tisdag 30 maj 2017

Alternativ.nu

Jag har nämnt detta forum för självhushållning någon gång, men sidan kan faktiskt vara värd ett eget inlägg. ”Alternativ.nu är en mötesplats för oss som är intresserade av praktisk kunskap om självhushållning.” Självhushållning, odling, matlagning, byggteknik och relaterade boktips.


Det jag gillar med sidan – förutom att det är något så ovanligt som ett forum där folk försöker hjälpa varandra och inte i första hand ordspöa dem med slagkraftiga oneliners – är att även inlägg jag inte har något utbyte av kan få mig att tänka eftersom det, som namnet antyder, handlar om människor som tänker i egna banor.

Här finns människor som diskuterar självförsörjning i lägenhet, inklusive animalisk produktion i form av insekter eller marsvin. Någon annan vill ha recept på hur man gör vin av palsternackor och en tredje veta var hon enklast säljer virkade mössor och hembyggda fågelholkar.


Uttrycket ”Det finns folk till allt” passar in, men hur udda existenser det än är som samsas på Alternativ.nu känns både människor och debattklimat bra mycket friskare än på Familjeliv eller Flashback där man ju kan bli mörkrädd på riktigt.

Och för tydlighets skull, jag har ingen aning om vem som står bakom Alternativ.nu, bara att jag inte får betalt för ”reklamen”.

6 kommentarer:

 1. Har läst en hel del på den sidan, där finns det verkligen människor som kan leva på lite. Mer fascinerad förr av dessa självförsörjare som kunde bo i en koja i skogen, på något ödetorp eller i typ cirkusvagn. En del är förhållandevis "normala" också. Onkel Tom, Farbror Fri med flera kan slänga sig i väggen:-) På Alternativ finns de riktiga hardcore supersnålarna och frihetsivrarna.ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Onkel Tom och Farbror Fri är supernormala konstaterar jag bara genom att jämföra dem med mig själv :-).

   Det jag verkligen gillar med alternativ.nu är att allt från "vanliga" snåljåpar till rena tokdårar kan samsas under samma tak. Även om det säkert förekommer tror jag mig aldrig ha sett någon peka finger åt andras sätt att leva där.

   Radera
 2. Mycket intressant forum! Jag gillar sidan i allmänhet, men har lite svårt för namnet. Vadå alternativ? Menar de alternativ som i udda eller alternativ till vadå? Jag blir nyfiken. Jag tycker det verkar vara ett väldigt hälsosamt forum, det gillas! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid tolkat det som alternativ till 9-5, Volvo på avbetalning och ett hus belånat till 83 %, utan att för den sakens skull vara topp tunnor tokalternativt, bara en ödmjuk antydan att man kan gå sin egen väg. Men det är min helt egna tolkning.

   Radera
 3. Hej Micke, nu känner jag mig kränkt på din sida. Igen! Vad menar du med att Flashback skulle göra folk mörkrädda. Sen de lade ner "En ding ding värld" är Flashback mitt andra hem! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan backa lite då. Det finns bra grejer med Flashback. Men också ställen där det ena inlägget är dummare än det andra och alltihop överskuggas av en erudumihuvet-attityd som får mig att tvivla på mänskligheten.

   Radera