Mat berör och upprör. Inte bara
dieter, även hur den tillagas och för vilka pengar. Märkligt
egentligen. VM-finalen i fotboll eller senaste riksdagsvalet, där
kan vi inte ha parallella historier. Ett lag vann, ett förlorade,
för att de var olika bra eller hade olika strategier som funkade
olika bra. Men alla (som inte lever i total fattigdom) kan äta vad
de vill utan att andra måste ta intryck eller bry sig.
Men jodå, jag har t ex fått höra att
min mat inte ger tillräcklig näring eller att den är sjukt tråkig,
men allra mest har jag fått höra att den inte kan vara så billig
som jag säger. Varför
i all världen jag nu skulle ljuga om det.
Och visst, jag erkänner att jag också
tänker. Jag förstår folk som bälgar i sig snabbmat som
varken är billig eller god. Jag reagerar när vuxna säger att de
inte kan laga mat eller när personer med tydlig övervikt hävdar
att de inte haft råd att äta sig mätta.
Kanske borde jag jobba med mina
fördomar, men nu tänkte jag jobba på andras genom att visa lite
hur jag tänker kring mat. Det är inget av mina stora intressen, men
eftersom en stor del av mitt liv går åt till att äta försöker
jag ändå engagera mig, och eftersom jag varken har fru eller
hushållerska lagar jag mycket mat.
Det här var min middag igår. Inga korslagda sparrisar i reducerad vitvinssås, bara vanlig mat. Närmare bestämt kikärtsbiffar med stekt potatis, lök och grönkål. Jag vet, en del
blir provocerade av att jag kallar något för biff trots att inga
djur är inblandade, men jag har inte hittat något bättre namn. Dessa gör jag ungefär en gång i kvartalet, fryser
in och tar fram efter hand, så tillagningen vid själva
mattillfället består i att lägga dem på tallriken och mikra ett
par minuter. Potatisen, löken och grönkålen hackas och steks, det
tar max en kvart.
Det som tagit tid är odlingen.
Potatis, grönkål och tomater har jag skördat hemma, liksom
selleri, rödbetor och chili i biffarna. Kikärtorna är köpta, men
jag köper dem torkade av ett billigt märke i en billig butik.
Är man inte beredd att lägga en kvart
på matlagning undrar jag hur man har tid att äta, men i övrigt är
jag med på att andra gör andra val. Alla varken kan eller vill
odla, men nog borde man väl förstå hur det går till att laga mat
från grunden och att det på det sättet går att äta billigt och
nyttigt?
Ni som läser detta har nog en djupare
förståelse än gemene man, så jag misstänker att jag ”predikar
för kören” nu, men har inte ni mött samma påståenden, att man
måste vara rik för att kunna äta nyttigt, eller att folk med
heltidsjobb inte har tid att laga mat från grunden? Vilka andra ”argument”? Och
vad gör vi åt dem? Fortsätter predika, eller är det enklast att
bara nicka medkännande och därefter gå hem och koka ärtsoppa för
tre kronor portionen?
Men jag undrar vad det beror på, att folk inte lagar mat från grunden? Vet man verkligen inte hur man gör? Skaffa en kokbok. Känns ingredienserna för dyra? Då är man korkad i största allmänhet. Finns det ingen tid? Pausa domedagsscrollningen i en kvart. För mycket disk? Det finns något som heter diskmaskin.
SvaraRaderaSå, du som inte lagar mat från grunden, berätta gärna varför.
Jag instämmer i dina frågor. Alla normalbegåvade borde klara att hacka, vispa, koka, steka osv. Och det är en kunskap man har nytta av varje dag, till skillnad från exempelvis kunskapen att kakla, som man kanske har nytta av tre gånger i livet.
RaderaDet är lätt hänt att bränna en timme på scrollning. Eller TV! Många av oss som inte har tv tänker kanske att tablå-tv är helt ute, men varje vecka ser jag (under min "domedagsscrollning" på Twitter) massor av människor ondgöra sig över tv-program som Agenda, 30 minuter osv. Först skriver de om hur dåligt det kommer att bli, att den eller den politikern inte kommer att ställas mot väggen och få relevanta frågor. Sedan skriver de om hur dåligt det var, för trots att de hatar programmet innerligt tycks det som en naturlag att se skiten. Är det vad de väljer att göra av sina liv istället för att laga god och nyttigt mat tycker jag verkligen synd om dem.
Scrollar på telefon och så händer det: en "utsatt" gör leveransen vid dörren - och jag känner mig förträfflig; jag har både hjälpt en av de svaga och socioekonimiskt utsatta, samtidigt har jag även uppfyllt "bra mat måste få kosta" som mina kollegor säger.
SvaraRaderaHälsar
en journalist på Södermalm
Är det verkligen någon som gör det? Att de anlitar Foodora etc vet jag, men är det någon som då låtsas eller på riktigt tänker att de gör en samhällsinsats?
RaderaJag såg en artikel i HBL (finsk tidning på svenska), om att finländare borde ta efter Sverige och beställa hem mer mat och odla mindre. För de är så man får igång ekonomin. Jobba mer och minska kontakten med naturen. Jag hittade den tyvärr inte att länka till.
RaderaFör mig låter det helt sjukt! Och varje gång någon pratar om att "få igång ekonomin" tänker jag vems ekonomi? Inte min i alla fall och jag ser inte vitsen med att jag ska "ta en för laget" på det viset.
RaderaVad tänker folk när de ger pengar till "arbetssökande EU-migranter"/tiggare?
RaderaAtt journalister har pennor för uthyrning - det kan för en del komma som en överraskning, ja kanske till och med som en chock, något otänkbart, eller varför inte "vi såg det inte komma"?
De tänker kanske att de gör en insats och har lyckats med bedriften att helt missa det negativa med tiggarbranschen:
Raderahttps://tv.nrk.no/program/MDDP12000817
Jag tycker att det är tråkigt att laga mat! Om man är själv så är det ännu tråkigare. För några år sedan hoppade jag på en testgrupp för ett företag som levererar matkassar. Jag tänkte att det skulle minska tråkigheten. Det gjorde det inte!
SvaraRaderaDet tog längre tid att laga mat från en typisk middagskasse än vanligt, för även om den skulle innehålla "allt du behöver" så saknades ofta specialkryddor, andra tillbehör (tänk små trägrillspett mitt i vintern) och grundingredienser som ris, pasta eller potatis.
Detta var under en tidsperiod då familjen hade full fart på olika aktiviteter så det var inte mycket tid mellan kommit hem från jobb och skola till det var dags att åka iväg på olika håll. Då blir man bara stressad av att en "snabb vardagsmåltid" ska ta över 90 minuter att tillaga. Dessutom blev det aldrig rester.
Nej vi återgick till vårt vanliga sätt vilket ofta betyder att vi kan äta olika rätter en vanlig middag (dvs rester). Vem vill ha kyckling med ris och vem vill ha pannbiffarna med stekt potatis idag?
Snabbare, billigare och godare! (även om det fortfarande är tråkigt att laga mat)
Spargrisen
Själva matlagningsprocessen roar inte mig heller, jag vill bara bli färdig. Ungefär som när jag slipar en vägg eller dammsuger.
RaderaJag kan ändå se fördelar med sådana matkassar. T ex tänker jag att det skulle kunna inspirera till nya måltider på samma sätt som jag får idéer när jag äter på restaurang eller är hemma hos andra på mat. Och är man helt nollställd på matlagning (vilket jag inte tycker att någon ska vara om deras föräldrar gjorde sitt jobb som uppfostrare) kan det kanske vara ett steg i rätt riktning från att köpa färdigrätter för mikron.
Men då tänker jag kort period för att sedan gå vidare. Som att använda nikotintuggummin för att sluta röka, men tuggar man efter ett år har man bara skaffat sig ett nytt beroende, om än lite mindre onyttigt.
Hur ofta äter du pa restaurang Sparo?
Radera/Annika
Stressad av att laga mat? Under hur folk förr i tiden, typ 80- och 90-talet, klarade av vardagen. Och hur du får det till 90 minuter fattar jag inte. Knappast att du står vid spisen så länge.
RaderaAnnika: Allt mer sällan efter att jag flyttade till ett land där en utepizza utan dryck för 250 kr marknadsförs som ett "kjempegodt tilbud!". Så det handlar mer om tidigare restaurangupplevelser där jag t ex upptäckt ett nytt sätt att tillreda en speciell grönsak som jag sedan börjat göra hemma också.
RaderaAnonym: 90 minuter är ovanligt för mig, men t ex när jag lagar de där kikärtsbiffarna från grunden lägger jag flera timmar effektiv tid. MEN... då gör jag många på en gång, så utslaget på varje måltid blir det inte många minuter.