måndag 5 februari 2018

Gör det själva, baksäteschaufförer!

I slutet av januari dog Ingvar Kamprad, nästan 92 år gammal. Inte mycket att säga om det, kan tyckas. Men jodå! Dödsfallet hyllades offentligt av flera vänsterpartister som passade på att kalla Kamprad nazist eftersom han i sin ungdom uttalade stöd till Per Engdahl för att sedan ägna 75 år åt att ta avstånd från tidigare åsikter.

Säger V:s f d distriktsordförande

Jag har ingen aning om Kamprads politiska ståndpunkter på senare tid, men tycker att just dödsdagen är fel dag att kasta paj oavsett.

Ung Vänsters förbundsordförande som tidigare jobbat på Ikea, riktade in sitt Kamprad-hat på ekonomiska grunder och skrev: ”Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet.” Argumentet för det är att Kamprad ”har byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor i Sverige och andra delar av världen för att pressa löner och kostnader”, skatteplanerat och smitit från skatt. Efter kritik skrev förbundet ett pressmeddelande med formuleringen:
Vi står fast i övertygelsen att arbetare ska få styra och äga sina egna arbetsplatser.

Det är inget som hindrar detta. Det kallas eget företagande och det enda riksdagsparti som är öppet negativa till konceptet är just Vänsterpartiet. Men om förbundsordförande Henrik Malmrot vill starta ett eget Ikea, bli lika framgångsrik som kamrat Kamprad, betala 90 procent i skatt och dela resten lika bland de anställda står det honom fritt att försöka.

Ungdomsförbund brukar slänga ur sig provokationer, det är inget unikt för detta parti, men även äldre vänsterpartister visar ibland total brist på kunskap kring hur marknadsekonomi funkar. Ingen har väl glömt bort när tre vänsterpartistiska höjdare med den ekonomiska talespersonen Ulla Andersson i spetsen skrev en debattartikel med formuleringen:
Det enda arbetarna erbjöds var att de fick högre lön om de producerade mer genom ökad produktion, de fick alltså arbeta ihop sin egen ersättning.


Utanför deras skyddade verkstad kallad staten måste alls förtjäna sin egen lön för att det ska finnas några pengar att betala ut. Vänsterpartiet pratar ofta om rättvisa, men när de säger att arbetarna borde få äga sitt företag och dela på vinsten menar de såklart inte att dessa arbetare ska bygga upp företaget från grunden, ta ekonomiska risker och jobba utan lön något år samtidigt som de försakar sitt familjeliv. De tycker bara att när människor som Ingvar Kamprad gjort detta, då ska de få ta över och skörda frukterna.

25 kommentarer:

 1. Vänstermänniskor verkar sakna all kontakt med verkligheten. Trots att det finns hur många exempel som helst genom historien och i nutid typ Kuba/Venezuela på att deras politiska tänk inte fungerar så vill dom inte se verkligheten. Det konstigaste är inte att dom finns, för det finns alltid några lustigkurrar i varje land, utan att det finns så många av dom, bara i senaste valet fick V,MP och F! över 15% av väljarstödet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Standardförklaringen är att det inte är riktig socialism som provats i andra, historiska och nutida exempel. Eller att dessa samhällen inte kraschat pga socialism utan av andra orsaker, TROTS socialism. Således beror Kuba på omvärldens utfrysning och Venezuela på låga oljepriser, inte på att landets ledning inte fattar ekonomins abc.

   Radera
 2. Nu när Sveriges rikaste man Ingvar Kamprad gått ur tiden trodde åtminstone undertecknad att de stora tidningarna skulle skriva långa artiklar om hans fantastiska företagargärning. Om hur idéen att sälja billiga möbler av spånskiva i stapelbara förpackningar kunnat bli en sådan succe och hur det kommer sig att inget annat företag någonsin kunnat kopiera detta koncept. Tyvärr uteblev hyllningarna.

  Här hemma har det varti mest trams från vänstermänniskor om att en nazistisk kapitalist och skattesmitare äntligen är död. Läste New York Times artikel och den fortsatte bara på det karaktärsmord som näthatarna redan påbörjat. Nazist, skatteflykt, IK ville ge bild av att leva enkelt, körde en gammal volvo och åkte busines class MEN hade i hemlighet en Porsche och vingård i Frankrike, så något enkelt liv levde han verkligen inte.

  Att förmögenheten kommit från att sälja möbler framgick men inte ett ord om hur eller vad som krävdes för denna synnerligen delikata uppgift. Att etablera sig på nya marknader är ingen som går per automatik utan verligen kräver sin man eller kvinna. Det visar kanske främst de problem IKEA haft i Ryssland med otaliga rättsliga processer där den ena varit mera Kafka-lik än den andra.

  Det behövs fler personer som IK i Sverige inte färre. Jag får väl avsluta med att citera socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (som nyligen debaterade de ökande inkomstklyftorna i Sverige med Göran Greider, som hävdade att läget var oacceptabelt) Sverige får väl jaga ut alla miljardärer så blir inkomstklyftorna mindre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att Ung Vänster skriver lite provokativt är en sak, men att SVT redan på dödsdagen började prata om skatteplanering känns lite futtigt.

   Kamprad levde säkert inte enkelt med våra ekonomiska mått mätt, och jag har ingen aning om hur han var som make, pappa osv. Säkert finns det också orsaker att kritisera honom offentligt för den som så önskar, men man kan väl vänta 24 timmar. På det här sättet blev dödsrunorna efter Kamprad mer anklagande än efter Fidel Castro och Saddam Hussein. Att han skulle förtjäna det eftermälet har jag svårt att tro.

   Ja, att jaga miljardärer ur landet borde vara det enklaste sättet att få ner inkomstklyftorna. Fast vad en del än tror skulle det också leda till en och annan minskad skattekrona. Jag vet inte hur många tusen medelinkomsttagare som krävs för att motsvara skatteintäkten beroende av Kamprad, men många.

   Radera
  2. "Tyvärr uteblev hyllningarna"
   Du måste ha ett väldigt selektivt nyhetsintag om du inte märkt av några hyllningar.

   Radera
 3. Vore intressant att detaljstudera ekonomin för vänstermänschorna i riksdagen, och se hur nära sin egen politik de lever. Vassego, alla grävande journalister (om det nu finns någon kvar som orkar göra ett jobb som tar mer än tio minuter att stöka bort).

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första jag kommer att tänka på är Lars Ohly som satte sina barn i privatskola på den tiden det begav sig.

   Radera
 4. Att bara sopa nazist kopplingen under mattan som ett pojkstreck och säga att han ångrat saken är väl helt felt. Kamprad var med och finansierade en nazistisk rörelse och nazistisk verksamhet även efter att det blivit allmännt känt vad nazisterna höll på med. Utrotning av mänskor rasbiologi etc., dessutom har även på gamla dagar hyllat Per Engdahl. Är detta en struntsak eftersom han var en så skicklig affärsman?

  Tycker det är bra att hela bilden kring Kamprad lyfts. Många vet inte om den allvarliga nazistkopplingen han hade. Som företagare ska han hållas som en av de främsta Sverige haft! Och håller inte med om vänsterkritiken i övrigt. Tycker dock att det verkar som ”högern” inte kan hantera nazistkopplingen och förminskar allvaret något enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hört någon säga att nationalsocialistiska kopplingar ska sopas under mattan, men det är långt därifrån till att bara timmar efter att han dött poängtera sjuttio år gamla åsikter/handlingar.

   Radera
 5. Mycket bra skrivit som vanligt Micke. Tycker det är helt förkastligt att man väljer att fokusera på Ingvars potitiska åsikter när den stora gärningen han gjort varit helt och hållet opolitisk. Den där tomten i Ungvänster vet jag inte vad man ska säga om ens...

  När det kommer till SVT skall det bli intressant att se vilka artiklar om kopplingen till kommunismen och dess ofattbara grymheter de kommer skriva om när tex Sven Wollter dör. För det är väl inte skillnad på olika extrema partier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skillnad mellan Wollter och Kamprad är att Wollter ganska ofta uttalar sig i politiska frågor. Man skulle kunna säga att han sökt rollen som politisk debattör. Kamprad fick (om jag minns rätt) ett ungdomsbrev till Per Engdahl avslöjat, blev konfronterad och på den vägen är det. Jag vet som sagt inte var Kamprad stod politiskt 2017, men än så länge har vi ju åsiktsfrihet.

   Radera
  2. Desto större anledning att skriva om potitik när Svempa dör då ;).

   Radera
  3. Ja, i princip. Eftersom Wollter själv öppnat upp för det på ett helt annat sätt känns det mer naturligt om hans socialism hamnar i hans eftermäle än att den gör det i Kamprads.

   Dock tycker jag att man kan vänta en vecka i bägge fall och att det aldrig finns någon anledning att berätta för omvärlden att man inte sörjer. Helt okej att inte sörja, men var då tyst, kokettera inte över detta faktum.

   Radera
  4. Verkligen! Håller med om att det varit osmakliga reaktioner (och tänker då främst på tidsapsekten - alla har rätt att tycka). Jag blev inte på gott humör förrän jag hörde Public Service' Jonas Sjöström-imitation i eftermälet av Ung Vänster i söndags.

   Radera
  5. Nu skäms jag lite för att jag helt tappat kollen på Public Service, trots att jag jobbat med Blix och Konnebäck i ett annat decennium, men det där lät som ett läge med öppet mål som borde gå att göra skojigt.

   Radera
 6. Just det här när att finansiera nazism beskrivs som ”politiska åsikter” vet att man fiskar i grumliga vatten. Dessutom tog han först avstånd och hyllade ändå på nytt Per Engdahl åtmistone så sent som sent 90-tal. Men det klart nazismen (och komunismen om man vill jämföra) är väl bara politiska åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du ut och fiska? Jag trodde vi pratade om åsikter ;-).

   Jag minns det som att han i modern tid hyllade Engdahl som person, inte för hans ideologiska åsikter, men har du andra fakta kan jag ompröva det. Även detta var ju ett tag sedan, så jag kan minnas fel.

   För övrigt har jag ingen lust att stå till svars för andras åsikter och/eller ideologier här.

   Radera
 7. Ja, du har rätt, det här påvisar enbart hur enormt lågt stående människor vänstern är. Baktala, hata, förtrycka : allt är ok i deras bok. Det tycks faktiskt vara det enda de sysslar med, man ser aldrig ett rationellt argument kring en ståndpunkt. Men det är klart, kommunismen är en ideologi som mördat så oerhört många. Det är därmed helt normalt för dem att smutskasta nyss avlidna.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du missuppfattat min syn. Jag tror inte att alla som röstar V är onda. Jag tror att de som tycker att det vore rättvist att privata företag konfiskeras och delas ut till arbetare medan det är orättvist när personal måste "arbeta ihop sin egen ersättning" inte förstår grundläggande ekonomiska förutsättningar.

   Radera
  2. Inte jag heller, men om man tittar på den ideologins historik så handlar det ju om att konfiskera det andra skapat och att mörda om så krävs, för att skrämma till lydnad. Att de då baktalar en av vår tids kanske största företagare, det är väntat. Mvh

   Radera
  3. Sorgligt är det hur som helst, det borde de flesta tänkande människor kunna enas om.

   Radera
 8. Allt åt alla! Och DU får ta risken och lyckas du så delar vi ut det du tjänat... Och misslyckas du får du väl skylla fig själv och i så fall betala de du lurat när du fick gå i konkurs. Allt åt alla! Allt åt alla... hördes rösterna klinga bort när de taktfast marscherade för att kräva sin rätt av alla företagsbyggare... eller förlåt... jag menar såklart skattesmitare! Reepalu står och nickar nöjt i ett hörn och konstaterar att rätt ska vara rätt. Risk måste de ta - men vi måste begränsa uppsidan men inte nedsidan - så att vi minskar incitamenten för de som är så korkade att vilja driva företag. Så ni kommunister måste sparka på de döda så att de inte tjuvhåller på något av "våra pengar"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, åt det hållet går det fint, aldrig åt andra. De som försöker starta morgondagens storföretag men misslyckas kan knappast förvänta sig hjälp.

   Precis som i Reepalus utredning, vinsten ska begränsas, inte förlusten. Man ska bara få göra 7 procents vinst, men går man 50 procent back första året får du inte göra 57 procents vinst år två.

   Man får absolut kritisera Kamprad (även om jag tycker att man kan ta det lugnt på dödsdagen), men det är lätt att glömma bort hur många genuscertifierade toaletter hans skattepengar finansierat.

   Radera
 9. Det finns en enkel lösning på problemet att arbetare inte får vara med och styra bolaget eller får del av vinsterna - Köp aktier. Det finns de bolag som delar ut bonus till anställda i form av aktier. Det tycker jag stämmer riktigt väl överens med Ung Vänsters mål, fast kanske inte som de har tänkt.

  Nu går ju det inte med IKEA så det var synd att just de hamnade i skottgluggen för den här debatten...

  /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara ett tips till medlemmar i Ung Vänster, att bara ta anställning i börsnoterade företag och se till att köpa aktier för sin lön och ta bonusen i optioner :-).

   Radera