Förra året fick jag väldigt mycket
äpplen i mitt äppelträd och valde olika sätt att ta hand om dem efter slutskörden i november. Merparten gjorde jag äppelmos av och
merparten av den frös jag in, men en mindre mängd hällde jag i
steriliserade glasburkar. En tredje variant var hackade äppelbitar
i påsar till frysen och ett par hundra äpplen slogs in i
tidningspapper för förvaring i källaren.
Så hur gick det då? Frysningen gick
naturligtvis bra. Det blev ett tjugotal 1,5-kilosburkar mos i
källarens frysbox. Dessa har jag undan för undan tagit upp i kylen
och sedan lagt på morgongröten. Jag har några kvar, men det mesta
har gått åt. Tack vare det har jag mer än vanligt av sommarens blåbär
kvar, vilket passar bra för jag känner antagligen som vanligt att
jag inte har tid att plocka dem i sommar.
Någon påse av de hackade äpplena har jag
också använt. Väldigt praktiskt eftersom jag portionerade dem för
mitt äppelpajrecept, men hela vintern fram till februari har jag
istället använt äpplena jag slog in i tidningspapper. Praktiskt
det med, jag skalar och hackar 5-6 äpplen och tidningspappret tänder
jag i kaminerna med. Men säg den glädje som varar.
Efter nyår blev äpplena successivt sämre och den sista lådan gick i sin helhet till
komposten (efter att först ha tagit bort tidningspappret som torkas
och eldas). Jag tror att jag övervärderade äpplenas behov av fukt.
Det var nog bra med papper för att de inte skulle torka ut, men
genom att förvara dem i plastlådor blev det för blött. Nästa gång
blir det förvaring i trälådor istället, då håller de
förhoppningsvis hela vintern.
Då återstod äppelmoset som förvarats
i glasburkar i källarens 6-10 grader. Skulle dessa också gå
förlorade? Här gjorde jag bara ett mindre test eftersom jag var
osäker på det. Det är en sak att förvara hela äpplen, men det är
ett större jobb att mosa och sockra äpplen och då vill jag inte
förstöra större mängder.
Och det behövde jag inte. Öppnade precis en burk efter drygt fyra månader och det var inget fel på den. Inget mögel, ingen dålig smak. Snarare lite bättre än den frysta. Så nu vet jag inte hur jag ska göra i framtiden. Det vore skönt att slippa förvara trettio kilo äppelmos i frysen. Fast det blir nog inget problem, förra årets äppelskörd var extrem, hälften vore helt okej.