söndag 26 juli 2020

Så går det med outtömlig kassa

Alla barn får inte längre veckopeng. Det är synd för det är en bra första lektion i att hushålla med pengar. Köpte man godis för hela veckopengen var den slut och man blev tvungen att invänta nästa veckas utbetalning. Men vad skulle hända om den som sparar tvingas lämna en del av sin veckopeng till sin slösande syrra? Jo, då skulle Spara lära sig att enda sättet att få använda alla sina pengar är att göra av med dem, och Slösa att hon lika gärna kan spendera för då får hon mer pengar.


Det här är tyvärr inte ett fiktivt exempel, bara det att Slösa heter Malmö. Den moderata twittraren Susanna Silfverskiöld (kul med människor vars partibeteckning hörs på namnet) har gjort en sammanställning av Malmös galna projekt möjliggjorda av det kommunala utjämningssystemet. Läs helst hela tråden, men här kommer ett axplock.

En halv miljon lades på att spela in ”ljudet av Malmö” som bl a bestod av inspelad tystnad från Malmö Stadsbibliotek. Hade man varit ute efter mer typiskt malmöitiska ljud hade jag föreslagit granatsprängningar eller varför inte den poetiska kärleksförklaringen ”Ey, ja ska knolla din mamma, jewla svennehora!”?


Malmö torde också vara den enda kommunen som har en egen skateboardsamordnare. Det kostar Malmö 2,5 miljoner om året. Eller rättare sagt, det kostar 2,5 miljoner för invånarna i bl a Danderyd och Solna eftersom deras skattepengar skickas till kommuner som bränner sina pengar, med Malmö i ohotad ledning.

Jag vet inte om Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh fick veckopeng när hon var liten. Troligen, för hon är i min ålder och det var normen på min tid. Men även om veckopeng är en bra början är det ingen garanti för ett vettigt ekonomiskt sinnelag.

19 kommentarer:

 1. "Vi ska spela in tystnaden och se vad det kan bli av det" Aaaah, hippies! Dyra hippies, men konservativa i den mening att de är dyra för andras pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid andras pengar. Känns som att det är där det måste lösas.

   Radera
 2. Jag håller helt med dig i sak ang. slöseri och Malmö är ett bra (dåligt) exempel på hur man inte ska slösa med skattepengar. Dock... En del intressanta reflektioner i den här artikeln om bl.a. utjämningsystemet där man numera slentrianmässigt häver ur sig att Stockholm göder resten av landet. Forskarnas slutsatser här är snarare att det är Stockholm som drar mest nytta av situationen i Sverige.

  https://www.sydsvenskan.se/2020-07-26/stockholms-inkomster-drar-ifran-resten-av-landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låst artikel nedanför ingressen, men jag är inte säker på att Stockholm i stort finansierar övriga landet. Kan inte säga att jag någonsin hört argumentet (annat än som försvar efter att landsbygdsbor i Norrland hävdat motsatsen) så de där "numera slentrianmässiga" diskussionerna tycks jag ha missat.

   Radera
 3. Japp, det kommunala utjämningssystemet är helt vansinnigt.

  Hela systemet bygger på att belöna de som inte tar sitt ansvar. Egentligen borde Stockholm börja missköta sig så att hela systemet blir neutralt. Det vore en aktivism jag kunde stå bakom.

  Det vore intressant att se hur bidragsmottagandet ser ut i röda vs blå kommuner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag är fel metod.

   Bidragsmottagandet är högre i röda kommuner. Frågan är vad det beror på, om bidragssökande i större utsträckning röstar rött eller om blå politiker är bättre på att styra. Jag tror på alternativ 1 medan de blå politikerna säger alternativ 2.

   Radera
 4. Inspelningen av tystnaden hade jag förträngt, det är för pinsamt. Det jag senast stört mig enormt på är publicerat i Sydsvenskan 16 juni i år: "Sydsvenskan kunde i helgen berätta om ett delvis hemligt nätverk som skapat något av ett underjordiskt socialförsäkringssystem för papperslösa i Malmö. Nätverket, som består av en blandning av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar, erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning. Insatserna finansieras främst genom insamlingar och ideellt arbete, men också genom bidrag från såväl regeringen som Malmö stad." Regeringen och Malmö stad finansierar alltså också den olagliga verksamheten. Var är logiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om pinsamheten, men ibland måste man påminna sig om dårskapen.

   Dessa "stora etablerade hjälporganisationer" som Rädda Barnen, Stadsmissionen och andra skattefinansierade aktivister stör mig alldeles vansinnigt. Tacka vet jag flyktingsmugglare som åtminstone står för att de är hjärtlösa svin än de som saboterar samhället men påstår sig drivas av godhet.

   Radera
 5. Som Malmöbo finns det många delar av slöseriet som jag skäms för.
  Dock så är vissa delar av stödet motiverat. Många malmöiter jobbar i Danmark. Det finns ett avtal mellan staterna som gör att dessa betalar skatt i Danmark, sedan betalar danska staten en summa pengar till svenska staten som kompensation. Dessa personerna använder den kommunala servicen men betalar ingen skatt till Malmö. Därför är en del av bidraget motiverat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som väl borde kompenseras av Köpenhamnare som åker till Malmö och jobbar? Eller åtminstone hade gjort om Stjernfeldt Jammeh ägnat tid åt att utveckla stadens näringsliv istället för att spela in ljud eller öppna upp feministiska tankesmedjor.

   Radera
  2. Skateboard-samordnaren kanske är ett primärt skäl till att så många danskar vill jobba i Malmö?

   Viktiga skattepengar för en bankrutt kommun ;)

   Radera
  3. Jag har väldigt dålig koll på målgruppen för skateboardsamordning, men det känns inte som att det borde vara högprioriterat ens i rika kommuner.

   Radera
  4. Nja eftersom det danska löneläget är väsentligt högre så är det få som åker den vägen.

   Radera
  5. Ja, om man inte är dansk och vill jobba som skateboardsamordnare eller spela in tysta ljud på jobbet, för då tror jag Malmö är stället att söka jobb på.

   Radera
  6. Köpenhamnare som åker till Malmö och jobbar betalar skatt i Danmark så det där är klyddigare än så.

   Radera
  7. Så svenskar skattar i Danmark och danskar gör också det. Klyddigt var ordet ;-).

   Radera
 6. Det bäst kanske är att EU nu tar efter Sverige och på allvar inför ett utjämningssystem mellan medlemsländer? Norra EU ska finansiera södra eu. Det blir bra det här som Carl Bildt säkert skulle ha sagt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev inte det redan beslutat förra veckan?

   På något sätt känns det orättvist att svenska ska skicka pengar söderut. Till länder med lägre skattetryck och lägre pensionsålder. Men det är väl bara jag som har fel "värdegrund" som vanligt...

   Radera
  2. Helt galet (vilket brukar borga för att tokpensionären Bildt står vid sidlinjen och hurrar)!

   Radera