fredag 26 maj 2017

Körkort klassfråga?

Har kort blivit en klassfråga, frågar sig Sveriges Radios Plånboken. Svaret är nej. Sådärja, i morgon skriver jag om … Nej, men allvarligt talat, ett körkort kostar i snitt under 20000 kr. Vill man verkligen ha det måste man väl kunna få fram de pengarna?! Nej, enligt socialdemokraten Laila Naraghi i Plånbokens inslag är kostnaden ”orimlig”. I ett första steg vill hon införa ett CSN-lån, som jag berättade om redan i höstas, men sedan vill hon att man ska få körkort i skolan, för skattepengar ”eftersom körkort är så viktigt för att kunna få jobb”.


Till att börja med finns det mängder av människor som lyckas försörja sig och få en dräglig tillvaro även utan körkort, så det är ju inte riktigt att jämställa vid att kunna läsa. Men om det är så viktigt med körkort, så spara ihop till det då! Det räcker med att spara 50 kr i månaden i arton år. De föräldrar som inte har den marginalen borde nog på allvar ha funderat på om barn var en bra idé.

Eller, som jag skrev i höstas, sommarjobba ihop pengarna! Det borde räcka med en sommar, så den tiden kanske det är värt att lägga. Jag får inte ihop logiken att det å ena sidan är jätteviktigt med körkort, å andra sidan inte är så viktigt att det är värt att själv lägga två strån i kors för att fixa det utan statlig inblandning.


Men visst, finns det möjlighet att invänta att statligt stekta sparvar ska flyga in i munnen på en förstår jag att det är roligare än att behöva lägga egna pengar och fritid på projektet. Men vilka signaler skickar det till unga människor – att det ska vara en mänsklig rättighet att slippa jobba för någonting själv? Personligen tror jag att kunskapen om hur man spottar i nävarna, borrar ner huvudet och kämpar är oändligt mycket viktigare än den hur man kör bil.

26 kommentarer:

 1. Håller helt med din attityd här. Tjugo tusen är inte några hiskeliga summor som man ska behöva låna till eller som staten ska behöva skjuta till med. Att körkort är förutsättning för att få jobb är kraftigt överdrivet. Långt viktigare är en för jobbet lämpligt funtad personlighet med sunt omdöme. Det kan knappast ett körkort kompensera.

  Det är ju också lätt att självberömma sig också. Som jag gör nu när jag säger att jag hade ganska exakt tjugotusen i besparingar när jag flyttade hemifrån vid 19 års ålder. Var hade jag fått dem ifrån? Genom tio veckors sommarjobbande (för 20 kr timmen!) och månadspeng på 300-500 kr under tonåren som jag sparade ca 20% av hela tiden trots att jag stod för alla klädköp från 14-årsåldern. Det hjälpte förstås att banken gav uppåt 7% ränta också, från början skattefritt dessutom! Det var tider det. Nå, slut på självberömmet nu, eller...

  Det ledde till att jag inte lånade en krona för mina utlandsstudier en termin året därpå. (Det var billigt att leva där (Ryssland på 90-talet), 2000 kr/mån räckte till både hyra och mat.)

  Om man bara planerar lite och inte måste handla en massa prylar hela tiden så behövs ingen hög inkomst för att skrapa ihop tjugo tusen spänn. Nuförtiden har ju unga betydligt dessutom högre lön än jag hade för 25 år sedan. Nä, det antas som självklart att det ska spenderas hela tiden och lyxas mest varje dag med att äta ute osv. Det tas nästan som rättigheter, något att kunna förvänta sig att ha råd med SAMTIDIGT som man ska kunna få allt annat också. Att försaka något för något annat är ju en självklarhet. You just can't have it all i alla fall inte på en gång innnan du fyllt 20. Men det är ju motsatsen till vad många uppfostras till idag.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har sparande och sommarjobb blivit helt utrotade kunskaper nu? Mitt första sommarjobb var som trettonåring. Och visst, lönen var inte hög, men det var ju inte utgifterna heller. Och så månadspengar som gick att spara. Klart att det är roligare att spendera alla pengar så fort de kommer in, men om nu körkortet är värt så mycket som det påstås - prioritera och försöka!

   Radera
 2. Ja, jisses. Det är då så lätt att lova saker när andra ska betala, läs skattebetalarna. Vad har det blivit av vårt så kallade statsbärande parti? En och annan 'riktig' socialdemokrat lär vända sig i graven - då de alla ligger där numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som störde mig allra mest i inslaget är nog tjejen som tycker att det vore bra att få körkortet gratis eftersom hon "inte vill ha lån". Det låter inte ens som att det är pengarna som ska ut som är problemet utan att det kommer jobbiga papper och räkningar. Mm, välkommen till vuxenvärlden (om än tio år tidigare än hon var beredd på).

   Det vore faktiskt intressant om man kunde plocka fram Per Albin eller Erlander för en dag, ge dem en resumé vad som hänt de senaste decennierna och höra vad de tycker. Då fick man nog huka sig i bänken för då kanske Erlander skulle ladda om på riktigt :-).

   Radera
 3. Hur går detta ihop med visionerna om våra bilfria städer och miljön.
  Ja just det ja, det är något man kan lyxa med inom området som tunnelbanan täcker.

  //Anon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den visionen tror jag är nedlagd. Med viss rätt. Jag är inte biologiutbildad, men ser Sveriges mest trafikerade motorvägssträckor ganska ofta och nog tycker jag skog och gräs längs dessa ser ut att må ganska bra.

   Radera
 4. Men Micke, det förstår du väl att man måste lära kidsen att leva efter devisen "någon annan betalar", hur ska partiet annars trygga återväxten på väljare........ 🤔🙄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, orsak och verkan, sådd och skörd ska man uppenbarligen dölja så långt det är möjligt. Ibland verkar det som att man inte vill att barn ska växa upp.

   Radera
 5. Helt otroligt förslag att detta ska betalas av staten!
  Håller helt med att om man som förälder, mor/far förälder eller barnet självt, inte kan planera för denna kostnad, ja då har man nog fler ekonomiska bekymmer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och fler lär de bli ju hårdare curlingkvastarna sopar.

   Radera
 6. Det finns ju ett fordons- transportprogram på gymnasiet för den som vill bli lastbils- eller busschaufför. Där ingår körkortstagande i utbildningen och det är helt ok att skattepengar betalar för detta tycker jag; vi andra som inte ger samhället något tillbaka genom vårt körande ska betala för oss med egna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det visste jag inte (och att döma av programmet visste inte den debatterande socialdemokraten det heller). Det är väl fullt möjligt att de flesta av oss som aldrig jobbat som chaufförer har nytta av vårt B-kort i arbetslivet, men drar man det till sin spets har man också nytta av bra mat och ändå skulle ingen föreslå att mat ska vara skattefinansierad för alla upp till 18.

   Radera
 7. Ett bra inlägg, igen. Sverige har blivit ett kravlöst lalla land. Alla har rätt till allt i detta land, helst utan någon personlig ansträngning alls. Detta kommer fungera jättebra, ända till det går helt åt h-e med hela landet (tänk valfritt sosse land). Problemet med kommunism och socialism är att de kör slut på andras pengar, bara en tidsfråga.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Jag var ingen hängiven Thatcherist, men där slog hon verkligen huvudet på spiken. "The problem with socialism is that sooner or later you'll run out of other people's money."

   Radera
 8. Det är som Medborgerlig Samling nyligen skrev om, vi måste ersätta barnpolitikerna med vuxna. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte bara inom politiken. När jag var liten hade jag (och alla andra, som jag upplevde det då) en drivkraft att bli vuxen. Det känns inte högprioriterat idag, snarare tvärtom. "Vuxenpoäng", fnyser man föraktfullt när någon tänkt ett steg längre.

   Radera
 9. Nämen, så korkat! Helst vill de väl inte behöva ta CSN-lån heller utan staten ska ge bort de pengarna gratis?
  Alla dessa ungdomar skrämmer mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv fastnade jag för den förklarande kommentaren att CSN-lån inte är som SMS-lån. Den skrämde skiten ur mig, vare sig politiker felaktigt tror att 17-åringar är som dagisbarn som inte fattar detta, eller om det faktiskt stämmer att de inte gör det.

   Radera
  2. Jag är rädd att de verkligen inte fattar. Det där med ränta och liknande, väldigt komplicerade ord, verkar vara utanför deras vokabulär. Frågan är om ens deras föräldrar vet skillnaden?

   Radera
  3. Jag som trodde JAG var cyniker :-). Jag tänker lite att ungdomar borde vara målgruppen för CSN-lån (men även SMS-) och därför ha lite koll. Men visst, jag blir inte jätteförvånad om jag har fel.

   Radera
  4. Jag har lite ont i ryggen, så idag är jag extra cynisk :)
   Absolut, men då måste de veta hur de ska använda denna information vilket innebär att deras föräldrar måste ha lärt dem detta. Jag är rädd att det har gått snett någonstans...

   Radera
  5. Aj då! Ont i ryggen är ju nästan aldrig kul.

   Mm, det finns en och annan möjlig felkälla där.

   Radera
 10. Inte bara jag som höll på att ramla av stolen när jag hörde plånboken tydligen. Problemet när något är gratis är att värdet urholkas och motprestationen att anstränga sig till det yttersta minskar. Inbillar mig att om man själv tvingas betala för körlektionerna kommer resultatet bli bättre än om någon annan betalar för ett obegränsat antal oberoende av om räkningen kommer senare i livet eller skickas till någon annan.

  Sedan finns alla dessa bi-effekter som att om staten börjar pröjsa kommer troligen branschen att börja höja sina priser till de nivåer marknaden tål. Samma effekt som när alla unga helt plötsligt fick rätt till bostadsbidrag så steg hyrorna (åtminstone temporärt och lokalt) med motsvarande belopp. Lösningen på problemet förutom att spara till körkortet är att hitta någon körskola som ger kredit, fanns faktiskt sådana för många år sedan.

  Om staten ska börja köpa hela körkortsutbildningar vilket redan AMS gör kan nya problem uppstå. Hur ska underkända personer hanteras när uppdragsgivaren redan "betalt" för att de ska bli godkända, kommer gränserna att sänkas eller får man betala själv för andra uppkörningen? Inte helt okomplicerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om det (som föreslås i inslaget) det så småningom blir helt kostnadsfritt skulle nog antalet lektioner gå upp rejält. Däremot är jag inte helt säker på att priserna skulle gå i taket av att staten skulle betala (men antagligen under "lånefasen") för om staten blir enda kund kan de nog förhandla rätt hårt med körskolorna. Hur som helst brukar saboterad marknad aldrig bli särskilt lyckat.

   Radera
  2. Detta är ju så jävla korkat att jag misstänker att Reepalu ligger i vassen.

   Jag vet en del duktiga, smarta och jävligt trevliga personer som inte har körkort. I ett fall vet jag att han är väldigt opraktisk, men en bok kan han dra i rasande fart å lagar och paragrafer kan han.

   Men han kommer aldrig skaffa körkort, frun får skjutsa å köra. Han kan åka taxi resten av livet.. så är det och båda verkar gilla läget..körkort är inte för alla..enkelt.

   Själv gick man loss privat klara allt första gången :) (snål) gick på 2400kr. men då fick jag halkörning i julklapp!

   Micke! - blir lätt man fastnar här på din sida..fast man ska göra annat..plus till dig för en bra och intressant sida!

   /KP Nibe fick hicka

   Radera
  3. Ständigt denne Reepalu :-).

   Jag vet också högpresterande människor som blivit tvungna att ge upp körkortet efter groteskt många lektioner.

   Mitt var nog väldigt medeldyrt. Teorin var skrattretande enkel eftersom jag hade möjlighet att plugga på betald arbetstid (nattjobb när cheferna sov) medan körningen var lite skakigare. Alla har vi våra styrkor och svagheter.

   Jättekul att höra (även om jag hoppas att du hinner med det där andra sedan)! Det är min målsättning att försöka fylla bloggen med innehåll och inte bara text, och jag får god hjälp av många kommentatorer.

   Radera