tisdag 13 februari 2018

Funktionellt sparande

Ingen skulle komma på tanken att skriva en instruktionsbok om vägen till lycka.


Okej, det är rätt många som gjort det, men ingen vettig människa skulle argumentera för att en lyckomanual funkar för alla. En del tycker att en stor familj är lycka, andra hävdar att yoga och sånt piss är universallyckolösningen medan bara ett fåtal av oss förstår att det är pengar som är det enda som ger lycka och glädje även på lång sikt.

Det är samma sak med träning, hälsa, studier och allt annat. Det som funkar för en funkar inte alls för en annan, eftersom vi är olika. Samma sak med sparande, men där är det lätt att tro att alla med åsikter tycker sig ha en garanterad formel som passar alla människor lika bra.

Och det har såklart ingen, även om vissa sparmetoder är galnare än andra. En del är tävlingsmänniskor, vissa går ut hårt med sitt sparande för att se snabba resultat och inte hinna tröttna, medan andra börjar försiktigt för att kunna öka och för att inte känna att de behöver göra avkall på något väsentligt.


En lika stor variation är det när det kommer till att prata om sitt sparande. I ena lägret finner man oss galningar som bloggar och instagrammar om vårt sparande och för att skryta eller provocera berättar om hur vi snålat in tre kronor eller lägger ut en bild på våra lågbudgetval. På andra sidan finns de som skäms över att spara eller är rädda att framstå som snåljåpar när de letar extrapriser.

Hur hittar man då rätt metod och nivå? Enkelt! Man gör det som funkar för en själv. Spara på sådant det är värt att spara på. Berätta om det ifall det känns bra. Om någon pekar finger och fnyser föraktfullt åt dina val – skit i det!

23 kommentarer:

 1. Pengar är nr ett i tillvaron och därmed basta. ÄVEN om man är sjuk så är det lättare att vara det med röva full i cash!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pengar underlättar i de flesta sammanhang. De enda som säger emot är de som aldrig haft några.

   Radera
  2. Håller med, även om jag helst har pengarna på banken, och inga planer på att förvara dem någon annanstans.

   Radera
  3. Mest pengar vid döden vinner :-).

   Radera
 2. Asså, jag må vara konstig (jo, jag vet) men jag går liksom igång på att prata om hur man kan spara pengar. Tyvärr verkar inte mina kompisar gå igång på samma sak. Dessutom är det tyvärr fortfarande lite "tabu" att prata om att man vill bygga upp ett fuck-off-kapital som tjej, då är man lite för självständig tydligen. Bättre att prata om mens och graviditetskrämpor (om man har såna), det är det ingen som tycker är konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är generellt dåliga på att spara, oavsett kön. Men märkligt att det skulle vara skillnad på att snacka fuck-off-kapital, behovet är ju detsamma. Eller möjligen högre för kvinnor eftersom de oftare är ensamstående föräldrar med ansvar för fler.

   Mens är jag fruktansvärt less på (och då slipper jag ändå uppleva det). Nästa människa som säger att vi måste våga prata om "detta tabu" kommer jag blocka, ignorera, håna och förminska.

   Radera
  2. Jo, men det känns som att det är mer ok för män att åtminstone prata om det och ha mål med sparandet. Precis, så kvinnor borde vara bättre på att snacka om det. Men kanske är det fortfarande så pass tabu att prata om pengar?

   Det gör du rätt i. Jag måste tydligen både ha mens och prata om det. Tro mig, det blir inte alls roligare bara för att man snackar om det.

   Radera
  3. För vem är det inte okej att kvinnor pratar om sparande - patriarkatet?

   Radera
  4. Kanske det. De kanske tror att kvinnor som är mer självständiga är mindre benägna att vilja ligga? Högst troligt tvärtom.

   Radera
  5. Intressant teori. Kan nog vara olika för olika kvinnor, men om man nu inte "går igång" på självständiga kvinnor är det nog fel metod att fördöma dem som samlar dra-åt-helvete-pengar. Bättre att se dem som förlorade och inriktade sig på de 98 procent som inte samlar.

   Radera
 3. Spot on. Testa olika saker och lär dig vad som funkar för just dig. Börja med en sak i taget. Och det viktigaste du säger är att inte bry dig om att vissa ogillar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att det ska vara så känsligt. Troligtvis handlar det om att de som inte sparar kan stå ut med ett osäkert liv så länge alla andra sitter i samma båt.

   Radera
  2. Ja trots att det är jobbigt eller att man till och med mår dåligt av det, hellre följa strömmen än att sticka ut lite och kanske faktiskt i slutända kunna få ett bättre liv.

   Radera
 4. Håller med.
  Mitt nya måtto: Sköt dig själv och skit i andra (på ett bra sätt)!

  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sköt dig själva och skit i andra
   för de skiter ju i dig,
   och ingen kan väl klandra
   dig om du blott säger nej.
   För varför ska du hjälpa dem
   som inte hjälper dig?
   Nej, håll i champagneglaset
   för då stjälper det ej."
   (skäggig rockpoet runt millennieskiftet)

   Radera
  2. Härlig dikt av en stor poet! Och återigen imponeras jag av hur kul bilder du lyckas hitta, Micke (den normala mannen bredvid biffarna)! Hälsar Lars D

   Radera
  3. Tack! Jag är nog ännu klenare än den killen :-).

   Radera
  4. Han är nog rätt normal skulle jag tro men bredvid de uppumpade killarna ser han ju liten ut. Trenden går ju mer mot funktionell styrka idag, vilket känns som en bra riktning. Hälsar Lars D

   Radera
  5. Ja, det onormala med honom är väl att han ställer sig på en scen ihop med griljerade broilers :-).

   Radera
 5. Alltid retar det någon att man sparar - prefekt :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ser jag som en fin bonus :-).

   Radera