onsdag 28 februari 2018

När höjs reavinstskatten?

Det positiva med valår brukar vara att politikerna tar det lugnt med att föreslå skattehöjningar i samband med att de ska be folket om deras stöd och förtroende, men efter att pensionsåldern höjts, precis som beskattningen av ISK och kapitalförsäkring har finansministern fastslagit att några skattesänkningar inte är i antågande.


Det var kanske ingen som trodde det heller, men när uttalandet kommer ett halvår innan valet ser jag det snarast som en försynt flaggning för fler höjningar. ISK/KF-skatten är tack vare det låga ränteläget fortfarande fördelaktigt, men så fort räntan stiger kommer de “gamla” aktiedepåerna bli mindre ogynnsamma för långsiktiga innehav i jämförelse. Har man planer på att höja kapitalvinstskatten från nuvarande 30 procent vore det därför smart att passa på nu när merparten av de aktiva spararna ändå inte drabbas.

Däremot är jag inte så säker på att man innan valet skulle våga föreslå en höjning av skatten på bostadsförsäljningar, men det är ju faktiskt ingenting som säger att beskattningen av dessa tillgångar ska fortsätta att hänga ihop, och redan idag är det lägre skatt på bostadsförsäljning än på aktier i depå.


Annars finns det alltid andra vägar. Mitt gamla tips att arvsskatt/gåvoskatt återinförs känns inte ett dugg överspelat. Uttrycket “kreativ skatteplanering” gäller tyvärr inte bara när privatpersoner vill försöka få behålla lite mer av sina surt förvärvade slantar, utan i lika hög grad när lagstiftarna planerar nya sätt att ta ännu mer av kakan.

12 kommentarer:

 1. Ja, Sverige och svenskarna är tydligen lagda tämligen mycket åt sadomasochism. Och om skatterna drabbar "någon annan", då är det som bäst.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är det så. #vadfanfårjag...

   Radera
 2. Låt oss därför se till att de rödgröna nu har gjort sitt i nästa val. Det är nog mest V som styrt i bakgrunden med krav på skattehöjningar titt som tätt. Vi ska ALLA få se fram emot en låg allmän pension, och försöker du spara ihop pengar för att förbättra din situation ska du straffas. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns det något bättre att rösta på skulle jag göra det. I väntan på det låter jag bli.

   Radera
 3. Hört ett gäng V resonera kring arvsskatten att den är helt galen. Det är helt vansinnigt att man ska kunna ärva pengar.
  Men om jag väljer att slösa upp mina pengar är det ok. Men om jag väljer att spara dem så ska det skattas en gång till?
  Jag förstår faktiskt inte hur de tänker.
  Eller, tror inte de tänker.
  Eller, tänker att det är orättvist att någon hade planerade föräldrar som sparade lite av sina beskattade pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste se oss som små, små delar av staten. "Vi ärver inte jorden av våra förfäder, vi lånar den av staten (till jävligt bra ränta)!"

   Radera
 4. Att införa arvs- och gåvoskatt är ur ett vänsterperspektiv egentligen ganska konstigt. Egoism är ok men medmänsklig givmildhet är det inte. Slösa gärna bort pengarna på dig själv men gud nåde dig om du ger dem till någon som du tycker behöver dem bättre.

  Om rika människor tycker att man betalar allt mer för en allt magrare samhällsservice finns det i den här världen stora incitament att flytta utomlands. Har man passerat Lafferkurvans topp ger högre skatt dessutom på sikt lägre skatteintäkter.

  Någon vaken journalist borde fråga Ulla Andersson (V) hur de har tänkt finansiera sina förslag på höjd kapitalskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ditt resonemang bygger på att vänstern gillar medmänsklighet och givmildhet. Jag har hört dem säga det, men i praktisk handling har jag banne mig aldrig sett något åt det hållet.

   Och nej, det förstår inte att skatteunderlaget minskar ju högre procentsatsen blir.

   Radera
 5. Skattepengarna behöver in kan vi väl var ganska överrens om.
  Men det skulle behövas göras om ganska rejeält.

  Inte för att jag vet hur mycket pengar det skulle regera men lite av det man skulle kunna fundera på är:

  - Sänk skatten på arbete.

  - Ta bort ränteavdraget.

  - inför en ny och modern fastighetsskatt.

  - Inför en ny arvs och förmögenhetsskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De första två punkterna har jag inga problem med, det kan göras idag. Med reservation för vad som menas med modern fastighetsskatt kan den också funka.

   Men punkt fyra. Först delar vi med oss till staten när vi tjänar pengar. Detta trots att samma stat ibland gör vad den kan för att sätta käppar i hjulen hela vägen. Sedan ska vi skatta för att vi äger pengar, bara för att pengarna finns och att vi väljer att inte öka på konsumtionen och vår miljöbelastning.

   Och som avslutning ska vi skatta för att vi dör?! Jag finner detta motbjudande på så många olika sätt.

   Radera
 6. Det hör ihop med punk 1. Att man ska tjäna sina första miljoner till låga skatter, och sedan när man har fått några miljoner på banken, så kan det vara rimligt med förmögenhetsskatt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Först beskattas man när man tjänar pengar. Sedan hjälper man näringslivet genom att investera pengarna och då beskattas man för det. Kunde det inte räcka så?

   Radera