Mangold är en av mina mest lyckade odlingar i år, så nu sitter jag med en mangolddjungel.
Hög tid att ställa sig frågan vad
man ska ha dem till. Jag hade egentligen bara tänkt hacka ner mangold i
såser lite grann som jag gör med spenat, men med gissningsvis 30
kilo i odlingslådan måste jag bli lite mer kreativ. Första
idén – mangoldsoppa.
Jag har gjort spenatsoppa med lyckat
resultat, så jag gör något liknande och ser hur det smakar. Detta
behövs för c:a fyra portioner:
mangold, 500 gram
stjälkselleri, 100 gram
en gul lök
matfett, 150 gram
vatten, 1 liter
mjölk, 2 dl
buljongtärningar, 2 st
salt och
peppar
Jag använder allt på mangolden, både
stjälk och blad. Stjälkarna finhackar jag så att det inte blir för
stort tuggmotstånd medan bladen grovhackas.
Den gula löken grovhackar jag också,
men det nog är en smaksak. Att jag tog med selleri handlar om att
även den växer så det knakar hos mig, så till skillnad från
Werner & Werner får jag säga att det antagligen går precis
lika bra utan selleri. Fast jag gillar den.
Vad jag försöker säga är egentligen att om du har ett överflöd av eller föredrar någon annan grönsak (eller hittat ett schysst extrapris) kan du använda den istället. Matrecept är som religiösa böcker, de kan inspirera, men bör aldrig tas bokstavligt.
När grönsakerna är hackade fräser
jag löken och mangoldstjälkarna på medelvärme i kastrullen ihop
med smör/margarin i fem minuter.
Därefter tillsätter jag mangoldbladen
och sellerin, som också får fräsa i fem minuter. Så häller jag i
vattnet och mjölken (som säkert kunde ha bytts ut mot grädde för
finsmakaren). När det kokat upp löser jag upp två buljongtärningar
i soppan och kryddar. Här är det också helt fritt att improvisera med de
kryddor man gillar. Jag gissar att allt från curry och timjan till
dragon och rosmarin skulle funka, men själv nöjer jag mig med salt
och peppar.
Låt soppan puttra på spisen i tio
minuter så blir den perfekt. Gillar du inte det grönbruna utseendet
kan du slänga i en ägghalva eller en klick crème fraiche. Som
vanligt med soppa tycker jag att en smörgås också är på sin
plats.
Jag blev positivt överraskad över hur gott det faktiskt blev. Och mättande! Jag åt soppan som en sen lunch och skippade sedan middagen eftersom jag aldrig blev hungrig, så det kanske kan kvala in som spartips.
Något jag skulle vilja göra är egna buljongtärningar på överblivna grönsaksrester. Billigare, godare och betydligt mindre salt. Det enda som hindrar mig är min egen lathet.
SvaraRaderaFör mig är det även kunskapsbrist, men jag håller med om att det vore kul. Ska kolla på det.
RaderaMangold har jag aldrig ätit. Ser ut som rödbetsblast. Om det inte är någon unik smak kan man nog lika gärna använda t.ex spenat eller grönkål i receptet.
SvaraRaderaJa, bägge det tror jag funkar. Eller för den delen rödbetsblast, de kan man också tillreda.
RaderaMangold har en egen smak. Värt att pröva.
SvaraRaderaJag tycker att den är snarlik spenat, men viss skillnad är det.
RaderaFredagsmys med Sparo - det är gold det, mangold ;-)
SvaraRaderaSå är det :-)
Radera