söndag 7 maj 2017

För galna spartips

Den som följer bloggen kanske tycker att jag verkar gränslös i mitt snålande, men det är jag inte. För att bevisa det tänkte jag därför ge några exempel på spartips jag inte skulle ge eftersom jag anser dem dåliga, oetiska eller helt jävla galna.

Käka gratis frukost

En del affärer, ofta byggvaruhus, bjuder potentiella kunder på frukost. Alltså skulle jag kunna knalla iväg en eller flera gånger i veckan och låta mig bjudas på frukost kl 7-9 under den falska förespeglingen att jag tänkt handla varor med en högre marginal än jag lyckas äta för. Men det gör jag inte, det är alldeles för tidigt.


Tajma in butikernas matdemonstrationer

There's no such thing as a free lunch”, sägs det, men större matbutiker bjuder ofta på en smakbit av en produkt de vill göra lite extra reklam för. Ofta får man bara en lite pappassiett, men så fort demonstratrisen går iväg kan man ju gå tillbaka och stjälpa ner 5-6 portioner i varukorgen som man sedan går runt i butiken och mumsar på.


Lajva uteliggare

Jag fick en gång läsa i en recension att jag såg ut som en uteliggare, så det borde vara en smal sak att fejka ett... osunt intresse för uteliv genom att klä mig lite lagom skrynkligt och skitigt. Varför? För att få tillgång till Stadsmissionens kaffe och mackor och vid behov lite mat på ett soppkök.


Stjäla toapapper från offentliga toaletter

Ibland tvingas man ju betala en slant för att gå på toa, men på affärer och restauranger är det vanligen gratis. Skulle man då plocka med sig toapapper, pappershanddukar eller till och med tvål blir det ren vinst. Men nej, jag fortsätter att betala 95 kr per bal för Willys lagom sträva Eldoradopapper.


Köpa varor/tjänster för Trisslottsbonus

Trisslotter är ett av de vanligaste sätten att locka kunder. Problemet för affärsidkarna är att värdet på en Trisslott oftast reduceras med inte mindre än 100 procent i samband med skrapning, men värderaset upphäver inte Konsumentköp- eller Konsumenttjänstlagen. Alltså kan man binda sitt elpris eller köpa ett abonnemang, ta trisslotten och därefter backa ur affären. Det är bara väldigt bökigt, men vinner man hundratusen på lotten är det värt det.


Prova-på-prenumerationer av tidningar

Ännu ett sätt att locka kunder är att ge dem exempelvis två nummer av en tidning gratis innan man köper den. Efteråt följer en utvärdering som enkelt uttryckt går ut på att bli jagad via mejl och telefon, men det kostar inga pengar att be dem dra åt helv... tacka nej. Det finns massor av tidningar där ute, så har man breda intresseområden kan man läsa gratis pappersnyheter flera gånger i veckan livet ut.


Vara med i Facebooktävlingar

Genom att dela en bild på Facebook får man chansen att vinna en telefon. Enda kruxet är att chansen till vinst är mindre än chansen att vinna tio miljoner på en lottsedel, så väntevärdet för de fem minuter det tar att vara med är två öre, alltså 24 öre i timmen. Jag ser inga etiska problem här, men jag vill tjäna mer när jag jobbar.


Det här var bara några exempel på sånt jag inte gör för pengar, men det finns fler. Jag skulle aldrig jobba som telefonförsäljare, råna gamla tanter eller lura på folk dyra PPM-fonder och kalla mig ”pensionsrådgivare”. Vissa dagar känner jag mig nästan normal.

36 kommentarer:

 1. Kul att se att det finns gränser även för dig! :-)

  Att byggvaruhusets frukost var "för tidig" fick mig att skratta till, men jag håller med om poängen i stort.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lämna hemmet före klockan 8 på morgonen gör jag bara om det finns synnerliga skäl.

   Radera
  2. En sund inställning.

   Radera
  3. Ja, jag tycker det. Vintertid krävs det flygbiljetter eller läkartid för att jag ska gå ut i slasket på fastande mage snudd på nattetid.

   Radera
 2. Håller helt med dig, spara gör jag, men jag vill i varje fall leva bra, och finns inte på kartan att göra det du skriver, även för att spara mer.
  Livskvalitet blir viktigare ju äldre jag blir, känns det som i varje fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ränta-på-ränta-möjligheterna minskar med åren, och dessutom blir det tydligare att tid är det samlarobjekt som har högst värde, eftersom den inte ökar eller kommer tillbaka.

   Radera
 3. Haha, kul inlägg. Men, det speglar även en viss realism. Det finns tex så många bloggar där ute som verkar leva för att spara, istället för tvärtom :) För egen del skulle vi nog kunna ha högre sparkvot än ca 20%, men tiden på jorden är begränsad och jag vill leva gott med.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är definitivt en av dem som ibland går överstyr i spariver. Samtidigt, om sparandet i sig är ett sätt att leva kan man inte rakt av säga "lever för att spara" för då finns inte den motsättningen.

   Radera
 4. en RIKTIG ungkarl räknar mat och hyra som oförutsedda utgifter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om du inte blandar ihop ungkarl med idiot :-). De är ju nästan motsatsord.

   Radera
  2. Humor! Jag skrattade till ordentligt!

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Det där är ett stort problem för mig, att alla tror att jag skämtar :-).

   Radera
 5. Det där med gratis frukost på (bygg)varuhus skulle jag absolut tänka mig att nyttja ett par gånger i månaden, i synnerhet om jag ändå ska till ett ställe i närheten och det på morgonen. Då tar man en sväng i varuhuset också och man får koll på deras sortiment och det är stor chans att det är just frukostbjudaren jag väljer att handla hos senare. Vilka varuhus tänkte du på? ;)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen vetenskapligt framtagen lista, men jag vet att min lokala K-Rauta kört det. Möjligen Bauhaus också, men det har jag ingen tillräckligt nära. Förbränner man mer energi på att gå/springa dit än man kan sätta i sig på frukosten är det ju en dålig affär rent ekonomiskt.

   Radera
 6. Här går min gräns också men skulle också vilja lägga till en sak om de sista två alternativen.

  "If you are not paying for it, you are the product being sold". I det här fallet, och i synnerhet det sista med facebookkampanjer, förbinder du dig i regel till att företaget får rätt att förfoga över dina kontaktuppgifter vilket ger deras telefonförsäljare rätt att ringa ned dig oavsett om du är NIX:ad eller inte. I det sista fallet säljer de sannolikt dina uppgifter vidare, vilket du medger samtycke till rent juridiskt när du deltar i tävlingen. Det går säkert också att tråckla sig ur men är knappast värt de timmar du behöver spendera på att ta dig fram till dysfunktionella kundtjänster som inte är kundanpassade samtidigt som det sannolikt kostar mer än det smakar på din telefonräkning.

  "Don't do it - it is not worth it" helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, särskilt i Facebookexemplet känns det som att man skulle jobba nästan gratis åt dem och eventuellt sälja ut sina vänner på "köpet".

   Radera
 7. Är det bara jag som inte tror att dessa tiggare verkligen inte har en bostad eller ska ha dem till att handla mat? Både zigenare och svenskar. Hur mycket kan man göra på en dag? Några hundra kronor borde inte vara ett problem om man arbetar från klockan 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen.

  Mer konkret menar jag att folk har fått upp ögonen för denna bransch, det vill säga tiggaren drar en vals om att "pengar saknas och man hamnat i en ekonomisk knipa", för att tjäna några hundra kronor per dag. Inte för att personen verkligen behöver pengar till mat och husrum. Sen är väl inte skyddsnäten lika starka som förr, då det är svårare med egen bostad och arbete. Viss misstanke hyser jag dock över att det inte ligger till som tiggare, både svensken och zigenaren, säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har nämnt tiggeri som spartips, men ska försöka svara på frågorna.

   Jag har inte den blekaste hur mycket en tiggare kan dra in, verkligen ingen alls. Men av det jag ser tror jag inkomsterna är på väg ner, för det är allt mer sällan jag ser någon skänka. En och annan tomglaspåse i bästa fall.

   När det gäller vad pengarna går till tror inte jag heller att de i första hand går till mat. Svenska tiggare (rätt många år sedan jag såg en sådan) köper gissningsvis hellre sprit eller knark. Utländska tiggare lämnar dagens skörd till sin chef och får i bästa fall någon slags lön för mödan när kostnaden för logi och hemresa är dragen.

   Radera
  2. Spartips kan vi väl göra det till lika mycket som du menar att "man kan klä ut sig till uteliggare och gå till stadsmissionen för att där samla på sig några mackor och kaffe. Eller att ta toalettpapper från en toalett. Vi gör antagandet att du från och till arbetet tar på dig en luffarjacka, lite smuts på kinderna och häller lite sprit på din jacka. Därefter trycker du ut en lapp med flera barn där du "fotoshoppat" in dig själv. När du nu från och till arbetet åker, delar du ut lapparna och haltar med en käpp och säger: "Hachhh, hachhhh, penga, ge en krona." När du summerar dagen har du kanske tjänat 1 000 kronor på ditt heltidsarbete och 300 kronor sammanlagt efter insamlingen på pendeltåget. Nu summerar vi den summan som du tjänat och tar den minus ett SL-kort, månadskort, som kostar ca 800 kronor. Du går alltså plus (300 kronor * 20 arbetsdagar - 800 kronor = 5 200 kronor på att från och till arbetet ha samlat ihop pengar med den metod som finns beskriven ovan.

   Radera
  3. Visst kan man göra så, men i mitt exempel var tanken att lura Stadsmissionen på pengar, inte privatpersoner genom tiggeri. Och ja, kanske drar tiggarna in tusen spänn om dagen. Det låter osannolikt, men hade det inte lönat sig skulle verksamheten försvinna, så funkar det ju.

   Radera
  4. Jag kan också upplysa dig om svensken tigger på tåget. Ungdomar, medelålders och gamla. Då talar vi inte om missbrukare, utan om personer som saknar bostad och arbete.

   Radera
  5. Kan så vara. Jag skrev bara att det var många år sedan jag såg någon. Om man undantar de som säljer Situation Stockholm eller Faktum, men det tycker jag inte är tiggeri även om tidningarna kanske inte riktigt är prisvärda strikt innehållsmässigt.

   Radera
  6. Romer heter folket du talar om Khennet. Vad man än tycker politiskt. Det uttryck du använder är grovt nedsättande.

   Radera
  7. Romer betyder människor. I den mån en etnisk grupp kräver att man ska kalla dem människor (som enligt detta synsätt ska skilja dem från andra folkgrupper) kan jag ha en del synpunkter på.

   För övrigt finns det personer i denna grupp som själva föredrar att bli kallade zigenare, och fördomar mot dem kallas fortfarande officiellt för antiziganism. Det här känns som ett sidospår ni gärna får ta någon annanstans, om ni önskar, men jag kan i alla lägen tänka mig värre brott mot mänskligheten.

   Radera
 8. Men för H-e Larsson, för tidigt med frukost vid 8.00? 😳
  Halv nio äter man ju lunch! (Gärna tournedos,potatisgratäng och rödvinssås) 😉
  Dagens snållunch intogs på grands veranda,😎
  Dottern bjöd käre far,, 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer att jag äter frukost vid åtta (även om jag föredrar 9.30 så att man hinner med börsstarten i lugn och ro), men att lämna hemmet på fastande mage före åtta för att inta frukost på ett varuhus är en annan femma.

   Lunch halv nio... Jag glömde att hantverkare måste dra igång mitt i jävla natten för att väcka oss andra :-(.

   Radera
  2. https://youtu.be/BwwPv75Gjt0
   😎

   Radera
  3. Underbar sketch från Detta Har Hänt! "Upp och hoppa nu, jävla tjänstemannasvin! Klockan är fem!" Erkänn att det är precis så, att ni njuter lite av att väcka folk okristligt tidigt? Det KAN inte vara en slump att alla hantverkare börjar med de ljudligaste jobben först - borra och bila före frukost, snickra på förmiddagen och spackla och måla efter lunch.

   Radera
  4. He he, måste erkänna att en gång i början av åttiotalet jobbade jag på en liten firma och skulle ta ett hål i en fasad för ett ventilationsrör med en borrhammare och en hel drös med hål innan man kunde bila ut biten i mitten.....
   Drog väl igång borrhammaren vid sju ungefär och gick på första armeringsjärnet strax efteråt...... påt igen och klarade kanske tio minuter innan nästa järn fortplantade skönsången genom fastigheten......
   Tror faktiskt jag nästan fått upp hålet så pass att ventröret gick igenom när vi skulle åka till kontoret och käka vid nio.......
   Vid bilen möter jag en kvinna som kommer från porten längst bort i kåken tre portar bort och hon frågar lite undrande vad vi håller på med........ 😎
   I mitten av nittiotalet gav brorsan och jag den store dramatikern Ingemar Bergman ännu gråare och tunnare hår då vi bilade upp ett fönster till en fönsterdörr år en granne två lägenheter bort från honom på Karlaplan så det kanske ligger något i det du skriver Micke, även om jag aldrig skulle erkänna det.... 😎
   Och något som helst ansvar för karlns ångest vägrar jag definitivt att ta och vem phaen som fuckade upp Lars Norén har jag ingen aning om,, 😯

   Radera
  5. Stort att du åtminstone erkänner det (både att du väckt människor och att du fördärvat Bergman som i sin tur förstört flera generationer). Teorin om att de ljudligaste jobben görs tidigast på morgonen vädrade jag en gång i en krönika i en byggtidning. Jag fick några sura läsarbrev, men ingen kunde påstå att jag hade fel.

   Radera
  6. Det är inte av snålhet över sockret som man dricker kaffet svart, det är för att det ska matcha själen..... 😎

   Radera
  7. Jag brukar skylla på lättja. Det var så bökigt att behöva krångla med socker. Men din förklaring stämmer nog bättre för mig med.

   Radera
 9. Hej! Får väl erkänna att jag själv som tidigare gnetsparare tillämpade dasspapper samling, när jag sändes iväg på hotellnatt av min arbetsgivare.
  Saknar containerdykning i dina tips, är väl fint fint för dig som kvällsuddare ?!
  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog kan jag riva åt mig en halvmeter snytpapper på valfri offentlig toalett, och på hotell åker de där små tvålarna och schampoflaskorna ner i väskan. Vad jag menar här är mer att jag inte stoppar på mig två rullar.

   Containerdykning har jag tagit upp tidigare och mina åsikter kan sammanfattas med att jag aldrig gjort det själv, men inte ser några moraliska problem. Vill man ha den långa versionen finns den här.

   Radera
 10. Haha! Jag var vid ett tillfälle tvungen att sno papper på en krog, men det var inte för att jag var för snål för att gå och köpa, det fanns inte så mycket öppet omkring. Hade en partylägenhet (ja, bara det att ha en lägenhet mitt i centrum för att kunna sova där efter man festat känns ju inte så ekonomiskt) ovanför alla uteställen i min stad. Skulle ha fest och pappret tog slut, då fick man improvisera och gå ner på krogen med stora handväskan. Men inget jag skulle sätta i system idag dock, lite värdighet liksom ;-)

  Vad gäller prenumerationerna så har jag lite gjort så nu med ljudböcker. Finns en del aktörer som alla har två veckors prova på, men jag har ju upptäckt att det finns bloggare och appar som gör att man kan få en månad istället. När man dessutom har en månad gratis och säger upp så dyker det då och då upp erbjudanden om att få en ny månad för 9 kronor eftersom de inser att man är en sån som bara hoppar på när jag sparar mycket på det. Nu sparar jag nog tillräckligt ändå, 149:-/månaden för nästan obegränsat med böcker är ju billigt nog, men jag är lite allergisk mot fasta månadskostnader. Så jag kör någon gratismånad här och där när poddarna tråkar ut mig :-) Dessutom är det inga som ringer, bara lite mail ibland, men det känns helt överkomligt för min nya lifehack. Däremot tror jag inte att jag kommer gå så långt så jag öppnar konton i sambons/hundens/mammas namn för att få ytterligare några gratismånader, DÄR går min gräns.

  Föresten, jag har upptäckt ett annat sparknep tack vare slumpen. Jag skulle beställa grejer på clas ohlson men av någon anledning stängde jag ner rutan innan jag betalade. Inom en kvart hade jag ett mail från butiken (hade hunnit skriva i mailadressen) där jag fick en rabatt om jag fullföljde mitt köp! Så det kan jag prova ibland och då och då ger det faktiskt utdelning. Har man bra koll på hur man hittar allt man ska lägga i kundkorgen är det okej, värre när man måste leta, då vågar jag inte chansa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partylägenhet? Jag antar att du kallade den för övernattningslägenhet i sammanhang du ville framstå som seriös :-).

   149 kr/mån är ändå en utgift, men kan man blanda ut den med gratismånader låter det bättre. Själv håller jag mig till poddar och bibliotek.

   Smart med Clas Ohlson! Ett liknande tips är att surfa i inkognitofönster när man letar hotell och flygbiljetter, för återkommande besökare kan få sämre erbjudanden.

   Radera