lördag 18 juli 2020

Slakta Ullared

Någon på Twitter hade varit och shoppat på Gekås i Ullared och sa lite skämtsamt att han var den siste svensken att ta sig till Ullared.

Nej, här är en som ännu motstått ”frestelsen”. Inte särskilt svårt eftersom Ullared för mig står för huvudlös shopping av onödig skit. Shoppingresor där folk åker från hela landet till detta konsumismens Mekka för att köpa plastig smörja och kläder sydda av flinka asiatiska barnhänder.


Jag behöver inte ens titta på miffona i tv-serien Ullared, de där foppatoffelbeklädda fetknopparna som representerar dålig smak och stil på ett sätt som får en medelklasskille som jag att känna samhörighet med överklassmänniskor som gått på Sigtunas internatskola och rynkar på näsan när någon tilltalar dem med ”du”.

Det finns naturligtvis bra grejer att köpa även på Gekås och jag motsätter mig inte idén att handla på ett större varuhus där man tack vare låg kostnad för mark och personal kan hålla nere priserna, men själva fenomenet Ullared ger en bra bild av vad som är fel med världen.


Det enda bra som kommit ur Ullared är den här låten och hade de där klistermärkena Wahlbeck pratar om funnits på riktigt hade jag stått först i kön. Bara det inte varit på Gekås i Ullared.

51 kommentarer:

 1. Ullared är en mycket underlig företeelse. Sen tycker jag ungefär likadant om de flesta större köpladeområden runt omkring de större städerna, tex Barkarby, de flesta större köpcentrum som Mall of Scandinavia, och klientelet som hänger där.

  Det kanske inte bara är billigt skräp som säljs där visserligen, men nästan sammma hysteri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Barkarby handelsstad och Mall of Scandinavia finns det åtminstone kvalitetsbutiker (också). Ullared känns (för mig som inte har varit där) som ett stort Rusta eller Galne Gunnar.

   Radera
  2. Förvånad över din positiva inställning till sk kvalitetsbutiker. 9 gånger av 10 jag är inne i en sådan tänker jag att varorna som kostar 500% mer än motsvarande på Rusta knappast är ens 50% bättre. Galne Gunnar hade jag tyvärr inte förmånen att hinna besöka, så de kan jag inte uttala mig om.

   Radera
  3. Det var inte min mening, jag är negativ till i stort sett alla butiker. Rusta tycker jag är ganska skit rätt igenom, men handlar en del på Jula som väl ligger i samma prissegment.

   Har inte heller så starka minnen av Galne Gunnar. Hans slogan "Allt annat är vansinne" var åtminstone bra, men kanske inte helt sann.

   Radera
 2. Det är som med en spade. Du kan gräva med den eller döda någon med den.

  Allt går att bruka eller missbruka!

  Nu vägrar jag själv att gå in där men har tillbringat många timmar med beteendestudier på parkeringen.

  Det är oftast mor och dotter, eller två väninnor som småspringer in i affären.

  När dom kommer ut ur byggnaden, så ser dom så lyckliga och tillfredsställda ut, som en man bara kan drömma om att få dom att uppnå!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver låter helt klart som ett shoppingmissbruk, när man handlar för handlandets skull och inte klarar av att motstå frestelsen.

   Radera
 3. Aldrig varit där jag heller. Snart 56 år och har inte ens haft behovet med fem barn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skulle man tycka att man får behovet om man väl åker dit en gång, men jag bor för långt ifrån för att testa (förutom att jag verkligen, verkligen inte vill).

   Radera
 4. Du får inte glömma att driften att shoppa är starkare än sexualdriften, för många kvinnor!

  Får ge min kvinna godkänt, hon kommer aldrig ut med något hon inte bestämt att införskaffa redan hemma!

  Men då har hon indoktrinerats av att leva ett helt liv med burkkurt!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Burk-Curt hade jag glömt, vilken kille!

   Ja, planerade inköp är en annan sak, men jag tror inte att det är många procent av det som handlas på Ullared.

   Radera
 5. https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/klart-billigare-handla-pa-natet-an-i-ullared/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då nämner de ändå inte den största anledningen att det blir billigare att handla på nätet, att man inte dras med i masshysteri på samma sätt utan i lugn och ro kan jämföra priser och förhoppningsvis under processen ställa sig frågan "Behöver jag verkligen denna?".

   Radera
 6. Vi hade planer på att bila ner till Göteborg och Liseberg med barnen i år. Från Hälsingland. Sambon ville stanna till i Ullared på vägen hem. Pga Corona så strök vi det. Att åka till Ullared är det sista jag hade velat göra på min semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns onekligen positiva effekter även av denna pandemi :).

   Radera
 7. Jag tror att skillnaden mellan mig som investerar regelbundet och mina kollegor som inte gör det är inställningen till Ullared :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag skulle t ex gärna komma in på ämnet Ullared på en första dejt för att snabbt ta reda på om detta är någon idé.

   Radera
  2. Man blir bara förälskad i en person som ligger på ens nivå så man behöver inte checka av så mycket, i alla fall inte på ett oroligt sätt. Men du kanske inte är oroad heller.

   Om man ändå uppptäcker att man blivit förtjust i någon som är "fel" i ens ögon, kan man avsluta det hela och man bör syna sig själv och se vad hos en som drog en till den människan och sedan bättra sig eller ändra sig. Då dras man automatiskt till bättre person nästa gång, såtillvida du blivit bättre själv då alltså.

   Så funkar det här i världen, med de flesta typer av relationer och situationer! Fokus på hur andra inte ska vara för att duga åt en behövs inte. (Men väl fokus på önskemål om vad som önskas.) Det räcker längst att själv jobba på sig, att bli den person som duger åt en bra person - då dyker denn rätta person upp!

   Radera
  3. Det skrevs en debattartikel nyligen som gick ut på att om du upptäcker att din pojkvän inte älskar Greta Thunberg och sväljer allt hon säger med hull och hår måste du göra slut (min inställning kanske avslöjades nu). Det är ställt på sin spets, men nog lär man sig nya saker om människor man känt länge. Mindre jobbigt om det är en avlägsen bekant än en person man bor ihop med, men bägge sker.

   Radera
  4. Bara den som är på samma eller lägre nivå än den som skrev debattartikeln, kan påverkas av den i den riktning som var syftet. Resten betraktar det bara på olika sätt ovanifrån. Man är likgiltig, skrattar åt det eller bara avfärdar det. Ju starkare reaktion, desto närmare misstänker jag att man är nivån på det man reagerar på... Och det skriver jag utan att ha läst den. Tror inte det behövs efter din beskrivning. Låtet som rent nonsens bara.

   Man kan lära sig nya saker om gamla bekantskaper ja. Har blivit förvånad över vissa negativa saker några gånger, men har då anklagat mig själv mest för att jag varit blind för sådant som jag borde ha förstått tidigare. Men man lär sig så länge man lever. Och så får man väl acceptera och ha överseende med skillnaderna också. Man måste inte tycka lika om allt.

   Man bör komma ihåg att man lättare går bakåt eller nedåt om man inte är i rörelse framåt eller uppåt. Att tro det vara bäst att sitta still i båten kommer hamna i bakvattnet tids nog.

   Radera
  5. Vad menar du med samma eller lägre nivå? Nivå av vad - låsta tankar, socialism eller något annat? Jag läste artikeln och förstod inte om den var ärligt menad eller ett försök till satir, men helt klart finns synsättet. I samband med förra USA-valet gjorde människor i Sverige slut pga olika syn på Donald Trump.

   Nej, det vore trist att bara umgås med likasinnade, då hämmas man i sin utveckling. Lite grundläggande värderingar däremot.

   Radera
  6. Menar nivå av personlig kraft, alltså främst på tanke- och känsloplanet. Inte så politiskt alltså. Att man gjort slut pga olika idéer om Trump förvånar, tänker att det handlar om annat och att detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Eller att grejen är symbol för andra, kanske liknande skillnader. Så att göra slut kanske ändå var lämpligt.

   Att man bör dela grundläggande värderingar är absolut viktigt, det håller jag fullständigt med om. Inte lätt alltid att veta andras djupast liggande värderingar, inte ens om man känt dem hela livet. (Vet man sina egna?!) Vissa saker märks med tiden, andra är dolda. Det är ju i handling de prövas, inte på tankeplanet. Det kan visa sig att "egoisten" plötsligt blir den verklige hjälparen i nöden, medan "räddartypen" blir den som drar sig undan i kris. Eller gör annat icke förväntat om man tycker att ord och handling bör följas åt.

   Radera
  7. Jag är inte förvånad över att man gör slut pga olika syn på Trump. Jo, om det bara handlar om vem som är president i ett land långt borta för det påverkar inte våra liv så handfast. Det skulle gå utmärkt att leva i Sverige utan att ens veta vem som leder USA. På ett värderingsmässigt plan kan jag däremot förstå det, men då undrar jag hur de inte kommit på det tidigare.

   Radera
 8. Nedlåtande inlägg. Ta t ex den störste Ullared-profilen av dem alla, Morgan Karlsson. Han började spara i aktier som 12-åring och har myntat uttrycket "man är ingen riktig man utan ett par millar på banken". Han borde få hyllningsinlägg av dig snarare än detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket nedlåtande, det erkänner jag glatt. Och förmodligen samlar jag inga folklighetspoäng när jag berättar att jag aldrig sett programmet och inte visste vad Morgan hette i efternamn.

   När feministerna får höra hans definition av "riktig man" tappar nog han också några poäng ;-).

   Radera
  2. Har även kallat arbetslöshet och a-kassa för slapphet samt klagat på att det är för många röda på arbetsplatsen Gekås. Skulle kunna vara bff med dig.

   Radera
  3. Haha! Fast då blir väl han Conny-Klas sotis.

   Radera
  4. Ha, ha man blir ju varm i kroppen och glad när Ullareds pöjkarna ivartfall har fattat det där med sosseriets nackdelar i livet. Till skillnad från övriga delen av svenska folket då :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Jag blir onekligen sugen på att se programmet (inte att handla där). Min bild av Jörgen-Conny och Morgan var att de knappt klarar att knyta skorna utan personlig assistent.

   Radera
  6. Jag kan rekommendera deras reseprogram En stark resa. Titeln kommer sig av att Morgan har ett mål att göra minst En stark resa om året. Redan innan han blev kändis hade han således besökt alla kontinenter utom Australien. Ett så rikt liv kan man leva när man utöver att jobba heltid på Gekås dessutom är ersättningsbonde på helgerna.

   Jag håller Morgan som den mest underskattade tv-kändisen.

   Radera
  7. Känner igen det. Jag såg något inslag där Olle-Kenneth pratar engelska, möjligen för första gången i sitt liv. Det måste ha varit från ett reseprogram.

   Men visst, jag borde nog ge dem en chans och då skulle jag hellre se ett reseprogram än ett som utspelar sig på ett köpcentrum.

   Radera
  8. https://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Repotage/2010/februari/Med-Guds-hjalp-har-sapakandisen-fran-Ullared-blivit-aktiemiljonar

   Radera
  9. Ja, där är den klassiska artikeln! Morgan är i sanning en unik person som verkar tillfreds med livet. Många fokuserar på och förlöjligar Morgan för att han rör sig långsamt (gikt) och inte alltid formulerar sig perfekt. Men har är också en hårt arbetande mångmiljonär som bor stort, åker flott och reser långt, tillika stjärna i inte mindre än 2 tv-program. Innan man förlöjligar en sådan vardagshjälte kanske man skall jämföra med sina egna prestationer.

   Radera
 9. Det borde ju ligga högst på checklistan när man träffar sin eventuella partner, före utseende, ekonomi, eventuellt brottsregister, alkoholproblem och en hel del annat:-) Man får gå igenom en checklista innan första daten, typ:
  Checklista 1) Har du någonsin varit på Gekås eller planerar du att åka till Gekås någon gång under din livstid?
  Check 2) Har du någonsin varit på IKEA under helgen eller kan tänka dig att åka till IKEA under helgen?
  Check 3) etc

  Och så får man scanna av all social media historik så man ser att svaren är sanna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att du antagligen inte hinner långt på den listan innan svaret blir "Du, jag ska nog gå nu".

   Radera
 10. Har varit där ett par gånger när vi bodde i skåne. Inhandlades mest barnsaker när vi var gravida, de har helt klart bra priser på en del förbrukningsvaror. Köpte både babyolja och tvättlappar. Badbalja och blöjhink. Sen blev det väl några par strumpor och lite godis med, lite färdkost behövdes ju. Kom på att jag köpte min hårtrimmer där med, var nog runt 100kr billigare än typ netonet vill jag minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En 100 kr billigare hårtrimmer låter billigt för de flesta trimmers jag köpt har inte ens kostat en hundring. Förutom den senaste som gick lös på 400-500 kr om jag minns rätt.

   Radera
  2. Tror min kostade 300 nånting, så var ju runt 25% billigare. Oavsett så har det radikalt minskat klippkostnaden, på den tiden då jag gick till frisören(kanske var tredje/fjärde månad) så kostade det väl 250kr per gång.

   Radera
  3. Och nu hade det antagligen inte stoppat där. Jag som inte gått till frisören på över tjugo år brukar roa mig med att kolla frisersalongernas prislistor när jag går förbi en och tror 350 kr är det billigaste jag sett det senaste året.

   Radera
 11. Ullared är ju jätterolig. Brukar hyra husvangsplats varje år är så mycket roligt folk att tjöta med.Handlar gör jag med men bara efter lista skriven innan besök i affären. Helt underbar miljö runtomkring och visst är det både dyrare och billigare saker på GE-Kås. Men man kollar väl alltid priser innan man slår till, det gäller väl överallt.Ett ex 5-par jeans till pojken 1000 kr på Ullared hemma 1500= bensin tur och retur betald bara där. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert bra grejer till bra pris på Gekås. Det är själva fenomenet som äcklar mig.

   200 kr för jeans är vad jag brukar betala på kvalitetsbutiker som City Gross och Lidl, på betydligt närmare avstånd.

   Radera
 12. Jag råkar befinna mig på campingen i just, Ullared, precis i detta ögonblick. Kan meddela att det är inte mer trängsel i butiken här än det är på Ica maxi en söndag.
  Ang prissättningen kan man i princip räkna med att man hittar allting här till de priserna man hittar hemma när det är bra rea. Jag köpte några tshirtar och nu när jag söker på de hittar jag samma på zalando för dubbla priset. (Jack o Jones 2pack).
  Förbrukningsvaror har jag jämfört en del med öob hemma. De ligger på ca 30-40% billigare på gekås. Gör man som oss och köper en årsförbrukning åt gången så kan man spara en del pengar. Speciellt för barnfamiljer där det går åt en del.

  Ang Morgan från tv serien.
  https://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Repotage/2010/februari/Med-Guds-hjalp-har-sapakandisen-fran-Ullared-blivit-aktiemiljonar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rapport direkt från krigszonen alltså ;-).

   Tack för länken. Trist att höra att han tror att Gud plockar aktier åt honom, det kändes inte helt psykiskt friskt. Personligen undrar jag om det verkligen var Gud som gav honom magkänslan att det var rätt att investera i tobak.

   Radera
  2. Ja, men det låter fortfarandee som en bättre taktik än att läsa gruppen aktieraketer på Facebook...

   Radera
  3. Jag har lika dålig koll på Facebook som på tv-serien Ullared, men jag kan ana. Det fanns ju anledningar till att jag övergav plattformen :)

   Radera
 13. Flera av grundarna verkar ju tyvärr vara värsta sortens pinsamma nyrika. Bilparker med Mclarens, Audi R8or och byggs det hus ska det likna slott med tinnar och torn. Som riddarborgen de byggde som barn.. Vuxenbebisar. Varför ska man som konsument bidra till det?

  Varför kan inte fler superrika vara som typ Martin Lorentzson (Spotify) - "vad kör du för bil"? "Jag har ingen bil, jag har en cykel"


  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med och minns när Jonas Birgersson bodde i ett studentrum i Lund under Framfab-tiden och gick runt i sin Helly Hansen-tröja. Kan inte tänka mig att han heller hade bil.

   Radera
 14. Det här var ju riktigt kul! Nu blev jag lite fast i din blogg och läste om din syn på Ullared.
  Jag har samma syn som dej på fenomenet, dock har jag varit där, inte bara en gång utan 3!!! För sådär 10-12 år sen.
  Häpnade redan då.
  Där stod X antal bussar på speciell parkering (stor).
  Varuvagnarna var dubbelt så stora som vanliga i matbutikerna.
  Ett litet tåg kunde frakta folk och vagnar till bilparkeringar som låg längre bort så man bekvämt kunde ta sej därifrån med sina inköp.
  Då fanns det sådär 60 kassor, lång kö i alla och varuvagnarna var överfulla.
  Jag åkte med en organiserad bussresa, vilket iofs var trevligt. Men det var ju ett jäkla jobb att handla i sådär 8-9 timmar. På bussen hem fick vi skriva en lapp hur mycket vi handlat för och så räknade reseledaren ut genomsnittet vad varje person handlat för. Tror det hamnade på ca. 3000. Men det var nog en rätt låg siffra för genomsnittet i stort.
  Nu är jag botad från fenomenet Ullared och har egentligen ingen längtan dit. Fast när ett av våra barnbarn (10 år) så gärna ville åka dit så kunde jag inte säga nej. Men sen kom coronan så då blev det legitimt att slippa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är fast :)!

   Min bild av Ullared är tjockisar i foppatofflor som går runt och köper skit samtidigt som de intalar sig att de är ekonomiskt smarta eftersom samma skit är dyrare någon annanstans.

   Den bilden behöver inte vara sann, men ta ditt exempel. 3000 kr för tio år sedan motsvarar kanske 4000 kr nu. Det tar mig kanske tre år att köpa kläder och förbrukningsvaror för 4000 kr. Är det dessutom billigt på Ullared (och det betvivlar jag inte) är det kanske fem års konsumtion på en dag. Det känns bara inte sunt.

   Radera
 15. Intressant att så många här koketterar över att aldrig ha varit på eller aldrig skulle besöka Ullared.
  Man är tydligen en lite finare människa om man inte gör det.
  Men att gå till genomdeprimerande Lidl för att spara 50 öre på en konservburk tycks vara ok.
  Ett tips då i all välmening. Fortsätt hålla er borta. Det är så mycket enklare att ha bestämda åsikter då, haha.

  ps Jag besöker Gekås 1-2 ggr om året men bor iofs inte så långt därifrån och undviker högsäsong.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det är att kokettera att konstatera att man aldrig varit där. Uppfattar du det så kanske du själv uppfattar det som inte så fint.

   50 öre på en konservburk på Lidl? Nu handlar jag sällan konserver på Lidl, men jämför man med Ica är det nog många kronor per burk. Det är det åtminstone om jag jämför Ica och Willys.

   Radera