Jag har skrivit om pizza i bloggen, men
aldrig något recept. Det är annars ett bra spartips eftersom
köpepizza börjar bli rätt dyrt. För inte så många år sedan
hade jag ett par lokala syltor som tog 39 kr per pizza för
avhämtning, men nu tar de flesta runt det dubbla.
Det går jag inte med på för något
som är så lätt att göra själv. Vi börjar med botten:
vetemjöl, 4 dl
rågmjöl, 1 dl
havregryn, 0,5 dl
margarin, 50 gram
bakpulver, 2 tsk
salt, 1 tsk
mjölk, 1,5 dl
Jag vill gärna ha degen lite smakrikare
än den man köper på pizzerian, därav mjölblandningen. En del
föredrar att använda jäst istället för bakpulver. Jag har ingen
uppfattning mer än att bakpulver alltid finns hemma och det gör
inte jäst.
Man kan också välja att köpa färdig
pizzadeg. Då spar man tre minuter, men glöm då inte att samtidigt
köpa en dumstrut eftersom du är en IDIOT OM DU BESTÄMMER DIG FÖR
ATT GÖRA EGEN PIZZA, MEN INTE ORKAR RÖRA IHOP LITE MJÖL!!!
Nu blev jag så upprörd att det är
hög tid att gå vidare. Nästa steg är att platta ut den på en
ugnsplåt. Någon form av kavel kan den som vill använda, själv
har jag fingrar och handflator.
Dags för fyllning:
krossade tomater, 400 gram
gul lök
broccolli
paprika
selleri
chili
champinjoner
tomat, färsk
salt
basilika
Mina enda “måsten” här är löken
och de krossade tomaterna. I övrigt blir det vad jag har hemma och
idag var det detta, men nästa gång kan det bli sparris, brysselkål,
squash eller t o m rödbetor (men den måste skäras ytterst
fint/tunt för att inte bli för hård).
Börja med att breda ut de krossade
tomaterna med en sked eller något. Salta.
Hacka resten av ingredienserna i lagom
stora bitar och sprid ut över pizzan. Avslutningsvis skär jag den
hela tomaten i skivor. Krydda. Jag använder bara basilika, men här
är det öppet för improvisationer. Oregano (är det någon som
skulle kunna skilja den från basilika i ett blindtest?), peppar,
någon form av allkrydda eller tacomix...
Då återstår osten. Den kan man riva
(dock inte köpa riven, köp aldrig, aldrig färdigriven
ost!), men varför krångla till det? Den ska ändå smälta, så jag
hyvlar.
200 grader i ugnen i c:a 30 minuter,
eller – betydligt mer korrekt – tills den har rätt färg.
Det blir inte riktigt samma rätt som en pizza gräddad i pizzaugn och jag köper själv färdigt ibland, men bara när jag är ute och flänger, aldrig när jag är hemma och bara känner mig för lat för att laga mat. Jag gissar att jag kan göra minst fyra sådana här plåtar för samma pengar som en pizzeriapizza. Plåten räcker till dessutom till två måltider och då vinner plånboken över lättjan. Som vanligt.
Det blir inte riktigt samma rätt som en pizza gräddad i pizzaugn och jag köper själv färdigt ibland, men bara när jag är ute och flänger, aldrig när jag är hemma och bara känner mig för lat för att laga mat. Jag gissar att jag kan göra minst fyra sådana här plåtar för samma pengar som en pizzeriapizza. Plåten räcker till dessutom till två måltider och då vinner plånboken över lättjan. Som vanligt.