”Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt.”
Varje vecka ringer 150-250 personer. Vi
får väl anta att de som beskrivs i citatet inte är en majoritet,
men det är alltså ”många” som inte förstår att hyran måste
betalas. Det här är vuxna människor som skrivit på ett
hyreskontrakt där det tydligt framgår att obetalda hyror leder till
vräkning. Men de ”har inte kunskap”.
Ansvar för sin ekonomi och fulla
medborgerliga rättigheter har de däremot, inklusive rösträtt. Det
innebär att de även framöver har rätt att skriva på kontrakt de
inte förstår och kan stjälpa ekonomin för företag och
privatpersoner som tar ansvar för vad de lovar, betalar vad de är
skyldiga, lämnar ut varor och lägger ner arbetstimmar, som sedan
förblir obetalda när kundens utlovade del i avtalet uteblir
eftersom denna inte förstått att han/hon förbundit sig att göra
rätt för sig.
Brysk Inkasso – ”Driver in, ger
igen, slår tillbaks!”
Att omyndigförklara låter som ett
förfarande från Sovjetunionen eller Nazityskland på 30-talet, men
vad är alternativet? Att avvakta tills den skötsamma delen av
befolkningen slutar göra affärer eller driver in pengarna genom att
skjuta den skyldige i knäskålen (en ännu tydligare
betalningspåminnelse) vore det bättre om man såg över
lagstiftningen nu. För allas trevnad.
Om man hela sitt liv blivit bortklemad av, först föräldrar/förmyndare och sedan valfri bidragsinstans är det kanske lätt att tro att någon annan alltid betalar.
SvaraRaderaDet där med fulla rättigheter och rösträtt är intressant. Det är mindre än 100år sedan rösträtten förlorades om man levde på bidrag. Eller suttit i fängelse. Eller inte betalat sin skatt. Och omyndigförklaring försvann, som du skriver, för bara drygt tretti år sedan.
I det sammanhanget var det bättre förr.
Ja, alla förändringar i ett samhälle är inte per definition lyckad utveckling och den minskade korrelationen mellan handlingar och konsekvenser har definitivt en nedsida.
RaderaLarsson,
SvaraRaderaDin blogg är en ropande röst i en öken. Kul att du jobbar vidare.
Mvh
Lars
Tack!
RaderaVäldigt välformulerat svar. En ropande röst i en öken. Det är nog faktiskt så det ligger till tyvärr.
RaderaVet inte om det ska ge mig prestationsångest, eller tvärtom eftersom väldigt få ändå lyssnar i öknen, men jag fortsätter skrika på.
RaderaNär jag läser artikeln kan jag inte låta bli att läsa in i citatet att de inte förstår att de blir av med hyreskontraktet. Om de ringer hyresgästföreningen antar jag att de förstår att de måste betala hyran men att de inte fattar konsekvenserna av att inte göra det. En av de intervjuade i SR hade ju i maj kommit fram till att besparingarna inte räckte längre än till juli, vilket ändå tyder på en ekonomisk medvetenhet.
SvaraRaderaEftersom det handlar om många som ringer har de säkert väldigt olika ingång. Hörde intervjun med hon som bara klarade två månader och tyckte att hon var rätt sansad, av två skäl: 1. Hon skyllde inte ifrån sig. 2. Hon gjorde något åt det (hyrde ut i andra hand medan hon själv flyttade runt bland kompisar) istället för att bara rycka på axlarna och tänka att den där Någon Annan får lösa det, som Patrik Sjöberg tyckte:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2020/05/sjoberg-floppar.html
Patrik har nu försökt skapa en alternativ intäkt genom att börja podda. Han är således ett utmärkt exempel på vikten av piska i ett samhälle. Får man inte tillräckligt höga bidrag tvingas man skaffa inkomster på annat sätt och det gör Patrik nu genom att prata med strippor och prostituerade i poddformat
RaderaLåter som en god idé (och en podd jag aldrig i helvete skulle lyssna på).
RaderaNej jag tycker det är bra att alla har rösträtt, det gör samhället bättre. Dom smarta tvingas att undervisa resterande. Om du inte kan övertyga en idiot då kanske man bör överväga hur smart du egentligen är?
SvaraRaderaOch hur tycker du det systemet funkat i Sverige de senaste decennierna? Om idioten är tillräckligt idiotisk når du inte fram hur smart du än är.
RaderaDet har ju funkat ganska bra ändå tycker jag vi har ju inte förvandlas till Venezuela men man måste ju tänka att demokratin är en långsam process. Att alla ska med i båten först. Nu ser det ut som att mycket kommer att vända.
RaderaOm måttet på bra är att det finns någon som gjort det sämre har det möjligen gått bra, men jag tycker att vi kan ha lite högre ambitioner. Särskilt med tanke på att det funnits tider i historien då vi inte behövt jämföra oss med U-länder i tredje världen för att stå oss gott.
RaderaHaha ja sparo! Just så!
Radera"...men vad är alternativet?"
SvaraRaderaVi lever ju precis i det samhälle som ÄR alternativet, dvs staten/kommunen ser till att "utsatta grupper" inte alls behöver tänka på att fullgöra sina ev. skyldigheter för här träder representanter för det offentliga Sverige in och täcker upp. Med stålar dom tagit från dig Sparo, med implicit hot om våld via ett av de befintliga "våldsmonopolen".
Hyser du inte samma åsikter (värdegrunden) som de av staten proklamerade, ja då blir det ingen uppbackning från den oändliga skattkistan utan du får själv stå ditt kast. Alternativt rätta in dig i ledet och skaffa dig några fler identiteter, och börja söka bidrag för de olika identiteterna.
Avtalsmotparterna får däremot vänta längre, väldigt länge, innan några stålars dyker upp. Ska vi gissa att några tusen år knappast kommer att räcka, tidsspannet får utsträckas vida längre än så.
Så vad ska samhället göra om det blir ännu fler tärande och ännu färre närande - höja inkomstskatten till 100 %? Det kanske inte ens räcker till slut.
RaderaJa visst Sparo, det är ju vänsterns dröm, att folket inser att alla pengar och tillgångar självklart tillhör staten.
RaderaDå är vi i Nirvana och har uppnått maximal lycka i samhället och det ska så förbli, det är först då som sann demokrati har uppnåtts. Och självklart tycker alla så, om de mot förmodan inte gör de får de bli "omskolade".
Paradiset, Sparo, paradiset. Endast onda människor vill inte komma till paradiset, och de är utsända av djävulen. Tro, äkta tro, är det enda som leder till paradiset, och tron på den rätta värdegrunden är som en stege med vars hjälp du tar dig dit.
Ja, Jonas Sjöstedt var ju väldigt tydlig i en uppmärksammad intervju nyligen om att han på sikt ville avskaffa privat ägande. Vacker dröm, kan tyckas, men jag tror inte att anledningen till att den aldrig lyckats är att "det inte var riktig socialism" utan att det var just det det var, och det funkar inte.
RaderaJag har aldrig förstått tanken att kommunism skulle vara en "vacker dröm" eller något som är fint i teorin men inte fungerar i praktiken tillsamman med alla andra dåliga ursäkter kring socialism och kommunism.
RaderaKommunism är vidrigt i både teorin och praktiken.
Om det inte funkar i praktiken spelar det ju egentligen ingen roll hur det funkar i teorin, men jag tänker att idén "var och en efter sin förmåga till var och en efter sitt behov" vore fin om det inte fanns avund, hävdelsebehov osv. Fast nu gör det ju det, så även om det kan funka i en familj skulle det aldrig funka i en större enhet. Knappast ens i ett kollektiv, definitivt inte en by och aldrig i helvete ett land.
RaderaHaha. Jag håller med dig som vanligt och jag kan ge dig ett erbjudande om att praktisera hos mig i mitt jobb som hyresvärd någon gång. Det kommer garanterat vara en intressant upplevelse för även om de flesta hyresgäster är smarta och trevliga så finns det inom gruppen hyresgäster en överrepresentation av just de människorna som du skriver om.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Jag tror att du behöver riktiga torpeder till det, inte bara någon med torpedskägg.
RaderaHar läst en del om problemet på amerikanska bloggar, men inte i Sverige där det bara är Hem&Hyras röst som låter. Kanske skulle du kunna skriva lite mer om vad du hör/upplever, exempelvis tillsammans med fastighetsägarna.
RaderaUnionen höjer månadsavgiften på a-kassan från 112 kr till 170 kr.
SvaraRaderaJag är kanske trög, men förstår inte kopplingen till Hyresgästföreningen, obetalda hyror, oansvariga påskrifter eller omyndigförklaringar.
RaderaJag har en annan infallsvinkel. Jag omyndigförklarar istället hyresgäster som är medlem i Hyresgästföreningen. HGF är en gammal socialistisk kvarleva som förr anförde "solidaritet" som argument för medlemskap. Nu anförs istället "om du inte är medlem kan din hyra höjas" och annat liknande nonsens. Deras medlemmar betalar 80 kr/mån för att visa "solidaritet" mot de som arbetar på HGF :O)
SvaraRaderaJa, jag har också mycket svårt att tro att det medlemskapet betalar sig.
RaderaSparo. Här följer en liten och väldigt kort förklaring till varför HGF är en av Sveriges mest förmögna organisationer. Om en fastighet är ansluten till den s.k. förhandlingsordningen så har HGF rätt till en ohemul ersättning per lägenhet med 12 kr per lägenhet och månad, vilket HGF har rätt till....för alltid. Det finns 1,3 miljoner hyresrätter i landet, av dom är minst 860 000 anslutna (eftersom de tillhör "allmännyttan"). Förmodligen ligger de anslutna lgh på 1.1-1.2 milj.
RaderaMin lite tramsiga poäng är att HGF drar in i vart fall 1.1 mil * 12 kr/mån= 158 400 000 kr/år på "förmånen" att få "förhandla" hyror :O) Summan måste hyresvärdar betala med tvång, men självklart hamnar den på de okunniga hyresgästerna hyror :O)
Onekligen bra betalt för något många skulle göra själva. Lite som fackförbunden.
RaderaSå talar två som aldrig själva har råkat i tvist med en värd som vägrar följa lagar och regler.
RaderaJa, förlåt, men det är ganska naivt och faktiskt till och med rent okunnigt att tro att alla värdar på något magiskt vis skulle vara så fina människor att de aldrig ägnar sig åt fulspel gentemot de människor som inte sällan står i direkt beroendeställning till dem. Ja, detta gäller i alla fall om du hyr av en privat värd.
Att förhandla hyran med någon som du vill stå på god fot med(för jo, det är en fördel att inte vara ovän med den du hyr din bostad av), är inte alltid så lätt.
Särskilt inte när denna värd ofta har hundratals andra presumtiva hyresgäster. Personer som kanske skulle vara villiga att betala betydligt mer än den hyra som HGF faktiskt har lyckats förhandla fram.
Jag har själv råkat ut för en riktig mardrömsvärd. En värd som köpte det lilla lägenhetshus där jag och min dåvarande pojkvän (nuvarande man) då bodde i. Och som omgående satte igång med att försöka höja hyran avtalsvidrigt (genom att på olika sätt försöka hota, övertala och manipulera hyresgästerna, en och en, att godkänna en höjning på cirka 30 procent.) När detta inte fungerade, och vi i huset istället slöt oss samman och gick med i HGF för att låta dem företräda oss, tilltog trakasserierna.
Hade vi inte haft HGF, vet jag allvarligt talat inte hur det hade slutat. Om inte annat, hade det tagit oss "vanliga" hyresgäster utan vana vid förhandlingar eller någon som helst juridisk kompetens, en himla massa tid att få ordning i detta. För att inte tala om all ångest...
Trots att detta är ungefär tio år sedan, och vi sedan länge flyttat därifrån, kvarstår vi som medlemmar. Det känns som en billig försäkring om vi någonsin skulle hamna i en liknande situation igen.
"Så talar två som aldrig själva har råkat i tvist med en värd som vägrar följa lagar och regler" fastslår du bara så där för att i nästa andetag kalla OSS naiva.
RaderaMen fortsätt du att vara med i Hyresgästföreningen. Jag tänker inte försöka hindra dig. Vem vet, 158 miljoner kanske inte räcker för dem att göra sitt jobb och då kan det vara just din medlemsavgift som fäller avgörandet.
Jag har så klart jobbat i Fastighetsbranschen, inget att hålla hemligt. "Anonym" är en person med koppling till HGF.
RaderaJag vill fråga anonym; vad ger er rätt att ha monopol på hyresförhandling och lägga beslag på vanliga människors pengar? Vilka skäl finns det som boende hos allmännyttan att vara medlem i er socialistiska organisation?
Sorry Sparo, jag blir automatiskt triggad av HGF-propagandister sent på kvällarna.
OT men har en fråga.
SvaraRaderaHur ser du som snålis på att betala för vardagstjänster? Typ städhjälp? Det sägs ju att tid och kärlek inte kan köpas för pengar men det är väl bara delvis sant. För det är ju egentligen det man gör, köper lite mer fritid.
Jag brukar ibland beställa mat från ICA på nätet och välja deras tjänst där man bara åker och plockar upp allt färdigpackat. Det kostar 59 kr men jag slipper hitta en parkering, trängas med folk i butiken (framförallt nu med corona), kanske också sparar någon slant på att jag inte kan impulsköpa något.
Egentligen har jag ju tid att handla. Men för mig känns det som en lite lyxig grej att göra sådär ibland, att slippa spendera den här tiden och istället kunna göra vad jag vill med den, vilket oftast är ingenting men det är också en syssla, avslappning dvs :)
Jag har inga åsikter om att andra köper bekvämlighet även om jag själv inte gör det. För mig känns alternativet att hämta upp maten som det sämsta. Man går miste om möjligheten att välja de finaste tomaterna eller upptäcka en nedsatt vara med kort datum, men man måste ändå åka dit. Finns det en risk att impulsköpa skit skulle jag jobba med den biten istället, men var och en gör som den vill.
RaderaI vissa fall, som att lämna in bilen för däckbyte, har jag haft åsikter (https://sparosverige.blogspot.com/2016/09/dackad-av-kostnader.html) eftersom "timlönen" man går miste om när man inte gör det själv kan bli väldigt hög. Med bokning av tid, resa och kö på däckfirman kanske man inte ens tjänar tid. Så det tycker jag är dumt, men ser man det som lyx värd att betala för är även det okej. Det jag reagerar emot med andras kostnader är när de tas lättvindigt. Man kanske inte ens förstått eller tänkt på att man får betala utan gör bara som alla andra. DET är förkastligt.
Det håller jag helt med om! Och kan tillägga att ska jag köpa grönsaker så vill jag välja själv. Det är de här gångerna när det är påfyllning av basvaror mest och jag liksom inte har lust och ork, då är den kostnaden värd det att slippa allt extra runt.
SvaraRaderaNär det gäller däckbyte håller jag med, det känns som en tjänst man inte använder om man inte måste. Det är snuskigt dyrt för det jobb som görs och det blir ganska styrigt med allt runt som du nämner. Den enda bra förklaringen jag hört är de som haft det för att de då får tillgång till gratis däckhotell när de bor i lägenhet utan extra förvaring, det kan jag köpa helt, även om det borde vara mycket ovanligt.
Själv har jag problem med ett knä så byta däck är svårt för mig då jag inte kan stå på knäna men det har jag löst med att min pappa eller svåger kan hjälpa mig i utbyte mot en liten gentjänst eller en middag jag gärna bjuder på.
Jag tror du har helt rätt i att många gör saker av lättja, de förstår liksom inte vad det är som kostar eller varför, eller så bryr de sig bara inte. Typ de som alltid köper påsar i affären (även innan "skattehöjningen"), hur dålig man än är på matematik så måste man ju förstå att det tillslut blir en rejäl slant. Framförallt eftersom att handla mat är något man gör relativt frekvent och kommer att fortsätta med hela livet utan uppehåll.
Jag tror också lite på att byta däck på plan mark två gånger om året för att fixa att byta en punktering i mörker och hällregn den gången det behövs.
RaderaOch hur trångt måste man inte bo för att inte få plats med fyra hjul? Jag bor i lägenhet, men har ju ändå källarförråd.
Ja, många gör "som alla andra", det är det jag vänder mig emot. Fattar helt och hållet att inte alla skulle vilja göra mina val, men många gör inga val alls, det bara blir som det blir.
De flesta har nog plats skulle jag säga. Min kusin bodde ett tag i en liten tvåa i Göteborg som varken hade källar- eller vindsförråd. Hade man något behövdes det alltså förvaras i lägenheten och där kan jag förstå om man kanske inte vill ha en trave däck året om. Samtidigt (som med min kusin) tror jag att den absoluta majoriteten av de som bor så inte äger en bil :)
RaderaSjälv har jag alltid haft tillgång till antingen två mindre eller ett stort förråd på de ställen jag bott. Trodde det var standard tills jag blev varse annat.
Ja, utan förråd förstår jag det, men det är ju lite extremt.
Radera