onsdag 24 maj 2017

Sjuka val

De senaste dagarna har jag gått igenom en helvetesförkylning som aldrig verkar ta slut. När det var som värst hostade jag en gång var femte sekund i snitt, vilket gör sömnen obefintligt, liksom rösten. När jag orkat sitta uppe har jag gjort de jobb jag redan åtagit mig och klarat alla deadlines tack vare att jag är en envis jävel och normalt strävar efter marginaler. När jag märkte vart det här var på väg slet jag rätt hårt.

Men sjukdom är ändå dålig ekonomi. Jag brukar bli förkyld en gång per decennium, men det här är min andra vecka i katastrofläge i år! Om det är otur eller ifall mitt tidigare så bra immunförsvar håller på att ge upp vet jag inte. Irriterande lika fullt.


Att stoppa i sig en massa piller ligger inte för mig. Det är min bestämda uppfattning att förkylning inte har någon känd bot. Att äta Echinagard eller Kan Jang känns lika rationellt som den gamla huskuren att svälja en fisk på snöre och sedan dra upp den igen. De som gjorde så blev i och för sig friska från förkylningen, men det blev alla andra också.

Men ett ekonomiskt dilemma har jag varje gång jag blir snuvig. Eldorados toapapper är bra till mycket, men det är inte skonsamt mot näsan. Efter att ha snutit bort två rullar ser jag ut som en alkoholiserad jultomte.


Därför borde jag antagligen unna mig pappersnäsdukar eller åtminstone ett riktigt mjukt papper de gånger jag ska slå världsrekord i snytning. Men jag reparerar i alla fall näsan genom att stryka den med aloe vera från en planta jag fått gratis.


Och matkontot är beskedligt så länge halsen är så uppsvälld att jag knappt kan svälja. Jag har till och med gått ner något kilo. Beach 2017, here I come! Men först ska jag sova ett dygn till.

36 kommentarer:

 1. Som en kollega till mig brukar säga:
  "En förkylning går över på 2 veckor om man kör någon behandling och på 14 dagar om man inte gör någonting."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog något i det. Jag kan sträcka mig till att det är nyttigt med mycket vatten eller värme, men någon kinesisk rot tror jag inte ett dugg på.

   Radera
 2. Ajdå, det lät mindre kul. Krya på dig!
  Pappersnäsdukar må bara bra, men jag tycker de är alldeles för tunna för att klara stora mängder snor när man är riktigt förkyld. Dagens i-landsproblem!
  Det bästa botemedlet är (enligt Iprens reklam) vila, vätska och kärlek :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärlek vetetusan, det här är kladdigt nog ändå ;-). Men vila och vätska försöker jag så mycket det går.

   Mängden snor är inte så farlig den här gången, men jag känner igen din beskrivning av pappersnäsdukar. Och visst må det vara ett i-landsproblem, men när problemet uppstår var tionde sekund är det ändå stort.

   Radera
  2. Torr kärlek verkar vara så tråkigt ;)

   Jag förstår inte varför man inte kan göra mjuka men samtidigt ordentliga pappersnäsdukar som klarar större mängd snor, utan att de blir stora och klumpiga (och nej, jag vill inte köra med tygnäsdukar som den äldre generationen). Företaget som listar ut detta lovar jag att investera i!

   Radera
  3. Det måste väl gå att lägga på ett extra lager. Annars får du lägga ett hushållspapper på baksidan.

   Radera
  4. Tycker ica basics näsdukar är toppen vid sådana tillfällen. Eldorado har säkert också. Kostar inte ens en krona för 10 st och det är så mycket skönare när näsan inte skavs sönder. Men så är jag kanske inte lika snål som du heller. :) Min uppfattning är iaf att hushållspapper blir dyrare per gång än billiga näsdukar, iaf om du vill ha en mjukare sort. /P

   Radera
  5. Mitt toapapper (hushållspapper är alldeles för dyrt för mig) kostar 1,50 kr/rulle. Det räcker ett par dagar även vid riklig snuva, så det kan inte finnas några pappersnäsdukar som slår det priset. Äh, det får skava :-).

   Radera
 3. Honung, vatten, blåbär. Kanon mot många saker, och om det inte hjälper så är det iaf gott och snällt. /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honungens storhet har jag aldrig riktigt förstått, men blåbär används. Dess antioxidanter och c-vitamin är nog bra innan man blivit sjuk, men när det väl brutit ut är jag osäker.

   Radera
 4. Aloe vera funkar till mycket! Om jag råkat bränna mig på fingret/handen etc så stryker jag på lite Aloe vera. Det får smärtan att försvinna tillfälligt i alla fall! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbar till alla former av sår, men även eksem och torr hud.

   Radera
 5. Käka chili. Dels så fungerar det lite som magnecyl (om det nu har någon effekt), men det gör också så att snor/slemm snabbare töms samt att du omsätter mer vatten (svettas) vilket rent teoretiskt borde skynda på processen med att bli frisk.

  Ja, eller föra dig sjukare snabbare. Vilket borde leda till att du antingen repar dig snabbare eller dör (lätt överdrift).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt du säger borde stämma. Enda kruxet är att min chiliodling inte ens hunnit till blomstadiet. Och när jag vaknar upp från detta hoppas jag att det ska dröja åtminstone tjugo år till nästa förkylning.

   Radera
 6. Dagens spartips: Jag sparar kasserade lakan och använder dessa som näsdukar när jag är rejält förkyld. Spara både näsan och plånboken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé! Jag använder dem som trasor (punkt 4 här: https://sparosverige.blogspot.se/2016/12/mina-sjukaste-sparknep.html), men skulle absolut kunna snyta mig i dem också. Just nu snyter jag mig nästan inte alls. Förkylningen är inne i en torrhosta-som-hugger-som-en-kniv-i-revbenen-fas, men det kan ändra sig igen.

   Radera
 7. Krya på dig, kompis. En riktigt man cold är inte att leka med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, detta var sannerligen något utöver det vanliga. En vecka i koma och i det här tempot känns det som att jag har att se fram emot en till.

   Radera
 8. Testat nässkölja med vatten o salt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, någon gång har jag sprutat in varmvatten i näsan när det varit helt stopp, men den här förkylningen har inte gett de problemen. Förut var det stopp i halsen så att det var svårt att svälja, men näsgångarna har varit ganska fria. Konsistensen på snoret är som vatten, så det pluggar inte igen.

   Radera
 9. Beach 2017 säger du? Varför tvivlar jag på att jag kommer möta dig på stranden i sommar Micke? Du känns inte riktigt som den traditionelle strandraggartypen. ;)

  Krya på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, strandraggartypen är jag väl inte, mer hoppa i-hoppa upp-gå iväg. Eller som ett avbrott i löprundan. Så nog kan man möta mig på stranden, t o m ofta om vädret tillåter, men inte lär man se mig ligga och steka.

   Radera
 10. Se till att äta ordentligt, kroppen behöver mycket och bra näring för att bli bra igen (tvärt emot vad man egentligen vill göra då man helst bara slurkar lite yoghurt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det, när det gör ont att svälja, det mesta är helt smaklöst och energin det går åt att laga den allra enklaste mat gör att jag vill vila i två timmar är det svårt att ställa sig och skapa en trerätters :-). Jag försöker klara ett lagat mål mat om dagen, men där går nog gränsen just nu.

   Radera
 11. Smoothies kanske kan funka vid halsont? Bara att blanda ihop massa gött och sörpla i sig. Krya på sig, i alla fall :-)

  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har inte varit mycket för smoothies tidigare, men vid den här tiden på dygnet när lungorna är på väg upp i halsen vid varje hostning (var tredje sekund) är jag öppen för att prova det mesta.

   Radera
 12. Förena nytta med nöje. Ät glass, är nyttigt för både kropp och själ. Lenar gott i halsen och ger samtidigt njutning i form av smakupplevelse. Inte så bra för beach 2017 dock. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag faktiskt gjort lite grann. Håller med om alltihop (tyvärr även Beach-teorin).

   Radera
 13. Den där Aloe Veran kan du också smeta på när du varit i solen lite för länge. Läkande för solbränd hud. Men det kanske du redan kände till. Det blir ju kladdigt men man får väl tvätta bort det värsta efter ett tag.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den också bra på. Och jag tycker att den brukar ta sig in i huden. Till skillnad från många hudkrämer som ofta ligger kvar på ytan i väntan på textilier att smeta av sig på.

   Radera
 14. Då Aftonbladets tips och råd om viktminskning hittills inte fungerat så tar jag till mig rådet om en ordentligt förkylning med halsont i stället! Verkar vara mer effektivt! ;)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag också rekommendera maginfluensa.

   Radera
  2. Den varianten har jag inte testat på många år!
   Tacksam att jag har fått möjlighet att ta del av dina fantastiska råd och tips!

   Glömde säga, krya på dig ;)

   Radera
  3. Jag testade matförgiftning (mungbönor) i vintras. Kaskadspydde i en halvtimme, så det hade säkert toppat Aftonbladets "Gå ner X kilo på Y minuter"-lista.

   Tack! I morgon får det nog bli akuten om det inte händer något radikalt. Nio dagar får vara nog. Nu vill jag ha antibiotika och mitt liv tillbaka.

   Radera
  4. Åh fy tusan! Låter som något riktigt ilsket! Hoppas du är på bättringsvägen iaf!

   Radera
  5. Både ja och nej. Förkylningen är bättre, men inte bra. Den lunginflammation jag trodde mig ha visade sig vara ett avhostat revben. Så den biten blir nog långvarigare än vad en lunginflammation blivit. Har mått bättre, men ska väl överleva detta också.

   Radera