måndag 29 maj 2017

Höger eller vänster?

Den senaste tiden har andra ekonomibloggare diskuterat politik, Onkel Tom, Farbror Fri och kanske ännu fler som i sin tur kommenterat den vänsterprofilerade podden Andra Sätt. Kanske behandlar inte inläggen politik i sig utan mer vad vi själva har för moral och ansvar när det kommer till egna val.

Inte för att jag tycker mig ha något som helst ansvar att agera förebild. Jag lever som jag vill, läsarna väljer vilka tips de ska ta till sig och ger mig feedback att också reflektera över. Blir vi alla bättre människor av det är det fint, men jag lämnar inga garantier och kan inte ens säga att jag haft den ambitionen.


Först! Jag tycker mig varken vara vänster eller höger. Har röstat åt bägge hållen, men blankt på senare tid. Jag ser bra förslag som bra oavsett avsändare. I alla partier och läger finns något bra, men det är inte mitt jobb att recensera andra. Jag har fullt sjå med att leva mitt eget liv. I kvällstidningarnas undersökningar blir jag etiketterad med alla möjliga partibeteckningar.

Bland privatsparande, frihetssträvande och downshiftande finns både höger och vänster. Grovt generaliserat är det högermänniskor som vill spara pengar för att få personlig frihet och/eller pengar på hög, och vänsterfolk som vill konsumera mindre, för miljön och för att inte utnyttja andra människor. Enligt dessa definitioner är jag mer höger än vänster, men jag sympatiserar med bägge tänkesätten.


Framförallt ser jag inte motsättningen. Om jag plockar äpplen hos en kompis istället för att köpa sydamerikanska äpplen i affären får jag pengar över till annat, miljön mår bättre och min kompis slipper ösa ner ännu fler äpplen i den redan överfulla komposten. Det är ingen politisk handling, min prioteringslista är:
 1. Bra för min ekonomi.
 2. Hjälper kompisen.
 3. Skonar miljön.
Miljön skulle faktiskt inte må ett dugg bättre för att jag intalar mig att listan egentligen är uppochner.


Vidare ser jag inget hyckleri med att en kommunist köper bostadsrätt och sätter sina ungar i privatskola, eller en moderat som tar ut de bidrag han kan. Jo, om de är politiker och heter Lars Ohly och Fredrik Reinfeldt, för då har de faktiskt tagit betalt för att vara förebilder och leva som de lär.

Vi andra har inget ansvar gentemot någon annan än oss själva förutsatt att vi följer lagar och regler. Jag föreslår alla vänstermänniskor att prova aktiehandel och högerdito att gå en kurs på en folkhögskola. Men den som hellre vill peka finger får göra det. Moralister finns både till höger och vänster. Själv är jag mer rakt fram.

13 kommentarer:

 1. Jag brukar hålla med dig i nästan allt Micke men när det gäller hyckleri så tycker jag nog att den kommunist som röstar för att förbjuda friskolor kanske borde leva som de lär. Eller snarare rösta som de lever ;).

  Bostadsrätt är en sak (jag tror inte ens kommunister vill förbjuda dem) men friskolor är ju ett av deras största hatobjekt alla kategorier. Toppat endast av kapitalet, höginkomsttagare och andra som hjälper till att bidra till att kommunisterna själva och deras väljare kan leva och ha tid att ondgöra sig över de som faktiskt betalar notan för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ärligt säga att det inte är helt lätta gränsdragningar för mig, men alla måste ju få leva efter de lagar som råder även om de skulle vara motståndare till dem. Även om jag skulle vilja införa vänstertrafik kan jag inte leva som jag lär :-). Men okej, vill jag förbjuda biltrafik ser det illa ut om jag själv kör 7000 mil om året.

   Radera
  2. Nu undrar jag varför du skulle vilja inför vänstertrafik?! ;D

   Radera
  3. Jag känner mig mest sur för att aldrig bli tillfrågad. Vi som fötts efter högeromläggningen 1967 har ju aldrig fått säga vårt i frågan. Anpassning till den anglosaxiska världen, ombyte förnöjer, nytänkande... Ja, du ser, argumenten är många :-).

   Radera
 2. Fast du har faktiskt rätt mycket bra funderingar över samhället som skulle kunna tolkas som politiska diskussioner. Jag försöker (också) hålla en försiktigt distanserad linje, men jag tycker också att det är viktigt att lyfta på alla stenar så att säga. Säga sanningar om världen omkring oss och fundera över vart samhället är på väg. Jag tror aldrig jag har känt mig mer osäker på världen och Sverige än vad jag gör nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag undviker inte politik (inte helt i alla fall), jag vill bara inte inrätta mig i höger-vänster-skalan.

   Till skillnad från dig har jag aldrig känt mig mer säker på Sverige än nu. Jag VET att det går åt helvete :-(.

   Radera
  2. När världen går under så åker vi i alla fall med ner med en härligt bitter humor. Det är som i Heinleins roman som jag inte minns namnet på (Stranger in a strangers land kanske) - vi skrattar för att det gör för ont och det är bara skrattet som gör att det onda försvinner. Men jag är böjd att hålla med dig, det går käpprätt åt helvete.

   Radera
  3. Med mitt brutna revben är jag ytterst försiktig med att skratta just nu. Sen ska jag försöka.

   Stranger in a strange land (Främling på egen planet) heter romanen, som jag inte läst.

   Radera
 3. Det finns allt för få som lever som de lär i dagens Sverige. Att vara vänster är ju per definition att vara hycklare, som vill leva på det andra skapar, utan att själv bedra med något alls.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hindrar en människa från att vara vänster, men ändå skapa och bidra? Spontant kommer jag att tänka på Jan Guillou. Ingen personlig favorit, men tveklöst en skapande OCH vänsterorienterad person.

   Radera
  2. Håller inte med, hela vänster ideologiska grund vilar på att allt är bra när alla har det lika ja dåligt. Guillou är en typisk vänsterpartist, han är nämligen så rik att han har råd att vara vänster. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
 4. Jag är helt på ditt spår och har väldigt svårt att se att, precis som du säger, fria goda val står i konflikt med något egentligen. Precis som dåliga kollektiva val lätt trampar på alla saker som är viktiga.

  Höger, vänster, partipolitik mm är inget vi som individer har behov av. Det är för politiker, de som vill bygga makt och momentum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tvångsmässiga val ("jag gör så här för jag är "höger") är ofta dåliga oavsett färg och riktning.

   Radera