollbehov, men han lugnar ner sig sedan.

   Radera
 3. Bra inlägg, kan bara hålla med om att man ska göra något man tycker är kul om man vill tjäna pengar. Gör du något du gillar kommer du också gå lite extra långt för att lyckas.

  Mvh, Framtida Rikedom

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...Och ta motgångarna på ett bättre sätt. Ja, det kan inte nog poängteras, framförallt för sig själv. Tack för pepp!

   Radera
 4. Så klokt skrivet!
  När jag läste på universitetet så umgicks jag med en del blivande civilingenjörer. De pratade högt och glatt om hur höga deras ingångslöner skulle vara när de var examinerade. De hade svårt att förstå hur jag kunde läsa psykologi, för det var bestämt inget man blir rik på.
  Jag tror idag jag lever ett betydligt rikare liv än vad många av de gör :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, även om detta är en ekonomiblogg så tycker inte ens jag att pengarna i sig kan vara målet. Om rikast vid döden vinner har jag helt enkelt svårt att förstå vad priset är.

   Radera
  2. Pengarna är väl bara ett verktyg och den riktiga rikedomen är valfriheten och oberoendet......
   Oerhört skrämmande för våra folkvalda populister om allt för många skulle vara det bara....
   Som vanligt ett bra inlägg Larsson! 👍🏻

   Radera
  3. Tack för det! Inte bara folkvalda och inte bara populister - makthavare överhuvudtaget.

   Radera