lördag 16 juni 2018

Samma för alla jämt – och hör sen!

SVT har kommit på att olika kommuner har olika kommunalskatt. Jag tror inte att det här är en chock för någon utanför tv-huset. Det märkliga här är istället att SVT ser det som en solklar orättvisa att två personer med samma jobb och bruttolön får olika lön i handen.


Så här funkar ekonomi. Nettovinst är differensen mellan bruttoinkomst och utgifter. Vi väljer själva våra kommunala företrädare, och kommuner väljer sina utgifter. En attraktiv kommun som drar till sig skattebetalare kommer ha lättare att dra in skattemedel och kan därför ha lägre kommunalskatt med samma utgifter. De aktuella kommunerna Dals-Ed och Österåker har ungefär samma politiska partier vid rodret, en borgerlig allians med Moderaterna som största parti.

Sedan finns det andra parametrar. En villa i Österåker kostar många gånger mer än en i Dals-Ed. Om det är orättvist att Beatrice och Thomas i artikeln betalar olika mycket skatt är det väl lika orättvist att de inte har samma bostadsmarknad? Fast det har de. Ingen förbjuder Beatrice att flytta till Åkersberga eller Thomas till Dalsland.


Men det räcker liksom inte. För när en del människor pratar om jämlikhet menar de att alla ska ha samma resultat, inte samma möjligheter. Om jag vräker i mig allt lördagsgodis före frukost medan min syrra segdrar på sitt hela helgen betyder det inte att jag borde få hälften av hennes godis. Jag är ledsen att jag drar ner detta till dagisnivå, men det var faktiskt SVT som började.

21 kommentarer:

  1. Inte så förvånande att det är mannen som utmålas som den priviligierade i deras artikel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ett test för att se hur många som bara orkar läsa rubriker och titta på bilder. Söker man läsarkommentarer i sociala medier kan jag ta gift på att flera skrivit om detta som en könsfråga trots att artikeln tydligt visar att de två personerna har lika lön för lika arbete.

      Radera
  2. Att en svensk tjänar en tiondel av en amerikan ställer jag mig tveksam till. Har läst böcker om amerikanska låglönearbetare som inte har det så fett, men det går väl åt bägge håll.

    Men visst är det så, människor har olika liv i olika länder. Många människor som påstår sig stå för mångfald verkar ha det största problemet med detta.

    SvaraRadera
  3. Första jag sa när jag såg inslaget, de har valt ut en kvinna till att vara ett missnöjt "offer" som får låg lön medan mannen med högre lön är tämligen nöjd. Hade varit intressant om kommunist-tv någon gång kunde ha ombytta roller i dessa situationer. Dessutom har de riktigt stora skillnaderna redan kompenserats bort med utjämningssystemet där staten tar in alla kommunala skatter i en påse, skakar om lite och fördelar ut dem enligt någon fördelningsnyckel så skattesatserna har spelat ut sin stora roll som fördelare av resurser. Antalet innevånare (oavsett allt annat) är det som ger extra pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skatteutjämningssystemets rättvisa kan också diskuteras. Jag tycker samma där som med u-hjälp - som ett tillfälligt stöd kan det funka, men i det långa loppet är det bättre att lära folk att fiska än att ge dem fisk.

      Radera
  4. Jag har bott i Dals-Ed i 25 år. Fick aldrig nåt jobb. Alla jobb ärvs i rakt nedstigande led. Men husen var billiga då år1989 - innan krig och ränta chockade alla boende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Antagligen inte meningen att man ska skratta år "Alla jobb ärvs i rakt nedstigande led", men det låter ju helt bedrövligt. Fast något krig i Dalsland känner jag inte till. Förutom detta då: https://www.youtube.com/watch?v=q30GqppBavk

      Radera
  5. Vill bara berömma din fantastiska fyndiga avslutning.

    PS. Enligt svt var det du som började. Ds
    /David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det skulle inte förvåna mig :-).

      Radera
  6. Skatt och skatt. Uppe i Norrland (ja, jag kommer därifrån, så jag får säga så) kan jag köpa ett bra hus för runt 300 000–400 000 kronor. Hur mycket var det en villa i Stockholm kostade?

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min förort långt ute i spenaten är nog de flesta husen åttasiffriga nu. Men det betalar ju banken ;-).

      Radera
  7. Ja man kan ju bli tokig på alla dessa jönsar som på allvar anser att rättvisa det är när alla har det lika jävla dåligt, eller lika bra oavsett arbetsinsats.

    Vi måste för övrigt lägga ned SVT, det finns bevisligen inget som helst hopp om att de skulle kunna börja producera seriöst menad journalistik eller andra program. Alla dessa Miljarder måste kanaliseras så att de istället gör nytta.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en märklig syn på rättvisa.

      Jag skulle också gärna se att SVT lades ner, reklamfinansierades eller spärrades för de som inte betalar. Men det sista alternativet bygger på att de inte får skattemedel vid sidan av tv-avgiften, de borde helt enkelt stå på egna ben och rätta utgifterna efter vad marknaden är villig att betala.

      Radera
  8. Jag reagerar på meningen: "Dals Ed har bland Sveriges högsta kommunalskatter, 34 kronor och 69 öre."

    Vanligtvis pratar man om skatt i procent. Här pratar man om det i kronor och ören utan att nämna att det är per hundralapp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, här vill jag ändå försvara reportern lite. Det ser konstigt ut, men jag tycker ändå att det är så pass vedertaget att kommunalskatt räknas i kronor/hundralapp att jag tycker att han kommer undan med det. Jämför med detta t ex: http://www.regionfakta.com/Norrbottens-lan/Regional-ekonomi/Kommunalskatt/

      Radera
  9. Tycker faktiskt det är ett ganska stort problem att det kan var så stor skillnad mellan kommunalskatten i rättvise synpunkt, det är ju ganska tydligt att utjämningssystemet inte funkar som det ska. Om vi vill att det ska vara någorlunda samma förutsättningar oberoende på var i Sverige vi bor så måste det utjämnas bättre mellan kommunerna. Tycker man ska sträva efter att skatten inte ska skiljer mer än 2-3 %-enheter mellan kommunen med högst skatt och den med lägst skatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varför skulle vi vilja det? Jag tycker tvärtom att både rättvisan och demokratin kräver att vi tar bort utjämningssystemet. Mina kommunalskattepengar borde inte överföras till Malmöpolitiker som därigenom kan strössla pengar hur de vill i och med att de vet att det alltid kommer mer när de gamla är slut.

      Radera
    2. Men Larsson, du tycker fel. Om du käftar mot det staten har bestämt är du ett subversivt element och du ska därmed bekämpas. Som ogräs ungefär, "demokratin mår bäst så" som en skribent uttryckte det i en av de större tidningarna för en tid sedan.

      Radera
    3. Jag tror inte mina åsikter är så viktiga för någon att de ids utrota mig som ogräs :-).

      Radera
  10. Precis som du skriver så drar attraktiva kommuner åt sig skattebetalare, vilket ger skatteinkomster. Men det kan också ställa krav på behov av nya förskolor/skolor, äldreboende mm vilket initialt kan vara väldigt dyrt för små/mellanstora kommuner. Men det var egentligen kanske inte detta du ville lyfta fram denna gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid lättare att ta hand om en välskött ekonomi än att först missköta den och sedan rädda upp den. Jag har inget emot att lyfta upp det, säger sig självt egentligen.

      Radera