lördag 20 maj 2017

Nya VR är här!

Virtual reality har ju varit stort länge nu, men jag har hört om en konkurrerande grej där framförallt äldre går i spetsen – actual reality. Det finns många likheter mellan fenomenen. Bägge strävar efter att så långt som möjligt nå en äkta känsla.


Den stora skillnaden är utrustningen som krävs. För att uppleva VR behöver man glasögon och diverse mjukvara. Actual reality kräver inga grejer, program eller sladdar. Allt som krävs är tid. Man går helt enkelt ut i verkligheten, exempelvis en skog. Väl där upplever man träd, stenar, gröna ängar och porlande bäckar i realtid.

Vrider du huvudet åt höger kommer bilden i dina ögon att flyttas åt höger. Grafiken och upplösningen är fantastisk! Med hjälp av öronen tar du in verklighetstrogen fågelsång. För den som missat upplevelsen – det är ungefär som gamla tiders mobilsignaler, men mer oregelbundna. Andas du in med näsan känner du naturliga dofter. Nästan som på riktigt!


Att actual reality blir ett attraktivt komplement till virtual och augmented reality är jag övertygad om. Frågan är bara om det går att få unga människor att haka på trenden. Just nu ser det mörkt ut, men det gör också att potentialen är enorm. Systemet är fullt utbyggt, actual reality finns redan på plats i väntan på att fler ska upptäcka den.

13 kommentarer:

 1. Haha, underbart inlägg!

  SvaraRadera
 2. Humor!

  Vad jag hört kom actual reality med "retina display" upplösning redan i version 1 för många tusen år sedan!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt! Den teknikern måste ha tagit bra betalt!

   Radera
 3. Roligt inlägg! VR må göra viss nytta i till exempel utbildningssammanhang, men när det kommer till nöje så är det inget som slår den äkta varan. Finns ett roligt youtubeklipp om precis detta https://www.youtube.com/watch?v=klGPzjiu4aY

  Keep them funny posts comin'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta där ja. Här var jag helt klart tvåa på bollen. "Det är ju 360!" :-)

   Radera
 4. Löfven &co föregår med gott exempel i det här, han tycks ständigt bära sina VR-glas. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att se saker med egna glasögon är ett vanligt fenomen i politiken.

   Radera
 5. Haha!

  Gillar hur man tänker till och skapar den där löpargrejen till VR glasögonen också, så man kan springa runt samtidigt som man krigar (eller vad man nu gör i spelet). För det är ju just för att få röra sig som man började med dataspel..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen en smula bakvänt :-). För mig känns löpning tillräckligt äventyrligt ändå, men en del måste få jaga zombies för att det ska kännas meningsfullt.

   Radera