”Det ingår i mäklarens uppgifter att bedöma vad bostaden är värd och marknadsföra den. Det är viktigt att mäklaren anger korrekta uppgifter i marknadsföringen. Att medvetet ange ett allt för lågt pris för bostaden är förbjudet.”
Jag vet inte mycket om FMI, men antar
att det är en av deras viktigaste och vanligaste uppgifter att beivra övertramp
från mäklare, så om de inte gör det undrar jag varför de finns.
Men innan jag ifrågasätter deras existensberättigande tänker jag
ta reda på hur det ligger till.
När jag nyligen sålde en lägenhet
fick jag nämligen tampas bl a mot en i samma storlek som slumpades ut. I en förening med snittpriset 32000 kr/kvm satte
bostadsmarknadens oseriösaste aktör Notar ut en topprenoverad
trerummare för 25000 kr/kvm, alltså 28 procent under snittet där
de givetvis inte under några omständigheter hade trott att den inte
skulle gå upp minst 30 procent. Inte minst för att den först
listades på Hemnet i fem veckor som en kommande försäljning,
”kontakta mäklaren för mer information”.
”Anlita Notar! Ibland följer vi
lagen.”
Mycket riktigt, efter mindre än ett
dygn hade tre budgivare pressat upp priset några hundratusen kronor
och efter ytterligare några dagar hade ett helt gäng budvilliga
spekulanter fått lägenheten att stiga 39 procent från
utgångspriset. Helt rimligt i förhållande till skicket, men helt
orimligt i förhållande till lagen.
Så nu ska vi se. Mäklaren är
kontorschef och enligt egen utsago ”en mäklare med driv,
engagemang och en konstant strävan att göra dig så pass nöjd att
du rekommenderar mig till alla dina vänner och bekanta”. Hon är
såklart fullt medveten om att hon måste kunna ”bedöma vad
bostaden är värd” och ange ”korrekta uppgifter i
marknadsföringen”. Jag kommer att anmäla försäljningen till
Fastighetsmäklarinspektionen och återkommer med en uppföljning på
bloggen så snart jag kan.
Om fler anmäler samma objekt så kanske din anmälan får en större tyngd. Skicka gärna fler uppgifter, så ser jag till anmälan henne.
SvaraRaderaTack, men jag är rädd att en organiserad aktion snarare skulle ge motsatt effekt.
RaderaJa, när du ändå säger det så tänker ivartfall jag på att jag aldrig noterat en mäklare som har följt detta när jag har titta på fastigheter. Och det är otaliga gånger jag gjort det.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, lite fantasi på toppen är en sak, men när de helt uppenbart hade tackat nej och kastat på luren om någon direkt erbjudit dem 30 % över utropspriset är det något galet.
RaderaHär tycker jag att lagen(och det normala förfarandet) är ganska konstigt. Eftersom det är ett auktionsförfarande är det ju egentligen aldrig ett pris man sätter, det är ju bara en siffra där det är tänkt att budgivningen ska starta.
SvaraRaderaEgentligen borde det inte kallas pris alls, och då kan man väl sätta vilken siffra som helst. Kallar man det däremot "accepterat pris", vilket var poppis ett tag, så är det ju en helt annan sak.
Sen ska man ju naturligtvis följa lagen om den finns, även om man inte gillar den.
Ja, ett acceptpris ska man kunna sälja för, det är (eller ska åtminstone inte vara) en siffra tagen ur luften.
RaderaI grunden är svenskar usla på att göra affärer och att förhandla - så en situation där det inte finns en färdig prislapp (typ som på H&M där det tydligt står att tröjan kostar 199:- ) får folk att känna sig obekväma och ibland även göra galna saker som att oreflekterat höja sitt bud på en bostad med en halv miljon.
RaderaPå något sätt tror jag det bottnar i den lika välbekanta svenska konflikträdslan - man klarar inte av att med gott humör vara "konstruktivt oense" som det ju handlar om i en förhandling, där man till sist med lika gott humör kommer fram till en lösning där båda parter är lika nöjda eller missnöjda och skiljs åt som vänner.
Jag känner inte riktigt igen mig i den bilden. Jag tror mig vara genomsnittligt konflikträdd, men tycker att förhandling kan vara både intressant och lite kul.
RaderaFungerar ens lockpriser? Jag känner iallafall stor aversion mot att betala långt över annonspris.
SvaraRaderaDe enda gånger jag skulle vilja anmäla är när säljaren vägrar att sälja till annonspriset (för att det är för lågt) även om det är högsta eller enda budet.
Åtminstone tror jag att det funkar för att jävlas med konkurrenterna. Hur sugna tror du mina spekulanter var de dagar det fanns en topprenoverad lägenhet bredvid med ett 20 procent lägre pris? Inte särskilt.
RaderaJag fattar inte ens varför det är olagligt. Det är en auktion och på i princip alla andra auktioner och marknadsplatser så sätts priset till vad man vill, inte sällan 1 kr. Sen kan man ha reservationspriser och annat och man förbehåller sig rätten att itne sälja etc.
SvaraRaderaVarför är bostäder så annorlunda och varför känner man sig lurad för att ett utgångspris var x kr? Som köpare bör man ha viss koll på marknaden man handlar på.
Vad är dessutom att betrakta som ett lockpris, blir det lockpris för att ett objekt steg med en viss procent eller är ett lockpris ett pris satt en viss procent under snittpris på marknaden?
Helt obegriplig lagstiftning.
Jag kan köpa argumentationen, men är inte så insatt att jag vågar ha en egen åsikt. Min invändning är att när det finns regler måste de följas av alla, annars drabbas de som rättar in sig i ledet medan de som skiter i dem skaffar sig fördelar.
RaderaNär lagen säger att utropspriser måste vara rimliga förstår jag att spekulanterna på mitt objekt ifrågasätter min prissättning när någon annan sätter ut en bostad i samma storlek och mycket bättre skick flera hundratusen kronor billigare. För är den andra rimlig är min orimlig.
Nja, på de flesta auktioner finns ett utropspris som inte är 1 kr utan någon har gjort en uppskattning av vad som är någorlunda rimigt att starta på. Sen händer det ju både att saker säljs under utropspris och att t.ex. sällsynta möbler eller konstverk drar iväg något alldeles galet och säljs många gånger över utrop. Det handlar förstås om utbud och efterfrågan och hur gärna någon eller några spekulanter vill köpa vad det nu råkar vara som säljs.
RaderaNätauktioner av begagnade kläder startar ofta på 1 kr, men när det gäller bostäder får man ju inte gör det. Och får inte jag ska ingen annan heller.
RaderaHär är FMI:s instruktion: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-2009606-med-instruktion-for_sfs-2009-606
SvaraRaderaOch där står det att de ska "utöva tillsyn över registrerade fastighetsmäklare", alltså se till att de följer lagar och regler, som den jag citerat här uppe.
RaderaNär vi sålde förra året hade vi möte med några olika mäklare, en sa att vi skulle ha utropspris på 900 000kr så det inte skrämmer iväg köpare, absolut inte över en miljon sa hon. En annan mäklare, som vi sedan valde, sa 1 050 000kr. Efter budgivning så såldes objektet för 1 340 000kr. Har för mig att den första mäklaren sa något om "så det blir lite mer lockande" men kommer inte exakt ihåg ordvalet.
SvaraRaderaDefinitionsfråga om ett pris med syfte att vara lockande kan ses som ett lockpris ;-).
RaderaJag sålde ett hus i höstas och Googlade på "Bästa mäklaren i ….." och fick då kontakt med en sorts mäklar-mäklare som hade samlat bästa mäklare i staden. Jag valde då en som jag hade läst om. Han fick ut 300 000 mera än vad jag hade varit nöjd med.
SvaraRaderaLåter helt klart värt det. Det där tycker jag är svårast i processen, att hitta en mäklare man har förtroende för. Motsatsen verkar lättare.
RaderaBra att du anmäler och ser fram emot uppföljning. Ett otyg.
SvaraRaderaEn nymodighet man såg en hel del under våren var "snart på marknaden". Normalt brukar det röra sig om 1-2 veckor men nu byttes det ut till månader... Översatt från mäklarspråk: vi vågar inte lägga ut bostaden eftersom efterfrågan på marknaden just nu är för låg och utbudet för stort för att få igång en budgivning. Men vi lägger nästan ut bostaden och hoppas att du är dum nog att göra en snabb affär, gärna med premie, istället för att vänta ut marknaden.
Ja, jag blev irriterad. Först "snart på marknaden" och sedan ett pris minst en halv miljon för lågt. Vet inte om det kan leda någonstans, men då har jag åtminstone gjort vad jag kan.
RaderaVår bostad ligger som "kommande" sedan några månader. Det är ingen taktik, utan bara att ingen annan jäkel säljer heller så vi har inget utbud att hitta nästa bostad i.
RaderaAha! Så kan det ju också vara. Min invändning mot fenomenet är främst att en mäklare som haft ett kommande objekt ute en längre tid borde ha skaffat sig en god uppfattning om intresset så att man "slipper" sätta ut bostaden 40 procent under rådande marknadsvärde.
RaderaUtifall att någon vill veta fortsättningen har jag efter ett par månader fått reda på att min anmälan lett till ett tillsynsärende, men ännu inte fått någon handläggare.
SvaraRaderaDet fick jag dock ta reda på själv. Myndigheten ger ingen automatisk återkoppling när något händer i ärendet. De värnar om integriteten. Dock inte om anmälarens integritet eftersom mina personuppgifter (som sig bör, antar jag) blir offentliga för den anmälda mäklaren och alla andra som vill gräva.