Jag har sett flera svenska Youtubers snacka om höga norska matpriser. Mustiga Mauri i Uppdrag Mat avslutade sin video med en egen sång om hur dåligt det är i Norge och nu senast var det Matkomas tur.
Alla har samma upplägg. De åker till
Oslo och sätter sig på en dyr uteservering på Karl Johan där de
konstaterar att där var det dyrt att beställa en öl. I Matkomas
fall efter att först ha berättat att det är svårt att hitta en
parkering mitt i huvudstadens centrum.
De har såklart inte
fel, men det blir inte helt rättvist att jämföra en hipp
innerstadskrog i Oslo med en pizzeria i ett industriområde i
utkanten av Karlstad. Runt Stureplan i Stockholm kostar inte heller en öl 29
spänn, inte sedan Crazy Horse la ner efter att Rugby-Anna i SSU slog ner dörrvakten.
Kvarterskrogen vid min sista svenska
adress var Edsbacka Krog med två stjärnor
i Michelinguiden, men jag inbillade mig inte att priserna där var
typiska för svenska restauranger.
Det är dyrt med mat i Norge,
restauranger i synnerhet, men man kan inte jämföra päron med
Apple-datorer. Och hur ofta går folk egentligen ut på restaurang
och äter middag som de sköljer ner med tre stora stark eller en
flaska vin? Innan jag flyttade till Norge försökte jag såklart
bilda mig en uppfattning om matpriserna här och jag vet inte hur
många partysvenskar jag läste om som ondgjorde sig över hur dyrt det
var med pizza och öl på krogen. Jag dricker inte öl, bakar min
egen pizza och det finns ingredienser i den jag aldrig skulle köpa i
Sverige för att det blir för dyrt.
Jag är ledsen om jag sabbade någon
Youtubers (eller någon annans) världsbild nu, men med hjälp av
lite import av sånt man kan lagra länge har jag antagligen
fortfarande Nordens lägsta matbudget.