onsdag 4 juli 2018

Säg nej

Inför Euroomröstningen ombads Jens Spendrup att ge sitt bästa argument för att Sverige skulle byta valuta och ge upp kronan. Han tänkte efter en stund och sa så:
Det är roligare att säga ja.

Hur kan det ens vara ett argument? Men titta på vilken reklamfilm som helst och du kommer upptäcka att marknadsföring ofta spelar på nojan att gå miste om något. FOMO, som det heter på börsen, ”fear of missing out”. Bara hoppa på tåget, för inte kan du väl säga nej till den här grejen, bilen, tjejen, stilen...?


Jo, det går faktiskt alldeles utmärkt. Jag börjar mer och mer luta åt att nyckeln till ett gott liv är att våga säga nej, både till försäljare som vill ha ens pengar och till uppdragsgivare och andra som vill ha ens tid. Jag vet att hela konsumtionskulturen är inriktad på att tacka ja till allt möjligt.
Tänk vad du kommer ångra allt du inte gjorde när du ligger på din dödsbädd.

Men tänk då också på att varje gång du tackar ja till något tackar du nej till något annat. Genom varje köp blir du av med pengar du hade kunnat lägga på något annat, och varje evenemang du följer med på tar tid från något annat.


Särskilt den här tiden på året undrar jag över alla människor som gör allt de kan för att slippa vara hemma och lediga för att istället åka jorden runt och ösa ut pengar. Vantrivs man med sitt liv bör man inte göra sig av med de medel man har för att ändra på det. Eller som en ung, skäggig rockpoet skrev för ett par decennier sedan:
För var dörr som öppnas
är det fjorton som stängs,
och under marken står människor
som burhöns och trängs,
på väg emot undergång –
redan för sen –
men snart ska just deras namn
huggas i sten.

Japp, jag värjde mig för Svenssonliv redan på den tiden.

20 kommentarer:

  1. Vilken poet du är! ;)

    Jag håller med om att Jensas argument låter och lät helt idiotiskt men jag tycker ändå att det faktiskt är roligt att säga ja.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte, det är ju inte Tranströmer precis :-).

      Min poäng är alltså att varje ja innebär att man säger nej till en massa annat, och varje nej öppnar andra möjligheter. Men visst, man kan ju inte säga nej till allt.

      Radera
    2. Jo jag förstod din poäng (även om den var svår att se i allt det högkulturella) ;). Det jag tycker är att folk i allmänhet har ofta lätt att säga nej och svårt att säga ja. I alla fall när det kommer till att göra roliga saker i vardagen. Politiker däremot verkar ha lätt att säga ja till idiotiska projekt och lätt att säga nej till bra saker....
      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Skillnaden är väl just pengar. Politiker "har råd" att säga ja till det mesta eftersom de inte betalar med egna pengar. Andra säger nej till mycket för att de aldrig har pengar. På vintern kan de smida planer för sommaren, men när sommaren kommer har de inte råd eftersom de inte har sparat. Framförhållning är en utdöende konstform.

      Radera
    4. Framförhållning och rockpoesi verkar dela plats i den sjunkande båten... ;)

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    5. Vet inte riktigt var man drar gränsen för rockpoesi, men jag tycker att det är många artister vars storhet inte borde räcka till, men som ändå gör det. Håkan Hellström, Veronica Maggio...

      Radera
  2. Låter som en förtäckt kritik mot kapitalismen som idé. Om vi inte konsumerar mer hur skapar vi då fortsatt välstånd och möjligheter för oss investerare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om kapitalism är att shoppa skit bara för att det finns pengar att shoppa skit för är jag definitivt en motståndare, men jag tycker inte det.

      Samtidigt, jag kan/vill inte behandla min privatekonomi på ett sätt fokuserat för att investerare ska få fortsatt välstånd. Sedan är jag övertygad om att en massa andra människor kommer att fortsätta köpa saker de inte behöver. Dubbelmoral? Kanske.

      Radera
    2. Skönt att höra att du inte fullständigt onyanserat sjunger kapitalismens lovsång. Bara för att man nyttjar systemet som det är riggat av kapitalismen genom att exempelvis äga aktier, behöver man ju inte (med skygglappar på) elda på med slagord såsom "Evig Tillväxt!". Tyvärr verkar många som gärna kallar sig själva kapitalister (kanske utan att veta vad det egentligen innebär?) vara lika förlorade som kommunisterna.

      Skägget påminner om Peps, och lyriken likaså. Bra jobbat.

      Radera
    3. Jag tycker att man ska försöka nyansera allt, det finns bra och dåligt med det mesta. Utom möjligen just skygglappar. I alla fall om man inte är häst :-).

      Har knappt lyssnat på Peps, så det kan jag inte riktigt uttala mig om. Jag har dock svårt för en del av hans konsumtionsvanor.

      Radera
    4. Värt att komma ihåg är att kapitalism kräver inte tillväxt (däremot ger ofta kapitalism tillväxt men det är en helt annan sak). Kapitalism är egentligen byteshandel där man till exempel byter sin arbetsinsats mot en ny bil.
      Däremot så har vi politiker som jagar tillväxt. Tillväxt i sig skulle jag påstå varken är bra eller dåligt. Det får avgöras från fall till fall men det är inget som automatiskt innebär en förbättring (även om det ofta är till det bättre).

      Men till exempel så har vi ju massvis av rena avsteg från kapitalismen i samhället som företag ofta utnyttjar för egen vinning:
      Patent, upphovsrätt och konkurrenslagstiftning. För att nämna några enstaka av alla dessa.

      Radera
    5. Ja, det beror väl lite på vad man lägger in i begreppet. Det kan väl vara kapitalism även utan tillväxt eller ens vinst (bar väldigt dålig kapitalism). Men ofta ser vi väl kapitalism som ett sätt att sko sig. Inget fel i det, det behöver inte vara på någon annans bekostnad.

      Radera
  3. Tja vem vet ett JA till Euro kanske blir ett NEJ till en Norsk/Svensk krona eller en annan blivande valuta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det hade jag inte ens tänkt på. Jag tror ändå att det bästa är om varje nation har sin egen valuta för att inte politiska beslut ska bli för trubbiga.

      Radera
  4. Micke, måste få fråga. Har du något mål med ditt liv, alltså drömmar eller tankar om vart du vill vara längre fram i tiden? Finns det något som du strävar mot?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, massor! Men jag är osäker på om jag har något mål jag vill gå ut med. Mål funkar ju generellt bäst när de är uppnådda.

      Radera
  5. Ja, varför åka iväg på sommaren när det är som finast här? Jag har aldrig rest särskilt mycket utomlands på sommaren, mest inomlands. Får erkänna att jag drog lott när det var EMU-omröstningen. Det blev nej då. Idag vet jag faktiskt inte hur jag skulle ställa mig. Men, med alla problem de haft i euro-området så känns det inte så lockande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då röstade du ju rätt i alla fall :-).

      Det stora problemet med EMU tycker jag är det demokratiska underskottet. För att det ska funka att välja sina politiker som får representera oss i beslutande organ måste vi ha kontakt med dem. Kanske funkade det när man kunde få tag i politiker och träffa sin lokala riksdagsman på stan. Nu funkar det inte, och mer makt åt Bryssel gör det ännu svårare.

      Radera
    2. Mer makt åt Bryssel borde innebära mindre makt åt Rosenbad. Låter ju inte så illa...

      Radera
    3. Åtminstone kan det ibland kännas som att skillnaden kan kvitta. Men rent allmänt tror jag inte på stora federationer, lika lite som jag skulle vilja bo i ett stort kollektiv där alla beslut tas på stormöten. Det som är bra för en liten människa är sällan det som står högst på agendan för en större grupp.

      Radera