tisdag 23 maj 2017

Hellre en slant i fickan än ett chip i handen

Det var bara några dagar sedan jag ondgjorde mig över SEB:s ”blippfunktion” i sina kort, men det var sansat i jämförelse med detta. SJ testar nu att erbjuda sina affärsresenärer att operera in ett datachip i handen för att betala med. Fast under en testperiod behöver man förutom chippet även en vanlig biljett OCH en smartphone med Android.


Är målet att visa att människor är idioter är det antagligen genialt att ge dem möjligheten att förutom biljett komplettera med en särskild telefon med ett särskilt operativsystem samt ett inopererat datachip. Blir det billigare för konsumenten? Nej, inte det heller.

Ett par tusen svenskar har tydligen redan gått på det här, och eftersom idén är helt störd antar jag att siffran växer lavinartat. Själv kan jag utan att anstränga mig komma på ett antal anledningar till att det är en dålig idé att låta operera in ett mikrochip i kroppen.


Och visst kan man skratta åt det här, men vad händer när en majoritet av svenskarna, världens lydigaste folk, låtit sig ringmärkas på det här sättet? Kommer företag och myndigheter då inte låta oss betala eller legitimera oss på annat vis? Jag blir sugen på att helt gå tillbaka till kontanter i ett sista desperat försök att stoppa utvecklingen.

Kan någon förklara vad detta ska vara bra för? Kanske att behovet av skruvade science fiction-filmer nu helt har försvunnit. Tack SJ!

32 kommentarer:

 1. Det roliga är att när jag läste artikeln verkade det som om chippet skulle vara till bara för SJ. Hoppas att jag förstod det fel. Vem i h#¤&=e opererar in något för att betala på SJ av alla ställen?! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så förstod jag det också. Möjligt att det går att haka på fler företag senare, men nu är det ett enda och man måste ändå ha biljett.

   Radera
 2. Galet! Livet blir inte roligare än man gör det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är mitt första liv. I nästa liv ska jag bli en möbel.

   Radera
  2. För att du gillar när folk sitter på dig? Eller ligger på dig? Eller använder dig att lägga saker på? Eller bara låter dig stå och damma i ett hörn? Logiskt, väldigt logiskt.

   Radera
  3. Mest för alla problem möbler förskonas ifrån. Deklaration, bokföring, åsikter man förväntas reagera på... Möbler kommer undan det mesta.

   Radera
  4. Du kan bli en skogsmus, de slipper också ifrån deklaration m.m.

   Radera
  5. Men nog verkar de ha ganska stressiga liv ändå, att akta sig för fåglar och ormar samtidigt som man måste fixa mat själv. Möbler behöver bara akta sig för katter och småbarn.

   Radera
  6. Jo, det är sant. Men att bara stå där och inte kunna göra så mycket lockar inte. Man blir ju bara utnyttjad!

   Radera
  7. Men förutsättningarna är givna. När folk sätter sig på mig nu utan att jag kan ge igen blir jag frustrerad. Vore jag en pall tror jag att det vore lättare att fördra.

   Radera
  8. Jag ska i alla fall göra vad jag kan för att vara riktigt obekväm :-).

   Radera
  9. Haha, en riktigt obekväm pall. Japp, jag kan se det framför mig! :)

   Radera
  10. Ja, jag tänkte mig en sån där med ett ben några millimeter kortare än de andra. Det kan de gott ha, människorna :-).

   Radera
 3. Och om man påpekar att detta skulle göra oss till en fårskock som det bara är att samla info om och valla runt på en dataskärm, är man överdrivet paranoid. För varför skulle stora snälla staten någonsin vilja oss något ont?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att staten bara vill oss väl, fattar du väl, jävla foliehatt!

   Radera
 4. Kan man sköta om operationen själv för att spara lite slantar? Har ingen erfarenhet inom kirurgi men har skurit i kyckling tidigare. Borde vara samma sak ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hela operationen består av en injektion med en spruta, så i princip kan man nog göra den själv. Mikrochips är ju rätt små. Hörs nästan på namnet :-).

   Radera
  2. Ja sprutor har man ju tagit tidigare höll jag på säga, men aldrig själv :)

   Kanske är bra att jag får i mig något chip ändå. Kan sambon hålla reda på vart jag är och så.

   Radera
  3. Många flickvänner tycks klara det utan att chippa mannen. Jag tror att man opererar in en tunn filttoffla :-).

   Radera
 5. Snart kanske vi alla får ett chip inopererat från födelsen. Med all terror och elände, vem vet hur det utvecklar sig. George Orwell hade kanske rätt, förutom gällande årtalet. jag har i och för sig ett bankomatkort, men använder i stor utsträckning kontanter. Vill inte bli registrerad vid varenda köp jag gör, samtidigt tänker jag på om hela systemet skulle slås ut, då kan det vara bra att ha någon tia på fickan samt några konservburkar i skafferiet. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orwell hade väldigt rätt, fast på vissa punkter är verkligheten mer skruvad nu. Men så är det ju inte 1984 heller.

   Radera
  2. George Orwell skrev en avskräckande och varnande roman om framtiden....
   Hur phaen den kan komma att bli en manual är både mer skrämmande och obegripligt,, 🤔

   Radera
 6. Du har helt rätt i att svenskarna är en mycket störd befolkning, som indoktrinerats ordentligt över generationer. Så störda att man skänker bort sitt land till bidragstagare och tillåter religiösa extremister ta över, utan minsta motstånd. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu läste du fel. Jag skrev inte "mycket störd befolkning" utan "världens lydigaste folk". Med det menar jag att vi anpassar oss lättare till nya förutsättningar. Det är inte nödvändigtvis av ondo. Vi blev tidigt ett av världens allra mest mobiltäta och internetanvändande länder, vilket gav oss ett försprång.

   Men det är heller inte enbart är av godo att köpa ny teknik med hull och hår eller lita blint på styrande politiker. Så ja, ibland skulle vi absolut vinna på att vara mer motsträviga.

   Radera
 7. SJ kunde ju börja med att försöka få sina tåg att hålla tiderna, eller rulla någesenär enligt plan överhuvudtaget :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Och beträffande ny teknik brukar det ofta vara si och så med internetuppkopplingen på tåget. Det kunde de också engagera sig i istället för att försöka byta ut fullt fungerande biljetter mot något så krångligt och dåligt.

   Radera
 8. Priset för världens lydigaste befolkning måste ju gå till Nordkorea :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag beror lite på hur man räknar. Har man en pistol mot huvudet blir man mer foglig, men då har det ju egentligen inte med lydnad att göra utan är mer överlevnadsinstinkt.

   Radera
 9. Har ett par bekanta som har gjort det. De kan leka Yoda och öppna utvalda dörrar med en handrörelse. Annars ganska begränsat användningsområde.

  Skulle själv aldrig göra det. Finns en risk i varje operation att den går fel och det är det inte värt oavsett hur enkelt det är att operera in ett chip.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också en poäng, och det är ju rätt oprövad mark. Jag vet inte om det finns någon risk att chippet gör en spontan resa i kroppen, eller hur kroppen reagerar på materialet i det.

   Och om dörrar reagerar, vad säger metalldetektorer i säkerhetskontroller. Skammen att behöva förklara vad man gjort är inte heller obetydlig.

   Radera
 10. Känns som jag levt under en sten men jag trodde först att detta var ett skämt... Vem skulle frivilligt göra något sånt?!

  Jag båtpendlar till och från jobbet när chansen bjuds och har i och för sig reagerat över att så få klarar av att lyfta sitt SL-kort mot kvinnan som ska "blippa" det, titta på henne och säga "hej" eller "tack". De bara lägger kortet bredvid datorn, börjar jobba och tittar inte ens upp från skärmen när hon går förbi och kontrollerar. Dessa människor skulle kanske må bra av ett chip, så de åtminstone måste visa fram sin hand. Men visst, det kanske går att låta henne jaga rätt på handen utan mänsklig interaktion...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligt hyfs går inte att operera in i folk. Det vore annars en fantastisk marknad!

   Radera