måndag 6 juli 2020

Budtaktik

Det finns massor av artiklar på nätet om hur man ska gå tillväga när man budar på en bostad, troligen böcker också. Jag är ingen expert. I den enda budgivning jag vunnit fanns ett bud på utgångspriset. Jag höjde med några papperslappar och fick den nästan direkt.


Men efter att nyligen ha sålt en lägenhet vet jag i alla fall hur man inte ska göra. Jag hade två budgivare, vi kan kalla dem Idiot 1 och Idiot 2 (för det var vad jag döpte dem till i min telefon för att hålla reda på dem), som får tjäna som avskräckande exempel.

Idiot 1

Den förste var med tidigt i processen, på en privat visning där han berättade för mig om allt som var fel med lägenheten. Det är tillåtet, men om planen var att jag skulle sänka priset var det meningslöst. Det framgick att han var snickare och det kändes som att han ville göra ett klipp.

Inte mig emot, så länge jag får det jag vill ha. Det gäller allt jag säljer. Jag sålde nyligen ett skåp till en tjej som tänkte måla det och sälja det för det tredubbla. Jag tar inte illa upp, men det förutsätter att man beter sig. Idiot 1 jämförde min lägenhet med en annan som var till salu samtidigt i samma förening, på lika många rum, men 8 kvm mindre. 8 kvm gick att översätta till en kvarts miljon, men det förklarade han att det gjorde det minsann inte alls. En trea är en trea.


Men så köp den andra då, tänkte jag, men var alldeles för väluppfostrad för att säga. Med facit i hand borde jag ha gjort det för den här killen ringde mig sedan före och efter varje utannonserad visning för att höra hur det gick. Han la aldrig något bud, bara pratade som att han var med i budgivningen. Fick jag göra om allt hade jag redan vid första samtalet sagt: ”Du har sett lägenheten och vet vad jag begär. Budgivningen sker online, så lägg ett bud om du är intresserad.” *klick*

Det är inte förbjudet att ringa och trakassera säljaren, men om målet är att säljaren ska bryta ihop och säga att han är beredd att sälja till vilket pris som helst undrar jag – hur ofta händer det? I Stockholm tror jag svaret är aldrig.

Idiot 2

Det här var en helt annan typ som inte bara snackade utan också la bud. Totalt sju stycken! Alla bud hade dock det gemensamt att de låg långt under mitt utropspris.

Samma här, om en säljare inte fått något bud och man som köpare inte är jätteintresserad kan man testa att slänga in ett skambud för att se vad som händer. Jag har gjort det själv, både på bostäder, bilar och annat. Men aldrig mer än ett.

Efter hans första bud (som var under gränsen för att budet ens skulle dyka upp officiellt i budgivningen) kom han på nästa visning för att höra hur han låg till. Jag svarade att det inte var aktuellt att acceptera det budet. Det hade krävt åtminstone ett par hundratusen till. Jag skulle hellre avvaktat ett halvår och eventuellt hyrt ut lägenheten som inte hade några lån. Han nickade, såg ut som han förstod och la ett nytt bud tre dagar senare – på samma belopp!


Efter det hade han i princip inte fått köpa lägenheten alldeles oavsett. Så återigen undrar jag – har han någonsin lyckats med den taktiken? Har någon någonsin gjort det, eller har det bara resulterat i sura säljare?

Sen kom alltså fem bud till, de sista till och med efter att jag fått andra, seriösa bud. Men det spelade ingen större roll, Idiot 2:s bud var alltid för låga för att synas för någon annan än mig och det enda budskap jag fick ut av det var: ”Jag är imbecill, ignorera mig!

Nu låter det kanske som att jag lagt osunt många timmar på att reta mig på dessa bägge puckon, men det har jag verkligen inte. Jag gillar ekonomi och psykologi, så det roar mig att försöka förstå hur människor tänker. Men här går jag bet, kan någon förklara dessa strategier för mig? Eller har ni någon egen taktik som funkat? Eller inte funkat?

34 kommentarer:

  1. Det är ju definitionen av idioti: Om jag inte får förväntat resultat så gör jag bara mer av samma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var det jag tänkte, men eftersom bägge dessa personer kändes som att de hade köpt (eller åtminstone försökt köpa) bostäder förr blev jag nyfiken på om de var helidioter eller om det faktiskt skulle kunna funka.

      Radera
  2. Lägenhetsförsäljningar drar år sig en massa idioter. Personligen skulle jag önska att buden var bindande så att de inte kunde försvinna vilken minut som helst för att köparna lägger bud på flera lägenheter samtidigt. Det hände vid min första försäljning. Ett bindande bud skulle antagligen också bromsa prisstegringarna om du inte hade lika många budade.

    Jag har bestämt ett pris som jag inte går över och höjt med 50 000 kr per gång vid budgivning. Då kommer man till avslut fortare och förhoppningsvis skrämmer bort lite folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet en kompis som sålde sitt hus och köparen segdrog på processen för att pruta 30000 när de precis skulle skriva kontrakt. Detta eftersom han visste att säljaren hade kniven på strupen att få in pengarna fort. Den typen av trixande skulle man också slippa med din idé.

      Ja, särskilt från början i budgivningen tror jag att det ofta kan vara smart att panga på lite högt och lite snabbt för att visa motståndaren att han mött sin överman och lika gärna kan släppa tanken på denna bostad.

      Radera
  3. Jag har en teori att man alltid kan lägga 5000 kr mer i bud. Många har som fast gräns på x miljoner z hundratusen. För oss som har lite extra sparade pengar finns alltid 5000 att lägga extra så budet blir x miljoner z hundrafemtusen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det inte risk att du lurar någon konkurrent att hänga med länge än de tänkt på det sättet? De kanske också tycker att de alltid har 5000 kr till.

      Radera
    2. Jo förvisso. Men tanken är att man kan lägga 5000 mer än sitt maxbud. Dvs. om jag har 3 miljoner i maxbud och någon redan har lagt det viset så kan jag lägga 5000 mer än 3 miljoner. Medan många verkar vara låsta vid en viss summa pga lån och inga besparingar.

      Radera
    3. När man passerar en miljonnivå så tror jag att det kan vara bra att dra ner lite på höjningarna. Det gjorde inte jag och jag misstänker att jag fick lägga upp 45.000 kronor mer än jag behövt.

      Radera
    4. Så kan det absolut vara. Lite som att jag tror att många lägger säljorder på en aktie vid exempelvis 100 kr, så att det är bättre att sälja på 99,50 kr.

      Radera
  4. Menar du att Idiot 2 gav flera bud som var lägre än andra aktuella högre bud? Visst att det kan finnas speciella villkor, men ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone ett sånt, men jag tror att det var två. Till slut slutade jag bry mig om hans bud så jag la det inte på minnet.

      Radera
  5. Mången tror sig vara kallad att göra goda affärer, men få äro kallade.

    SvaraRadera
  6. När jag köpte hus sist så hade jag som taktik att höja med enbart 5000 kr varje gång. För att trötta ut motståndet, men samtidigt inte driva upp priset onödigt mycket. Jag bjöd inte heller i varje runda mäklaren ringde, samt gav mig in lite senare i budgivningen. Det gick ganska bra med den taktiken, och det var utmärkt köpläge då under finanskrisens dagar. Och jag hade sedan tidigare stenkoll på marknadspriser i omgivnignen där jag ville bo.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog tänkt att man på det sättet får folk att bjuda lite mer än de hade tänkt, men allt som funkar är bra.

      Radera
    2. När vi köpte vår bostadsrätt hade konkurrenten samma taktik och säljaren blev så jäkla trött på dessa småhöjningar, som dessutom drog ut på tiden, att han sålde till oss för att få ett avslut. Varpå motparten hotade med att anmäla mäklaren för att inte budgivningen fick fortsätta. Så det kan slå fel också att höja för lite.

      Radera
    3. Jag hade nog haft svårt att avbryta en budgivning av den anledningen, men jag har svårt att tro att mäklaren ska kunna få skit för att säljaren ledsnar :).

      Radera
  7. När jag budade på den lägenhet jag bor i så gick jag in väldigt sent i budgivningen (mest då jag inte orkade vara aktiv då jag och min dåvarande sambo precis varit väldigt aktiva i ett par stycken).

    Efter första budet droppade person efter person av (var en ganska normalstor höjning). Efter detta så råkade mäklaren vara lite mer tydlig än jag kan tänka mig han hade tänkt vara, för det blev ganska tydligt att det troligen var det absolut sista budet från den enda som la ett högre bud. En ganska låg höjning dessutom så slog till med en höjning på 5.000 kr utifrån denna kvalificerade gissning. Helt riktigt, tog inte lång tid innan vi satt och skrev kontrakt hos mäklaren, ca 100.000 kr mindre än vad vi hade kunnat tänka oss betala för lägenheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dumt av mäklaren. Men det är så det känns, att bara de säljer struntar de lite i vad de får. Deras egen andel av pengarna är ändå så låg så det viktiga för dem är att sälja så många lägenheter som möjligt på kortast tid.

      Radera
    2. Japp, information inte helt olikt detta exempel (då jag, så klart, inte kommer ihåg ordagrant):
      "Hon skulle tänka på det i någon timme och sen återkomma så var beredd på att det kan bli ett snabbt avslut redan på detta bud."

      Det antydde ju inte precis att hon skulle ha den till varje pris om man säger så.

      Radera
  8. ;-D
    Deltar i detta nu i budgivning på ett objekt.
    Efter visning skulle alla fundera "en stund". Jag som redan hade ett tidigare lånelöfte klart tröttnade på att gå som katten runt het gröt. Har lagt "förstabudet" (lite under utgångspriset) så får man väl se vad som händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag är en bra idé oavsett om du tänker gå med högt eller inte. Då vänjer du både säljaren och de andra spekulanterna vid att tänka lägre.

      Tror jag, men jag vet alltså inte ett dugg ;-). Lycka till hur som helst!

      Radera
  9. Innan jag började med Tradera lästa jag på en del om spelteori och auktionsstrategier. Bl.a Stanford har en kul Youtubeföreläsning om det.

    En rolig grej jag lärde mig är att vinnaren egentligen är förloraren eftersom vinnaren är den enda som tycker objektet är värt den summan, alla andra tycker det är för dyrt. Värt att tänka på.

    Det smartaste är tydligen att värdera objektet och bestämma ett pris man är beredd att betala på förhand, sen höjer man till man nått sitt pris. Bjuder någon över hoppar man av eftersom den budgivaren uppenbarligen har (enligt en själv) en felaktig syn på objektets värde och man ska därför inte följa med.

    Gör man så fungerar inga skrämseltaktiker med tokhöjningar eftersom man bara följer sin plan oavsett vad de andra gör.

    Glöm aldrig att vinnaren av en auktion är egentligen förloraren så blir det ganska enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast man är ju inte per definition vinnare bara för att man inte köper. Men det kan vara så, ibland är "the only winning move not to play" eller vad de sa i Wargames.

      Tror absolut att man ska bestämma ett maxpris för sig själv innan man börjar bjuda. Oavsett vad det gäller.

      Radera
    2. Nej, men den som får köpa är inte heller vinnare för den har betalat ett högre pris än vad alla andra just då tyckte objektet var värt.

      Men det är ingen tävling där den som får objektet har vunnit någon tävling. För det är enkelt att vinna en sådan tävling, bara betala mer än vad alla andra tycker det är värt. Det intressanta är att få objektet till ett pris det är värt eller helst lägre.

      Radera
    3. Om en bostad är värd en miljon för mig, men bara 995000 kr för andra så ser jag mig ändå som en vinnare. De andra kanske inte förstått potentialen, eller också har de bara dålig smak.

      Radera
    4. Så är det, en kanske kan hyra ut vilket kanske någon annan spekulant inte kan vilket ger olika värden för olika budgivare. Men om du betalar mer än mig så har du från *min* aspekt betalat för mycket eftersom jag kan inte motivera det priset från mina förutsättningar. Dock kanske inte från din aspekt det är därför det inte går att prata om att någon ”vann” en budgivning egentligen.

      Radera
    5. Nej, det är ett viktigt påpekande, att vinst inte behöver vara något bra när det gäller auktioner.

      Radera
    6. Enligt teorierna (grovt), antingen bjuder man vad man tycker det är värt och någon bjuder över och man ”förlorar”, men eftersom man inte tyckte objektet var värt så mycket som det såldes för är man nöjd ändå., Eller,

      Så bjuder man mindre än vad det är värt och riskerar då att inte få objektet, eller:

      Så bjuder man vad det är värt och får man objektet är man nöjd och man maximerat sina chanser att köpa objektet.

      Att bete sig annorlunda än att bjuda vad det är värt är irrationellt har bara med psykologi att göra. T.ex. att andra kan få för sig att objektet är mer värt än vad det är p.g.a. många budgivare.

      På Tradera följer jag slaviskt modellen att bestämma ett pris jag är beredd att betala och kort innan auktionen tar slut lägger jag automatbud på den summan.

      Får jag objektet är jag nöjd, får jag inte objektet är jag också nöjd eftersom priset blev högre än vad jag var beredd att betala.

      Tråkigt och torrt, men i alla fall rationellt.

      Radera
    7. Jag har absolut glatts åt affärer jag inte gjort och jobb jag inte tagit.

      Jag har aldrig förstått tidiga bud på Tradera eftersom det där, till skillnad från vid bostadsauktioner, finns en given sluttid. Dessutom får man varan till lägst möjliga även om man redovisat att man kan betala mer. Jag har aldrig köpt något där, men annars hade jag använt din taktik, lagt maxbud några sekunder innan.

      Radera
  10. Underbart inlägg. Been there done that. Kommer att tänka på en bekant som skulle köpa sin första lgh i Sthlm i 25-årsåldern och ringde in ett skambud till mäklaren (pre Hemnet) som mäklaren ignorerade (tidigt 2000-tal och glödhet marknad). Två veckor senare ringer hon mäklaren och frågar om lägenheten är hennes nu, hon hade ju inte hört något från honom så hon utgick från att den gått till henne...Blocket, Hemnet, drar till sig ett tvärsnitt ink. idiotas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul attityd som mäklaren hade förtjänat. Gäller alla människor förresten, så trist att det ska vara så jävla svårt att lämna negativa besked.

      Radera