Fjärde april, bloggens ettårsdag! Inga reflektioner, summeringar eller löften om framtiden. Istället tänkte jag fira jubileet med matlagning.
Pitepalt är en religion med ont om
nedskrivna urkunder. Recepten ärvs från generation till generation,
men eftersom jag ändå känner mig som en avhoppare från sekten
genom att byta ut fläsket mot champinjoner kan jag lika gärna löpa
linan ut och berätta hur jag gör. Detta behövs:
Potatis, 5 kilo
Vetemjöl, 2,5 kilo
Salt, 4 msk
Champinjoner, 1 kilo
Tid, en jävla massa
Finhacka svampen, stek i olja och
eventuellt en klick smör. Snåla inte på fettet. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Koka två kilo potatis, mosa med en
potatisstöt. Med skal, jag har aldrig förstått varför potatisar
ska skalas när merparten av nyttigheterna sitter precis innanför
skalet.
Övriga tre kilo mixas rå (och lika
oskalad) med hjälp av en hushållsassistent, köttkvarn eller
rivjärn.
Blanda ihop all potatis med 2,5 kilo vetemjöl och 4 matskedar salt. Använd elvisp, händer och svordomar.
Nu börjar finliret. Knåda degen till
bollar på runt sju centimeter i diameter (de blir större efter kokning). Det ska bli c:a tretton paltar per kilo potatis, så
totalt 65 stycken med den här satsen. Gör en urgröpning i bollen
där du petar in stekt svamp, en matsked ungefär.
Bygg upp väggarna igen så att det
åter blir en boll, men en svampfylld sådan. Lägg den åt sidan och
börja med nästa. Det här kommer att ta ett tag. Efter en stund
får man in snitsen och efter runt femtio år är tekniken fulländad.
Koka upp saltat vatten i en stor gryta.
Sänk ner palt för palt med en hålslev och håll grytan kokande.
Rör om försiktigt så att de varken fastnar i botten eller i
varandra.
Koka i 70 minuter. Fortsätt att röra
om då och då, särskilt första kvarten. Fiska upp paltarna med
samma hålslev.
Jag vet att det inte ser ut att vara
världens godaste maträtt, men det är det. Servera med en klick
smör. Det finns människor som hävdar att man också ska servera
lingonsylt, men detta är en styggelse som bör fördömas och
beivras. Smör, inget annat. Och drick mjölk till.
Och så det ekonomiska. Jag gav 10 kr
för potatisen (gör en redig paltsats när den är billig, paltarna
går utmärkt att frysa), 34 kr för svampen, 12,50 kr för mjölet.
Resten orkar jag inte ens räkna på, men drar till med en
totalkostnad på 65 kr så blir det lätt att räkna ut styckpriset:
en krona per palt.