torsdag 2 juli 2020

Försäljningsrapport, första halvåret

Andra ekonomibloggare visar sin aktieportföljs avkastning i procent av sparkvoten med tillhörande färgglatt pajdiagram. Själv slutade jag med det när jag insåg att jag inte ens orkade försöka få det intressant för någon annan än mig själv. Hur investeringarna presterar beror på risknivå, strategi och en massa andra individuella faktorer.

Eftersom jag inte inspireras av andras redovisningar av finansiell avkastning ska jag inte göra en egen redovisning av min depå. Istället tänker jag redovisa min försäljning av ägodelar. Jag inser att det är ännu mer individuellt, men tror ändå att det kan inspirera.

Jag har sålt begagnat i över tio år – möbler, hemelektronik, böcker, hushållsartiklar, prylar. Många gånger har jag blivit förvånad över hur sånt jag upplever som värdelöst har ett värde för någon annan. Ibland otroligt högt. Andra saker är mer uppenbara, de har bara inget värde för mig.

No sopor for you!

Det senaste året har jag dock skruvat upp tempot och energin. I höstas dog min mamma och jag fick ett helt bohag av grejer jag inte ens valt från början. Att det skulle bli så stod dock klart långt tidigare. Jag hade dessutom bestämt mig för att själv flytta, vilket gör behovet av att göra sig av med överflödet ännu större.

När halva året gått kan jag konstatera att jag sedan årsskiftet sålt 253 saker för 33035 kr (bortsett från lägenheten då). Det gör 1,4 saker per dag, vilket låter helt galet när jag tänker på det, men det är inte så att jag vaknat varje morgon och funderat över vilka 1,4 saker jag kan avvara idag. Det går i omgångar då jag plockat ihop, rengjort och putsat, fotat och mätt, läst på om och lagt ut annonser.


Den som är slängd i huvudräkning märker att den genomsnittliga försäljningen gett 131 kr. Vanligen med 10 procent i avgift, så då är vi nere i 118 kr. Inga jättepengar, men många bäckar små. 30000 kr rätt ner i fickan är pengar, men processen är också ett sätt att städa och i viss mån sörja. Jag vill inte vara människan som sparar sin mammas prydnader eller kastruller som ett abstrakt minne om sakerna inte behövs i mitt liv. Alla som förlorat någon vet att känslan när man slänger deras saker i en container (vilket jag såklart också gjort) inte fyller kroppen med välbehag. Att ge dem ett nytt hem, även om det inte är mitt, känns bra.

Vägen till minimalism är långtifrån slut. Tidigare år har jag låtit bli att sälja under sommaren, men i år har jag inte tid att vänta. Och eftersom svenskar tack vare världens sämsta coronapolitik inte är välkomna någonstans just nu kanske några fyller semestern med shopping.


Jag hoppas som sagt inspirera någon att rensa ut sitt förråd, garage eller klädkammare. Om du har grejer att sälja för några hundra eller hundratusen vet kanske inte ens du, men om du testar att sälja ser du att det lönar sig. När du får snurr på verksamheten går det av bara farten. För mig är det numera normalt att ha 50 annonser igång. Hemmet töms och bankkontot fylls löpande.

20 kommentarer:

  1. Hej

    När är du redo att hinta om vart flytten går?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. När en ny bostad är införskaffad och datum satt, och även om jag jobbat på här hemma kan jag tyvärr inte säga att jag kommit närmare under våren. Ytterst frustrerande.

      Radera
    2. Om jag inte haft familj och kontorsjobb, hade jag nog flyttat till södra norrland och köpt ett torp med lite skog utanför en mindre stad. Närhet till berg och natur. Problemet är kanske att få till fiber.

      Radera
    3. Det största problemet är nog att vänja familjen vid tanken ;-). Ingen aning om Norrlands fibernät, men tycker att politiker från alla partier talat i decennier om hur viktigt det är med internet för landsbygden, för möjligheten att försörja sig där, av "demokratiskäl" och jag vet inte allt. Men jag har inte följt upp och kollat om det bara varit skitsnack från deras sida. Igen.

      Radera
    4. Jag har sett skyltar om att "här gräver vi för fiber" vid gamla torp långt ute i skogen med flera kilometer till närmaste granne. Så nog finns det bredband på vischan allt. Men det finns garanterat ställen som inte är anslutna också. Jag brukar mest faschineras över hur de får ekonomin att gå ihop med miltals grävning för att få ansluta några enstaka sommarstugor. Misstänker skattepengar...

      Radera
    5. Det finns en hel del bidrag att få till bredbandsutbyggnad, vilket nyttjats av norrlandskommunerna. Jag tror sannolikheten att stugan har fiber är betydligt större på den norrländska landsbygden än den skånska landsbygden. Samma när det kommer till mobiltäckning.

      Radera
  2. Du gör förmodligen rätt som utvandrar, innan de försöker låsa in svensken med flyttskatt. För de har ju redan försökt en gång, även om förslaget lades ned den gången.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är övertygad om att vi både får någon slags straffskatt på emigrering och att vi får tillbaka både arvs- och gåvoskatt. En del som drabbas kommer säga att det inte gick att planera för, att det var omöjligt att förutse. En del av dessa kommer söka sympati hos mig. Dålig idé, jättedålig.

      Radera
    2. "...det inte gick att planera för, att det var omöjligt att förutse"
      De menar väl då att riksdagen inte fattat beslut om det, med tidsbestämt datum om tre år framåt i tiden när det kommer att börja gälla samt att alla kanaler i statens regi har tjatat om det non-stop, i princip dygnet runt, i flera år i sträck. Och att staten annonserat i alla privata medier inkl sociala medier i minst ett år heltäckande. Först då kanske några kommer att säga att det "har hört något om det".
      Fast visst kommer det alltid att finnas de som säger sig inte ha hört eller förstått, DET kan vi vara säkra på att vi får höra och se på SR/SVT.

      Ska vi gissa på att det kommer att kallas något i stil med "antifascistisk solidaritestavgift" eller "feministisk kvoteringspeng" alternativt "för säkrandet av den liberaldemokratiska värdegrunden"

      Radera
    3. Det ligger i sakens natur att dylika skatter inte kan flaggas för i förväg för då planerar alla bort dem, men man får vara rätt ointresserad av svensk politik för att inte ha hört idéerna. Hux flux är de verklighet.

      Radera
  3. Några praktiska tips för att effektivisera emballage och paketering? Den biten hindrar mig nog mest från att börja ta tag i säljande. Dels ordna fram packmaterial i olika storlekar och format, själva packandet och spring till postombud. Tar ju sådan tid, eller är det bara jag?

    Bävar själv inför framtida husrensningar då min gamla mor under årens lopp samlat på sig ohyggliga mängder "bra att ha" föremål som bara ligger och tar plats. Travar med tidskriften Allers, plastbyttor från 60-talet, pärmar med elräkningar från 80-talet, plottriga prydnadsgrejer, husgeråd i överflöd mm. Mycket som passar i en container alltså men lika mycket som har viss praktisk nytta än idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min bostadsrättsförening har containrar, så det är i princip bara att gå ner och hämta kartonger i rätt storlek (https://1.bp.blogspot.com/-wq203wzKDvU/XWA8WWxZwLI/AAAAAAAAG0A/MQ6UR01bHtsnw9a-HeUWLU9I2ioNO16YgCLcBGAs/s320/skokartonger.JPG), samt bubbelplast och frigolit. Som förpackningsmaterial kommer man annars långt med tidningspapper.

      En del spring till ombuden blir det, men säljer man tjugo grejer på en gång kan man kanske klara sig med tre vändor förutsatt att de betalar någorlunda samtidigt. Jag ser det som motion och mina ombud är rätt smidiga så det är sällan jag behöver stå i kö.

      Se till att prata med mamma om bra-att-ha-föremålen innan. Jag hade en väldigt bra dialog med min mamma så att jag visste vad som var värt något och - inte minst - att hon inte hade haft något emot om jag slängt alltihop. Hon var lyckligtvis ingen samlare, men det blir ändå en massa grejer och när man tvingas ta besluten själv är det lätt att stuva undan istället för att göra sig av med sakerna.

      Radera
  4. Akta dig så att inte Skatteverket kommer efter dig har du sparat fraktkvitotton???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ju nästan inga kvitton längre, men de är dragna direkt från kontona, så jadå. Men även om Sverige gillar skatt är det än så länge skattefritt att sälja sina egna ägodelar begagnat.

      Radera
    2. nej det är det inte en snubbe som sålde sina gamla kamerautrustning för 150 000 över 2-3 år gick på skattesmäll

      Radera
    3. Mina försäljningar är ytterst sällan ens fyrsiffriga, så 150 papp är inte riktigt min division :).

      Radera
    4. Skatteverket har en luddig gräns på 50000 kr per år men om du säljer mycket saker kan det vara fråga om hobbyverksamhet

      Radera
    5. Jag är inte särskilt orolig. Jag säljer av typiska ägodelar för ett hem, ingenting egentillverkat och ingen systematisk försäljning. Det måste vara tillåtet att sälja av en familjemedlems dödsbo utan att klassas som affärsverksamhet.

      Radera
  5. Verkligen inspirerande! Tycker inte man gör annat än åker till tippen eller säljer saker men ändå tar det inte slut (och givetvis som en som hänger här kommer det inte in mycket heller...).
    Var säljer du dina saker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mest Tradera, men det beror lite på vad man ska sälja. På sånt som ska hämtas kan det vara bättre med t ex Blocket eller Fyndbörsen.

      Radera