söndag 28 maj 2017

Kommunen ute och cyklar

Det här är berättelsen om ett kommunalt cykelställ (hade Slas varit i livet hade jag beställt en inläsning, men nu får ni föreställa er).


Tidigt i våras kom det här cykelstället på plats nere vid busshållplatsen. Tanken var väl att de som har långt till bussen ska kunna cykla dit på morgonen och ha sin cykel under tak i det här fina stället fram till dagens slut, då de kan låsa upp sin cykel och åka hem igen.

Kruxet är att det inte finns några bostadsområden från vilka man skulle cykla just hit, förutom sådana som har egen busshållplats. Det är ingen naturlig knutpunkt för cykelpendling (och inget annat heller). Det hade vem som helst i närområdet kunnat berätta för de politiker som beslutat om stället, men tyvärr var det ingen som frågade. Så nu har det stått där i några månader och givetvis har inga cyklar parkerats i det sedan dess. Det kommer heller aldrig att hända, inte en enda cykel, så detta var en helt onödig utgift.


Ändå togs beslutet. Jag antar att det först var någon lokalpolitiker som ville få en guldstjärna av miljönissarna, och det får man ju som alla vet genom att satsa pengar på den nya religionen/ideologin – cyklismen.

Sedan togs det väl fram en detaljplan och en budget, togs erforderliga politiska beslut, anbudsförfarande och lades beställningar. Därefter har minst två team berett marken, asfalterat, svetsat ihop och målat cykelstället och fått det på plats.

Vad det kostat totalt har jag ingen aning om. Politiker och tjänstemän hade väl begärt ut sina löner ändå, men nog hade det gått att spara in några representationsluncher. Materialet och arbetet är i alla fall direktrelaterade kostnader. Vi säger hundratusen för att inte ta i för mycket. För de pengarna hade man kunnat anställa ett par sommarjobbare att gå ut och valla gamlingar på äldreboendet, sandat en trappa istället för att att sätta upp en skylt som varnar för obefintligt vinterunderhåll eller gjort underverk för en ideell förening som med små medel hjälper sjuka barn, missbrukare, hemlösa katter eller vad som helst.


Men det gjorde man alltså inte, man byggde ett kommunalt cykelställ som aldrig någonsin kommer att vara till gagn för någon enda cyklist. Det mest positiva man kan säga om detta var att taket är av plexiglas och därför inte kommer att vandaliseras sönder varje år.

23 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, verkligen! Trots min positiva livssyn ser jag verkligen ingen uppsida här.

   Radera
  2. Tyvärr, här tror jag någon tänkte väldigt fel. Tänk om, tänk rätt!

   Radera
  3. Nej, reflektion och utvärdering kostar extra och det kommer ändå nya skattemedel nästa månad.

   Radera
  4. Just ja, förlåt. Ska inte tänka mer än nödvändigt.

   Radera
 2. Folk har väl dessutom alldeles för dyra cyklar för att våga ställa ifrån sig dem = de kan bara cykla på tur, aldrig till en plats de faktiskt måste ta sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så är det väl också. Har man en cykel som kostar 20000 kr vill man inte lämna den oövervakad i ett ställ där allt som krävs är en avbitartång för att kunna lyfta in den i en bil och försvinna för gott.

   Som snåljåp förstår jag inte konceptet cykel till buss. Ska jag ändå cykla vill jag slippa lösa bussbiljett.

   Radera
 3. Det är ju någon annans anonyma pengar de eldar upp, så vem bryr sig? Eller som galningarna i Stockholms stadshus nyss resonerade (S+MP): "vi vill inte prata budget och siffror...". Seriöst, de sa exakt så.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som Schyman sa i Ekots lördagsintervju: "Man kan räkna på hitan och ditan..."

   Radera
 4. Bara det är politiskt korrekt kan vilka stolligheter som helst passera. Feministisk utrikespolitik, feministisk snöskottning, och Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Har kollat lite på Miljöpartiets kongress. Detta kräver sin man.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr verkar cyklismens terror ha drabbat alla läger och partier. Ovannämnda cykelställ har kommit till i en kommun där M+L haft egen majoritet i hundra år.

   Radera
 5. Men ett tjusigt monument över vår tid är det. Och då gillar jag ändå både cyklar och cykelställ. Slas det vore något det, hans böcker är härliga.

  Funderar också hur de tänkte sig med regnet? Man får väl förutsätta att det alltid regnar och blåser från samma riktning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen cykelentusiast, men gillar en del cyklisters skäl till cykling. Om cykelställ, asfalt, tunnlar och viadukter verkligen underlättade skulle jag också gilla det, men det här är som att riva sönder tusenlappar.

   Taket kan nog vara jag som visat dåligt. Det är stort och med bra lutning, så jag tror att det kan stå emot såväl snö som regn. Om det alltså hade stått cyklar i det, men DET lär inte hända.

   Antar att det för att jag är född när jag är, men i vissa texter får jag liksom Slas sagoberättarröst i huvudet: https://www.youtube.com/watch?v=3a2I1MTzl6I Och ja, många vuxenböcker håller också, som Vem älskar Yngve Frej.

   Radera
 6. Googla härnösand (tror jag det var) och cykelställ så har jag för mig priset kan var betydligt högre än din gissning ;(

  Andras/gratis pengar är "underbart"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. 431000: http://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/kommunen-kopte-cykelparkering-for-431-000

   Fast det är dubbelt så stort och jag anar mellan raderna att det hade kunnat bli billigare om kommunen frågat efter prislapp.

   Radera
  2. Man kanske borde ge sig in i branschen ;)

   Jo tyvärr lär denna typ av onödiga kostnader vara mer vanlig i alla kommuner än många tror.
   Visst i vissa fall är det fel på lagar/regler gällande upphandlingar men tror inte det hjälper till att en avdelning beställer o en annan tar fakturan heller.

   Radera
  3. Ja, lite mer tjänstemannaansvar vore på sin plats.

   Radera
 7. Ett cykelställ är en piss i havet när man kollar på Förbifart Stockholm. Där kan man snacka om att elda upp pengar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Förbifart Stockholm har ändå poänger. Om den har fler för- än nackdelar kan diskuteras, liksom värdet, men ett cykelställ som aldrig någonsin kommer att användas är per definition helt värdelöst.

   Radera
 8. Obetalbart. Kanske dags att väcka lite debatt i den lokala blaskan? Reagerar inte folk när deras surt förvärvade skattepengar slösas bort på detta sättet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de lokala politikerna och den lokala blaskan ofta har ett osunt tätt samarbete, så jag är inte säker på att de ser "allmänintresset". I min kommun drogs bidraget till den enda lokal-tv-kanalen in uttryckligen för att redaktionen inte var tillräckligt regimvänlig (de hade fått för sig att det låg i deras uppdrag att granska kommunens verksamhet). Mitti-koncernen vet att bättre än att inte bita den hand som föder dem och övriga tidningar är mer eller mindre partiorgan redan från början.

   Radera
 9. Kanske innefattade detaljplanen även ett bostadsområde eller något verksamhetsområde, skulle jag vara du skulle jag kolla upp det innan jag klankade ner på kommunen. Man måste ju börja någonstans och ett cykelställ är ju alltid något;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor 50 meter ifrån detta cykelställe och tror att jag hade uppmärksammat om det exempelvis hade dykt upp ett bostadsområde i anslutning till det.

   Radera