torsdag 30 juli 2020

När livet ger dig citroner – sök bidrag

Du blir vad du äter”, sägs det, men det kan inte stämma för det skulle ju innebära att merparten av mänskligheten äter idioter. Däremot tror jag att det går att påverka sitt öde.

En som verkligen gör det är tioårige Leon Buregren som köpte en båt att sälja glass ifrån. Båten köpte han för pengar han tjänat på annat. För man drar ju inte igång affärsverksamhet när man är tio, den här killen började när han var två! Glasspengarna vill han investera i aktier, där hans plan är att gå in billigt och sälja dyrt. Lustigt, det är ju precis min taktik!


Okej, Leon är extrem, men det är ett gammalt klassiskt sätt att tjäna pengar, att börja sälja något ätbart där det är mycket folk. Små pengar, men höga marginaler. Det kan vara jordgubbar eller godis. Eller lemonad! Det är populärt, åtminstone där det är varmt. Så inte i Sverige, men i USA är ofta första kontakten med näringslivet att ställa upp ett saftbord vid tomtgränsen i hopp om att locka grannar eller förbipasserande.

Men så kom coronapandemin och då sprack idén för ett tag. Eller inte. Företaget Country Time ger stimulanscheckar till barn som inte kan tjäna pengar på att sälja saft. Gulligt, kan tyckas, men Country Times PR-trick resulterar i att massor av barns första arbetserfarenhet är att inte arbeta utan istället söka bidrag.


It can be saved or, better yet, spent to invest in the local economy.

Jag tror att han får rätt där. Oavsett ålder verkar det gå lättare att sätta sprätt på lättförtjänta pengar än de man fått jobba för – lätt fånget, lätt förgånget. Men vad tror ni, vem blir morgondagens Ingvar Kamprad – Leon som lärt sig sälja leksaker, äppeljuice, chokladbollar och glass, eller amerikanska barn som lärt sig fylla i ett bidragformulär?

10 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja säga att Leon borde ha bäst förutsättningar. Men å andra sidan bor ju han i Sverige och kommer snart, mycket snart, få lära känna Skatteverket. Sedan socialismens våta filt över verksamheten och en rejäl dos jante. Det ska väl lära Leon att rätta in sig i ledet på arbetsförmedlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att Leon rättar in sig i ledet. Möjligen flyttar han.

   Radera
 2. Den där bilden av fågelungarna ovan är så oerhört passande på dagens Sverige, tyvärr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Fast Leon utnyttjar gratis barnarbete av sina kompisar utan betalning och betalar troligtvis ingen skatt förutom momsen på glassen han köper in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att han inte betalar någon skatt. Det lär han hinna göra så att det räcker och blir över, men tyvärr tror jag att han betalar skatt även nu.

   Men det där med gratis barnarbete måste du förklara. Varken i artikeln eller i filmklippet framgår det att någon mer än han själv skulle jobba i rörelsen.

   Radera
 4. Jo jag bor där men han har kompisar som hjälper honom han ger dom en glass ibland å så får dom åka med honom på båten. Men det räknas knappast som betalning av utfört arbete. Att inte betala skatt och lön med sådana förhållanden skulle jag också kunna tjäna kosing som bara den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det borde vara lite skillnad på vuxna och tioåringar, men ur skattehänseende är det ju inte det så har man anställda ska man betala avtalsenlig lön och sociala avgifter.

   Om däremot en tioåring håller en annan tioåring sällskap på jobbet och kanske hjälper till att lyfta en låda eller ta betalt för en glass ser jag inga problem med att de får en glass som tack för hjälpen. Personligen hade jag inte sett något problem i det även om de vore 18 eller äldre.

   Radera
 5. En sann entreprenör landar alltid på fötterna och jag tror inte att Leon kommer att behöva fylla i någon bidragsansökan...ever!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte med den starten, men hade han fått bidrag för att göra ingenting i sommar är jag inte lika säker.

   Radera